westbound-eastbound

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Awatar użytkownika
szyna
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

westbound-eastbound

Post autor: szyna »

Witam,
Ciagle mam z tym problem, o ile to jest dla mnie jasne jak slonce to jaki podawac FL w planie lotu gdy lecimy np LMML->EPWA? W przestrzeni powietrznej Italii lecimy na zachod a potem na wschod.
Jaka jest generalna zasada dobierania poziomu lotu na trasie, ktora ma kierunki zarowno eastbound jak i westbound?

pozdr
szyna
lechende
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: lechende »

u nas nieparzysty na wschód
we włoszech nieparzysty na południe (bo oni mają rvsm nie wschód zachód tylko pólnoc południe)
(na malcie jak u nas)

podział północ - południe obowiązuje w:
Hiszpanii
Portugalii
Francji
Wloszech

+
EUR RVSM entry/exit points
do poczytania
ATC manual do rvsm'u
Obrazek
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

A co w przypadku kiedy chcę sobie polecieć z EPPO do EPWR przez np. LDZ? Wtedy do LDZ lecę na wschód a więc np FL50 a od LDZ na zachód - czyli obowiązują levele parzyste. Mam więc po minięciu LDZ zmienić FL na np FL60?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Artur S., łącznie zmieniany 1 raz.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
PK

Post autor: PK »

Artur - tak, generalnie masz dostosować poziom do kierunku.

Piotr
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

TA, TL, FL

Post autor: Gwidon »

Artur napisał :
do LDZ lecę na wschód a więc np FL055
Generalnie nie latamy na podziale ćwiartkowym , czyli albo 5000ft albo FL070 (lub krócejFL70).

Dalej :
Mam więc po minięciu LDZ zmienić FL na np 6000?
Nie zmieniaj na FL6000, to już prawdobnie Huston Aerospace :lol: Zmień na FL060 (lub krócej FL60).

I znowu generalnie, FL podajemy w setkach stóp czyli (nie uzwględniając róźnic ciśnień STD i QNH) np. 10000ft=FL100, 15000ft=FL150. FL występują od TA (transition altitude - tą informację masz podaną na mapach SID, STAR danego lotniska oraz w ATIS kontrolera) powyżej TA wysokość podajesz w poziomie lotu FL.
Przykład uproszczony :
TA=5000ft
to do 5000ft podajesz w stopach (3000, 4000),
powyżej 5000ft podajesz w FL (FL060, FL130 itd.).

Jak ktoś dysponuje większą ilością czasu proszony jest o wyjaśnienie Arturowi wpływu ciśnienia na opisane powyżej ogólne prawidłowości choć z drugiej strony
temat wysokości przejściowej, poziomu przejściowego i poziomu lotu był na forum poruszany nie raz i nie dwa. Poszukaj troszkę. ;)
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Re: TA, TL, FL

Post autor: JeV »

Gwidon pisze: Generalnie nie latamy na podziale ćwiartkowym , czyli albo 5000ft albo FL070 (lub krócejFL70).
Generalnie nie powinnismy latac na 5000ft bo warstwa zaczyna sie o od (o ile pamietam) 4970 ft ; )
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

Ależ rozpetałem burzę ;) Wpływ ciśnienia, pojęcia TA, FL itp są mi znane 8) Faktycznie trochę "nieszczęśliwie" sformułowałem posta, ale chodziło mi tylko o upewnienie się czy zmieniam wysokość czy nie :roll: W każdym razie dzięki za "upomnienie" i pomoc :D [piwo]
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

Zgoda...

Post autor: Gwidon »

Zgoda Jev, to była pamiętna dyskusja na PLVATSIM ale z tego co pamiętam zakończyła się niczym ;)
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
ODPOWIEDZ