Darmowy model B737 z wingletami

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
matt3usz
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPGL

Darmowy model B737 z wingletami

Post autor: matt3usz »

Może już istnieje takie temat, ale jaki jest najlepszy darmowy model B737 (z wingletami) do FS2004?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Awatar użytkownika
matt3usz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki, ale to nie jest wersja z wimgletami :? Sciągnąłem wszystkei pliki ale wingletów ani widu, ani słuchu.
Sebastian

Post autor: Sebastian »

Może OT zrobie, ale czemu służą winglety?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Z tego co wiem to pozytywnie wpływają na sterowność samolotu oraz sprawiają, że ma mniejsze tendencje do kołysania się na boki
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Największą ich zaletą jest to, że polepszają opływ aerodynamiczny i przyczyniają się do zmniejszenia zużycia paliwa.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Wiesz dlaczego samolot lata? Bo ma skrzydła :>
Pod skrzydłami masz niskie ciśnienie, nad - wysokie. Wynika to z prawa Bernoulliego, w którym chodzi o to, że im wyższa prędkość płynu, tym mniejsze ciśnienie. Dlatego jeśli skrzydło jest 'dłuższe' na górze i 'krótsze' na dole, to powietrze, żeby nie stworzyła się próżnia musi na górze się pospieszyć -> powstaje różnica ciśnień. Wyrównuje się z tyłu oraz... z boku [w skrzydle bez wingletów]. Jeśli winglety są [najlepiej trochę w górę i w dół], to te dwie masy powietrza są od siebie trochę bardziej oddzielone, połączą się później, przy mniejszym Δp, będą mniejsze zawirowania i utrata siły nośnej. Tak w skrócie i przy gorączce ;)
Awatar użytkownika
matt3usz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nie będę zakładał nowego tematu, ani pisał tego posta w dziale dotyczącym samolotów od PMDG. Myślę, że Pan Moderator się nei obrazi ;). A więc tak, poszukując mojego upragnionego B737 z wingletami pomyślałem, że można zainwestować w PMDG albo Ariane. I tak, czy PMDG będzie płynnie działał na moim kompie (AMD Athlon 1,7+, 512 DDR RAM, Ati Radeon 9600 Pro, FS ustawiony na "średnio"). Jeśli nie PMDG to Ariane, czy jest on bardzo "klatkożerny", i tak jak w wypadku PMDG...czy zadziała płynnie?? Z góry dzięki za odpowiedz. :)

Opppsss :oops: "Proszę Pana ja nie chciałem"...znów przypadkiem dwa razy nacisnąłem wyślij, jeśli można prosic o skasowanie tego poprzedniego posta, byłbym wdzięczny.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Spokojnie PMDG 737 bedzie działał na Twoim kompie. Sam mam niemal identyczny (z tym, ze 1 GB RAM ale to od niedawna).
Bartek
Awatar użytkownika
matt3usz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ufff..to fajnie :) Sory za OT, ale Konraf, mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie, skoro masz podobną konfiguracje do mojej to jak masz ustawionego FS (np. medium low czy jak?) i ile masz klatek?
Awatar użytkownika
Red4d
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Red4d »

ags pisze:Wiesz dlaczego samolot lata? Bo ma skrzydła :>
Pod skrzydłami masz niskie ciśnienie, nad - wysokie
skoro na gorze skrzydla powietrze musi przyspieszyc to jednoczesnie wytwarza mniejsze cisninine czyli pod szkrzydlami wyzsze nad mniejsze :roll: ?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Poszukaj na forum (dzial Problemy techniczne - wątek przyklejony ze zbiorem linków). Podawałem screeny z ustawieniami. Klatki mam zablokowane na 25 i podczas lotu tyle z reguły mam. Z tym, ze procek jest wykrecony dosc mocno (na 2 Ghz realne).
Bartek
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Red4d pisze:Skoro na gorze skrzydla powietrze musi przyspieszyc to jednoczesnie wytwarza mniejsze cisninine czyli pod szkrzydlami wyzsze nad mniejsze :roll: ?
Na górze niskie ciśnienie -> wysoka szybkość, na dole wysokie ciśnienie -> niska szybkość.
Obrazek
Awatar użytkownika
pilot A
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: pilot A »

Należy pamietać, że winglety również redukują wiry brzeżne powstałe za skrzydłami podczas podchodzenia do pasa. Ponieważ nie można wpuścić kolejnego samolotu w takie wiry (turbulencje - wielce niewskazane przy podejsciu) popularność wingletów usprawnia ruch w obrębie dużych portów, a więc zmniejsza separację.
Zazwyczaj winglety są montowane opcjonalnie, dlatego niektóre te same modele moga ich nie mieć, lub mieć.

Andrzej
Awatar użytkownika
matt3usz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

http://pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82a_no%C5%9Bna

SIŁA AERODYNAMICZNA, aerodynamiczna reakcja, siła wywierana na ciało (np. skrzydło samolotu, pocisk) przez gaz podczas ruchu względnego ciała i gazu. Siłę aerodynamiczną (np. działającą na skrzydło) można rozłożyć na 3 składowe: 1) x — działającą w kierunku wektora prędkości — opór aerodynamiczny (opór czołowy); 2) z — działającą w kierunku prostop. do kierunku ruchu ciała i leżącym w płaszczyźnie symetrii ciała, tzw. siła nośna; siła ta występuje na powierzchniach nośnych statku latającego (skrzydła samolotu, łopatach wirnika nośnego śmigłowca itp.); w locie poziomym równoważy siłę ciężkości statku; 3) y — działającą w kierunku prostop. do prędkości i do płaszczyzny symetrii ciała, zw. siłą boczną; siła ta kształtuje tor lotu statku w płaszczyźnie prostop. do działania siły nośnej, np. w locie poziomym umożliwia wykonanie zakrętu, równoważąc siłę odśrodkową. Poszczególne składowe wyrażają się wzorem: Pi = CiSρv2/2, gdzie: i = x, y, z, ρ — gęstość gazu, v — prędkość poruszającego się ciała (lub prędkość strumienia gazu), S — pole powierzchni odniesienia, Ci — bezwymiarowe współczynniki (zależne w znacznym stopniu od kształtu opływanego ciała, oporu aerodynamicznego, siły nośnej i siły bocznej). Z działaniem siły aerodynamicznej jest związany moment aerodynamiczny.

(z encyklopedii PWN)
Maciej1988
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: Maciej1988 »

http://www.wspilots.com/index.php?page=4&action=file&file_id=1977 Oto wersja z wingletami. Nakładka na 737-700 experience.
Latać każdy może troche lepiej lub troche gorzej
Belerofont

Post autor: Belerofont »

Ostatnio pojawił sie 737-800 w projekcie opensky. http://www.projectopensky.com/
ODPOWIEDZ