Wodnosamoloty, hydroplany, wodnopłaty

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Kamil_W
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Blisko EPKK

Wodnosamoloty, hydroplany, wodnopłaty

Post autor: Kamil_W »

czy zna ktos jakis dobry darmowy wodolot do fs'a?? nie chodzi mi o wodnosamoloty, tylko o wodoloty. wczoraj obejrzalem flightline i mam ochote czyms takim polatac. aha, najlepiej gdyby mial VC. teraz przeszukam neta, jak co znajde to dam znac.
| Athlon 2500+ Barton | 1,5GB RAM | 160GB HDD | ATI Radeon X1950GT | Philips 150S4 | FS2004 |
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Czym sie rózni wodnosamolot od wodolotu? Pytam powaznie.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
DamianK
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: DamianK »

To nie to samo. :D
Z encyklopedi:
WODOLOT, statek wodny zaopatrzony w płaty nośne umieszczone pod kadłubem; w czasie ruchu hydrodynamiczna siła nośna działająca na płaty powoduje wyniesienie kadłuba nad powierzchnię wody, co daje znaczne zmniejszenie oporów i pozwala przy tej samej mocy silnika uzyskiwać większe prędkości.

WODNOSAMOLOT, hydroplan, wodnopłat, samolot o specjalnej budowie kadłuba (latająca łódź) lub wyposażony w pływaki zamiast kół (wodnosamolot pływakowy), co umożliwia mu start i lądowanie (wodowanie) na wodzie.
Kamil_W
Cadet
Cadet

no nie dokladnie o taki wodolot chodzi... w flightline bylo tak - wodnosamolot ma zamiast kolek plozy czy tam cos, a wodolot nie ma kol, za to kadlub ma taki jakby lodz czy cos...

[ Dodano: 2004-06-09, 18:08 ]
o teraz mi do lba wpadlo - to np b314 clipper
| Athlon 2500+ Barton | 1,5GB RAM | 160GB HDD | ATI Radeon X1950GT | Philips 150S4 | FS2004 |
misio1958

Post autor: misio1958 »

Flighter pisze:To nie to samo. :D
Z encyklopedi:
WODOLOT, statek wodny zaopatrzony w płaty nośne umieszczone pod kadłubem;
Ta czesc nazywa sie hydroplatem. Slizga sie on po wodzie.
WODNOSAMOLOT, hydroplan, wodnopłat, samolot o specjalnej budowie kadłuba (latająca łódź) lub wyposażony w pływaki zamiast kół (wodnosamolot pływakowy), co umożliwia mu start i lądowanie (wodowanie) na wodzie.
Jezeli dodamy mu podwozie kolowe, mamy amfibie. Np Consolidated "Catalina" PBY-5a.

Obrazek

Wodnosamolot nie musi miec specjanej budowy kadluba. Moze to byc zwylky samolot wyposazony w plywaki. np Wilga 2000:

Obrazek
no nie dokladnie o taki wodolot chodzi... w flightline bylo tak - wodnosamolot ma zamiast kolek plozy czy tam cos, a wodolot nie ma kol, za to kadlub ma taki jakby lodz czy cos...
Czyli chodzi Ci o lodz latajaca "Flying boat", np. Short S.33 , lub (filmik z 19337r., strat) Dornier Do 24 V.3

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr 09 cze, 2004 19:25 przez misio1958, łącznie zmieniany 7 razy.
Kamil_W
Cadet
Cadet

mysle ze tak bedzie najlatwiej - oto fotki (z fs'a - znalazlem fajny ale platny - 35 usd!!!)

Obrazek

Obrazek
misio1958

Boeing B-314 "Clipper" to historia sama w sobie. To byl bardzo luksusowy samolot. Jest tez bezplatny. Niestety, temu platnemu nie siega nawet do piet.
A´propos: polecam swietna ksiazke Kena Folleta "Noc nad oceanem". Akcja toczy sie na polkadzie "Clippera".
Ostatnio zmieniony śr 09 cze, 2004 19:23 przez misio1958, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

misio1958 pisze:A´propos: polecam swietna ksiazke Kena Folleta "Noc nad oceanem". Akcja toczy sie na polkadzie "Clippera".
Tak się składa że czytałem w zeszłym tygodniu. Naprawdę godna polecenia. Jest troche i o samym samolocie, i akcja wartka - jak to u Folleta.
To właśnie po jej lekturze zainteresowałem sie Clipperem. Kurcze, ludzie to mieli wtedy odwagę, tak nad oceanem, czasem z paliwem na styk...
NET

Post autor: NET »

Tak gwoli ścisłości, wodolot z samolotem ma raczej niewiele wspólnego ;)
Obrazek
tomek_wap
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPCH

Post autor: tomek_wap »

Polecam ALBATROSA z www.simviation.com
Awatar użytkownika
Bubi
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK/EPGD

i co dalej

Post autor: Bubi »

Proponuje zrobić liste 5 najlepszych wodnosamolotów dostepnych w sieci i freeware oczywiście.W ten sposób każdy kto będzie szukał napewno znajdzie cos dla siebie.Piszcie, ciekawe co z tego wyjdzie. Oczywiscie nie zapominamy o linkach:)
skuter

Największy wodnopłat (Dornier Do X)

Post autor: skuter »

Wydzielone z tematu "Dobre, darmowe samoloty do FS" i scalone z starszym tematem na temat hydropalnów (i pochodnych) - konraf

Dornier Do X
URL http://ftp.se.kde.org/pub/games/PC/flig ... maxdox.zip
Największy wodnopłat jaki (prawdopodobnie) kiedykolwiek powstał, zmontowano tylko 3 maszyny.

Obrazek
Obrazek
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Spruce Goose nie była większa?
Sebastian

Post autor: Sebastian »

skuter pisze:zmontowano tylko 3 maszyny.
Z czego wszystkie zostaly zniszczone w czasie wojny. A Shorts Empire nie byl wiekszy?
misio1958

Chyba to bydle bylo najwieksze...Hughes HK-1 (H-4) / zdjecia z www.airliners.net.
Gdzie Dornierowi do niego?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

O wiele wiekszy byl tez Boeing B-314 "Clipper". Chyba najbardziej luksusowy statek, jaki wzniosl sie w powietrze...Do naszych czasow nie zachowal sie ani jeden. Ostatni zostal zlomowany w 1952r. Jest bohaterem powiesci (bo akcja toczy sie na jego pkladzie) Kena Folleta "Noc nad oceanem" . Polecam!

Obrazek

Sa 2 boeingi b-314 do FS-a. 1 platny, a 2-gi darmowy. O ile mnie pamiec nie myli, autorem jest Mike Stone. Piekna, fasynujaca maszyna.

PS.
No i prosze..nie mylila mnie pamiec...
Zainteresowani moga sobie tu sciagnac
"Clippera"
Sebastian

Post autor: Sebastian »

Moze robie Off Topic, ale podaje pare danych zwiazanych z Dornier Do X:

Dornier Do X
Dlugosc: 40,1m
Wysokosc: 10,1m
Predkosc przelotowa: 210km/h
Zasieg: 2,300km
Silniki: 12 silnikow Curtis Conqueror
Ilosc pasazerow: 66

Byl on najwiekszym samolotem swego czasu. Zbudowali go w 1929 roku. Kiedys przewozl 169 pasazerow na jego 3 pokladach. Pomiedzy 1931 i 1932 okrazyl swiat w 10 miesiecy.

Mnie zastanawia jak takie cos moze latac... :?

Zrodlo: AVIONREVUE
skuter

Post autor: skuter »

Właśnie dlatego napisałem prawdopobdobnie bo niebyłem pewny ;).
A co do istori to dornier do x był w latach 30 największym samolotem świata.
Był wykonany całkowicie z metalu, posiadał na 3 pokładach osobne kabiny sypialne, pomieszczenia dla palaczy i jadalnie, jak również łazienke i kuchnie.
W czasie II ofiarą bomb padł jeden egzemplarz, a pozostałe 2 z silnikami fiata służyły we włoskich siłach lotniczych.
Dane:
Rozpiętość 48m
Długośc 40m
Wysokośc 10,10m (tyle co mój blok ;))
Powierzchnia nośna 450m(kwadratowych )
Masa własna 32 675kg
Masa startowa 56000kg
Zespół napędowy 12 dwunastocylindrowych silników widlastych Curtiss Conqueror, każdy o mocy 477 kW(649KM)
Osiągi prędkość maksymalna 210km/h , pułap praktyczny 1250m , zasięg 2200km
Załoga 5 pilotów i osoby funkcyjne
Pasażerowie do 100
PS Powtórzyłem to cio Sebastian ale jest tego troche więcej
PS2 Źródło
Samoloty Najważniejsze typy, Najciekawsze konstrukcje
Riccardo Niccoli
Przełożyła Barbara Niedźwiecka

PS3 Misio chyba ci coś pomyliło z tym "Clipperem"
Wg. mojej książki miał rozpiętośc 46,33m (mniejszą)długośc też mniejsza (32,31m) był też niższy(8,41m), mniej ważył 22800kg i miałmniejszą pow. nośną 266,34m (kwadratowych).
misio1958

skuter pisze:
PS3 Misio chyba ci coś pomyliło z tym "Clipperem"
Wg. mojej książki miał rozpiętośc 46,33m (mniejszą)długośc też mniejsza (32,31m) był też niższy(8,41m), mniej ważył 22800kg i miałmniejszą pow. nośną 266,34m (kwadratowych).
Wcale nie wykluczam pomylki, nie jestem wszechwiedzacy. Mozliwe, ze na moj tok myslenia mial wplyw fakt, ze Boeingi 314 lataly komercyjnie w liniach lotniczych. Mimo wszystko polecam ten wspanialy "latajacy hotel".
Posiadam jego platna wersje i jestem wrecz zafascynowany ta maszyna. W pelni zaladowany potrzebuje az 2 NM rozbiegu, ale gdy juz sie wzniesie, wyglada majestatycznie i cudownie...
Co te lodzie latajace maja w sobie, ze potrafia tak zauroczyc czlowieka??
Nie polecam go poczatkujacym. Przelot atlantycki (30 godz.) wymaga znajomosci astronawigacji. Aby okreslic dokladnie polozenie, niezbedny jest Simulated Bubble Sektant (w pliku jest dokladna instrukcja jak go uzywac i zasady astronawigacji), oraz FS Real_Stairs. Inna rzecz, ze taki delikwent otrze sie o inna, fascynujaca dziedzine nauki: astronomie.
PK

Post autor: PK »

misio1958 pisze:.... niezbedny jest Simulated Bubble Sektant (w pliku jest dokladna instrukcja jak go uzywac i zasady astronawigacji), oraz FS Real_Stairs...
Ponad 15 lat w tym "zawodzie" i pierwszy raz słyszę. Marek - bardzo proszę o linki plus opinię na ile ta astronawigacja jest zbliżona do reala.

Piotr
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

PK pisze:Ponad 15 lat w tym "zawodzie" i pierwszy raz słyszę. Marek - bardzo proszę o linki plus opinię na ile ta astronawigacja jest zbliżona do reala.

Piotr
http://aztec.histo.pl/viewtopic.php?t=2055
misio1958

Obrazek

Tu znajduje sie Simulated Bubble Sextant

Tu instrukcja do niego,

a tu plik Real Stairs V.1, nie majacy nic wspolnego z plikem podanym wczesniej na tym forum. Plik nadaje sie do obu wersji FS-a 2002/2004. Pozycje gwiazd sa zgodne z rzeczywistoscia.

Nawigacja lat 40-stych. Wszystko wytlumaczone jak na dloni. Dokladny opis nawigacji z uzyciem sektantu znajduje sie w jego instrukcji. Zycze prawdziwej przygody!
ODPOWIEDZ