767PIC i FMC

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
pavlov
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

767PIC i FMC

Post autor: pavlov »

Witam, mam taka prosbe czy moglby ktos wytlumaczyc jak zaprogramowac FMC do tego modelu tj. 767 PIC? Mam dokumentacje, ale i tak nie za bardzo sobie radze :( Mam model 737DF i tamten FMC mam opanowany do perfekcji, a ten w 767 jest inny w 90% :/ Gdyby znalazla sie taka dobra dusza bylbym wdzieczny. Pozniej mozna by go wrzucic na strone do dzialu Szkola gdzie sa juz poradniki dla 737DF i A320/330/340 od PSS

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGSS

Post autor: Wolf »

Witam

ten FMC w PIC wcale tak bardzo sie nierozni od tego z DF
niema w nim przycisku DIR TO (ten przycisk jest w FMC od DF) i to mnie martwi bo niewiem jak wykonac to polecenie od kontro (tzn. wiem jak wykonac tylko niewiem jak to zrobic via FMC w PIC), a co do FMC w PSS (oczywiscie ARBUZY) to to jest dopiero zagadka, tak jak caly autopilot (przynajmniej dla mnie).
jak cos to uderz do mnie na gg to jak cos to pomoge (jesli bede wiedzial co i jak)
nr gg powinien byc na dole a jesli nie to 692883
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Wolf pisze:....a co do FMC w PSS (oczywiscie ARBUZY) to to jest dopiero zagadka, tak jak caly autopilot (przynajmniej dla mnie).
Wedlug mnie obsługa FMC w Airbusach od PSS jest duzo bardziej intuicyjna niz obsługa FMC w DF737. Polecam moj poradnik z aztec.pl.

Co do DIR TO w 767 to nie jest czasami tak samo jak w DF, ze klikasz dany punkt z planu (ten, ktory ma byc direct), przechodzi Ci do scratchpada i potem wklikujesz go z powrotem na samą górę aktualnej listy punktów nawigacyjnych (tak, zeby ten wybrany punkt był pierwszy na liscie)?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain

konraf pisze: Co do DIR TO w 767 to nie jest czasami tak samo jak w DF, ze klikasz dany punkt z planu (ten, ktory ma byc direct), przechodzi Ci do scratchpada i potem wklikujesz go z powrotem na samą górę aktualnej listy punktów nawigacyjnych (tak, zeby ten wybrany punkt był pierwszy na liscie)?
w FMC DFa jest taki przycisk DIR TO i tam wlepujesz (lub wciskasz dany punkt z plau) tajes wykonaj i juz samolot ladnie skreca na dany punkt :)
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
Zyga
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPOM

Post autor: Zyga »

Wolf pisze:ten FMC w PIC wcale tak bardzo sie nierozni od tego z DF
niema w nim przycisku DIR TO (ten przycisk jest w FMC od DF) i to mnie martwi bo niewiem jak wykonac to polecenie od kontro (tzn. wiem jak wykonac tylko niewiem jak to zrobic via FMC w PIC), a co do FMC w PSS (oczywiscie ARBUZY) to to jest dopiero zagadka, tak jak caly autopilot (przynajmniej dla mnie).
Jeżeli chcemy zrobić DIR TO to włączamy stronę LEGS wpisujemy punkt, na jaki chcemy lecieć i klikamy 1LSK R potem EXEC.
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Oki
wiec tara juz wiem jak to zrobic (w praktyca sprawdze jak wroce do domu, czyli kolo srody) i postaram sie cos sklecic (tzn. poradnik) tylko taki prosty, chyba ze wyjdzie cos wiekszego, na podstawie opisu PICa i porobie screeny wrzuce w worda, pdf niezrobie bo to trza program miec :(
i moze cos z tego wyjdzie to wrzuce na serwer i sami ocenicie.
Postaram sie jeszcze przed swietami z tym wyrobic :)
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jak zrobisz mozesz podesłac mi dokument worda. Zrobie pdf'a. Jesli wyrazisz zgode mozemy tez dac to na aztec.pl

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain

no i niestety natrafilem na pierwsze dwa powazne problemy, mianowicie:
1. chcialem zrobic trase taka ja zrobil KONRAF w swoim manulalu dla Arbusow, ale niestety niemam SIDow dla EPWA ani innych polskich lotnisk.
2. niema w bazie danych FMC (airac 0404) punktow Dedol, JED i tu mam problem, ale moze zainstalowanie AIRAC 1303 pomoze

:cry: :cry: :cry:
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Wolf pisze: 1. chcialem zrobic trase taka ja zrobil KONRAF w swoim manulalu dla Arbusow, ale niestety niemam SIDow dla EPWA ani innych polskich lotnisk.
Jak to nie masz SID'ów? Nie masz mapek czy w FMC nie mozesz wybrac (bo brakuje) SID?
Proponuje to pominąć lub na podstawie mapy wpisac recznie SID (punkt po punkcie).
Wolf pisze: 2. niema w bazie danych FMC (airac 0404) punktow Dedol, JED i tu mam problem, ale moze zainstalowanie AIRAC 1303 pomoze
Hmm..a to dziwne. Nie mam PIC wiec nie sprawdze ale w PPS'ach (A320) w FMC w/w punkty są (z bazą 0403; pomyliles sie w numeracji baz AIRAC).
Bartek
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam
mapki oczywiscie mam tylko w FMC niema SIDow, co do wpisywania punktow po kolei to tez niema problemu, tylko ze tych punktow niema w bazie danych
zaraz zobacze jak sie sprawdzi ze starsza baza AIRAC

numer bazy faktycznie jes 0403

[ Add: 2004-04-06, 23:38 ]
PROBLEM ROZWIAZANY

sam niewiem jak moglem odrazu na to niewpasc tylko pisac tutaj:)
Ale i tak SID dla EPWA jest zrobiony na zasadzie:
DIRECT KRN
DIRECT DEDOL

DEDOL1G dla rwy29 :)

P.S.
Screeny porobione, pewnie jeszcze je obrobie zanim pojde spac a jutro postaram sie wklepac tekst i wyslac :)
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
pavlov
Cadet
Cadet

Wolf dziekuje bardzo za manual, jak juz bedzie dostepny to biore sie za programowanie i na jakis dlugi lot :) 8)
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam

manual jest gotowy i zostal przekazany do KONRAFA obiecal dzis dac linka do niego wiec mozesz liczyc na to ze bedziesz dzis programowal dlugi lot :)

Zapomnialem napisac o jednej rzeczy ale obiecuje sie poprawic i napisac stosowny dodatek, mianowicie HOLDINGI, w lataniu offline nie sa one potrzebne, ale w lataniu online czasem sie przydaja, choc nie sa one trudne do zrobienia to ja poprostu o nich zapomnialem :cry: :oops:
aha i to nie jest tlumaczenie tego co manuala co jest dolaczony do PIC tylko moj sposob programowania wiec niekazdemu musi on pasowac :)
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Witam

Juz wszystko gotowe, jest info na stronie głownej aztec.pl. Bezposredni link do pliku to:

http://www.icpnet.pl/~garu/Recenzja/FMC767PIC.pdf

Najlepiej zapisac sobie plik zamiast otwierac on-line.

Pozdrawiam
Bartek
SP-LOB

Post autor: SP-LOB »

To moze teraz zrobić takie opisy pt. :Jak załaczyć silniki ?" Co wy na to każdy by opisał jak w jakimś płatnym samolocie odpalić silniki ?? Ja osobiście by mógł w ATRach EWG.
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain

SP-LOB pisze:To moze teraz zrobić takie opisy pt. :Jak załaczyć silniki ?" Co wy na to każdy by opisał jak w jakimś płatnym samolocie odpalić silniki ?? Ja osobiście by mógł w ATRach EWG.
czyzby znowu mial by mi sie dostac 767 :lol:
a tak szczerze to przerabialem juz odpalanie silnikow w PIC'u i moim instruktorem byl LOTNY, dzieki niemu stalo sie jasne jak uruchomic to bydle :)
A w ATRach to chyba nic trudnego odpalenie silnikow, podobniej ka w Dashach i innych samolocikach, choc MD-80 to jeszcze nieopanowalemi narazie sie na to niezapowiada, a PIC to tez dosc zlozona procedura :lol:
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

SP-LOB pisze:To moze teraz zrobić takie opisy pt. :Jak załaczyć silniki ?"
Bez przesady. FMC to juz wyzsza szkoła jazdy i nie kazdy moze sie w tym orientowac a bez tego tez da sie latac, natomiast właczanie silników to sprawa duzo mniej złozona niz zaprogramowanie FMC i do tego kazdy płatny dodatek ma w instrukcji opisane wszystkie procedury. A jesli nie w instrukcji to jest sporo roznego rodzaju free poradnikow (jak np. wspominany tu na forum poradnik do PMDG 737) gdzie opisane jest wszystko krok po kroku.
Wiec mysle, ze pomysł chybiony.

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A i zapomnialem

czekam na WASZE opinie na temat tej "instrukcji" do FMC
ewentualne propozycje do kolejnych wersji :)
Pozdrawiam
Łukasz
SP-LOB

Post autor: SP-LOB »

Wolf pisze:a tak szczerze to przerabialem juz odpalanie silnikow w PIC'u i moim instruktorem byl LOTNY, dzieki niemu stalo sie jasne jak uruchomic to bydle :)
To może sie pokusisz :?: I zrobisz poradnik :?: Please :!:
:D Pozdrooofki
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain

SP-LOB pisze: To może sie pokusisz :?: I zrobisz poradnik :?: Please :!:
:D Pozdrooofki
hehehe jak znajde chwilke to cos postaram sie zrobic ale moze lepiej powiem ci co i jak via gg tak bedzie szybciej i prosciej
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Dla tych, ktorzy nie wiedza przypominam, ze daaawno temu zrobilem checkliste do DF737. Opisałem tam całą procedure uruchamiania DF'a (ze screenami).

Aztec.pl dział Download:

http://www.aztec.pl/pliki/df737.rar

Pozdrawiam
Bartek
Lotny

Post autor: Lotny »

odpalanie silnikow w PIC'u i moim instruktorem byl LOTNY,
..oj Łukasz, ja chyba nie od tego, my rozmawialiśmy o łączeniu z Opensky.
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Lotny pisze:
odpalanie silnikow w PIC'u i moim instruktorem byl LOTNY,
..oj Łukasz, ja chyba nie od tego, my rozmawialiśmy o łączeniu z Opensky.
Cos mi sie jednak wydaje ze to Ty poniewaz potem po rozmowie o laczeniu PIC+ POSKY doszlismy w rozmowie do uruchamiania silnikow i wtedy mi powiedziales co i jak z tym zrobic zeby reczni jes uruchomic :)
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
pavlov
Cadet
Cadet

Mam jeszcze jedno pytanko co do wykonywania stara. Na poczatku programowania zakladany na ktorym pasie bedziemy ladowac, ale np. po dlugim locie moze zmienic sie pas i zamiast ladowac np. na pasie 25, musimy ladowac na pasie 09 i jak zmienic pas na ktorym chcemy ladowac ?

Jeszcze jedno, czy ktos moze wie jak sobie pozniej wgrac, zapisany wczesniej plan lotu, cos takiego jak RTE w 737DF. Bede wdzieczny za odpowiedz na moj post.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ