PMDG 737-600/700/800/900
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Problem z FMC (737tng PMDG)
Programuje FMC zgodnie z instrukcja krok po kroku, konfiguracja do startu itd... Przykladowo ustawiam CRZ ALT na FL31000. Wlaczm tryby VNAV i LNAV wszystko jest OK, samolot sie wzbija na CRZ ALT i leci tam gdzie chce. Problemem jest to, ze FMC "olewa" predkosci i wysokosci LEGów, które dopisalem (wartosci sa bardzo rozsadne) Autothrottle i Flight Director wlaczone. Samolot po prostu leci dalej wszystkie legi na tych 31000, nie zwalnia, nie obniza lotu. A moze tak powinno byc? Czy trzeba recznie ustawiac wysokosci?
I jaki wtedy mialby sens tryb VNAV?
I jaki wtedy mialby sens tryb VNAV?
FMC
Łukasz :
- pierwsza sprawa, czy na MCP, przed osiągnięciem TOD ustawiłeś/ zmniejszyłeś wysokość lotu z FL310 do mniejszej. Jeżeli nie, to lot będzie kontynuowany na dotychczas ustawionym poziomie FL310 ,
- druga sprawa, tzw. rozsądne wartości. Kalkulowanie toru lotu, z uwzględnieniem wszystkich contrains nie jest sprawą tak prostą, jak mogłoby się wydawać. To co Tobie wydaje się być wartością rozsądną, wcale nie musi oznaczać, iż przy danych warunkach pogodowych jest do zrealizowania ,
- trzecia sprawa, w fazie zejścia z cruise level, nie rzadko trzeba używać hamulców aerodynamicznych, w scrapchad pojawi Ci się napis more drag required. Warto wtedy podnieść troszkę hamulce.
Sprawdż głównie sprawę pierwszą. Dodatkowo i na marginesie FL31000 - NIEMOŻLIWE. To chyba powyżej stratosfery
Pozdrawiam
Gwidon
- pierwsza sprawa, czy na MCP, przed osiągnięciem TOD ustawiłeś/ zmniejszyłeś wysokość lotu z FL310 do mniejszej. Jeżeli nie, to lot będzie kontynuowany na dotychczas ustawionym poziomie FL310 ,
- druga sprawa, tzw. rozsądne wartości. Kalkulowanie toru lotu, z uwzględnieniem wszystkich contrains nie jest sprawą tak prostą, jak mogłoby się wydawać. To co Tobie wydaje się być wartością rozsądną, wcale nie musi oznaczać, iż przy danych warunkach pogodowych jest do zrealizowania ,
- trzecia sprawa, w fazie zejścia z cruise level, nie rzadko trzeba używać hamulców aerodynamicznych, w scrapchad pojawi Ci się napis more drag required. Warto wtedy podnieść troszkę hamulce.
Sprawdż głównie sprawę pierwszą. Dodatkowo i na marginesie FL31000 - NIEMOŻLIWE. To chyba powyżej stratosfery
Pozdrawiam
Gwidon
-
michalp
737NG - load manager i inne
Witam,
Nabyłem ten produkt kilka dni temu i nie doszukałem się odpowiedzi na kilka pytań:
- jaki związek ma load manager (chyba tak to się nazywa, dostępny z menu Windowsa) z ustawieniami w FS2004 dot. paliwa w poszczególnych zbiornikach i wwagi samolotu?
- wydaje mi się, że "czasowo" 737NG lata szybciej od 737, jaki jest defaultem w FS2004. Czasowo, czyli mimo podobnych parametrów lotu na obu samolotach - przelot 737NG zajmuje mniej czasu niż samolotu defaultowego;
- jak ustawić, żeby 737NG uruchamiał się bez włączonych silników i innych przyrządów. Chodzi o to, aby zrealizować pełną check listę. Był jakiś czas temu ten temat poruszany, ale nie zostało to rozwiązanie
Michał
Nabyłem ten produkt kilka dni temu i nie doszukałem się odpowiedzi na kilka pytań:
- jaki związek ma load manager (chyba tak to się nazywa, dostępny z menu Windowsa) z ustawieniami w FS2004 dot. paliwa w poszczególnych zbiornikach i wwagi samolotu?
- wydaje mi się, że "czasowo" 737NG lata szybciej od 737, jaki jest defaultem w FS2004. Czasowo, czyli mimo podobnych parametrów lotu na obu samolotach - przelot 737NG zajmuje mniej czasu niż samolotu defaultowego;
- jak ustawić, żeby 737NG uruchamiał się bez włączonych silników i innych przyrządów. Chodzi o to, aby zrealizować pełną check listę. Był jakiś czas temu ten temat poruszany, ale nie zostało to rozwiązanie
Michał
W Load Manager ustawiasz tylko załadunek samolotu. Tą wartosc nalezy przeniesc do Fuel Plannera (sa takowe plannery do PMDG dostepne w necie).
http://www.metacraft.com/737NGFP/
Gdy podasz załadunek, planner doda to do Basic Operating Weight i otrzymasz ZWF (warto sprawdzic czy wyszło tak samo jak w Load Manager).
Fuel Planner na podstawie ZFW, wybranego pułapu lotu i innych danych obliczy Ci wymaganą ilosc paliwa na dany lot. To co ustawisz w Load Manager przeniesie sie do ustawien ładunku w FS. Paliwo albo ustawisz sam na podstawie obliczen FuelPlannera, albo sam FuelPlanner wstawi Ci sam obliczone wielkosci paliwa do FS'a.
Co do Cold&Dark - temat byl poruszany i zostało to rozwiązane. Nalezy defaultowy lot (np. Cessna) ustawic i zapisac tak, zeby samolot defaultowy (Cessna) mial wyłączone silniki. Dokładniej opisane to jest w dziale FAQ Dla FS na forum.
Pozdrawiam
http://www.metacraft.com/737NGFP/
Gdy podasz załadunek, planner doda to do Basic Operating Weight i otrzymasz ZWF (warto sprawdzic czy wyszło tak samo jak w Load Manager).
Fuel Planner na podstawie ZFW, wybranego pułapu lotu i innych danych obliczy Ci wymaganą ilosc paliwa na dany lot. To co ustawisz w Load Manager przeniesie sie do ustawien ładunku w FS. Paliwo albo ustawisz sam na podstawie obliczen FuelPlannera, albo sam FuelPlanner wstawi Ci sam obliczone wielkosci paliwa do FS'a.
Co do Cold&Dark - temat byl poruszany i zostało to rozwiązane. Nalezy defaultowy lot (np. Cessna) ustawic i zapisac tak, zeby samolot defaultowy (Cessna) mial wyłączone silniki. Dokładniej opisane to jest w dziale FAQ Dla FS na forum.
Pozdrawiam
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
michalp
TCAS jeszcze raz
Witam,
Ktoś kiedyś poruszył tutaj wątek TCAS. Otóż - próbuję i nic, to znaczy - ustawiam w panelu tadia TA/RA oraz przełączniki dot. zniżania, przelotu i wznoszenia. Chociaż przede mną przelatuje jakiś samolot (FS pokazuje jego "namiary"), to na wskaźnikach - pusto.
I jeszcze jedno - gdzieś mowa była o zmienie ustawień dot. TCAS dla potrzeb latania w sieci albo off-line. W opcjach mojegop PMDG (-600 i -700) tych ustawień nie mogę znaleźć.
Michał
Ktoś kiedyś poruszył tutaj wątek TCAS. Otóż - próbuję i nic, to znaczy - ustawiam w panelu tadia TA/RA oraz przełączniki dot. zniżania, przelotu i wznoszenia. Chociaż przede mną przelatuje jakiś samolot (FS pokazuje jego "namiary"), to na wskaźnikach - pusto.
I jeszcze jedno - gdzieś mowa była o zmienie ustawień dot. TCAS dla potrzeb latania w sieci albo off-line. W opcjach mojegop PMDG (-600 i -700) tych ustawień nie mogę znaleźć.
Michał
W Menu PMDG masz jedną z opcji dotyczącą TCAS (jest wybor miedzy internal FS2004 albo FSUIPC). Dla lotów on-line musi byc wybrana internal FS.
Bartek
-
michalp
Mówisz pewnie o menu PMDG, jakie m.in. pojawia się po naciśnięciu klawisza ALT podczas trybu pełnoekranowego w FS. Jest tam opcja Styles, ale nie ma ani słowa o TCAS.konraf pisze:W Menu PMDG masz jedną z opcji dotyczącą TCAS (jest wybor miedzy internal FS2004 albo FSUIPC). Dla lotów on-line musi byc wybrana internal FS.
Michał
Pisze z pamieci - menu PMDG/Styles/Variuous.
- Załączniki
-
- PMDG TCAS
- tcas.jpg (34.74 KiB) Przejrzano 31336 razy
Ostatnio zmieniony pt 25 maja, 2012 20:44 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Jeśli się nie mylę Michał moze mieć racje w kwestii menu - wydaje mi się choć nie mam 100% pewności ze menu styles tak naprawde "istnieje" w całej okazałości tylko jesli dokupisz wersję 800-900 PMDG - pisze z pamięci ale mam wrazenie ze czytając manual do tego samolotu był opis tego menu a ja mialem wtedy tylko 600-700 i z tego menu była tylko nazwa "styles" i prawie zadncyh opcji - jesli ktoś ma zainstalowane tylko 600-700 niech sprawdzi i potwierdzi /zaprzeczy mojej tezie ale tak mi pamięc podpowiada.
-
michalp
No i to sie zgadza. Taka jest procedura, opisana w linku podanym przeze mnie wyzej, czyli:maver pisze:.....z tym że przed lotem musiałem wykonać test TCAS (przełącznik TCAS na radiu na maxa w lewo) wtedy po potwierdzeniu poprawności działania pokazywały się samoloty.
PozdrawiamActivating TCAS:
12) Display the “Radio Panel”. On the PMDG Main 2D panel press the “R” button
on the “MZALFOTRC” panel.
13) On the “Transponder panel” (it has TCAS ATC displayed at the bottom). Rotate
the switch to the left “Test” position. You should see the TCAS tests displayed
on the PFD and ND. After a few seconds you should hear “TCAS system is OK”.
14) Rotate the switch to the right to the “TA/RA” position. TCAS is now active, but
not displaying traffic on the ND.
.........................
16) To activate displaying aircraft on the ND, press the “TFC” button on the “EFIS
MCP” panel. “TA Only” should appear on the ND. TCAS is now displaying
aircraft on the ND.
Bartek
Witam.Mam kilka pytan dotyczacych FMC w tej maszynie i zadaje je tutaj skoro wątek jest juz załozony a mianowicie.
Mam manuale do PMDG - tutoriale dokonale przyznam opracowane i byc moze przegapilem nieco i stad te pytania.
1.Zaprogramuje trase - startuje z pasa w jakimś kierunku i zalaczam LNAV czy musi byc spełniony jakiś warunek( np: lot w kierunku punktu) aby FMC przechwycił pierwszy punkt samodzielnie? Tzn startuje powiedzmy z rwy 29 EPGD i lece HDG pasa po czym załaczam autopilot - LNAV i czy powiniem obrócić ręcznie samolot w kierunku pierwszego punktu trasy (KRT) bo sam FMC go nie przechwytuje i nie skreca maszyną raz chyba zdolalem ujrzec msg - ze unable intercept ...
2.Ostanio mialem sytuację gdzie lecąc juz pod koniec lotu za pomocą FMC (narazie tylko LNAV) wyłaczyłem FMC przed lotniskiem i kierowałem samym HDG - jest jeszcze wiele czasu wiec sprawdzam radio i... nie mozna zmienić czestotliwości NAV na zadnym radiu -a co za tym idzie nie moge wprowadzić czestotliwości ILS-a - czy to rodzaj zawieszenia czy moze FMC w jakiś sposób blokuje owe nastawy - czy wylaczenie FMC polega tylko na wyłaczeniu LNAV (ew VNAV N1) obecnie doszkalam się na raty najpierw uczac się nawigacji LNAV wysokoscia znizaniem - wznoszeniem steruje ręcznie by potem dodać kolejne etapy z FMC.
3.Sprawa holdingu - czy korzystacie z tego ustawianego w FMC? - i kolejne pytanie w jakis sposób nalezy lub nie ustawić maszynę aby FMC wprowadził ją w holding - przykład:
nadlatuje z północy (lece HDG ok 160) nad KRW mam zrobić holding (wiadomo 74 i 254 stopnie jak na mapce) czy powinieem wejśc w ten holding ręcznie i dopiero lecąc juz 254 włączyć go w FMC czy tez jesli ustawie parametry - czas - stopnie w FMC on sam wejdzie poprawnie w holding (co raczej nie wydaje mi się mozliwe a moze? ) ?
przepraszam za długawe pytania ale spedzam wiele czasu na czytaniu tutariali i manuali a jednak wciaz zapewne przez nieuwagę lub niedoczytanie w "praniu" rodzą się kolejne pytania.Jesli nie znajde odpowiedzi czy to w archiwum czy czytadłach z PMDG to zapewne to nieostatnie pytanie - dziękuje wied z góry za wyrozumiałość i prosze o pomoc w mojej kwesti
Mam manuale do PMDG - tutoriale dokonale przyznam opracowane i byc moze przegapilem nieco i stad te pytania.
1.Zaprogramuje trase - startuje z pasa w jakimś kierunku i zalaczam LNAV czy musi byc spełniony jakiś warunek( np: lot w kierunku punktu) aby FMC przechwycił pierwszy punkt samodzielnie? Tzn startuje powiedzmy z rwy 29 EPGD i lece HDG pasa po czym załaczam autopilot - LNAV i czy powiniem obrócić ręcznie samolot w kierunku pierwszego punktu trasy (KRT) bo sam FMC go nie przechwytuje i nie skreca maszyną raz chyba zdolalem ujrzec msg - ze unable intercept ...
2.Ostanio mialem sytuację gdzie lecąc juz pod koniec lotu za pomocą FMC (narazie tylko LNAV) wyłaczyłem FMC przed lotniskiem i kierowałem samym HDG - jest jeszcze wiele czasu wiec sprawdzam radio i... nie mozna zmienić czestotliwości NAV na zadnym radiu -a co za tym idzie nie moge wprowadzić czestotliwości ILS-a - czy to rodzaj zawieszenia czy moze FMC w jakiś sposób blokuje owe nastawy - czy wylaczenie FMC polega tylko na wyłaczeniu LNAV (ew VNAV N1) obecnie doszkalam się na raty najpierw uczac się nawigacji LNAV wysokoscia znizaniem - wznoszeniem steruje ręcznie by potem dodać kolejne etapy z FMC.
3.Sprawa holdingu - czy korzystacie z tego ustawianego w FMC? - i kolejne pytanie w jakis sposób nalezy lub nie ustawić maszynę aby FMC wprowadził ją w holding - przykład:
nadlatuje z północy (lece HDG ok 160) nad KRW mam zrobić holding (wiadomo 74 i 254 stopnie jak na mapce) czy powinieem wejśc w ten holding ręcznie i dopiero lecąc juz 254 włączyć go w FMC czy tez jesli ustawie parametry - czas - stopnie w FMC on sam wejdzie poprawnie w holding (co raczej nie wydaje mi się mozliwe a moze? ) ?
przepraszam za długawe pytania ale spedzam wiele czasu na czytaniu tutariali i manuali a jednak wciaz zapewne przez nieuwagę lub niedoczytanie w "praniu" rodzą się kolejne pytania.Jesli nie znajde odpowiedzi czy to w archiwum czy czytadłach z PMDG to zapewne to nieostatnie pytanie - dziękuje wied z góry za wyrozumiałość i prosze o pomoc w mojej kwesti
Ad.1 zgadza sie, trzebe wejsc na kurs przechwycenia
Ad.2 FMC nic nie blokuje. Sprawdz czy radio działa gdy np. jestes jeszcze na ziemii
Ad.3 da sie to zrobic w FMC, podając jakie skrety (lewe, prawe), jaki inbound kurs, jaki czas...ale jak wejdzie w HOLD, diabli wiedza, na pewno nie jest taki mądry, ze wie czy wejsc direct, offset, itp. Osobiscie hold robie recznie, recznie wchodze na kurs, licze czas leg, itp.
Pozdrawiam
Ad.2 FMC nic nie blokuje. Sprawdz czy radio działa gdy np. jestes jeszcze na ziemii
Ad.3 da sie to zrobic w FMC, podając jakie skrety (lewe, prawe), jaki inbound kurs, jaki czas...ale jak wejdzie w HOLD, diabli wiedza, na pewno nie jest taki mądry, ze wie czy wejsc direct, offset, itp. Osobiscie hold robie recznie, recznie wchodze na kurs, licze czas leg, itp.
Pozdrawiam
Bartek
Ad 1. Nie zawsze, jeśli ustawisz w dep/arr pas odlotu, i nie będziesz kręcił młynków po starcie, to z reguły LNAV po włączeniu sam skieruje samolot w odpowiednią stronę.
Ad 2. Oczywiście przestawiasz prawe wyświetlacze częstotliwości, nie "lewe". Te lewe są aktualnia ustawione, zmieniać możesz tylko te w położeniu stby (standby).
Ad 2. Oczywiście przestawiasz prawe wyświetlacze częstotliwości, nie "lewe". Te lewe są aktualnia ustawione, zmieniać możesz tylko te w położeniu stby (standby).
Jacek
Ad2. Tez mi sie zdarzylo, ze radio nie reagowalo na nic. Po zainstalowaniu najnowszych latek nie ma takich problemow.
Ad3. PMDG wejdzie sam w zaprogramowany holding, ale nie licz na to , ze zrobi np lezke. Po prostu potraktuje trase holdingu jak kazda inna i bedzie sie staral ja przechwycic.
Ad2. Tez mi sie zdarzylo, ze radio nie reagowalo na nic. Po zainstalowaniu najnowszych latek nie ma takich problemow.
Ad3. PMDG wejdzie sam w zaprogramowany holding, ale nie licz na to , ze zrobi np lezke. Po prostu potraktuje trase holdingu jak kazda inna i bedzie sie staral ja przechwycic.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Tak to oczywiste ze nie "lewe" ale prawe własnie " milczały". Łatki chyba mam tzn z lipca tego roku do 900 i wersja 1.3 patcha do 700 - nim wlasnie latam.ags pisze:.....
Co do holdingów to robilem wlasnie oflinowe testy i faktycznie lepiej jest wejsc "recznie" na tor bo FMC robi to "silowo".
Jeszcze sprawa ladowania - jak to zrobić z pomocą FMC - czy moze lepiej posiłkować się standardowo zwykłymi przyrządami? - inaczej przykład:
Lece na KRW powiedzmy ze juz od wschodu czy to po holdingu/racetracku czy tez całkiem ze wschodu czy FMC zadziała jak autopilot po nastawieniu mu rodzaju podejścia (ILS 25 przykladowo) i przechwyci Localizer /GS ( czy do tego potrzebuje on prawidłowych nastaw radia?- czy musi byc załaczone wtedy VNAV?) - zacznie znizac maszynę wedle GS czy tez powiniemem uzyć APP na autopilocie i pominac calkowicie FMC (wylaczyc go wczesniej)
Pozdrawiam z pola testow ofline i mam nadzieje ze w koncu "zapoznam" się dobrze z tym "diabełkiem" (czyt FMC) - nie lubie automatów wiec jesli potrzeba ( a wiem ze tak) przynajmniej musza byc rozpracowane i posluszne
Co do holdingów - A320 by pss robi mi piękne teardrop entry, tyle że nogi łezki są 90 sekundowe.
FMS może zniżyć maszynę na właświwy pułap w trybie VNAV/LNAV, ale nie przechwycie ILSa. Do tego służy tryb APP. Wymaga prawidłowo nastawionych radyj? (jaka jest od tego prawidłowa liczba mnoga w dopełniaczu?). Lecąc na przechwycenie ILS'a możesz lecieć w dowolnym roll-mode, naciskając APP uzbrajasz go i zaczyna świecić. Nie zmienia to aktywnego trybu. W chwili przechwycenia localizera roll-mode zmienia się na ten z app - nie pamiętam dokładnie jak to się nazywa, i czeka na przechwycenie GS.
FMS może zniżyć maszynę na właświwy pułap w trybie VNAV/LNAV, ale nie przechwycie ILSa. Do tego służy tryb APP. Wymaga prawidłowo nastawionych radyj? (jaka jest od tego prawidłowa liczba mnoga w dopełniaczu?). Lecąc na przechwycenie ILS'a możesz lecieć w dowolnym roll-mode, naciskając APP uzbrajasz go i zaczyna świecić. Nie zmienia to aktywnego trybu. W chwili przechwycenia localizera roll-mode zmienia się na ten z app - nie pamiętam dokładnie jak to się nazywa, i czeka na przechwycenie GS.
Mam problem z Advanced Operations Tutorial do PMDG 737 autorstwa Timothy M. Metzingera.Otoz tam jest podana przykladowa trasa i do niej pokazane programowanie FMC.Start odbywa sie z KSTL i tu pojawia sie problem,w momencie wpisania KSTL w sekcji Route pojawia sie informacja o jakims bledzie (err.31 rwn....) co skutkuje tym ze w sekcji DEP/APP nie ma wogole Sidow dla tego lotniska a na screenach z tutoriala wszystko jest ok.
Sprawdzalem baze sidow w katalogu PMDG i wszystko wyglada dobrzeK,sid dla KSTL jest w tym katalogu wiec nie wiem o co chodzi a chcialbym sobie przeleciec trase dokladnie tak jak w tym turotialu.Czy ktos moze na szybko wpisac to w FMC i sprawdzic?:)
Dzieki,pozdrawiam
Sprawdzalem baze sidow w katalogu PMDG i wszystko wyglada dobrzeK,sid dla KSTL jest w tym katalogu wiec nie wiem o co chodzi a chcialbym sobie przeleciec trase dokladnie tak jak w tym turotialu.Czy ktos moze na szybko wpisac to w FMC i sprawdzic?:)
Dzieki,pozdrawiam
E7300@3.3GHZ (Freezer Pro 7 PWM) - P5QL Pro/2GB DDR1066/MSI 9600GT/ Corsair 450W
Instalowałeś AIRAC i SID/STAR library z www.navdata.at?
Oczywiscie mam nowy Airac a co do tych Sid/Star z navdata to masz tam pojedyncze lotniska i nie ma wsrod nich KSTL a mi tylko o to chodzi.Jak juz pisalem SID do niego jest kompletny w katalogu PMDG a mimo to wywala jakis error.
Update:
Cos znalazlem i wychodzi na to ze to jednak nieaktualne bazy SID/STARS.Sciagnalem nowe (caly katalog) i juz wiem w czym blad,aktualnie na KSTL nie ma juz runway 31 chyba wiec gryzla sie nowa baza Airac ze starymi Sidami.Dzieki za pomoc!:)
ten post troche mi rozjasnil:
http://forums.avsim.net/dcboard.php?az= ... 6852&page=
Update:
Cos znalazlem i wychodzi na to ze to jednak nieaktualne bazy SID/STARS.Sciagnalem nowe (caly katalog) i juz wiem w czym blad,aktualnie na KSTL nie ma juz runway 31 chyba wiec gryzla sie nowa baza Airac ze starymi Sidami.Dzieki za pomoc!:)
ten post troche mi rozjasnil:
E7300@3.3GHZ (Freezer Pro 7 PWM) - P5QL Pro/2GB DDR1066/MSI 9600GT/ Corsair 450W
-
mile2
problem z FMC w 737NG
Witam, mój problem nazywa się FMC. Konkretnie chodzi o błąd wyświetlany przy próbie wpisania trasy lotu z EPKT - EPWA , w oknie POS INIT wpisuję EPKT (REF AIRPORT) - dane te przyjmuje bez problemu ale gdy tylko wpiszę EPWA (DEST) ta piekielna maszyna
wyświetla mi kom. " err at TRK, line 41" . W katalogu PMDG - SIDSTAR umieściłem sidstara EPWA v3, odwiedziłem też NAVDATA i zainstalowałem AIRAC - 0412.
W/w. komunikat nadal męczy mój wzrok.
Próbowałem szukać informacji na ten temat w sieci ale nie znalazłem nic co mogło by wyjaśnić mi o co w tym wszystkim chodzi albo przynajmniej kto za tym stoi.
Pozdrawiam.
W/w. komunikat nadal męczy mój wzrok.
Próbowałem szukać informacji na ten temat w sieci ale nie znalazłem nic co mogło by wyjaśnić mi o co w tym wszystkim chodzi albo przynajmniej kto za tym stoi.
Pozdrawiam.
Hehe,wlasnie odkrylem u siebie podobny problem i to chyba jest zwiazane z nieaktualna baza SID/STARS jednak. Tutaj jest post warty uwagi:
Tutaj jest topic poświęcony tej maszynie moze coś znajdziesz.Oczywiscie tego jeszcze nie sprawdzalem ale nie jestem pewiem czy blad w SID/STAR powoduje oamawiamy kłopot - skoro jeszcze nie zabrales się za wybranie STAR'a w tym przypadku a bład nie pozwala wpisac DEST... - sprawdzę w wolnej chwili.CZy jakieś inne trasy programujesz bez kłopotu - czy to tylko na tej jednej?
-
mile2
I po kłopocie
Witam.
Wywaliłem wszystkie wpisy w katalogu Flight Simulator 9\PMDG\SIDSTARS, a folder FMCWP
przeniosłem do kosza w całości. Wgrałem na nowo PIC-PMDG_0412 i po kłopocie, komunikaty przestały się ukazywać.
konraf miałeś rację problem dotyczył bazy AIRAC.
Zamykam więc posta, jeszcze raz dzięki za pomoc no i do zobaczenia na Forum.
Pozdrawiam.
Wywaliłem wszystkie wpisy w katalogu Flight Simulator 9\PMDG\SIDSTARS, a folder FMCWP
przeniosłem do kosza w całości. Wgrałem na nowo PIC-PMDG_0412 i po kłopocie, komunikaty przestały się ukazywać.
konraf miałeś rację problem dotyczył bazy AIRAC.
Zamykam więc posta, jeszcze raz dzięki za pomoc no i do zobaczenia na Forum.
Pozdrawiam.
FMC: Cost index - pytanie
Witam!
W menu FMC jest coś takiego jak COST INDEX. Wyczytałem w instrukcji od FMC, że jest to (mówiąc w skrócie) stosunek kosztow operacyjnych samolotu do kosztów paliwa (?). Czy ktoś z Was mógłby trochę rozwinąć ten temat? Co to są te koszty operacyjne i jakie Wy zwykle wpisujecie tam wartości?
W menu FMC jest coś takiego jak COST INDEX. Wyczytałem w instrukcji od FMC, że jest to (mówiąc w skrócie) stosunek kosztow operacyjnych samolotu do kosztów paliwa (?). Czy ktoś z Was mógłby trochę rozwinąć ten temat? Co to są te koszty operacyjne i jakie Wy zwykle wpisujecie tam wartości?
AZT017 (WAW)
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Cost index is normally assigned by policy from whatever airline you happen to be flying with. What it does is calculates a climb, cruise and descent profile (if you will) that takes into account speed and cost, ie cost of fuel to go that speed.
The cost index value determines the speed/Mach for climb, cruise and descent. For any given cost index climb and cruise calculated speeds depend on (a) aircraft weight and (b) selected cruise altitude. The heavier the aircraft and the higher the selected cruise alt, for the same cost index, the target speed/mach will increase. For descent (an exception) the target speed (IAS) is weight independent and linked only to the cost index value.
We have used over 500 measurements (raw data) for modelling and validating predicted speed. The accuracy margin with over 90% certainty is 1 knot and 0.005 Mach.
Common cost index values are in the raange 20-40 but more realistically around 30-35. For cost index values greater than 70 predicted speed targets rapidly converge to 315/0.815.
A cost index of 0 provides the best fuel economy (it results in max range cruise speed). Higher cost index values result in higher speeds and higher fuel burns. Whether that means "less economy" depends on the relationship between the time-related costs and the fuel-related costs
Bartek
-
aeroMarcin
Vor loc i problemy z podejsciem
Witam, problem oczywiscie z PMDG (wszystkie modele 600/700/800/900)
Kiedy np. podchodze do lądowania na pas 33 na epwa wszytskie czestotliwosci ustawione, kurs pasa rowniez; ladnie przechwytuje wiazke i kiedy zaczyna zchodzic po GS to wlacza sie VOR LOC i samolot przestaje schodzic po GS
(fs2004)
Kiedy np. podchodze do lądowania na pas 33 na epwa wszytskie czestotliwosci ustawione, kurs pasa rowniez; ladnie przechwytuje wiazke i kiedy zaczyna zchodzic po GS to wlacza sie VOR LOC i samolot przestaje schodzic po GS
Re: Vor loc i problemy z podejsciem
Prawie na 100% robisz blad w konfiguracji samolotu. rozumiem, ze mowisz o trybie APP. Musisz wybrac Vref speed w zakladce approach do odpowiedniej konfiguracji klap.aeroMarcin pisze: Kiedy np. podchodze do lądowania na pas 33 na epwa wszytskie czestotliwosci ustawione, kurs pasa rowniez; ladnie przechwytuje wiazke i kiedy zaczyna zchodzic po GS to wlacza sie VOR LOC i samolot przestaje schodzic po GS(fs2004)
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Marcinie, proponuje abys przeinstalowal PMDG. AT powinien sie zawsze dac właczyc.
Natomiast co do APP. Jesli jestes juz w okolicy sciezki podejscia (localizer juz "żyje") włącz tryb VOR LOC. Gdy wskaznik G/S zacznie sie poruszac, włącz tryb APP. I tu uwaga, gdy samolot przechwyci G/S lampka na APP zgasnie ale to nie oznacza, ze tryb APP nie działa. Patrz jakie sa wskazania trybu pracy AP, pokazujące sie PFD (pierwszy wyswietlacz od lewej na glownym panelu), w gornej linii. Sprawdz sobie w manualu co poszczegolne wskaznia mowią.
Natomiast co do APP. Jesli jestes juz w okolicy sciezki podejscia (localizer juz "żyje") włącz tryb VOR LOC. Gdy wskaznik G/S zacznie sie poruszac, włącz tryb APP. I tu uwaga, gdy samolot przechwyci G/S lampka na APP zgasnie ale to nie oznacza, ze tryb APP nie działa. Patrz jakie sa wskazania trybu pracy AP, pokazujące sie PFD (pierwszy wyswietlacz od lewej na glownym panelu), w gornej linii. Sprawdz sobie w manualu co poszczegolne wskaznia mowią.
Bartek
Re: nadal ten sam problem
Wydaje mi sie ze jest to spowodowane przez nie wlaczenie generatorow silnika, kumplowi mial identyczny problem i to bylo przyczyna. Zobacz na screenshota, nr 17 musi byc przelaczony.aeroMarcin pisze:Moze to ma zwiazek z tym ze A/T mi sie nie chce wlaczac, zauwazylem ze kiedy A/T uda sie wlaczyc wszystko jest dobrze. (tak sie dzieje zarowno z FMC jak i bez, a wszystko robie wedlug manuala)
LINK
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Yoda, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: PMDG 737NG tutorial+pytania
Nabyłem właśnie PMDG 737. Może mi ktoś podać jakiegoś innego linka do powyższego tutoriala? Bo ten wymaga hasła i passwordu prawdopodobnie, a podany kilka postów niżej nie działa.konraf pisze:Witam
Tutaj...
...znajdziecie świetny tutorial do PMDG 737, napisany przez prawdziwego pilota. Poradnik ma 118 stron. Kto ma mozliwosc niech sobie to wydrukuje, super lektura nawet dla tych, ktorzy nie posiadają PMDG B737-600/700.
Pozdrawiam
Dziękuję za uwagę.

McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
Tam wymagany jest zwykły, darmowy login do avsim. Niestety, ten tutorial nie jest dostepny juz w sieci
Pozostają Ci wiec albo tutoriale na stronie PMDG (tez sa niczegosobie) albo ktos Ci udostepni w/w poradnik (sam niestety nie posiadam go w wersji elektronicznej).
P.S.
http://80.53.214.210/xsd/
Pozostają Ci wiec albo tutoriale na stronie PMDG (tez sa niczegosobie) albo ktos Ci udostepni w/w poradnik (sam niestety nie posiadam go w wersji elektronicznej).
P.S.
http://80.53.214.210/xsd/
Bartek
Witam mam problem z fuelplanerem, chcę zaimportować masę samolotu i wyskakuje błąd fsuipc (mam wersję 3.45 unregister), następnie ładuje paliwo i kicha. Wyskakuje potwierdzenie o załadowaniu ale w FS bez zmian. Czy Fuelplanner wymaga zarejestrowanej wersji Fsuipc ? Jeśli tak to dlaczego kiedyś było ok?
Jak to nie słucha? Jesli wybierzesz HOLD nad danym punktem (i okreslisz jego paramerty takie jak czas i inbound course) na ND (Navigation Display) powinien pokazac Ci sie ten HOLD. Gdzies wyzej było juz pisane, ze PMDG nie zawsze idealnie wykonuje manewr wejscia w HOLD.
Bartek
Witam.
Mam problem z B737 PMDG. Może ktoś pomoże mi go rozwiązać.
1. Przy programowaniu FMC i wklepaniu Barcelony LEBL pokazuje mi się komunikat "LEBL err: 07 rwy unknown". Mam wgrany najnowszy AIRAC (17/02/2005). Plik lebl jest w bazie. Co jest grane?
2. Na wszystkich wyświetlaczach lcd: nav, efis, udu - mam zielony prostokącik z białym napisem: "Target FPS:20". Jak to dziadostwo wywalić?.
Dzieki za podpowiedź
PS. Pierwszy temat nieaktualny - zamieniłem zawartość pliku na starszą wersję. Działa.
Drugi aktualny jak najbardziej.
Mam problem z B737 PMDG. Może ktoś pomoże mi go rozwiązać.
1. Przy programowaniu FMC i wklepaniu Barcelony LEBL pokazuje mi się komunikat "LEBL err: 07 rwy unknown". Mam wgrany najnowszy AIRAC (17/02/2005). Plik lebl jest w bazie. Co jest grane?
2. Na wszystkich wyświetlaczach lcd: nav, efis, udu - mam zielony prostokącik z białym napisem: "Target FPS:20". Jak to dziadostwo wywalić?.
Dzieki za podpowiedź
PS. Pierwszy temat nieaktualny - zamieniłem zawartość pliku na starszą wersję. Działa.
Drugi aktualny jak najbardziej.
Menu PMDG, General, LCD Frame rate Tuning. Masz tam dwa suwaki + na dole okienko. Odznacz "ptaszka".
Bartek