FS NAVIGATOR
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
Piotr747
FS NAVIGATOR
Ściągam co miesiąc nowego AIRAC-a i go instaluję. Czy po każdej takiej instalacji muszę uruchamiać FSNavDBC?
Np. Punkt REMPA nadal ma pod spodem drugą nazwę nazwę DEDIM;
Punkt LUMOK nie istnieje od 2 lat a u mnie w FSNAV jest nadal.
Np. Punkt REMPA nadal ma pod spodem drugą nazwę nazwę DEDIM;
Punkt LUMOK nie istnieje od 2 lat a u mnie w FSNAV jest nadal.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Piotr747, łącznie zmieniany 3 razy.
-
kszerszu
Witam,
Ostatnio Lechende polecal FS Navigatora i zastanawiam sie nad zakupem,
Po tych 20 darmowych sesjach zauwazylem, ze rzeczywiscie to niezly dodatek, z drugiej strony latam tylko maszynkami z wbudowanymi FMC i nie wiem czy FSNavigator wniesie cos szczegolnego do latania na vatsim. Nie znam jednak wszystkich mozliwosci FSNav i moze warto wywalic te 35 euro?
szyna
Ostatnio Lechende polecal FS Navigatora i zastanawiam sie nad zakupem,
Po tych 20 darmowych sesjach zauwazylem, ze rzeczywiscie to niezly dodatek, z drugiej strony latam tylko maszynkami z wbudowanymi FMC i nie wiem czy FSNavigator wniesie cos szczegolnego do latania na vatsim. Nie znam jednak wszystkich mozliwosci FSNav i moze warto wywalic te 35 euro?
szyna
Powiem tak, ja uzywam FSNav w zasadzie tylko do planowania lotów (jesli lece trase poza polskim FIR, bo na loty z i do Polski w zasadzie to co jest w bazie planów PL-VACC wystarcza). Wyjątkowo pomocne jest to, ze FSnav pokazuje drogi powietrzne (High i Low).
FSNav przydaje sie tez w przypadku zabłądzenia
Dostajesz np. direct jakies intersection. Nie masz go w FMC w planie. Mozesz wpisac od razu w FMC direct dane intersection ale w FSNav mozesz wyszukac ten punkt i zobaczyc gdzie on jest zlokalizowany. Czasami korzystam tez z opcji Multiplayer FSNav (i o dziwo z SB3 pieknie mi zakłada sesje mimo, ze słyszałem, iz sa z tym problem). W trybie Multi widzisz po prostu ruch (tak jak w SI ale aktualizowany na bieżąco). Z FSNav drukuje ułożone plany lotów (mam juz tego niezłą kolekcje) co jest bardzo przydatne, poniewaz mając ochote na jakis lot, wertuje te plany i wybieram lot, ktory mnie interesuje. Mam wiec od razu na lot plan, zwykle z zapiskami typu freq poszczegolnych kontrolerów na trasie przelotu. Reasumujac, bez FSNav dałoby sie latac ale wszystko to co wyzej opisałem byłoby bardzo utrudnione (najbardziej planowanie lotu po drogach powietrznych).
Pozdrawiam
FSNav przydaje sie tez w przypadku zabłądzenia
Pozdrawiam
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Dokładnie tak wykonanie prawidłowe niektórych zadań bazując na standardowym GPS-ie(czy mapie) z FS-a jest niemożliwe jeśli nie ma się pod ręką FMC.konraf pisze:Reasumujac, bez FSNav dałoby sie latac ale wszystko to co wyzej opisałem byłoby bardzo utrudnione (najbardziej planowanie lotu po drogach powietrznych).
FsNav jest dobry dla tych, którzy chcą latać prawidłowo, ale albo nie mają zbyt dużo czasu, na nauke obsługi samolotów payware wyposażonych w FMC (względnie stan ich konta uniemożliwia im zakup takiego sprzętu), albo poprostu wystarcza im flota z FS-a względnie jakieś free samoloty.
Osobiście używam FsNav często, gęsto w całym zakresie jego możliwości czyli planowanie, FMC, TCAS (z SB3).
Suma summarum to bardzo pomocne narzędzie i wydać te 35€ warto, co by przyzwoicie sie na niebie zachowywać.
choć czasami lubi płatać figle, ale to już inna historia:..
EPWW_V_CTR: 07 Maria???
07: DCT Maria potwierdzam
Jest jeszcze jeden aspekt FSNavigatora dla latających off-line.
Z FSN można wyeksportować ten sam plan zarówno do FS'a, jak i np. do PMDG (z pluginem). Wtedy od biedy można latać z ATC i AI. Mały problem jest tylko z TOD, bo ciężko uzyskać takie same w FSNavigatorze i FMC. Ale jednak dla początkujących (to nie o Tobie szyna
) może być przydatne.
Z FSN można wyeksportować ten sam plan zarówno do FS'a, jak i np. do PMDG (z pluginem). Wtedy od biedy można latać z ATC i AI. Mały problem jest tylko z TOD, bo ciężko uzyskać takie same w FSNavigatorze i FMC. Ale jednak dla początkujących (to nie o Tobie szyna
Dzieki bardzo za odpowiedzi, o wielu w/w aspektach FSNav nie wiedzialem.
Zauwazylem, ze korzysta on z baz AIRAC, czy zatem mozna traktowac go jak FMS/FMC pozwalajacy na latanie w przestrzeni RNAV?
Czy np defaultowy LearJet w FS kierowany FS Navigatorem z aktualna baza AIRAC jest w swietle przepisow vatsim samolotem dopuszczonym do lotow RNAV?
pozdrawiam
szyna
Zauwazylem, ze korzysta on z baz AIRAC, czy zatem mozna traktowac go jak FMS/FMC pozwalajacy na latanie w przestrzeni RNAV?
Czy np defaultowy LearJet w FS kierowany FS Navigatorem z aktualna baza AIRAC jest w swietle przepisow vatsim samolotem dopuszczonym do lotow RNAV?
pozdrawiam
szyna
-
Funky_Koval
Fsnav bardzo dobrze dziala z defualtowymi i w ogole samolotami mniej rozbudowanymi. Poza wklepaniem mapki, exporcie do FS, SB, FSiNN FMC, a nawet do pliku textowego, pokazuje traffic na vatsimie - bardzo wygodne, FMC dziala w dowch opcjach - pelny automat i dowolnie modyfikowany. Przy pelnym sam ustawia kurs na hsi, czestotliwosci radia, wysokosc na autopilocie, w manulnym, mozna np. zostawic hdg i samemu regulowac wysokosci - np. przy wykonywaniu STARA z korekta wysokosci przez kontro. Sa tez przyciski next i preview - mozna skaracac trase. Niektore samoloty maja na swoim panelu nawet przelacznik z NAV, GPS, FSNAV (Fokker 50/100)
Z innych fajnych pomocy jest kalkulator paliwa dla kilkunastu samolotow, mozliwosc druku mapki i rozpiski fixow ale najlepiej to sie go uzywa w trakcie lotu, jak nie jestem pewien jaka jest czestotliwosc ILS dla danego pasa oraz jego dokladny kierunek - przydaje sie jak jest jakis bug w scenerii i nie wiadomo dlaczego nie łapie wiazki. Na koniec dodam, że odkad mam FSNAVa nie musze juz tyle drukowac. Aktualizujac baze Aiarca mam aktualne sidy i Stary i tylko przed lotem upewniam sie czy sa na pewno ok, a potem to juz tylko wybrac i leciec. Nie jest tani, ale warto.
Z innych fajnych pomocy jest kalkulator paliwa dla kilkunastu samolotow, mozliwosc druku mapki i rozpiski fixow ale najlepiej to sie go uzywa w trakcie lotu, jak nie jestem pewien jaka jest czestotliwosc ILS dla danego pasa oraz jego dokladny kierunek - przydaje sie jak jest jakis bug w scenerii i nie wiadomo dlaczego nie łapie wiazki. Na koniec dodam, że odkad mam FSNAVa nie musze juz tyle drukowac. Aktualizujac baze Aiarca mam aktualne sidy i Stary i tylko przed lotem upewniam sie czy sa na pewno ok, a potem to juz tylko wybrac i leciec. Nie jest tani, ale warto.
Odgrzewam stary temat ale nie znalazłem innego miejsca żeby zadać to pytanie: kilka lat temu posiadałem darmowy kalkulator do aktualizowania danych w FsNav (przy wprowadzaniu współrzędnych potrzebny jest przelicznik), niestety programik mi zaginął a w necie nie mogę go odnaleść (pewnie z powodu 11IX) ma ktoś jakieś wiadomości na interesujący mnie problem?
P.S.
A moze ktoś pamięta jaki jest przelicznik współrzędnych w FS9? (przesunięcie), to nie była "tajna" informacja a chcę sobie zaktualizować pozycję fix'ów.
P.S.
A moze ktoś pamięta jaki jest przelicznik współrzędnych w FS9? (przesunięcie), to nie była "tajna" informacja a chcę sobie zaktualizować pozycję fix'ów.
Zainstalowałem FSNav (full ver. 4.7). Następnie zaktualizowałem AIRAC 0709. Potem - create data base. Wszystko O.K., ale przy budowaniu trasy nie mam żadnych SIDÓW i STARÓW. Czy AIRAC 0709 do FsNav nie dodaje bazy SIDÓW I STARÓW? Dodaję, że w opcjach FsNav próbowałem zassać bazę z sieci - server not found. Co jest?
Bartek
Co się dzieje z FS Navigatorem?
Czy Szanowni Koledzy wiedzą coś nt. przyszłości FSNavigatora? Na stronie napisano, że sprzedaż wstrzymana. Czy to znaczy, że to koniec ?
Poinstalowałem sobie parę próbnych wersji programików tego typu, ale jednak FSNav jest IMO bezkonkurencyjny. Jendak 20 uruchomień to trochę mało, żeby się do niego przyzwyczajać.
Poinstalowałem sobie parę próbnych wersji programików tego typu, ale jednak FSNav jest IMO bezkonkurencyjny. Jendak 20 uruchomień to trochę mało, żeby się do niego przyzwyczajać.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Boguś
Z tego, co piszą pod tym Twoim linkiem wynika, że po prostu koniec bo.... koniec. Szkoda chyba softu, bo można by było odsprzedać źródła komuś, kto pociągnąłby development dalej. Update'y, wersja FSX - jest co robić! A tak... cóż....
Pozdrawiam
Boguś
Boguś
Odgrzewam temat bo nie potrafię rozwiązać problemu.
Używam do planowania lotów FSNavigatora. Wgrałem ostatnio nowy AIRAC i odbudowałem bazę poprzez FSNavDBC i przy EPWA brak SID i STAR jak na załączonym zrzucie.
Wcześniej (3 lis 2007) taki problem zgłaszał Piterson i w odpowiedzi Konraf podał link do wyjaśnienia lecz obecnie taki post lub temat nie istnieje. Proszę Konrafa lub innych kolegów o ponowne wyjaśnienie problemu.
Używam do planowania lotów FSNavigatora. Wgrałem ostatnio nowy AIRAC i odbudowałem bazę poprzez FSNavDBC i przy EPWA brak SID i STAR jak na załączonym zrzucie.
Wcześniej (3 lis 2007) taki problem zgłaszał Piterson i w odpowiedzi Konraf podał link do wyjaśnienia lecz obecnie taki post lub temat nie istnieje. Proszę Konrafa lub innych kolegów o ponowne wyjaśnienie problemu.
- Załączniki
-
- SID_STAR.jpg (31.28 KiB) Przejrzano 15502 razy
1. Ściągnij bazę SID/STAR z menu programu lub ze stronki FSNavigatora.
2. Baza pewnie będzie nieaktualna, więc zawsze można SID czy STAR wklepać punkt po punkcie.
3. Wykonać SID lub STAR z ręki.
2. Baza pewnie będzie nieaktualna, więc zawsze można SID czy STAR wklepać punkt po punkcie.
3. Wykonać SID lub STAR z ręki.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Kilka w miare nowych jest tutaj:
http://tonipaulsen.to.funpic.de/html/download.html
oraz jakas baza uaktualniona w 2007 tu:
http://www.pda.myzen.co.uk/pacific_dire ... /fsnav.htm
http://tonipaulsen.to.funpic.de/html/download.html
oraz jakas baza uaktualniona w 2007 tu:
http://www.pda.myzen.co.uk/pacific_dire ... /fsnav.htm
Bartek
[FS2004] FSNavigator - baza SID/STAR polskich lotnisk
Wczoraj z nudów zrobiłem SIDy i STARy polskich lotnisk do FSNava.
Jakby kto reflektował, to bardzo proszę.
http://www.megaupload.com/?d=SGZAFOHE
Jakby kto reflektował, to bardzo proszę.
http://www.megaupload.com/?d=SGZAFOHE
Ostatnio zmieniony pn 26 wrz, 2011 10:10 przez maver, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel i7 9700K 5,0 Ghz, 32Mb RAM, GTX 1060
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Ukazał się następca FSNavigatora: http://www.fstramp.com/
Szkoda, że nie ma wersji dla FS 2004.
Ostatnio zmieniony śr 03 paź, 2012 23:25 przez tomi5, łącznie zmieniany 1 raz.
i5 9600 KF , MSI MPG Z 390 GAMING PRO CARBON, 32 GB RAM G-SKILL, SAPPHIRE RX 580 8 GB SE, SSD SAMSUNG 850 PRO, WIN 10 PRO 64 bit