Brak głosu ATC

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Grigorij

Brak głosu ATC

Post autor: Grigorij »

Ostatnio zauwazyłem, ze mam brak głosu ATC. Nie wiem, gdzie leży przyczyna :?
Pozdrowienia!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Grigorij, łącznie zmieniany 1 raz.
lechende
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: lechende »

zdarzyla sie w 2002. w 2004 jeszcze nie.
niknelo atc do tego stopnia ze nawet text byl zablokowany.
u mnie pomagalo przelaczenie sie na inny samolot zapodanie clearence tak aby cos zaczelo mowic, wtedy sie odblokowywalo i powrot do samolotu docelowego.

do tej pory nie wiem dlaczego tak sie dzialo.
Obrazek
Andrzej1973

Post autor: Andrzej1973 »

mialem problem taki, że nie slyszalem ATC w ogole oraz nie mialem dziwekow silnikow w benkach, podczas gdy w Cessna bylo wsystko ok.
Sciagnij sobie TSUNAMI Filter Pack 3.3.9.exe i zainstaluj wszystkie kodeki. Pomoze z cala pewnscia, u mnie od czasu instlaacji TSunami dzial wszystko bez zarzutu
Przemek Tabisz
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Przemek Tabisz »

Miałem podobną sytuację jak ty :cry: i kodeki TSUNAMI Filter Pack 3.3.9.exe nic mi nie pomogły, ale ich zestawie znalazłem mały programik pt:"Codec-Sniper" i on pokazał, że brakuje mi jednego kodeka ze stajni MS. Oczywiście kodek nie doznalezienia w necie (msapd32.acm) ale po znajomych, otrzymałem wrałem i gra i trąbi zespół ATC. Jeżeli ktoś potrzebuje te kodeki to je mam, sam kodek też, pewnie zniknął przy odinstalowywaniu jakiegoś innego zestawu kodeków.
Grigorij

Brak głosu ATC

Post autor: Grigorij »

No!! I w końcu ATC gada jak najęty!! :D Problemem był brak sterownika o nazwie msadp32.acm w folderze C:/Windows/system32 - dzięki Przemek! Dziękuję również wszystkim pozostałym za pomoc!
Pozdrawiam!
Grzesiek
Iwan

ten sam problem z brakiem dźwięku ATC

Post autor: Iwan »

Miałem dokładnie taki sam problem. Zainstalownie wymienianego pakietu kodeków nie pomogło, ale zawarty w tym zestawie 'Sniper' jest rewelacyjny. Wywęszył że brakuje wspomnianej biblioteki. Po wgraniu pliku wszystko zaczeło działać :D
Dziękuje za pomoc.

l
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

Znalazłem nowe wydanie ftp://download.axelero.hu/pub/multimedi ... _3_9_9.exe
oraz msadp32.acm (nie msapd32): http://www.soundcard-drivers.com/drivers/15/15494.htm (po zalogowaniu).
Głos ATC off-line przywrócony.

W uzupełnieniu powyższego przywrócone zostały także dźwięki silników w modelach jet, które nie były słyszane. Czyli krótko, we wszystkich samolotach silniki pracują.

[ Komentarz dodany przez: konraf: Sob 15 Sty, 2011 17:08 ]
W przypadku FSX pomocne może być skasowanie pliku fsx.cfg
krecik1
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wielka Brytania

Brak głosu w ATC

Post autor: krecik1 »

Witam wszystkich.Miałem ten problem wymieniony w temacie.Udało się to naprawić u mnie poprzez zainstalowanie pakietu kodeków o nazwie K_Lite_Codec_Pack690_Full ze strony dobreprogramy.pl.Mam nadzieje,że komuś to też pomoże.

Pozdrawiam 8-)
Airbravo
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

Post autor: Airbravo »

Pozwolę sobie odświeżyć temat bo zaproponowane (stare) rozwiązania nie wyczerpują tematu. A i w internecie mało na ten temat, żeby nie powiedzieć - prawie wcale.

Mój system Windows XP
Everest na temat karty dzwiękowej podaje:
Karta dźwiękowa zintegrowana ATI Radeon HDMI @ ATI RV770/790 - High Definition Audio Controller
Karta dźwiękowa zintegrowana Realtek ALC888 @ ATI SB750 - High Definition Audio Controller

Próbowałem już chyba wszystkiego jeśli chodzi o reinstalacje sterowników i kodeków. Są najnowsze. (może powinny być stare) Kasowałem plik fsx.cfg. Przeinstalowałem msadp32.acm. Odinstalowałem WMP. Instalowałem różne k-little codeki i nic. Podejrzewam że karta dźwiękowa ma jakiś problem z dogadaniem się z FSX albo z dekodowaniem tych dźwięków. Wszystko inne działa a ATC nie gada, albo czasami gada jakby się jąkał ale tylko co któreś słowo.

Walczę i aby zawęzić obszar prób mam pytanie. W jakim formacie są dźwięki oryginalnego ATC? W folderze sound/ATC jest pilk gvp (google video player nie czyta tego) co wydaje się bez sensu. Który kodek odpowiada za dźwięki ATC?
Może jakieś inne sugestie? (poza reinstalacją systemu oczywiście) ;)

Pozdrawiam Eryk
ODPOWIEDZ