ActiveSky V już jest!

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

michald
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGUB

Post autor: michald »

Mam pytanie - co ten program mi da oprocz turbulencji i byc moze lodu (ktory i tak nic nie robi jesli sie nie ma duzej wyobrazni ;) ), w porownaniu z FSMetar (ktory jest za darmo i dziala swietnie) + Flight Environment (ktory juz mam od jakiegos czasu i jestem zadowolony). Przed sciagnieciem FSMetar uzywalem pogody z FSa (realtime) i tej pogody z VATSIM jak latalem online i wszystko tez bylo w porzadku (wizualnie i realnie)

Na screenach z ActiveSky nie widzialem zadnej roznicy w porowaniu do tego co mam - chodzi mi np. o rozne zajwiska pogodowe typu kilka warst chmur, burza czy inne co dziwniejsze. Oni sie reklamuja, ze maja jakies specjalne algorymtmy, ktore robia wiecej i lepiej. Dlatego zalezy mi na opini uzytkownika, ktory sporo lata uzywajac AS - czy pogoda jest naprawde lepsza, ciekawsza i bardziej dokladna?

AcitveSky posluguje sie standarowymi metarami i z tego robi pogode jak rozumiem? Czyli, zeby byla jakakolwiek roznica miedzy pogada wzieta z metara i Active Sky, to cos sobie musza wymyslac, czy maja jakies lepsze zrodlo danych?

Jesli juz sie zdecyduje, czy ktos uzywa Flight Environment + Active Sky razem? Chcialbym generowac ew. pogode z AS a tekstury itd z FE (kwestia gustu, niektore chmury z AS wygladaja jak z dziel malarskich z konca 19 wieku ;) ).

Moje obecne chmury itd (pogoda z FS realtime w roznych miejscach swiata), to tak dla orientacji.

chmury A
chmury B
chmury C
chmury D
------------
Michal
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Powiem tak, ActiveSky uzywam od dawna. Kiedys jeszcze z chmurkami FSSkyWorld. Obecnie jade na ASV. Korzystam z tego poniewaz wedlug mnie dobrze generuje pogode, ma wbudowane zestawy chmur, potrafi generowac turbulencje (np. za lądującym przed nami samolotem - doswiadczyłem tego). Z reszty opcji ASV w zasadzie uzytkownik albo nie korzysta, albo nie zdaje sobie sprawy, ze działają w tle (np. jakies "wygładzanie" zmian wiatru, cisnienia, itp.). Wiec według mnie, jesli masz juz Flight Enviro (Flight1) + FSMetar i to sie u Ciebie sprawdza, to odpuść sobie ASV.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
michald
Cadet
Cadet

Dzieki za odpowiedz. FSMetar ma tylko jedna wade, czasami miedzy lotniskami robi dziury (niewielkie, ale zawsze) w pogodzie (szczegolnie w chmurach, temperatury/wiatr itd.. zwykle sie zgadzaja). To wynika z tego, ze dostaje dane tylko z lotnisk. Moze po prostu cos niedoczytalem.

Z ASV rzeczywiscie poczekam jakis czas, jednak troche kosztuje (a mam pare innych zabawek na celowniku), szkoda, ze nie sprzedaja tylko pogodynki, bez chmur. Te turbulencje to ciekawa sprawa.
------------
Michal
Awatar użytkownika
Piotrst
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: Piotrst »

Czy FS Metar u wasz też zabiera klatki podczas ładowana kolejnej pogody. Przy goszym sprzęcie miałem to samo .Są może jakieś ustawienia ? Ale nie kosztem częstości pobierania pogody?
Awatar użytkownika
Kamil Nawrocki
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Golina

Post autor: Kamil Nawrocki »

Jeszcze ASV generuje termike... jesli kogos by to interesowalo. Za duzo na termice z ASV nie latalem, ale wiem na pewno, ze jest - bo w gorze sie jakos te pare godzin utrzymalem.
Obrazek
michald
Cadet
Cadet

Co do FSMetar i zabierania klatek, to nie zauwazylem. Mam klatki zablokowane na 30 fps i jak jakas sceneria lub samolot mi nie dziala 30 fps (z bardzo malymi wyjatkami typu lotnisko przy parkingu z 20 samolotami AI) to po prostu wyrzucam (nawiasem mowiac, niektorzy z projektantow sceneri i samolotow _platnych_ to straszni amatorzy - super scenerie chodzace 10 klatek na sekunde - po co to komu.., a ludzie im placa)

W sumie po tym co tu poczytalem od was i na innych forach, chyba przejde jednak przejde na ASV. Wydaje mi sie, ze robi pogode duzo dokladniej i warto zaplacic za ta przyjemnosc.
------------
Michal
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

A jak Cie nie pasują chmurki od ASV mozesz zostac przy Flight Enviro (tylko wtedy w opcjach ASV zaznaczyc - w sekcji Active Environment - zeby chmury szły manual, czyli dac All Manual (No Auto Selection) ).
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ODPOWIEDZ