ATR-72 Flight1

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
szyna
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: szyna »

ToTom pisze:Żeby cieszyć się działającym TCAS w czasie latania na Vatsim, trzeba tylko uruchomić w tle program AIBridge (wersja 3) ze strony http://jcboliveira.flysplash.org/index.html .
Uruchamia się go na komputerze, gdzie jest FS, a jeśli ktoś ma drugi, spięty przez WideFs, można odpalic go w trybie remote. Niestety, mnie sie nie udało, chyba firewall przeszkadza.
Generalnie TCAS działa. Sprawdzone pod SB3.
No coz ja ciagle nie moge sie cieszyc dzialajacym online TCASem pod FSInnem; ani na forum Flight1 ATR ani na forum FSInn nie wiedza co sie dzieje. Ostatnio znalazlem info ze AIBridge nie powinien miec na to wplywu bo platne dodatki nie korzystaja z FSUipic; http://www.mcdu.com/forum/viewtopic.php?t=1934
Dziwne jest to, ze pod SB3 TCAS dziala bez zarzutu.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Małe, brązowe migające "G" -gildescope

Post autor: wegi »

1. Co onzacza brązowa i migająca ikonka "g" nieopodal sztucznego choryzontu w ATR 72 firmy flight 1? W dokumentacji nic nie znalazłem na ten temat.
2. Czy da się coś zrobić - oprócz przyciśnięcia wolantu maks. do przodu aby atr 72 firmy flight 1 nie odbił sie po przyziemieniu? Spojlerów aerodynamicznych nie ma więc nie wiem co poradzić.
3. Jest może jakieś malowanie lotu do tego (72 flight 1) ATR'a?
Pozdrawiam.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Ad1. Być moze ten samolot ma punkt G? :>
Ad2. Da się, trzeba poprawnie wylądować ;) Z jakim VS, IAS przyziemiasz? Jak zobisz to przy zbyt dużej prędkości, to zostanie Ci siła nośna, która weźmie Cię z powrotem w objęcia nieba ;) Poćwiczysz i będzie dobrze - ciężko jest tak po prostu powiedzieć co robisz źle, bo nie wiem co robisz. Możesz opisać Twoje podejście? Coś wymyślimy.
Ad3. http://library.avsim.net/download.php?DLID=59240
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Wszystkie symbole wytłumaczone są w manualu do ATR. Brązowe G oznacza, ze lecisz nieodpowiednio do sciezki podejscia (za wysoko lub za nisko). Co do odbijania po przyziemieniu, potrenuj. Przy podanych przez Ciebie predkosciach i konfiguracji samolotu nie powinno sie cos takiego przytrafiac. Tym ATR od F1 ląduje się bardzo przyjemnie.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

ok. dzięki za rade.
PS. Sorka Konraf, że od razu nie pisałem w tym wątku.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w tym atr'ze (?) da się jakoś ustawić, aby po wylądowaniu automatycznie włączyły się hamulce??
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Nie. ATR nie ma AutoBrake. Pozostaje ciag wsteczny (F2).
Bartek
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Kurde ciągle mam ten problem z przyziemnieniem. Próbowałem z 5 razy i ciągle raz się odbije. Nie wiem zbytnio co robić. Próbowałem schodzić na częściowym app, zupełnym autolandzie i manualnie ciągle to samo. Help!
DamianK
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: DamianK »

Witam
Może po prostu robisz wytrzymanie na zbyt dużej wysokości, w związku z czym samolot przyziemia ze zbyt dużą prędkością opadania.
Pozwolę sobie przytoczyć cytat z książki J. Domicza i L. Szutowskiego Podręcznik pilota samolotowego
"Wysokie wytrzymanie powstaje na skutek złej oceny wysokości przez pilota. Brak dalszej reakcji w takiej sytuacji może doprowadzić do bardzo twardego lądowania a nawet uszkodzenia samolotu (przepadnięcie samolotu). Poprawienie tego błędu polega na zaprzestaniu dalszego ściągania "na siebie" drążka sterowego, oraz poczekaniu kilka sekund aż prędkość zmaleje i samolot zacznie się zniżać - wówczas powtórnie należy ściągać drążek w tempie dostosowanym do tempa zniżania. Przy nieumiejętnym poprawianiu wysokiego wyrównania może dojść do powstania "kangurów" na dużej prędkości lub małej - co jest znacznie groźniejsze. Bardzo częstym błędem jest też falowanie powstające zwykle w wyniku zbyt energicznego ściągnięcia drążka "na siebie" w momencie wyrównania - przy stosunkowo dużej prędkości lotu. Powodem falowania może być też utrzymywanie zbyt dużych obrotów silnika na wyrównaniu a także podmuchy wiatru. Falowanie poprawia się podobnie jak wysokie wytrzymanie - zatrzymując w pierwszym etapie małym ruchem drążka "od siebie" dalsze wznoszenie."
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: ags »

Musisz wyczuć samolot na tyle, żeby flare'ować na odpowiedniej wysokości i przyziemiać tam gdzie trzeba ;> Nie wiem jaka to jest wysokość dla ATRka niestety.
maciek747
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bytom

Malowanie lotu dla atr flight1

Post autor: maciek747 »

No właśnie kuchnia nie znalazłem ale pewnie ryzykuje bo nie mam czasu akurat poczytać wszystkich tematów na temat atr w wątku...
czy jest malowanie do atr flight1 lot...dzięki
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain

SID/STAR EPWA - Skąd?

Post autor: rophone »

Cześć,

Pierwszy raz z ATR 72-500 i od razu głową w mur. Jakżeby inaczej.
(Próba lotu wg poradnika kolegów z Aztec, czyli EPKK-EPWA)

1. Jak w temacie. Ten z instalki, wiadomo, jaki jest! Na navdata nie ma. Podobno Danny zrobił, ale nie mogę znaleźć.

2. Mimo aktywacji planu w FMC (i EXEC oczywiście), nie mogę wyświetlić MAP na ND po naciśnięciu RNAV. Co mogłem przeoczyć? Czy np. muszą być wpisane wszystkie wysokości dla LEGS, żeby wyświetlił mapę?

3. EPKK jak wiadomo SIDów i STARów jeszcze się nie dorobiło. Czy wysokości dla wszystkich LEGS aż do STARa EPWA muszę wpisać ręcznie? (prawdę mówiąc dotąd na benku PMDG latałem tylko SID-STAR).

Pozdrawiam,
Qba.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Re: SID/STAR EPWA - Skąd?

Ad 1. w niniejszym watku, post ToToma z: Pon 21 Lut, 2005 07:20 jest tylko STAR, SID nie ma
Ad 2. a guziczek MAP naciskasz?
Ad 3. nie musisz. Wysokosci nie musisz wpisywac, no chyba, ze ATC sobie zażyczy jakis konkretny FL na jakims konkretnym FL.
Bartek
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: rophone »

Ad 1. Dzięki (przeglądałem bez zalogowania i nie widziałem linka).
Ad 2. No nieee... duży chłopczyk jestem :D . Oczywiście.
Ad 3. No tak, przecież nie ma VNAV na autopilocie. Fakt.

To co może być z tym MAP???

OK. Spróbuję z tym nowym STARem i zobaczymy.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez rophone, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
premik
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jaworzno

Post autor: premik »

Mam szpetne fonty w FMC, na niektórych ekranach włażą jedne na drugie. A fonty, które należy wyciąć podane w polskiej instrukcji w katalogu FONTS u mnie nie istnieją. Czy jest jakieś lekarstwo na to? Mam system windows xp he.
Awatar użytkownika
szyna
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: szyna »

Może pomoże, tutaj
Awatar użytkownika
premik
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jaworzno

Post autor: premik »

We wszystkich materiałach, które prześledziłem jest opisywany sposób przesunięcia czcionki HHFMS.TTF z katalogu windows\fonts na pulpit i z powrotem. Po takiej operacji problem ze szpetnymi fontami w fmc powinien zniknąć. Ja natomiast o takiej nazwie czcinek wogóle nie mam. A problem z wyświetlaniem jest. Jak znaleźć czcinkę, która szpeci? i jak ją podmienić? Może ktoś ma podobny problem?
prabut
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: prabut »

Witam.
Przeczytałem cały przyklejony temat, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój kłopot z ATR.
A jest on taki, że samolocik spisywał się bez zastrzeżeń do czasu uaktualnienia FSUIPIC.
Po zmianie z 3.40 na 3.50 w FS-ie wybieram samolot, lotnisko i inne i po naciśnięciu FLY NOW
obraz w oknie podglądu zatrzymuje się i zaczyna się ładowanie.
Po chwili zaczyna się obracać tak jak na początku i cały czas jest klepsydra.
Wyłączyć FS-a normalnie nie można tylko poprzez Ctrl+Alt+Del
Po wyłączeniu jest komunikat <Error opening FSUIPIC.
I tu mam pytanie do znawców przedmiotu- czy można temu jakoś zaradzić , czy pozostaje mi tylko wersja FSUIPIC 3.40.
Sławek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Skasuj stare FSUIPC.dll i fsuipc.ini
Wrzuc nowe FSUIPC.
Bartek
prabut
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: prabut »

Niestety, nie pomogło.
Gdy wrócę do 3.40 uruchamia się.
Sławek
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

A ja mam problem z FMC :(
Gdy chce wklepac hold nad jakimś punktem, którego nie ma w trasie zaprogramowanej w FMC - zwieszka.
Gdy chce wpisac jakis punkt do RTE LEGS 2 zwieszka
Ogólnie co chwile fs wiesza się z powodu FMC i pisze, że FS2004 wykonał nieprawidłową operacje :(
Mam zainstalowanego najnowszego AIRAC'a i SP 2.1
Co zrobić?? Bo uniemożliwia to latanie ;(
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Tom
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA/EPRP

Post autor: Tom »

Musisz uwzględniaj punkt nawigacyjny nad którym wykonuje się holding lub racetrack w trasie wklepywanej do FMC, tylko nad pomocami juz zaprogramowanymi mozna wykonac holding. W czasie lotu możesz wprowadzic go do LEGS wybierając później guzik z punktem przed który chcesz go wstawić, oczywiście póżniej EXEC. Takie holdingi najczęściej wprowadza się przed punktem przechwycenia ILS pasa (CInumer).
Faktycznie w Flight1 nie można bezmyślnie wciskać guzików FMC, ja staram się zazwyczaj pamiętać, czego nie wciskać :) (np. w LEGS nie wciskaj więcej niż raz klawisza innego niż L1, albo w procedurach STAR niektórych lotnisk (np. LKPR), też warto uważać, ja dla bezpieczeństwa najczęściej wprowadzam "ręcznie" punkt po punkcie).
A z RTE 2 nigdy nie korzystałem - więc nic nie doradzę
Jak się to wszystko opanuje - da się latać.
----------------
Tom / AZT003
----------------
Swiderski
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łódż

ATR F1

Post autor: Swiderski »

Próbowałem wielokrotnie umieścić GPS w ATR/F1. Po kilku odsłonach ATR-ka był GPS i nagle przy kolejnej odsłonie nie ma go. Za każdym razem gdy znika GPS znika też wpis o GPS-sie w ,,panel cfg". Jaka jest na to rada. Z poważaniem Mirek
swidemir
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Nie odpalasz czasami w miedzyczasie programu konfiguracyjnego do ATR F1?
Bartek
Swiderski
Cadet
Cadet

ATR//F1

Zgadza się ale czy to ma na to wpływ. Jeżeli tak to serdeczne dzięki za pomoc. Mirek
swidemir
Swiderski
Cadet
Cadet

ATR72-500

Mam ATR72-500/F1 i mam taki problem: Po wejściu maszyny w tryb Hotel Mode na silniku #2 nie mogę przejść do pracy silnika ,,normalnej" pomimo iż ,,Prop.brake switch' jest w pozycji ON. Nie ma mocy wyjściowej ani obrotów śmigła. Cond.lewel jest na AUTO Z poważaniem Mirek
swidemir
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
Swiderski
Cadet
Cadet

ATR/ Hotel Mode

Pisze kolejny raz ,nie mogę sobie z tym poradzić.Mam ATR72-500/F1 Jak wejść prawidłowo w tryb Hotel Mode i jak przejść w tryb normalnej pracy prawym silnikiem. Proszę o odpowiedż użytkownika który to ,,przeszedł" Z pozdrowieniami Mirek
swidemir
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Wchodzenie w Hotel Mode:

1. baterie na ON
2. niebieski system hydrauliczny włączony (pokazuje LO PR - niskie cisnienie)
3. gust lock włączony
4. dzwignia przepustnicy numer 2 na FTR lub FSO (fuel cut off)

Po tych zabiegach zielona lampka Ready powinna zapalić sie koło przełącznika prop brake. Przestaw go na ON i masz blokade. Właczasz teraz silnik numer 2 i od razu chodzi z blokadą smigła.

Jesli wyłączanie blokady nie działa (nie pali sie lampa Ready) włącz HYD AUX PUMP na panelu przepustnic.
Bartek
Awatar użytkownika
Kamil Nawrocki
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Golina

Gate Idle i oglne ustawienia PL/CL

Post autor: Kamil Nawrocki »

Witam,
mam pytanie odnosnie Gate Idle i innych waszych ustawien PL/CL w czasie poszczegolnych faz lotu. Z tego co zrozumialem:
1. W czasie kolowania CL - obie na AUTO.
2. W czasie startu CL - 100% OVRD, PL - TO Notch - w wtedy zmienia sie Idle Gate.
3. Podczas lotu CL - AUTO, PL - miedzy TO Notch, a Flight Idle (Idle Gate blokuje, zeby nie zejsc ponizej TO Notch).
4. W czasie podejscia CL - 100% OVRD.
5. Na ziemi po ladowaniu Idle Gate wraca i CL1 - FTR, potem Fuel S.O., CL2 - AUTO.

W instrukcji jest napisane, ze Idle Gate nie dziala przy Throttle na Joysticku (analogowa). Wtedy nalezy kliknac prawym przyciskiem myszy na prowadnicach PL i bedzie blokowane miedy TO Notch, a Flight Idle. I tu moje pytanie:
podczas CRZ, TO Notch to nawet czasami troche za duzo i grozi OVERSPEEDem. A podczas podejscia to juz w ogole ;). Jak Wy stosujecie sie do tych procedur?

Pytam, poniewaz sam jestem maniakiem wykonywania wszystkiego bez zadnych odstepstw od reala...

pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Podczas lotu CL na Auto, PL ustawiane prawym klikiem juz przy starcie (pokretło Power Management na T/O, potem Climb, CRZ i na znizaniu znowu na T/O). PL nie dotykam az do samej koncówki podejscia. CL podczas Climb na Override.
Bartek
Awatar użytkownika
Kamil Nawrocki
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Golina

Re: ATR72-500

Post autor: Kamil Nawrocki »

Swiderski pisze:Mam pytanie(ostatnio mam ich sporo)Na wyświetlaczu ,,Nav.Disp" na panelu centralnym odległość od pomocy r-naw. DME jest podawana od stacji wpisanej na lewej stronie auto-pil. i podawana jako DME1. Czy jest możliwe aby odległość była pokazywana od stacji wpisanej na prawej części auto.pil(częstotliwość) Z pozdrowieniami Mirek
Znalazłem w dokumentacji w rozdziale NAVIGATION. Są przy radio NAV1 następujące opcje:
- OFF - odbiornik wyłączony
- ON - odbiornik włączony, dostrojony na częstotliwość na górnym wyświetlaczu
- HLD - jest to zatrzymanie częstotliwości dla DME, a możliwość zmiany częstotliwości VOR. Freq. DME jest zapamiętana, a operujemy częstotliwościami VOR. Aby zmienić freq. DME wystarczy przełączyć spowrotem na ON.

pozdrawiam
Obrazek
eMkoś

Flight1 ATR72-500 - problem

Post autor: eMkoś »

Witam wszystkich

Jestem nowym użytkownikiem forum , ale w Fs'a latam już ponad 3lata. Niedawno przesiadłem się na Flight1 ATR72-500 SP-2, i mój problem polega na tym ze umiem wylądować tylko na tych lotniskach na których są STAR'y. A chcąc lecieć np. z EPWA do EPWR korzystam z planu lotu z pl-vacc i, wpisuje poszczególne punkty trasy i zawsze występuje nieciągłość pomiędzy TRZ a punktem CI30 i nie idzie jej zlikwidować. Próbowałem wpisać ten punkt ale zawsze pisze "not in database" . Mam AIRAC 513.

Uczyłem się na podstawie poradnika i używałem opcji szukaj , jeżeli taki problem już był to przepraszam za zaśmiecania.

Za odpowiedzi z góry dziękuje
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Patrz załącznik:
1. zakładka LEGS (4)
2. klikasz w 1
3. wejdzie na pole 2
4. wklikujesz w pole 3

Dajesz EXEC.
Załączniki
atrf1_epwr.jpg
atrf1_epwr.jpg (63.63 KiB) Przejrzano 21125 razy
Ostatnio zmieniony śr 01 mar, 2006 07:14 przez konraf, łącznie zmieniany 2 razy.
Bartek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
br10
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: br10 »

Witam

W poradniku widze powiększony ND. Jak to zrobić ? z góry dzieki za podpowiedź.
Andrzej
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Zainstalowac patcha 2.1 lub 3. Wtedy klik na wyswietlaczu i masz powiekszony.
Bartek
moral
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poland

Post autor: moral »

gdzie tankuje sie ten samolot?. jak daje z menu fsa fuel and payload to jest napisane na czerwono ze jest za duzo zmieniam na 30% w obydwuch bakach i pozniej sa jakies problemy fs sie wiesza. czy to sie z jakiego innego poziomu tankuje ta maszyne? mam oryginalny samolocik kupiony w sklepie.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Flight1 zaleca w przypadku tego ATR najpierw wybrać samolot i ustawić sie nim na płycie lotniska, a dopiero potem wybierać ilość paliwa. Jest to zresztą napisane gdzies w manualu do samolotu.
Bartek
ODPOWIEDZ