Saitek X45 - profil ustawień

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

kozak
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bytów

Saitek X45 - profil ustawień

Post autor: kozak »

hm... od wczoraj należe do "fanklubu saitka x45" maszyna niesamowita, ale.. niepotrafię ustawić w programie konfigurujacym profilu. Wiem wątek taki był na zaprzyjaźnionym forum lecz jest może ktoś kto uzywa tego ustrojstwa od dłuższego czasu i ma zadowalająco dla niego obłożonego tego joya.
Nie wiem jak ustawić np na rotary1 trymowanie samolotu, lub jednym przyskiem albo sekwencją ustawić włączanie radia itd. Jeśli jest ktoś kto mógłby mi wskazać właściwą drogę to byłbym wdzięczny. Aha.. ale przepustnica i stery kierunku to bajer naprawdę i precyzja.
Moze mały opisik co i jak po polsku.plz
z góry dzieki za pomoc

ps.
instrukcję mam ale english no abla
pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: rophone »

Jeśli chodzi Ci o profil który ustawiasz w Profilerze, to na razie daj sobie spokój. Nie ma takiej potrzeby. Wszystko, no prawie wszystko, możesz ustawić w samym FS. Również trymer na Rotary:)
Jestem teraz w pracy i nie odtworzę z pamięci wszystkich kroków, ale jak wrócę do domu, to dopiszę, jeśli do tego czasu ktoś inny nie odpowie.
W skrócie wygląda to mniej więcej tak:
Setup - Assignments :
- wybierasz jaką funkcję chcesz zmienić, a następnie wybierasz jaki kontroler (rozwijana lista powyżej listy funkcji - jeśli masz tylko 1 joy, to będzie tam tylko Saitek X-45)
- pod listą funkcji jeden z przycisków nazywa się o ile dobrze pamiętam "Change joystick assignment" i jego właśnie użyj.
itd.
Jak już uporasz się z przypisywaniem wejdź w Setup - Sensitivities.
Jeśli wcześniej przypisałeś Rotary1 np. do Aileron Trim, to w Sensitivities powinna pojawić się odpowiednia pozycja do tuningu.

Ja sam mam podłączone 3 kontrolery, wszystkie Saitek'a: X-45, Cyborg3D i pada P880.
W FS używam przepustnicy z X-45 i Cyborga (jest imho bardzej precyzyjny niż joystick z X-45) i pada P880 głównie do obsługi radia, GPS. Duży czad, polecam.
W wojskowych tylko kompletu X-45.

Pozdrawiam,
Qba.
kozak
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bytów

Post autor: kozak »

dzieki za podpowiedź,
:oops: :oops: :oops: chodziło mi bardziej o to jak sprawić aby rotary działal, ja go przypisyałem jak wiele innych ale ten akurat nie nie działał. Faktycznie zmieniłem teraz sensitives (było na 0) i teraz jest rewelacyjnie. Zestaw ma tyle MODE, ze pewnie mozna sprecyzować wszystko. :)
pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Niestety MODE (czyli te trzy pozycje przełącznika na przepustnicy) nie jest obsługiwany w FS, czyli nie podstawia innego zestawu przycisków, chyba, że rzeczywiście w pocie czoła zbudujesz profil w Profilerze, aby X-45 udawał klawiaturę, ale to nie to samo :(
Jeśli jednak znasz jakiś inny sposób aby FS "rozumiał" MODE'y daj znać.

Pozdrawiam,
Qba.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: ags »

Jest sposób, Dhauzimmer czy jakoś tak. Custom drivery pisane przez fanatyków. Obsługują mode'y, aux'a wszystko w Direct X jako oddzielne przyciski lub coś ala SST tylko potężniejsze, za cenę mniejszej user-friendliness.
--
ex AZT016
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nooo, dzięki, rzeczywiście wygląda obiecująco. Tylko obawiam się, że ponieważ na driverach Saiteka mam podłączone, jak pisałem powyżej, 3 urządzenia jednocześnie, to mogą być jakieś niespodzianki. Choć z drugiej strony w NukeUSB można zwolnić konkretny port USB i zainstalować te drivery obok Saitekowych, dla obsługi tego właśnie portu (chyba).
Wiesz coś może więcej na ten temat?

Qba.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: ags »

Bawiłem się nimi w czasach wczesnej bety, nie wiem jak sprawa wygląda teraz niestety.
--
ex AZT016
airwolff
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tomaszów

Post autor: airwolff »

Witam wszyskich.
Piszę w tym poście aby nie zakładać nowego.Posiadam Saitek X-45 uszkodził mi się kabel łączący przepustnicę z joystickiem.Wymieniłem cały kabel polutowałem tak jak być powinno.Po podłączeniu do kompa i włączeniu wszystko działało dobrze.Poza jedna sprawą steru kierunku(nie można było utrzymać samolotu w linii prostej) kalibracji też nie udało się poprawnie wykonać. Ster kierunku mam standardowo przypisany do przycisków pod przepustnicą.Jako,że nie miałem wgranych sterowników myślałem,że to dlatego.Po wgraniu najnowszych sterowników ze strony saiteka oraz programu tam zamieszczonego,joystick "zwariował" kompletnie. Przepustnica działa tylko w zakresie min i max czyli nie mogę jej ustawić na np.50% tylko 0 lub 100%.A ster kierunku kompletnie nie działa. Mam teraz pytanko jak odinstalować te sterowniki saiteka? Próbowałem z menadżera urządzeń ale nie pomogło znajdują się ciągle w systemie.Proszę o pomoc w tej kwestii bo zupełnie nie da się teraz latać.Z góry przepraszam za długi post.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

airwolff
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tomaszów

Post autor: airwolff »

Dziękuje pomogło a przyczyna nie do końca tkwiła w sterownikach.Trzeba dokładnie polutować aby nic nie dotykało innych przewodów. :oops:
ODPOWIEDZ