Ultimate Traffic-brakujace linie lotnicze?

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Krzysiek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Chicago

Ultimate Traffic-brakujace linie lotnicze?

Post autor: Krzysiek »

Czesc Chlopaki !!!
mam do was pytanie zwiazane z dodatkiem Ultimate Traffic ?
otoz kupilem sobie ten dodatek ze wzgledu na znajdujace sie tam moje ulubione linie lotnicze AMERICAN TRANS AIR ........zainstalowalem wszystko tak jak trzeba i wszystko prezentuje sie swietnie dodalem prawie 80% lin lotniczych oczywiscie ATA z 800+ mozliwych .......lecz niestety moich ulubionych ATA nie ma :( gdy naprzyklad sprawdzam w Status Board wybranym lotnisku to na liscie jest przedstawiony ATA oraz dane godziny o ktorej odlatuja lub przylatuja lecz gdy znajduje sie na lotnisku to nie ma po nich sladu (KMDW)........................jezeli ktos z was posiada ten dodatek i moze mi pomoc to bede bardzo wdzieczny----dziekuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: rophone »

Dopiero teraz przeczytałem Twój post. Trochę czasu minęło i nikt Ci nie odpowiedział, ale może go jeszcze przeczytasz. Jeśli nie, przyda się dla innych. Nie rób sobie jednak nadziei :(
Podam tylko, co jest grane:
1. Na głównym ekranie wybierz Utility.
2. Wybierz ostatnią opcję, czyli Repaint List
3. Przeczytaj uważnie okienko Repaint List Created
4. Zajrzyj do pliku RepaintList.txt
5. Wyszukaj "American Trans Air"
-------------------------------------------------
W firmowym tutorialu tego nie ma (chyba?), ale zerknij na ostatnią literę dla każdej linii.
Jeśli tam jest N, to znaczy, że Flight1 UT nie dostarcza ani samolotu, ani malowania do niego.
Musisz się o to postarać sam (substytut z FS - opisane w tutorialu), ale to już inna (i dość skomplikowana) bajka ;)

Pozdrawiam,
Qba.

[ Dodano: Nie 29 Maj, 2005 22:28 ]
Dodatkowe informacje:

Zobacz do katalogu Aircraft (we Flight Simulator 9).
UT dokłada tam sporo katalogów zaczynających się od "Flight One AI..."
Mam nadzieję, że wiesz, że np. "Flight One AI 738" to znaczy Boeing 737-800.
Zajrzyj do środka - textures. Tam są tzw. "paint schemes". ATA ma schemat TZ, co można sprawdzić choćby we wspomnianym przeze mnie wcześniej pliku RepaintList.txt.
Jak widać Boeing 737-800 latający w ATA nie ma tekstur TZ, więc się nie pojawia.
Jednym słowem - tutorial!

Q.
Awatar użytkownika
Krzysiek
Cadet
Cadet

Jakub Bardzo dziekuje za pomoc !!!!!!!!
gresiek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EDDF

Post autor: gresiek »

polecam te strone, znajduja sie tutaj (po angielsku) rozne tutoriale do ultimate traffica:

http://www.john-goodwin.pwp.blueyonder.co.uk/

ze swojego doswiadczenia wiem ze ut ma takie sobie rozklady lotow (wystarczy np. sprawdzic lotnisko w dubrovniku co tam laduje a potem porownac ze strona www prawdziwego lotniska, mozna sie zdziwic) i malowan tez niestety sporo brakuje. ja spedzilem kilkanascie (?!) tygodni instalujac nowe rozklady i samoloty... :-) teraz jestem na etapie wymiany samolotow na AI Ardvark i FS Painter :-> takie male zboczenie... ;-)
pozdro,
g
Awatar użytkownika
Krzysiek
Cadet
Cadet

Swietna stronka dzieki Grzesiek :D w najblizszy weekend troche sie z tym pobawie -pozdrawiam
acid1988

Post autor: acid1988 »

A jak instalowałeś te nowe samoloty ?Wystarczy ściągnąć brakujące malowania(ewentualnie całe samoloty,jeśli jakiegoś nie ma)i wrzucić takie malowanko do odpowiedniego foldera danego samolotu,czy to bardziej skomplikowana operacja :)?

[ Dodano: Sro 24 Sie, 2005 13:04 ]
No Grzesiu jak instalowałes te samoloty,bo takie info bardzo by mi sie przydało :) z góry dzięki.
gresiek
Cadet
Cadet

hej,

a zagladales na stronke do ktorej podalem linka? tam wszystko jest dokladnie krok po kroku opisane. moze komus by sie chcialo to przetlumaczyc? :P
a w duzym skrocie polega to na tym, ze ut nie ma calej masy samolotow, chocby ruskich tu 154 i 134 i calego mnostwa malowan. generalnie w 'profesjonalnym' ;) lataniu nie powinno to przeszkadzac ale niektorym perfekcjonistom moze to przeszkadzac... poza tym przygladanie sie ruchowi samolotow na lotniskach tez co niektorym sprawia przyjemnosc... yhy, ostatnio znalazlem ciekawy dodatek do fs9 rozwiazujacy problem 'stada podchodzacych do ladowania samolotow', z ktorych jeden laduje a reszta robi go around... oto link: http://www.sg-flightware.de/

a wiec trzeba odszukac brakujace modele (goly samolot a potem tekstury) najlepiej na:
1) http://www.ai-aardvark.com/aiaircraft/aiaircraft.html - bardzo ladne (jak zywe!) modele i malowania, bardzo 'fps friendly', glownie do benkow. model 747 wyglada po prostu niesamowicie... a malowania tez sa raczej najwyzszej jakosci.
2) http://www.projectai.com/packages/installers.php - tu sa gotowe paki z samolotami i rozkladami lotow. tych modeli za bardzo nie lubie. szczegolnie zalosnie i pokracznie wygladaja benki 747 i 777. wystarczy popatrzec na podwozia tych modeli zeby sie zalamac. to jest glowne zrodlo samolotow i malowan, w zasadzie jak tu czegos nie ma to jedynym ratunkiem pozostaje avsim.com. niektore modele sa calkiem niezle, np. atr czy crj
3) http://www.projectai.com/libraries/acfiles.php?cat=6 - tu sa same malowania i modele ktore nalezy samemu recznie (lub raczej polautomatycznie) dodawac przy pomocy instalera do znalezienia w dziale 'oficiall files', 'pai installer'
4) http://www.fsrepaints.de/ - glowne zrodlo w miare ladnych airbusow i boeingow 777 (ostatnio wyszla wersja 3 benka 777 i wlasnie pojawiaja sie na avsim malowania).
5) http://www.melieste.nl/FS2002/index.shtml - super dokladne teksturki
6) sa jeszcze stronki autorow, ktorzy zrobili pojedyncze modele samolotow (calkiem dobre). z takich stronek mam niektore 'egzotyczne' samoloty, np. 'dubrovnik airlines' i 'air adriatic', obie linie czarterowe z chorwacji.
7) reszta do odszukania na avsim.com

ja zaczynalem instalowania brakujacych samolotow od projectai.com, bo najlatwiej i odrazu widac efekty :-) w skrocie (i z pamieci) wyglada to tak:
1) przy pomocy pai installera nalezy zainstalowac najpierw model danego samolotu ktorego nam brakuje w ut (czyli w praktyce zainstalowac trzeba wszystkie po kolei, zeby potem moc instalowac brakujace tekstury ;-) przy pierwszej instalacji modelu KONIECZNIE nalezy wybrac opcje (nie pamietam teraz jak ona sie nazywa), ktora powoduje, ze dany samolot nie bedzie widoczny w menu wyboru samolotu fs9! w przeciwynm razie po zainstalowaniu kilkudziesieciu samolotow fs9 bedzie sie uruchamial bardzo, bardzo dlugo, skanujac wszystkie pliki konfiguracyjne zainstalowanych samolotow! jest to bardzo wazne, zeby o tym pamietac! nie ma to moze znaczenia przy 20 samolotach ale przy kilkudziesieciu juz ma! a z doswiadczenia wiem ze apetyt rosnie w miare jedzenia i instalowania nowych (brakujacych) malowan nie ma konca ;-)
2) teraz sciagamy teksturki danej linii ktorych brakuje w ut (cale mnostwo niestety) :-(
3) teraz przy pomocy 'texture managera' dodajemy teksture
4) teraz wchodzimy do ut 'utilities' 'aircraft', sortowanie wedlug airlines, odszukujemy linie lotnicza i samolocik do ktorgo przypisana jest tekstura 'default', wywalamy ja przy pomocy opcji 'remove'
5) po prawej strony odszukujemy 'Project AI' i po kolei odszukujemy model i malowanie danej linii. dodajemy i zachowujemy zmiane. po takich dodawaniach (ktorych ja mialem 'przyjemnosc' zrobic kilkaset) trzeba skompilowac nowy plik traffica.

jeszcze jedna uwaga. w opcajch kompilacji ut jest cos takiego jak kompilowanie pliku traffic.bgl zawierajacego wszystkie samoloty wedlug rozkladu lotu. wowczas w fs9 zobaczymy duzo samolotow no-name posiadajacych te sama teksture...
jeszcze jedna pulapka. czasami w ogole nie ma przypisanego samolotu (tak jest z niektorymi samolotami ruskimi - kiedys dawno temu zastanawialem sie dlaczego w rozkladzie lotow sa loty a na ruskich lotniskach jest tak pusto...). czasami jest tez tak, ze z braku laku benek udaje tupoleva a arbuz iliuszyna... oczywiscie z no-name tekstura.

przy okazji bije sie w piers! nowy rozklad lotow wiosna-lato 2005 do ultimate traffica jest znacznie lepszy od zimowego. tzn. linie europejskie potraktowane sa duzo lepiej... 8) sa tez niestety wpadki typu - air canada nie ma uwzglednionego w swoim rozkladzie lotow benka 747! (ktorego czasami mozna zobaczyc na lotnisku we frankfurcie). w takim przypadku otwieram ut, wchodze do 'utilities', dalej 'aircraft', zaznaczam opcje sortowania 'airlines' i wywalam na karcie 'assignment aircraft' wszystkie malowania air canada, zachowuje zmiany (po takiej operacji trzeba skompilowac nowy plik traffica!!!) i instaluje recznie (duzo roboty :() nowy rozklad air canady, np. stad: http://www.mostrealisticai.com/download_su05.php a potem recznie przypisuje samoloty (czasami tez trzeba zmienic numeracje, lub dodac malowania co cala robote czyni jeszcze bardziej skomplikowana i zmudna, czy probowal ktos np. dodac recznie tekstury british airways z tymi wszystkimi kolorowymi ogonami? ja sprobowalem...). to jest bardzo mozolne i latwo mozna sie machnac, tak ze potem moze sie okazac ze jakiegos samolotu nie ma choc wydaje sie nam ze go zainstalowalismy... tak wiec trzeba sprawdzic kazdy zainstalowany model samolotu czy pojawia sie w fs9... :(
i to chyba wszystko tytulem wstepu. w razie pytan proponuje kontakt na gresiek(at)no.spam.poczta.fm
powodzenia w zapelnianiu lotnisk odlotowymi i kolorowymi samolotami! ;)

p.s. tutaj jeszcze pare uzytecznych byc moze linkow:
1) http://www.boris-cargo-fp.fsalliance.net/ - rozklady lotow glownie cargo
2) http://www.freewebs.com/flightplans/flightplans.htm
gresiek
Cadet
Cadet

mala korekta...
wyglada na to ze air canada pozbyla sie swoich 747... ale numer. a jeszcze calkiem niedawno mialem okazje je widywac na eddf... byly w wersji combi swoja droga.
pozdrawiam!
g
ODPOWIEDZ