Darmowy model B737 z wingletami
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Darmowy model B737 z wingletami
Może już istnieje takie temat, ale jaki jest najlepszy darmowy model B737 (z wingletami) do FS2004?
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
http://library.avsim.net/search.php?Sea ... &Go=Search
jest wersja z wingletami
jest wersja z wingletami
Największą ich zaletą jest to, że polepszają opływ aerodynamiczny i przyczyniają się do zmniejszenia zużycia paliwa.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Wiesz dlaczego samolot lata? Bo ma skrzydła :>
Pod skrzydłami masz niskie ciśnienie, nad - wysokie. Wynika to z prawa Bernoulliego, w którym chodzi o to, że im wyższa prędkość płynu, tym mniejsze ciśnienie. Dlatego jeśli skrzydło jest 'dłuższe' na górze i 'krótsze' na dole, to powietrze, żeby nie stworzyła się próżnia musi na górze się pospieszyć -> powstaje różnica ciśnień. Wyrównuje się z tyłu oraz... z boku [w skrzydle bez wingletów]. Jeśli winglety są [najlepiej trochę w górę i w dół], to te dwie masy powietrza są od siebie trochę bardziej oddzielone, połączą się później, przy mniejszym Δp, będą mniejsze zawirowania i utrata siły nośnej. Tak w skrócie i przy gorączce
Pod skrzydłami masz niskie ciśnienie, nad - wysokie. Wynika to z prawa Bernoulliego, w którym chodzi o to, że im wyższa prędkość płynu, tym mniejsze ciśnienie. Dlatego jeśli skrzydło jest 'dłuższe' na górze i 'krótsze' na dole, to powietrze, żeby nie stworzyła się próżnia musi na górze się pospieszyć -> powstaje różnica ciśnień. Wyrównuje się z tyłu oraz... z boku [w skrzydle bez wingletów]. Jeśli winglety są [najlepiej trochę w górę i w dół], to te dwie masy powietrza są od siebie trochę bardziej oddzielone, połączą się później, przy mniejszym Δp, będą mniejsze zawirowania i utrata siły nośnej. Tak w skrócie i przy gorączce
Nie będę zakładał nowego tematu, ani pisał tego posta w dziale dotyczącym samolotów od PMDG. Myślę, że Pan Moderator się nei obrazi
. A więc tak, poszukując mojego upragnionego B737 z wingletami pomyślałem, że można zainwestować w PMDG albo Ariane. I tak, czy PMDG będzie płynnie działał na moim kompie (AMD Athlon 1,7+, 512 DDR RAM, Ati Radeon 9600 Pro, FS ustawiony na "średnio"). Jeśli nie PMDG to Ariane, czy jest on bardzo "klatkożerny", i tak jak w wypadku PMDG...czy zadziała płynnie?? Z góry dzięki za odpowiedz. 
Opppsss
"Proszę Pana ja nie chciałem"...znów przypadkiem dwa razy nacisnąłem wyślij, jeśli można prosic o skasowanie tego poprzedniego posta, byłbym wdzięczny.
Opppsss
Spokojnie PMDG 737 bedzie działał na Twoim kompie. Sam mam niemal identyczny (z tym, ze 1 GB RAM ale to od niedawna).
Bartek
Poszukaj na forum (dzial Problemy techniczne - wątek przyklejony ze zbiorem linków). Podawałem screeny z ustawieniami. Klatki mam zablokowane na 25 i podczas lotu tyle z reguły mam. Z tym, ze procek jest wykrecony dosc mocno (na 2 Ghz realne).
Bartek
Należy pamietać, że winglety również redukują wiry brzeżne powstałe za skrzydłami podczas podchodzenia do pasa. Ponieważ nie można wpuścić kolejnego samolotu w takie wiry (turbulencje - wielce niewskazane przy podejsciu) popularność wingletów usprawnia ruch w obrębie dużych portów, a więc zmniejsza separację.
Zazwyczaj winglety są montowane opcjonalnie, dlatego niektóre te same modele moga ich nie mieć, lub mieć.
Andrzej
Zazwyczaj winglety są montowane opcjonalnie, dlatego niektóre te same modele moga ich nie mieć, lub mieć.
Andrzej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_no%C5%9Bna
SIŁA AERODYNAMICZNA, aerodynamiczna reakcja, siła wywierana na ciało (np. skrzydło samolotu, pocisk) przez gaz podczas ruchu względnego ciała i gazu. Siłę aerodynamiczną (np. działającą na skrzydło) można rozłożyć na 3 składowe: 1) x — działającą w kierunku wektora prędkości — opór aerodynamiczny (opór czołowy); 2) z — działającą w kierunku prostop. do kierunku ruchu ciała i leżącym w płaszczyźnie symetrii ciała, tzw. siła nośna; siła ta występuje na powierzchniach nośnych statku latającego (skrzydła samolotu, łopatach wirnika nośnego śmigłowca itp.); w locie poziomym równoważy siłę ciężkości statku; 3) y — działającą w kierunku prostop. do prędkości i do płaszczyzny symetrii ciała, zw. siłą boczną; siła ta kształtuje tor lotu statku w płaszczyźnie prostop. do działania siły nośnej, np. w locie poziomym umożliwia wykonanie zakrętu, równoważąc siłę odśrodkową. Poszczególne składowe wyrażają się wzorem: Pi = CiSρv2/2, gdzie: i = x, y, z, ρ — gęstość gazu, v — prędkość poruszającego się ciała (lub prędkość strumienia gazu), S — pole powierzchni odniesienia, Ci — bezwymiarowe współczynniki (zależne w znacznym stopniu od kształtu opływanego ciała, oporu aerodynamicznego, siły nośnej i siły bocznej). Z działaniem siły aerodynamicznej jest związany moment aerodynamiczny.
(z encyklopedii PWN)
SIŁA AERODYNAMICZNA, aerodynamiczna reakcja, siła wywierana na ciało (np. skrzydło samolotu, pocisk) przez gaz podczas ruchu względnego ciała i gazu. Siłę aerodynamiczną (np. działającą na skrzydło) można rozłożyć na 3 składowe: 1) x — działającą w kierunku wektora prędkości — opór aerodynamiczny (opór czołowy); 2) z — działającą w kierunku prostop. do kierunku ruchu ciała i leżącym w płaszczyźnie symetrii ciała, tzw. siła nośna; siła ta występuje na powierzchniach nośnych statku latającego (skrzydła samolotu, łopatach wirnika nośnego śmigłowca itp.); w locie poziomym równoważy siłę ciężkości statku; 3) y — działającą w kierunku prostop. do prędkości i do płaszczyzny symetrii ciała, zw. siłą boczną; siła ta kształtuje tor lotu statku w płaszczyźnie prostop. do działania siły nośnej, np. w locie poziomym umożliwia wykonanie zakrętu, równoważąc siłę odśrodkową. Poszczególne składowe wyrażają się wzorem: Pi = CiSρv2/2, gdzie: i = x, y, z, ρ — gęstość gazu, v — prędkość poruszającego się ciała (lub prędkość strumienia gazu), S — pole powierzchni odniesienia, Ci — bezwymiarowe współczynniki (zależne w znacznym stopniu od kształtu opływanego ciała, oporu aerodynamicznego, siły nośnej i siły bocznej). Z działaniem siły aerodynamicznej jest związany moment aerodynamiczny.
(z encyklopedii PWN)
-
Maciej1988
- Cadet

- Skąd jesteś: Bydgoszcz
http://www.wspilots.com/index.php?page=4&action=file&file_id=1977 Oto wersja z wingletami. Nakładka na 737-700 experience.
Latać każdy może troche lepiej lub troche gorzej