Pytania o malowanie w prog...graficznym i pomoc w lataniu AN

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

maciek747
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bytom

Pytania o malowanie w prog...graficznym i pomoc w lataniu AN

Post autor: maciek747 »

Witam wszystkich!
Chciałbym zrobic fikcyjne malowanie dla DASHA 7 100 w barwach PLL LOT czy jest ktoś kto może wyjaśni mi parę kwestii związanych w tym temacie min...chodzi mi na przykład o to jak powiedzmy gotowy statecznik PLL LOT w prog. graf. powiedzmy z innego samolotu przekonwertowac w rozmiar statecznika dasha 7 100 ...że robi się to po użyciu imagetool lub(nie mam teraz nazwy coś dtxmp z ang.stronki w sekcji szkoła chyba lub dodatki jest instrukcja) i w bmp obrabia a następnie zmienia itd..
Druga sprawa mój angielski jest powiedzmy podstawowy a w instrukcji do AN24 Dimitra nie wszystko rozumiem jak lata się tym antkiem i obsługuje na przykład jedno z wielu jak ILS itd mam nadzieje że w tej maszynce jest jakiś odpowiednik tego no i bardzo proszę o wyjaśnienie tej kwestii!!!dzięki życzę tyle lądowań co startów :)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

1. malowanie nie polega na dopasowaniu statecznika innego samolotu do interesujacego Cie samolotu. Musisz albo znaleźć tzw. paintkit do danego samolotu (czyli czyste, białe malowanie) albo pobawić sie jakims gotowym malowaniem (przemalować je)
2. do An-24/26 polecam http://www.exinv.vatsim.net.pl/academy/ (link był juz podawany na forum, wystarczyło poszukać pod hasłem An-26)
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
maciek747
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bytom

Post autor: maciek747 »

Hejka ok...Konraf wiem że malowanie nie polega na wklejeniu statecznika etc(to tak jak człowiek się spieszy i chce zwięźle wszystko napisac naraz głup[oty wychodzą) ale nie potrafie jeśli jestem w grafice początkujący namalowac powiedzmy żurawia na stateczniku pionowym pewnie moze jak w wordzie sa jakies polecenia gdzie moge ustalic ze zalozmy taki rozmiar taka cyfra itd no nie wiem.....zeby nie wyszło tak, ze jeden bok jest inny niz drugi ...
\AD2. dzieki za pomoc w sprawie AN24/26 :D
Aha no i oczywiście do DASHA 100 I 103 PAINTKITA ZNALAZLEM NA AVSIM...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

No niestety ale w Word takich rzeczy nie zrobisz ;)
Jak juz chcesz sie bawic w różne esy-floresy na ogonie, to przykładowo można w Corelu porobić jakieś grafiki.

Mozna tez poszukać na necie i znaleźć różne obrazki. Szukasz np. obrazek z zurawiem, wycinasz sobie samego zurawia, obracasz, zmniejszasz, powiekszasz i co tam chcesz i masz gotowy element na ogon (tu przydają sie programy typu PaintShop Pro). Tym sposobem mozesz nawet dać swoją fotkę na ogon samolotu :)
No i potem to juz zabawa. Oczywiscie musisz miec jako takie pojecie o pogramach graficznych. Na forum POSKY mają kilka poradników nt. malowania:

KLIK
Bartek
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

A jeśli nie chcesz wydawać $, albo nie masz skanera/aparatu/czegoś z Photoshopem/PSP/etc., to zainteresuj się GIMPem. Program ma duże możliwości, tylko mnie jego interfejs gryzie.
tombi020
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lipnica W

Post autor: tombi020 »

mam Jasc Paint Shop Pro i chciałbym stworzyć nową teksture samolotu ale nie wiem od czego mam zacząć czy może mi ktoś to wytłumaczyć?? a jak już sie stworzy to co trzeba zrobić aby można ją używać??
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bez bicia, zaglądałes w ww. link, do forum POSKY, z poradnikami na temat malowania? Chocby tu:
http://forum.projectopensky.com/index.p ... topic=5297

Poczytaj. Po polsku poradnika jako takiego nie ma. Bez dobrej znajomosci danego programu graficznego (praca na warstwach, itp.) nie masz co mysleć o malowaniu.
Bartek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Polecam metodę prób i błędów. Bierzesz np. takiego defaultowego benka.

1. Wchodzisz do textures. Tam masz wszystkie textury użyte w samolocie. Z angielskich nazw możesz się domyśleć co do czego jest.

2. Ściągasz program DXTbmp. W tym programie otwierasz bitmapy (inaczej nie dasz rady).

3. Wybierasz program graficzny i eksportujesz do niego. Obrabiasz texturę, robisz SAVE i importujesz z powrotem do DXTbmp.

4. Dodajesz kanał ALPHA, który w skrócie odpowiada za połysk samolotu. Tak naprawdę przy projektowaniu samolotu nakładasz na niego kilka textur, między innymi reflection map. Kanał ALPHA mówi Ci, na ile reflection map "prześwituje" przez właściwe textury samolotu. Czarny - 100%, biały - 0%. Odcienie szarości dopuszczalne.

5. Zapisujesz gotowy obrazek w formacie Extended Bitmap/ DXT3. I masz zmienioną texturę.

Sposób dopasowania textur do modelu zapisany jest na poziomie samolot.mdl , czyli samego modelu samolotu. Tego zmienić nie możesz. Jedyną wskazówką dla Ciebie są już istiejące textury. Możesz je sobie dowolnie przemalowywać. Ale uważaj, czasami w samym modelu textury są nielogicznie dopasowane i wtedy, żeby wszystko było równo, to można się nad tym męczyć bardzo długo. Ale życzę wytrwałości. ;) I zapraszam tutaj.

ps: Konraf, tak przejrzystego poradnika to ja dawno nie widziałem ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Zabawa z DXTBmp nie jest zawsze wymagana. Bardzo czesto malowanie jest w zwykłej, nieskompresowanej bitmapie. Juz o tym pisałem ale jesli:

1. otwiera sie daną bitmape w programie typu ACDSee, IrfanView (czyli jakiejkolwiek przeglądarce plików graficznych) i nie widzimy nic (białe lub czarne tło), znaczy tesktura jest skompresowana i wtedy bez DXTBmp sie nie obejdzie.
2. otwieramy bitmape i od razu widzimy elementy malowania, znaczy malowanie jest w zwykłej 32 bitowej bitmapie, ktorą od razu mozna obrabiac w programie graficznym.

Przerobienie gotowego malowania na inne, to robota glupiego. Do wielu samolotów mozna znaleźć czyste paintkity (puste, białe malowania). Wyzej wymienione forum POSKY jest skarbnicą wiedzy ale niestety, trzeba poczytać, potrenowac. Kazde bowiem malowanie jest inne.

Jak przygotowac tekstury do malowanie poczytasz tez tu:
http://www.aztec.pl/pliki/Malowanie%20t ... 202002.rar
Bartek
ODPOWIEDZ