Początkujący pytania (FD, Y/D, plan, klawisze)
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Początkujący pytania (FD, Y/D, plan, klawisze)
Witam
Podchodzę do tej gry drugi raz po dwu letniej przerwie
Jak zaczynałem dwa lata temu to w sieci informacji polskojęzycznych było jak na lekarstwo, teraz patrzę jedno drugie forum strony z opisami itp. poprostu chce się latać
Po przeczytaniu bardzo wielu postów jestem pełen podziwu dla osób które się tu udzielają i szokiem jest dla mnie jaką wiedzę oni posiadają
Mam klika pytań i będzie ich pewnie jeszcze więcej bo po przeleceniu działu dla początkujących nieznalazłem odpowiedzi na wiele z nich
1 Przy planowaniu lotu jak uwzględnić międzylądowanie aby zatankować paliwo ??
2 Do czego służy przyciski BC Y/D i NAV w panelu autopilota ??
3 Do czego służy przełącznik F/D Flight director switch
jakie są skróty klawiszowe do poniższych funkcji
1 wyłączenie silników
2 wsteczny ciąg
3 hamulec aerodynamiczny
Ktoś w jakimś poście napisał że niejest możliwe lądowanie auto B737 w orginalnej wersji
mnie się udało raz przy wprowadzeniu częstotliwości ILS i następnie włączeniu APP
po naprowadzeniu samolotu na pas podałem autopilotowi aby obniżył pułap do zera a następnie podałem vertical speed na 200 i w ten sposób bez dotykania sterów wylądowałem
Czy to przypadek czy faktycznie w ten sposób to się robi ??
posiadam FS2004 bez żadnych dodatków
maszyna którą próbuje latać to B737-400
Podchodzę do tej gry drugi raz po dwu letniej przerwie
Jak zaczynałem dwa lata temu to w sieci informacji polskojęzycznych było jak na lekarstwo, teraz patrzę jedno drugie forum strony z opisami itp. poprostu chce się latać
Po przeczytaniu bardzo wielu postów jestem pełen podziwu dla osób które się tu udzielają i szokiem jest dla mnie jaką wiedzę oni posiadają
Mam klika pytań i będzie ich pewnie jeszcze więcej bo po przeleceniu działu dla początkujących nieznalazłem odpowiedzi na wiele z nich
1 Przy planowaniu lotu jak uwzględnić międzylądowanie aby zatankować paliwo ??
2 Do czego służy przyciski BC Y/D i NAV w panelu autopilota ??
3 Do czego służy przełącznik F/D Flight director switch
jakie są skróty klawiszowe do poniższych funkcji
1 wyłączenie silników
2 wsteczny ciąg
3 hamulec aerodynamiczny
Ktoś w jakimś poście napisał że niejest możliwe lądowanie auto B737 w orginalnej wersji
mnie się udało raz przy wprowadzeniu częstotliwości ILS i następnie włączeniu APP
po naprowadzeniu samolotu na pas podałem autopilotowi aby obniżył pułap do zera a następnie podałem vertical speed na 200 i w ten sposób bez dotykania sterów wylądowałem
posiadam FS2004 bez żadnych dodatków
maszyna którą próbuje latać to B737-400
W kwestii miedzylądowań: np. lot EPWA - LHBP i lecisz czyms małym. Robisz po prostu dwa loty, np. EPWA-EPKK i EPKK-LHBP.
W kwesti pytan pozostałych:
viewtopic.php?t=2649&highlight=flight+director
viewtopic.php?t=1768&highlight=back+course
viewtopic.php?t=1133&highlight=klawiszologia
Prosze na drugi raz przeszuka forum
Co do tego lądowania, tak sie nie robi. Mowa o Auto Land, a nie kazdy samolot i nie kazdy pas ma odpowiednie wyposażenie do tego typu lądowań (CATIII ILS).
W kwesti pytan pozostałych:
viewtopic.php?t=2649&highlight=flight+director
viewtopic.php?t=1768&highlight=back+course
viewtopic.php?t=1133&highlight=klawiszologia
Prosze na drugi raz przeszuka forum
Co do tego lądowania, tak sie nie robi. Mowa o Auto Land, a nie kazdy samolot i nie kazdy pas ma odpowiednie wyposażenie do tego typu lądowań (CATIII ILS).
Ostatnio zmieniony sob 02 wrz, 2006 23:15 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Re: Planowanie lotu
Nie, aby zrobic pelny autoland potrzebne sa az 3 autopiloty, ktorych defaultowy 737 nie posiada. APP sluzy jedynie do zejscia po sciezce ILS z jednym autopilotem, czyli przed przyziemieniem powinienes odlaczyc AP i wyladowac reczne.tomson pisze:Ktoś w jakimś poście napisał że niejest możliwe lądowanie auto B737 w orginalnej wersji mnie się udało raz przy wprowadzeniu częstotliwości ILS i następnie włączeniu APP
Dziękuje za szybką reakcję
niezrozumiałem tej kwesti międzylądowania. Jak wgrać drugi plan lotu po wylądowaniu i zatankowaniu tak aby rozpocząć lot w miejscy w którym stoje np: przy dystrybutorze paliwa
wiem co to już BC i F/D
wiem że klawisze F11 i F12 to jest hamulec aerodynamiczny (strasznie ściąga raz na lewo raz na prawo)
nadal niewiem jakie są klawisze do wyłączenia silników i wstecznego ciągu
Wszystkie podane posty czytałem już wcześniej ale niebyło tam bezpośrednio odpowiedzi na w/w pytania
Zawierały one linki do innego forum
Dziwne dla mnie jest to że sam Admin kieruje mnie na inne forum pierwszy raz spotykam się z taką praktyką
Z tego co wiem na innych forach zabronione jest podawanie linków do "konkurencji"
wracając do tematu
mam jeszcze pytanie o klawisze regulujące Throttle Quadrant czy jest do tego skrót ??
niezrozumiałem tej kwesti międzylądowania. Jak wgrać drugi plan lotu po wylądowaniu i zatankowaniu tak aby rozpocząć lot w miejscy w którym stoje np: przy dystrybutorze paliwa
wiem co to już BC i F/D
wiem że klawisze F11 i F12 to jest hamulec aerodynamiczny (strasznie ściąga raz na lewo raz na prawo)
nadal niewiem jakie są klawisze do wyłączenia silników i wstecznego ciągu
Wszystkie podane posty czytałem już wcześniej ale niebyło tam bezpośrednio odpowiedzi na w/w pytania
Zawierały one linki do innego forum
Dziwne dla mnie jest to że sam Admin kieruje mnie na inne forum pierwszy raz spotykam się z taką praktyką
Z tego co wiem na innych forach zabronione jest podawanie linków do "konkurencji"
wracając do tematu
mam jeszcze pytanie o klawisze regulujące Throttle Quadrant czy jest do tego skrót ??
Podczas lotu offline defaultowym samolotem, aby "wgrac" nowy plan lotu wybierasz create ifr flightplan, tak samo jak to robiles z pierwszym etapem.
Klawisze F11, F12 odpowiadaja za hamulce kołowe, ale mogę sie w tej kwestii mylić. Hamulec aerodynamiczny to "/"
Wsteczny ciąg uruchamiasz ustawiając przepustnicę na idle, a później przytrzymujesz "F2"
Nie wiem czy jest klawisz odpowiadający za wyłączanie silników. Wyłączaj silniki odcinając do nich dopływ paliwa na throttle quadrant.
Założeniem forum jest dzielenie się wiedzą, a nie konkurencja...
Klawisze F11, F12 odpowiadaja za hamulce kołowe, ale mogę sie w tej kwestii mylić. Hamulec aerodynamiczny to "/"
Wsteczny ciąg uruchamiasz ustawiając przepustnicę na idle, a później przytrzymujesz "F2"
Nie wiem czy jest klawisz odpowiadający za wyłączanie silników. Wyłączaj silniki odcinając do nich dopływ paliwa na throttle quadrant.
Założeniem forum jest dzielenie się wiedzą, a nie konkurencja...
Ostatnio zmieniony sob 21 sty, 2006 16:58 przez Horvath, łącznie zmieniany 1 raz.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
wylaczenie = ctrl + shift + F1nadal niewiem jakie są klawisze do wyłączenia silników i wstecznego ciągu
wsteczny ciag = przytrzymaj na sec. lub dwie F2
U nas nie ma konkurencji, wszyscy zyja jak jedna rodzinaDziwne dla mnie jest to że sam Admin kieruje mnie na inne forum pierwszy raz spotykam się z taką praktyką
-
cicki
Jak nie ma to poszukaj komendy która odpowiada za wyłączenie silnika (dział engine ->shutdown) i przypasuj dowolny klawisz . Rób tak ze wszystkim ghdzie chcesz mieć skróty klawiszowe.Horvath napisał/a:
Ctrl+Shift+F1 (albo F2 - nie jestem pewien)
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Marcin EPML
ok wyłączenie sobie odpuściłem będę robił to po staremu myszką
niema czegoś takiego jak shutdown więc niewiem do czego to przypisać
mam natomiast pytanie względem komunikacji z ATC
poprosiłem o pozwolenie na start w kierunku zachodnim (próbowałem we wszystkie kierunki)
otrzymałem odpowiedź
Airport is currently IFR. request denied
zrozumiałem to że moja prośba została odrzucona, czy dobrze kombinuje ??
mam ustawioną pogodę online więc może warunki są kiepskie ??
niema czegoś takiego jak shutdown więc niewiem do czego to przypisać
mam natomiast pytanie względem komunikacji z ATC
poprosiłem o pozwolenie na start w kierunku zachodnim (próbowałem we wszystkie kierunki)
otrzymałem odpowiedź
Airport is currently IFR. request denied
zrozumiałem to że moja prośba została odrzucona, czy dobrze kombinuje ??
mam ustawioną pogodę online więc może warunki są kiepskie ??
Podchodzimy....
Yoda napisał :
Z tego co kolega opisiał wynika "kocia" zwinność w obsłudzę modów autopilota natomiast broń Boże wyczucie maszyny w końcowej fazie podejścia. Szczerze powiem, że nigdy nie procedowałem podejścia CAT IIIb deafaultowym B737. Nie wiem, jak ta maszyna sobie radzi z pełnym, nadzorowanym przez PnF, monitorowanym podejściem autoland. Pewnie bardzo różnie.
Dla młodych pilotów i mam nadzieję, że dla podniesienie stopnia zrozumienia isototy różnego rodzaju podejść - proponuję wyłączenie autopilota i autothrotla w momencie cięcia FAPa albo FAFa ( w zależności od rodzaju podejścia). Zwalniajcie sami kochani, trzymając do 4 nm to touchdown te magiczne 160 knt, potem powolutku cofamy cięgna ciągu, wrzucamy kolejne pozycje klap w konfiguracjami do lądowania , trymujemy maszynę trzymając projekcję przyziemienia na drugiej linii w osi pasa.
To naprawdę nie jest trudne, w realiach FSa beż windsher, bez turbalance wakes i innych anomalii pogodowych, a daje niesamowitą dawkę satysfakcji. Uwierzcie Staremu Dziadowi ;-)
Do miłego
Dziad
Yodo, nie jest to pradziwie stwierdzenie. Dla pełnego autolandu wystarczają dwa certyfikowane autopiloty (a tak naprawdę dwa certyfikowne systemy AFDS). Dodatkowo, oczywiście pełne "uzbrojenie" pasa na kóry procedujemy podejście oraz co oczywiste i tak naprawdę najbardziej wymagające : certyfikowane załogi do podejście CAT IIIb.Nie, aby zrobic pelny autoland potrzebne sa az 3 autopiloty, ktorych defaultowy 737 nie posiada.
Z tego co kolega opisiał wynika "kocia" zwinność w obsłudzę modów autopilota natomiast broń Boże wyczucie maszyny w końcowej fazie podejścia. Szczerze powiem, że nigdy nie procedowałem podejścia CAT IIIb deafaultowym B737. Nie wiem, jak ta maszyna sobie radzi z pełnym, nadzorowanym przez PnF, monitorowanym podejściem autoland. Pewnie bardzo różnie.
Dla młodych pilotów i mam nadzieję, że dla podniesienie stopnia zrozumienia isototy różnego rodzaju podejść - proponuję wyłączenie autopilota i autothrotla w momencie cięcia FAPa albo FAFa ( w zależności od rodzaju podejścia). Zwalniajcie sami kochani, trzymając do 4 nm to touchdown te magiczne 160 knt, potem powolutku cofamy cięgna ciągu, wrzucamy kolejne pozycje klap w konfiguracjami do lądowania , trymujemy maszynę trzymając projekcję przyziemienia na drugiej linii w osi pasa.
To naprawdę nie jest trudne, w realiach FSa beż windsher, bez turbalance wakes i innych anomalii pogodowych, a daje niesamowitą dawkę satysfakcji. Uwierzcie Staremu Dziadowi ;-)
Do miłego
Dziad
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Re: Podchodzimy....
A co powiecie na autoland w wykonaniu B734 LOT'u pas 33 EPWA?Dla pełnego autolandu wystarczają dwa certyfikowane autopiloty (a tak naprawdę dwa certyfikowne systemy AFDS). Dodatkowo, oczywiście pełne "uzbrojenie" pasa na kóry procedujemy podejście oraz co oczywiste i tak naprawdę najbardziej wymagające : certyfikowane załogi do podejście CAT IIIb.
Chyba nie...
Bartek,
z tego co wiem (a może to już nieaktualne
) rwy 33 EPWA ma tylko "dwójkę" ICAO... to jakby autolandu się zrobić nie da. Popraw jeżeli jest inaczej.
Do miłego.
z tego co wiem (a może to już nieaktualne
Do miłego.
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
re
Przekażę pytanie osobie kompetentnej
Moja lichutka wiedza mówi, tak na pierwszy ogląd, że nie. Dlaczego? Precyzja wiązki i loca i glide za mała (jeżlei oczywiście jednym z powodów braku homologacji do pełnego CAT III jest akuratności loc i gs, a nie na przykład brak dostatecznie odległych h/p przy rwy 33, czy też niedostateczne systemy oświetleniowe dla CATIII) , aby AFDSy, zasilane takimi danymi, usadziły maszynę prawidłowo na środeczku i w tresholdzie.
Zapytam, i jak tylko będę miał odpowiedż, poinformuję 8)
Moja lichutka wiedza mówi, tak na pierwszy ogląd, że nie. Dlaczego? Precyzja wiązki i loca i glide za mała (jeżlei oczywiście jednym z powodów braku homologacji do pełnego CAT III jest akuratności loc i gs, a nie na przykład brak dostatecznie odległych h/p przy rwy 33, czy też niedostateczne systemy oświetleniowe dla CATIII) , aby AFDSy, zasilane takimi danymi, usadziły maszynę prawidłowo na środeczku i w tresholdzie.
Zapytam, i jak tylko będę miał odpowiedż, poinformuję 8)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Gwidon, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie musisz pytac. Kiedys mialem okazje leciec w kokpicie i przed ladowaniem kapitan zapytal czy chce zobaczyc jak samolot sam laduje. Myslalem, ze sobie zartuje. Kiedy uzbroili drugiego AP a pozniej pokazal sie mod FLARE troche sie zdziwilem. Nastepnie ladne wyrownanie i przyziemienie (naprawde delikatne) z rekami pilotow w gorze
Wczesniej tematem sie zbytnio nie interesowalem i myslalem, ze ILS CAT III to absolutny warunek zeby takie cos wykonac. Tymczasem da sie tez na CAT II - oczywiscie poza przepisami. Wtedy pogoda byla taka, ze praktycznie caly czas bylo widac podejscie i pas. Kapitan mogl wszystko ladnie monitorowac. Jak sam powiedzial w innej pogodzie by tego nie zrobil bo nie wiadomo czy samolot wyrowna na pasie czy obok niego
Jednakze gdyby brakowalo paliwa a wszedzie byla kicha to moze to byc jako ostatnia deska ratunku. Tak samo osoba ktora mniej wiecej wie cos o lataniu moglaby posadzic samolot na pasie z pomoca z ziemi.
Wczesniej tematem sie zbytnio nie interesowalem i myslalem, ze ILS CAT III to absolutny warunek zeby takie cos wykonac. Tymczasem da sie tez na CAT II - oczywiscie poza przepisami. Wtedy pogoda byla taka, ze praktycznie caly czas bylo widac podejscie i pas. Kapitan mogl wszystko ladnie monitorowac. Jak sam powiedzial w innej pogodzie by tego nie zrobil bo nie wiadomo czy samolot wyrowna na pasie czy obok niego
Jednakze gdyby brakowalo paliwa a wszedzie byla kicha to moze to byc jako ostatnia deska ratunku. Tak samo osoba ktora mniej wiecej wie cos o lataniu moglaby posadzic samolot na pasie z pomoca z ziemi.
Ha, a jednak
Ha, dzięki za wiadomość
Bartek napisał :
Dalej :
Pozdrawiam i dzięki za info
Bartek napisał :
No i właśnie tego tyż się obawiałem ;-)))Jak sam powiedzial w innej pogodzie by tego nie zrobil bo nie wiadomo czy samolot wyrowna na pasie czy obok niego
Dalej :
Jezu, nawet Bartek tego nie pisz, bo co bardziej zdesperowany jeszcze steroryzuję załogę co by się sprawdzićJednakze gdyby brakowalo paliwa a wszedzie byla kicha to moze to byc jako ostatnia deska ratunku. Tak samo osoba ktora mniej wiecej wie cos o lataniu moglaby posadzic samolot na pasie z pomoca z ziemi.
Pozdrawiam i dzięki za info
Nie nadają sie. Dlaczego? Bo jak wół jest temat wydzielony, przyklejonytomson pisze:@RsZ uważasz że te pytania nienadają się do działu dla początkujących ??
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
a w nim chocby:
Jest tam tez link do poradnika Roda.....ustawiamy częstotliwość NAV1 115,60 (częstotliwość radiolatarni w Jędrzejowie)
Co to Cowl flaps było poruszane na forum. Poszukaj.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek