Jazda na wprost

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

bobek

Jazda na wprost

Post autor: bobek »

Mam problem bo ucze sie latania w FS2004 jestem mozna powiedziec poczatkujacy. :) Ale mam pytanie bo gdy zaczynam kolowac na pas to wszytko idzie gładko i gdy dojezdzam do pasa kontaktuje sie z wierza itp. i potem wiezdzam na pas, zaczynam sie rozpedzac i z poczatku samolot jedzie prosto, gdy mam wieksza predkosc zaczyna mi on skrecac i musze go wyruwnywac sterm kierunku (tym stylu) :). i nie wiem jak mam zrobic aby sie ustawic prosto na pasie aby mi jechal po przerywanej lini a nie odbijal w lewo i w prawo :).

I jeszcz ejedno pytanko z kad moge znalesc scenerie Wody aby tak ładnie wygladala. i gdzie ja mam wstawic prosze o pomoc :). bo gdzies widzialm :)
Paulo

Post autor: Paulo »

Prawdopodobnie nie ustawiasz się zgodnie z kursem pasa i jadąc prosto z czasem coraz bardziej oddalasz się od ospasa w jedną lub w drugą stronę. Ważne jest aby dobrze ustawić się na początku pasa. Załaduj grę tak aby samolot stał na pasie i wystartuj, wtedy się przekonasz czy w tym leży problem.
A jeśli to nie to to może sprawdź czy masz dobrze wykalibrowanego joy'a. Może jest zbyt czuły i nieświadomie skręcasz podczas startu.
A poza tym to samolot może zjeżdżać z osi pasa przy silnym bocznym wietrze.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

jaki samolot ?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?t=17630
I jeszcz ejedno pytanko z kad moge znalesc scenerie Wody aby tak ładnie wygladala. i gdzie ja mam wstawic prosze o pomoc Smile. bo gdzies widzialm Smile
SZUKAJ SZUKAJ...wpisz słowo woda i znajdziesz, zapewniam.
I ludzie, nie piszcie na łapu capu. Przeciez tego sie czytac nie chce, tych wszytskich: z kad, widzialm, ejedno, itp.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
papidar11

Post autor: papidar11 »

Jeżeli używasz klawiatury to podczas kołowania na klawiaturze numerycznej wciśnij 5 i samolot będzie jechał prosto (przy wyłączonej klawiaturze numerycznej)
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Re: Jazda na wprost

Post autor: Bober »

bobek pisze:gdy mam wieksza predkosc zaczyna mi on skrecac i musze go wyruwnywac sterm kierunku (tym stylu) :). i nie wiem jak mam zrobic aby sie ustawic prosto na pasie aby mi jechal po przerywanej lini a nie odbijal w lewo i w prawo :).
Wejdź do mapy lotniska i sprawdź jaki jest dokładny kierunek pasa - to że pas jest np.25 nie oznacza że kurs pasa to dokładnie 250 stopni(może być od 246 do 255).
Poza tym oczywiście boczny wiatr.
pzdr
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Daresus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Daresus »

Nie posłuchajcie dajcie spokój z tym wiatrem :) Zapewne on ma problem z weather ustawionej na clear. I to najprawdopodobniej sprawa kalibrowania Joya bądź wolantu.
www.awiator.com <-- Najlepszy serwis informacyjny o lotnictwie cywilnym :)

"...bo chodzi oto by liczba startów zgadzała się z liczbą lądowań"
moral
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poland

Post autor: moral »

U mnie jest to samo.
To nie jest wina złej kalibracji joya bo dzieje sie tak i bez niego.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: ags »

Moim zdaniem to jest coś z simem, bo też to mam od czasu do czasu.
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

Napisz jak masz ustawione opcje w zakładce: Realism. Czy twój joystick posiada orczyk? (np. w obracana rękojeść). Samolot z napędem śmigłowym zawsze będzie skręcał. Jest to spowodowane tym, że śmigło kręci się w lewo, ale z druga siła o przeciwnym zwrocie chcę przekręcić samolot w prawo. Jak wiadomo, nieudaje jej się to, ale powoduje, że samolot skręca.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

X45 + pedały od kierownicy. Wygląda tak, że startując jetem samolot zachowuje się jak przy silnym xwindzie, kontruję itd. a po starcie 0 wpływu wiatru. Mimo wszystko kończy się to z boku pasa. Wiatr 1-5kts. Ew. podobna sytuacja przy lądowaniu, jakby go niewidzialna siła ściągała/skręcała w bok.

Jak dla mnie błąd, reality w prawo, bez crashów.
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

Spróbuj wykonać start maszyną np. :B747-400 lub Lear 45. Napisz czy jest tak samo.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
Grabarz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPI

Post autor: Grabarz »

Nie jest to żaden błąd gry!. Po prostu moment obrotowy śmigła spycha samolot na którąś stronę w zależności od tego w którą stronę kręci się śmigło. Spróbuj samolotem odrztuowym i już. Od tego jak mocno samolot skręca na pasie zależy moc silnika i wielkość śmigła.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Jest błąd gry i basta, co za śmigło mnie w 747 ściąga?
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Horvath »

ags pisze:Jest błąd gry i basta, co za śmigło mnie w 747 ściąga?
Potwierdzam, od czasu do czasu zdarza się, w ATRku i 737 przy bezwietrznej pogodzie. Kontrolery dobrze skalibrowane, łącznie z martwymi strefami.

Dodam jescze, ze statecznik pionowy to calkiem duża powierzchnia wystawiona na działanie bocznego wiatru. Siła przyłożona jest z tyłu samolotu, oś obrotu znajdzie się gdzieś w rejonie tylnego podwozia. Wiatr wiejący z lewej strony samolotu powinien więc powodować lekkie "odbijanie" samolotu w lewo, a wiatr wiejący z prawej w prawo.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Awatar użytkownika
SkipperPL
Cadet
Cadet

Post autor: SkipperPL »

To i ja się chętnie podłącze do pytania, też mam przypadłość ściągania
ale tylko na prawo !

Pozdrawiam
Paweł
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

A mnie od zawsze w FS2004 sciąga w lewo. Niewazne czy samolot smigłowy, czy jet, niewazne czy sterowanie mialem poprzez skrętną rączke na joy, czy - tak jak mam obecnie - w pedałach. Kalibracja na nic sie zdaje.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
SkipperPL
Cadet
Cadet

Post autor: SkipperPL »

konraf pisze:A mnie od zawsze w FS2004 sciąga w lewo. .
To nasze fs-y mają różne poglądy polityczne :twisted:

Pawel
Obrazek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

hmm... a mnie tak jak Konrafa czasem ściąga na lewo, ale nie zawsze. czasem FS zachowuje się normalnie. Taki już jego urok?
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Co do polityki - jak nas będzie w kierunku góry ściągało, to ok ;)
Awatar użytkownika
puzii
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Ramsgate

Post autor: puzii »

hej
Mnie sciagalo w lewo, tak jak u Konrafa,ale po reinstalce gry przestalo.Teraz sciaga tylko niektore samoloty i w dalszym ciagu nie wiem dlaczego.Czy jest wiatr czy nie zawsze w te sama strone. Wina Joya to chyba nie jest ;) bo zmieniam samolot bez dotykania Joya i raz efekt jest raz nie.
A poza tym mozna potraktowac to jako trening hehe - choc wkurzajace jest :) !!

pozdro
URI

To nie jest problem

Post autor: URI »

Uważam, że to nie jest problem. Moim zdaniem podobnie by się mógł zachowywać prawdziwy samolot czy też się podobnie zachowuje samochód. To ty kierujesz ta maszyną od początku do końca, więc jeśli skręca w prawo odbijasz w lewo i odwrotnie. Chyba o to nam wszystkim chodzi, żeby kierować tymi maszynami. Jest teraz jedno ale: jeśli grasz na klawiaturze, bądź w joyu nie masz skrętnej osi 3D to rzeczywiście nie jest łatwo prowadzić samolot prosto po pasie. Życze sukcesów. Pozdrawiam 8-)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Niestety muszę się niezgodzić. Po odłączeniu wszystkich kontrolerów i włączeniu opcji "autorudder", a może nawet i nie, samoloty dwuśmigłowe i jety jadą, przy bezwietrznej pogodzie, dokładnie na wprost. Przynajmniej u mnie.. Moim zdaniem to kontrolery mogą mieć pewien margines błedu a FS jest po prostu na to bardzo czuły...
Obrazek
Snajper

Post autor: Snajper »

D. Design pisze:Moim zdaniem to kontrolery mogą mieć pewien margines błedu a FS jest po prostu na to bardzo czuły...
W koncu to realistyczny symulator. :D
U mnie sciaga jeta ale tylko przy wietrze a przy bez wietrzenej sceneri nie dzieje sie nic... ;)
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Mnie znosi prawie zawsze.... a to dlatego, ze czasmi [ale calkiem czesto] samolot stoi już ze skręconym w którąś ze stron sterem kierunku ... no i wtedy skrecam sterem w prawo w lewo i potem juz zostaje na dobrym miejscu i jest ok :D
jegro
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: jegro »

Samochód bez trzymania kierownicy pojedzie prosto tym dalej, im precyzyjniej nastawiono koła do jazdy na wprost. W "prawdziwym" samolocie też zciąga. Po to jest ruder aby kontrować, a jeśli brak orczyków i jest właczony autoruder to kontruje się lotkami( delikatnie).Dlaczego tak jest wyjaśnili bardzo dobrze koledzy w poprzednich postach. I za to lubię ten sim- za w miare dużo realizmu. :D
jegro
ODPOWIEDZ