Predkosc na 33000ft ?
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Predkosc na 33000ft ?
czesc chlopaki jak sie macie
czy mozecie mi napisac jaka predkosc maksymalna osiagaja wasze (wieksze) maszyny lecac calkowicie poziomo na wysokosci powyzej 30000f ????? pytam poniewaz zastanawiam sie dlaczego moj Boeing 767-25D(ER)-KRAKOW (zciagniety z flight sim) nie chce przekroczyc 300 knots chcialbym zaznaczyc ze klapy mam calkowicie schowane rowniez air brakes oraz kola, paliwo w granicach 20-30% . Wydaje mi sie ze moja predkosc jest zbyt mala chyba ze to normalne ???? .......ale pamietam ze gdy lecialem w realu na trasie Chicago-Warszawa -Chicago to predkosc na wysokosci ponad 33000f wiele razy przekraczala 1000km (przynajmniej tak wyswietlali?) wiec jezeli mozecie to prosze napiszcie jaka predkosc osiagaja wasze samoloty typu 737 i wieksze ? bede bardzo wdzieczy za wasza porade ----dziekuje i pozdrawiam
czy mozecie mi napisac jaka predkosc maksymalna osiagaja wasze (wieksze) maszyny lecac calkowicie poziomo na wysokosci powyzej 30000f ????? pytam poniewaz zastanawiam sie dlaczego moj Boeing 767-25D(ER)-KRAKOW (zciagniety z flight sim) nie chce przekroczyc 300 knots chcialbym zaznaczyc ze klapy mam calkowicie schowane rowniez air brakes oraz kola, paliwo w granicach 20-30% . Wydaje mi sie ze moja predkosc jest zbyt mala chyba ze to normalne ???? .......ale pamietam ze gdy lecialem w realu na trasie Chicago-Warszawa -Chicago to predkosc na wysokosci ponad 33000f wiele razy przekraczala 1000km (przynajmniej tak wyswietlali?) wiec jezeli mozecie to prosze napiszcie jaka predkosc osiagaja wasze samoloty typu 737 i wieksze ? bede bardzo wdzieczy za wasza porade ----dziekuje i pozdrawiam
http://elearning.ians.lu/aircraftperfor ... CAOFilter=
O jakiej predkosci mowisz? IAS, GS czy TAS?
Polecam:
viewtopic.php?t=1117 pieknie wszytsko było wyjasnione.
O jakiej predkosci mowisz? IAS, GS czy TAS?
Czyli jesli masz te 300 IAS (to co pokazuje sie po nacisnieciu Shift+Z), dla FL300 (a nie 30 000 ft) to TAS masz około 480 kts...a to juz predkosc zgodna z parametrami samolotu.Rzeczywista prędkość podróżna, aby ją obliczyć należy dodać do zakładanej prędkości przelotowej (IAS) 2% prędkości na każde 1000ft wysokości - przykładowo na FL250 mamy 25*2%=50% wyższą TAS od IAS, czyli np. IAS 250kts daje TAS 375kts)
Polecam:
viewtopic.php?t=1117 pieknie wszytsko było wyjasnione.
Ostatnio zmieniony czw 09 kwie, 2009 08:10 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
A to ja zapytam o traszkę inną prędkość....
Ja leciałem na FL330 i miałem 280 ISA w Realism Seting przełączyłem "Display true airspeed", to na liczniku wzrosło mi do 480 IAS
Prędkość w mach się nie zmieniła.
Więc moje pytanie, jako że takie ustawienie niby zapewnia większy realizm lotu, to czy powinno być stosowane? Wiem że kontrola pyta czasami się o prędkość, a ta jest niestety sporo zawyżona w tym przypadku. Niestety nie sprawdzałem tego na innych wysokościach.
Ja leciałem na FL330 i miałem 280 ISA w Realism Seting przełączyłem "Display true airspeed", to na liczniku wzrosło mi do 480 IAS
Więc moje pytanie, jako że takie ustawienie niby zapewnia większy realizm lotu, to czy powinno być stosowane? Wiem że kontrola pyta czasami się o prędkość, a ta jest niestety sporo zawyżona w tym przypadku. Niestety nie sprawdzałem tego na innych wysokościach.
Wzrosło Ci do 480 ale TAS....bo to juz nie jest IAS.Willly pisze: Ja leciałem na FL330 i miałem 280 ISA w Realism Seting przełączyłem "Display true airspeed", to na liczniku wzrosło mi do 480 IAS
Prawde mowiac osobiscie nie przywiązywałem do tego wagi, bo samoloty, ktorymi latam (PMDG, PSS) pokazują wszystkie predkosci....i IAS i TAS i GS.
Bartek
Realizmu to nie zwieksza. Podaje się predkość przyrzadową czyli IAS. Na predkościomierzu masz IAS i ewentualnie w bardzo rozbudowanych , dodatkowo TAS, a w najciekawszych tylko IAS w km/h.Willly pisze:A to ja zapytam o traszkę inną prędkość....
Więc moje pytanie, jako że takie ustawienie niby zapewnia większy realizm lotu, to czy powinno być stosowane?
Re: Predkosc na 33000ft ?
tak jak napisano w poprzednich postach,Krzysiek pisze:czesc chlopaki jak sie macie
czy mozecie mi napisac jaka predkosc maksymalna osiagaja wasze (wieksze) maszyny lecac calkowicie poziomo na wysokosci powyzej 30000f ????? pytam poniewaz zastanawiam sie dlaczego moj Boeing 767-25D(ER)-KRAKOW (zciagniety z flight sim) nie chce przekroczyc 300 knots chcialbym zaznaczyc ze klapy mam calkowicie schowane rowniez air brakes oraz kola, paliwo w granicach 20-30% . Wydaje mi sie ze moja predkosc jest zbyt mala chyba ze to normalne ????
ja tylko dodam, że wskaźnik IAS pokazuje nie tyle prędkość, co ciśnienie powietrza na samolot /czoło /, wywołane jego ruchem,
IAS jest równa bezwzględnej prędkości samolotu tylko na poziomie FL 0, przy ciśnieniu atm. 1013 hPa, temp. 20 st.C i prędkości wiatru 0,
IAS mierzy rurka Pitota
zbyszek pisze: ja tylko dodam, że wskaźnik IAS pokazuje nie tyle prędkość, co ciśnienie powietrza na samolot /czoło /, wywołane jego ruchem,
IAS jest równa bezwzględnej prędkości samolotu tylko na poziomie FL 0, przy ciśnieniu atm. 1013 hPa, temp. 20 st.C i prędkości wiatru 0,
IAS mierzy rurka Pitota
Takie małe sorry zbyszek.
Jeszcze Cię ktoś zinterpretuje, że jak IAS mierzy rurka Pitota to TAS jakaś inna rułka.
Prędkościomierz IAS pokazuje różnice ciśnień: całkowitego i statycznego z uwzględnieniem poprawki na błąd przyrzadowy ( czyli tarcia, histerezy i innych takich ).
zapewne każdy detektor predkości czy ciśnienia jest jakąś "rułką",SP-TFU pisze: Takie małe sorry zbyszek.
Jeszcze Cię ktoś zinterpretuje, że jak IAS mierzy rurka Pitota to TAS jakaś inna rułka.
Prędkościomierz IAS pokazuje różnice ciśnień: całkowitego i statycznego z uwzględnieniem poprawki na błąd przyrzadowy ( czyli tarcia, histerezy i innych takich ).
rzeczywiście rurka Pitota stosowana jest jako najprostszy detektor,
w przypadku TAS dalej to jest "rułka" z elektronicznymi korektą, + kilka innych "rułek"
a co do prędkości to:
IAS to indicated airspeed / bez korekty /,
ty natomiast piszesz o CAS - correct airspeed, / IAS z korektą na błąd przyrządowy/
a TAS to true airspeed, / IAS z korektą na ciśnienie atm. i temp. /
Może teraz jest inaczej? Nie wiem.
V ASIR - predkość przyrzadowa - wartość odczytana z przyrzadu
V IAS - predkość przyrzadowa poprawiona - V ASIR plus poprawka na błąd przyrzadowy
V CAS - prędkość równoważna - V IAS plus poprawka na błąd aerodynamiczny
V EAS - predkość równowazna poprawiona - V CAS plus poprawka na ściśliwość powietrza
V TAS - predkość rzeczywista - V EAS po uwzględnieniu różnic gęstości na wysokości H i podczas skalowania przyrządu
V ASIR - predkość przyrzadowa - wartość odczytana z przyrzadu
V IAS - predkość przyrzadowa poprawiona - V ASIR plus poprawka na błąd przyrzadowy
V CAS - prędkość równoważna - V IAS plus poprawka na błąd aerodynamiczny
V EAS - predkość równowazna poprawiona - V CAS plus poprawka na ściśliwość powietrza
V TAS - predkość rzeczywista - V EAS po uwzględnieniu różnic gęstości na wysokości H i podczas skalowania przyrządu
Lepiej
Proponuję odwiedzić koniecznie :
http://heading.pata.pl/wysok1.htm (dział o pedkościomierzach ... i nie tylko
)
oraz, jak już jesteśmy tak wysoko (powyżej FL240 - proszę skorygować w razie co
)
http://heading.pata.pl/mach.htm
Wszystko przystępnie i w temacie - bez zgadywanek i konkursu piękności
Pozdrawiam
Gwidon
http://heading.pata.pl/wysok1.htm (dział o pedkościomierzach ... i nie tylko
oraz, jak już jesteśmy tak wysoko (powyżej FL240 - proszę skorygować w razie co
http://heading.pata.pl/mach.htm
Wszystko przystępnie i w temacie - bez zgadywanek i konkursu piękności
Pozdrawiam
Gwidon
Zaraz, zaraz, w takim razie jak nazywamy rurke ktora jest np w cessnie i mierzy tylko cisnienie calkowite a cisnienie statyczne doprowadzane jest z odzielnych portow? Czyzby znowu roznica w tlumaczeniu?W typowej rurce Pitota otwór odbioru ciśnienia całkowitego jest na przednim końcu. Otwory do pomiaru ciśnienia statycznego są rozmieszczone na wypolerowanych powierzchniach bocznych.
Nie mam teraz ksiazki przy sobie ale jest jeszcze chyba cos takiego jak dysza venturi i chyba o to chodzi w/w cytacie?
Z oddzielnych czego??? Chyba dajników ( no w ostateczności czujników cisnienia - presure pick-up, "fonetycznie" datcik dawlenja ).thewho pisze: Zaraz, zaraz, w takim razie jak nazywamy rurke ktora jest np w cessnie i mierzy tylko cisnienie calkowite a cisnienie statyczne doprowadzane jest z odzielnych portow?
Po polsku to dysza Venturiego, po angielsku Venturi tube, po rosyjsku "fonetycznie" sopło Wjenturi.thewho pisze: Nie mam teraz ksiazki przy sobie ale jest jeszcze chyba cos takiego jak dysza venturi i chyba o to chodzi w/w cytacie?
Bartek, takie wstretne chwasty. Kiedyś były rusycyzmy i jak widać natura nie zna próżni