czy można być obserwatorem lotów online?

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

wiesiek34

czy można być obserwatorem lotów online?

Post autor: wiesiek34 »

Jestem początkującym użytkownikiem.Chciałbym poobserwować loty doświadczonych pilotów wobec powyższego ,czy istnie je możliwość obserwacji lotów online np.na Vatsim?

pozdrawiam Wiesiek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

Ja robiłem tak: skonfigurowałem wszysto jak trzeba, natępnie logowałem się na Vatsim, na jakims miejscu postojowym, pisałem .msg do kontroli, czy moge sobie poobserwować, i słuchałe, oglądałem, itp.
Czasem jak był mały ruch sprawdzałem jak działa voice.
Żeby zobaczyc czy nie będzie klonów, logowałem się na miejscach postojowych lotnisk, gdzie był jakiś ruch. Jest jeszcze jakas możliwość zrobienia tego od strony kontroli, ale ja nie znam. Mój sposób jest o tle dobry, że od razu eksperymentujesz z FSem w takiej konfiguracji, w jakiej potem będziesz latać.
Miłego obserwowania.
Snickers

Post autor: Snickers »

No no to jest dobry sposób, sam jestem newbie i chciałem się trochę wczuć zanim zacząłem latać. Zalogowałem się na EPKK i obserwowałem ruch. Dobra lekcja.
Dobsze jest też jak kontroler powie coś troche ostrzej. Człowiek pamięta o wytkniętych błędach i stara się ich nie popełniać na przyszłość. Polecam takie obserwacje wszystkim nowym na VATSIM.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Horvath »

Mozna tez obserwowac to co widzi kontroler. Potrzebny jest program ASRC.Sciagasz sektor, ktory chcesz obserwowac, logujesz sie jako NICK_OBS. Nie radzilbym jednak blokowac sieci w czasie zlotow, bo mozna popsuc zabawe.
Pozdrawiam.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Funky_Koval

Post autor: Funky_Koval »

Ja mam prostszą metodę.
Uruchamiam serwer info, sbrelay 1.2 oraz Roger Wilko. Na mapce w serwerinfo wybieram sobie kontrolerów klikam na join i wszystko słychać. Na mapce dodatkowo widzę w dużym uproszczeniu pozycję i... załamałem się. Amerykanie mówią tak po angielsku, że nic nie można zrozumieć, w ameryce południowej to wlaściwie tylko po hiszpańsku, lub portugalsku. Słyszę że muszę odłożyć planowany pierwszy lot online, bo to co słychać baaardzo odbiega od wymowy z defaultowego ATC. Jutro zobaczę jak to wygląda w Europie.
ps. niektórzy kontro nie maja opcji join, czy to znaczy że posługują sie innym programem do nadawania fonii?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

RogerWilco juz jakis czas temu poszedł w odstawke. Teraz króluje AVC a tu juz nie mozna ot tak sie podłączyc i posłuchac.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
mrok
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: mrok »

Funky_Koval pisze:Słyszę że muszę odłożyć planowany pierwszy lot online, bo to co słychać baaardzo odbiega od wymowy z defaultowego ATC. Jutro zobaczę jak to wygląda w Europie.
ps. niektórzy kontro nie maja opcji join, czy to znaczy że posługują sie innym programem do nadawania fonii?
Nie, to znaczy że nie życzą sobie "podsłuchiwaczy". Nie da się sprawić, że taki gość z Roger Wilco nie będzie w stanie oprócz podsłuchiwania zacząć np. nadawać jakieś radosne komentarze, dlatego niestety trzeba czasem wylać dziecko z kąpielą i pozbyć się podsłuchujących w ogóle.

Problemu nie ma, jeśli użyjesz ASRC i zalogujesz się do sieci - wtedy wiadomo kto podsłuchuje, i podlega on normalnej odpowiedzialności jeśli coś przeskrobie. Tacy podsłuchiwacze, o ile obserwują z umiarem (<30 godzin w miesiącu :) ) są OK.

Michał
Zablokowany