CH Rudder Pedals
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
CH Rudder Pedals
hej!
mam okazje kupic w/w 'diwajs'.
do tej pory uzywalem ruddera w joystkicku (skretna raczka) no ale nie jest to najszczesliwsza metoda kontrolowania podejscia przy silnym bocznym wietrze :-( stad zaczalem sie rozgladac za 'profesjonalnym rudderem'...
1) no i mam pytanie do praktykow co to to jest warte? jakies problemy? cos gdzies slyszalem ze sa jakies problemy z czuloscia czy sila nacisku (sa niby za delikatne).
2) czy istnieja jakies tansze a rownie dobre (?) zamienniki?
pozdrawiam,
gresiek
mam okazje kupic w/w 'diwajs'.
do tej pory uzywalem ruddera w joystkicku (skretna raczka) no ale nie jest to najszczesliwsza metoda kontrolowania podejscia przy silnym bocznym wietrze :-( stad zaczalem sie rozgladac za 'profesjonalnym rudderem'...
1) no i mam pytanie do praktykow co to to jest warte? jakies problemy? cos gdzies slyszalem ze sa jakies problemy z czuloscia czy sila nacisku (sa niby za delikatne).
2) czy istnieja jakies tansze a rownie dobre (?) zamienniki?
pozdrawiam,
gresiek
Moim zdaniem jak ktoś ma pieniądze warto kupić. Na razie jako ze na upgrade sprzetu ida wszystkie oszczednosci
Pedały i wolant za jednym zamachem kupie jak dobrze pójdzie na NASTĘPNĄ gwiazdkę
Ale naprawde warto wziąść - marka CH mówi sama za siebie: "As real..."
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
-
PK
Używam od dwóch lat. Zupełnie nie podzielam opinii, że "są zbyt delikatne". Wręcz przeciwnie w porównaniu z wolantem wyglądają na wersję "militarną". Po mniej więcej 1.5 roku wysiadło mi "hamowanie" w jednym z pedałów (prawdopodobnie potencjometr tam zainstalowany). Nadal latam, choć nie hamuję.
Definitywnie pozwalają na bardzo precyzyjne sterowanie przy kołowaniu i przy lądowaniu z bocznym wiatrem.
Piotr
Definitywnie pozwalają na bardzo precyzyjne sterowanie przy kołowaniu i przy lądowaniu z bocznym wiatrem.
Piotr
też używam CH Propedals i jestem b. zadowolony, ale są b. czułe przy kołowaniu. Napiszczie jak macie skonfigurowane ustawienia suwaków sensitivity i null zone w FS9 ??? (dodam ze latam głównie maluchami GA).
pzdr
pzdr
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
kalibracje tak miałem ustawioną , ale z tym Fsuipc czegoś nie rozumiem.
Jak wciskam rudder Slope to mi się wyświetla okienko z wykresem Response Curve i nigdzie nie można wpisać +15 ???? Moze chodzi o Set wtedy można edytować wartości Min, Centre i Max. ???? ale wtedy którą poprawić o te +15 ???
Jak wciskam rudder Slope to mi się wyświetla okienko z wykresem Response Curve i nigdzie nie można wpisać +15 ???? Moze chodzi o Set wtedy można edytować wartości Min, Centre i Max. ???? ale wtedy którą poprawić o te +15 ???
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
Pociągnę jeszcze ten temat... (pytanie głównie do Tomka, ale niekoniecznie). A jak wygląda sprawa ustawien tej krzywej (slope) w przypadku ailerons i elevator ??? (oczywiście w powiązaniu z CH Yoke ).
Osobiście nie używam Slope do niczego innego poza pedałami.
Do CHYoke, jedyne co zrobiłem, to używając softu od CH przypisałem sobie "prawy wskazujący" jako SHIFT i mam dzięki temu 2 CHYoke:
- pod lewą ręką mam: dwa nadawania, trym, wyłaczenie AP i na upartego jeszcze 5 wolnych przycisków
- pod prawą ręką (grzybek) wszystko do widoków: rozglądanie (grzybek1), widoki na skrzydło i robienie zdjęć (grzybek2), zmiana widoków (kołyska1), przybliżanie i oddalanie (+/- z FSa)(kołyska2).
- do wykorzystania jeszcze 8 guzików (góra/dół)
W FSie nic nie ustawiam - czułość max, null zone - 0.
W FSUIPC mam ustawione zakresy tak, że środek to -512+512. Dzięki temu CHYoke ma zapas na środku - on nie zawsze idealnie wraca.
I zmniejszyłem nieco zakres steru wysokości - żeby nie ciągnąć tak bardzo do siebie (szkoda sprężyn
). Zamiast 16383 mam około 14000.
Do CHYoke, jedyne co zrobiłem, to używając softu od CH przypisałem sobie "prawy wskazujący" jako SHIFT i mam dzięki temu 2 CHYoke:
- pod lewą ręką mam: dwa nadawania, trym, wyłaczenie AP i na upartego jeszcze 5 wolnych przycisków
- pod prawą ręką (grzybek) wszystko do widoków: rozglądanie (grzybek1), widoki na skrzydło i robienie zdjęć (grzybek2), zmiana widoków (kołyska1), przybliżanie i oddalanie (+/- z FSa)(kołyska2).
- do wykorzystania jeszcze 8 guzików (góra/dół)
W FSie nic nie ustawiam - czułość max, null zone - 0.
W FSUIPC mam ustawione zakresy tak, że środek to -512+512. Dzięki temu CHYoke ma zapas na środku - on nie zawsze idealnie wraca.
I zmniejszyłem nieco zakres steru wysokości - żeby nie ciągnąć tak bardzo do siebie (szkoda sprężyn