Learjet 45 (kilka pytan)
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Learjet 45 (kilka pytan)
Witam
Mam problem. Umiem latac IFR Cessną i Beech Baronem. Teraz zacząłem latac Learjetem, ale mam problem z nawigacją. Każdym samolotem próbuję najpierw przeleciec standardową trasę Katowice - Rzeszów. Gdy jestem już w powietrzu ustawiam częstotoliwośc radiolatarni VOR i klikam NAV 2.
Ale wskaźnik pod sztucznym horyzontem nie działa, to znaczy przy zielonym napisie VOR 1 nie pokazuje się odległośc od radiolatarni.
Pokazuje się ona dopiero, gdy przełączam na GPS. Co robię źle?
Szukałem czegoś jak szkoła lataniana Aztec.pl, ale dla samolotów z cyfrowymi wskaźnikami, i niczego takiego nie znalazłem.
Pozdrawiam,
Tomek
Mam problem. Umiem latac IFR Cessną i Beech Baronem. Teraz zacząłem latac Learjetem, ale mam problem z nawigacją. Każdym samolotem próbuję najpierw przeleciec standardową trasę Katowice - Rzeszów. Gdy jestem już w powietrzu ustawiam częstotoliwośc radiolatarni VOR i klikam NAV 2.
Ale wskaźnik pod sztucznym horyzontem nie działa, to znaczy przy zielonym napisie VOR 1 nie pokazuje się odległośc od radiolatarni.
Pokazuje się ona dopiero, gdy przełączam na GPS. Co robię źle?
Szukałem czegoś jak szkoła lataniana Aztec.pl, ale dla samolotów z cyfrowymi wskaźnikami, i niczego takiego nie znalazłem.
Pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez tomek1988, łącznie zmieniany 1 raz.
-
skuter
Re: Nawigacja i Learjet
tomek1988 pisze: Ale wskaźnik pod sztucznym horyzontem nie działa, to znaczy przy zielonym napisie VOR 1 nie pokazuje się odległośc od radiolatarni.
Skoro nie ustawiasz VOR freq na NAV1 to jak ma Ci sie pokazac odleglosc od VOR1? VOR1=NAV1, VOR2=NAV2tomek1988 pisze:To znaczy klikam na NAV 2, bo w takie okienko wpisuję częstotliwośc. NAV 1 dotąd nigdy nie używałem.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Tomek - tutaj to juz sie kłania szkoła pilota:
http://aviation.home.pl/nawigacja/ndbnav.html
Nie jest to szkoła tylko dla pilotów latających on-line.
http://aviation.home.pl/nawigacja/ndbnav.html
Nie jest to szkoła tylko dla pilotów latających on-line.
Bartek
-
toldom
learjet 45 pare pytan
Witam!
Chcialbym rozpoczac latanie deflautowym learjetem (fs2004), w zwiazku z tym moje pytanka.
1) jak powinny byc ustawione klapy w zaleznosci od odleglosci do pasa?
2) jakie powinny byc zachowane predkosci przy kazdym z poziomow wysuniecia klap?
3) jaka jest predokos przyziemienia tego samolotu (orientacyjna)?
Chcialbym rozpoczac latanie deflautowym learjetem (fs2004), w zwiazku z tym moje pytanka.
1) jak powinny byc ustawione klapy w zaleznosci od odleglosci do pasa?
2) jakie powinny byc zachowane predkosci przy kazdym z poziomow wysuniecia klap?
3) jaka jest predokos przyziemienia tego samolotu (orientacyjna)?
Nie dam sobie głowy uciąc, ale znaczniki OM, MM i IM pokazują się chyba na wyświetlaczu.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11