Radar Contact 4
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
artur
Radar Contact 4
witam
Przeczytałem recenzję dotyczącą programu "radar contact 4" i muszę powiedzieć że program mnie zaintrygował. zastanawiam się nad zakupem ( ponad 40 $ ). Mam pytanie czy ktoś ma ten program lub miał z nim kontakt - jakieś uwagi, opinie, czy program wart jest tych 40 papierów
oto link : http://www.avsim.com/pages/0206/RC4/RC4.htm
pozdr.
Artur
Przeczytałem recenzję dotyczącą programu "radar contact 4" i muszę powiedzieć że program mnie zaintrygował. zastanawiam się nad zakupem ( ponad 40 $ ). Mam pytanie czy ktoś ma ten program lub miał z nim kontakt - jakieś uwagi, opinie, czy program wart jest tych 40 papierów
oto link : http://www.avsim.com/pages/0206/RC4/RC4.htm
pozdr.
Artur
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez artur, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.ph ... ar+contact
Tu masz krótką, acz ciekawą dyskusję o RC4.
Pozdrawiam.
Tu masz krótką, acz ciekawą dyskusję o RC4.
Pozdrawiam.
-
Piotr_17
Okolo dwoch tygodni, ale bylo w Polsce w tydzien - niestety (przepraszam za wyrazenie, ale jeszcze jestem zly na nich) DEBILE wyslali to na moj billing address a nie tam gdzie kazalem, czyli shipping, wiec tylko przypadkiem dostalem.Piotr_17 pisze:a ja mam pytanie do ciebie michale . Bo rozumiem ze posiadasz owy dodatek. Ja też zastanawiam sie nad zakupem RC ale mam jedno pytanie jak sprawa z transportem wyglada ile czasu czekałes na przesyłke ?? Nie chce zeby było tak ze zamówie i sie nigdy tego dodatku nie doczekam
Mialem pecha. Mysle, ze w 10 dni max dojdzie.
------------
Michal
Michal
-
Piotr_17
10 dni max ale biorąc pod uwage nasza poczte polska to to dojdzie w 10 dni max do wawy ale np do gdyanska gdzie ja mieszka to z 16 dni
A powiedz mi czy ten produkt jest warty swojej ceny. Wogle jak to jest z exportem planów ponoc trzeba miec oddzielny program tworzacy plan lotu jak np. fsnav etc....
thx
A powiedz mi czy ten produkt jest warty swojej ceny. Wogle jak to jest z exportem planów ponoc trzeba miec oddzielny program tworzacy plan lotu jak np. fsnav etc....
thx
WG. mnie jest wart, bo default ATC z FSa mnie denerwuje, a na VATSIM nie zawsze mam czas i ochote.
W RC4 moge zglosi ATC emergency albo zjechac z trasy ze wzgledu na pogode, latac poprawne podejcia itd. I to zawsze pod pelna kontrola z duzym ruchem.
Glosy moze nie sa tak gladkie jak w FSie, ale po patchu 4.01 niewiele im ustepuja.
W tydzien doszedl do miasta o wiele mniejszego niz Gdansk, wiec bym sie nie martwil
Program czyta .pln z FSa, wiec mozna planowac w FS-owym plannerze, ale to nie ma za duzego sensu, bo baza danych jest tam z przed 2 lat.
W RC4 moge zglosi ATC emergency albo zjechac z trasy ze wzgledu na pogode, latac poprawne podejcia itd. I to zawsze pod pelna kontrola z duzym ruchem.
Glosy moze nie sa tak gladkie jak w FSie, ale po patchu 4.01 niewiele im ustepuja.
W tydzien doszedl do miasta o wiele mniejszego niz Gdansk, wiec bym sie nie martwil
Program czyta .pln z FSa, wiec mozna planowac w FS-owym plannerze, ale to nie ma za duzego sensu, bo baza danych jest tam z przed 2 lat.
------------
Michal
Michal
-
Piotr_17
Produkt jest prosty w obsłudze, aczkolwiek ma również zaawansowane opcje. Co do Twojego pytania dot. klatkowania: ja na moim sprzęcie pewien spadek FPS poczułem (np. dzisiaj podejscie w EDDF, 100% AI i gdy jakiś pilot/kontroler chciał coś powiedzieć, FPS nie tyle moze co spadal, co Fs się na chwilke "przycial". ALe spotkało mnie to dziisaj tylko w EDDF. Jednak program jest jak najbardziej wart pieniędzy. Jezeli masz jakies wątpliwości to poczekaj na recenzje na www.simflight.pl
D.
D.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Nie sprawia zadnych trudnosci. Instrukcje przejzalem bardzo pobieznie i latam
chce wektory mam wektory, chce SID/STAR mam, chce NDB approach lub visual to mam.. nawet raz emergency zglosilem hehe.. nie jest to trudne jak sie ma podstawowa wiedze na temat ATC.
Bie uzywam tego copilota tylko, ale pewnie go sprawdze za jakis czas.
Bie uzywam tego copilota tylko, ale pewnie go sprawdze za jakis czas.
------------
Michal
Michal
Z tego co słyszłem to RC pozbawiony jest funkcji kierowania od/do miejsca postojowego do/z pasa. Czy jest możliwość by było się prowadzonym do/z pasa przy pomocy defaultowego ATC, czy też po zainstalowaniu RC4, ATC defaultowe jest całkowicie nieaktywne ?
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
Radar contact 4
Witam
Mam pytanie jak zlikwidować zielony pasek który pojawia się po wejściu do kabiny. Są tam dane pierwszych punktów naw. i jakieś kwadraciki, to bardzo przeszkadza. i jeszcze jedno czy jest możliwe aby to co mówi kontrola było pokazane w formie tekstu tak jak to jest w defaultowym ATC. Próbowałem różnych ustawień i żadnego efektu w jednym i drugim przypadku.
Dzięki i pozdro Tomek
Mam pytanie jak zlikwidować zielony pasek który pojawia się po wejściu do kabiny. Są tam dane pierwszych punktów naw. i jakieś kwadraciki, to bardzo przeszkadza. i jeszcze jedno czy jest możliwe aby to co mówi kontrola było pokazane w formie tekstu tak jak to jest w defaultowym ATC. Próbowałem różnych ustawień i żadnego efektu w jednym i drugim przypadku.
Dzięki i pozdro Tomek
-
malandro79
Ja nie plecam tego produktu osobiście głos nawet po instalacji patha jest nienajlepszy i są momenty gdzie z tego belkotu ciężko coś usłyszec no i okienko dialogowe nie jest najlepsze jedyny plus to duzo opcji no ale to ma być symulacja ATC wie dzięk powinien byc na pierwszym miejscu tak mi się wydaje
pozdrawiam
pozdrawiam
http://www.simflight.pl/modules.php?nam ... le&sid=889
Powiem krótko, jeżeli uważasz ze w symulacji ATC najważniejszy jest głos to spoczywaj w pokoju [']juz zupelnie btw głos jest bardzo przyzwoity...[']
Powiem krótko, jeżeli uważasz ze w symulacji ATC najważniejszy jest głos to spoczywaj w pokoju [']juz zupelnie btw głos jest bardzo przyzwoity...[']
Bardzo polecam ten produkt ,oprocz moze troche ,,kwadratowej ,,mowy ma raczej same zalety brak w nim tylko dokladniejszej kontroli na ziemi,Ilosc komend duuuuzoo wieksza niz w Fs owm atc ,i nie jest tak schematyczne jak te z fs.np bylem mile zaskocony jak podczas podejscia dostalem reduce speed to 210 kts ,niby szczegol ale milo to ulsyszec.pzdr
RC
Minusem istotnym wydaje się być jednak kompletnie przestrzelony algorytm wyznaczania maksymalnej dopuszczalnej wysokości w korelacji z promieniem odległości od lotniska docelowego, a w konsekwencji duuuużo za wczesne TOD. Z testów (i nie tylko
) wynika, iż twórcy softu założyli FL100 (albo 10 k ft) w promieniu 40 nm od lotniska docelowego. Toż to jest czołganie na brzuchu
- zupełnie nieuzasadniona strata paliwa i czasu. Dodatkowo, nieosiągnięć tej wysokości w promieniu 40nm od destination powoduje serię wektorów na jej osiągnięcie , brak hand-off do zbliżania przed osiągnięciem magicznej wysokości (a w konsekwencji nie można request IAP active rwy). Latanie razem z FSPassenger i próba wyrobienia się w zadeklarowanym czasie przelotu graniczy z cudem.
Poza wyżej wymienionym mankamentem soft jest bardzo udany.
Apropos AdvDispl - najnowsza wersja FSUiPC (intterim version 3.553) oferuje identyczną usługę jak AdvDispl. Nie ma konieczności używania AdvDispl (choć te ostatnie utility prawidłowo skonfigurowane również spisuje się bez zarzutu).
Pozdrówki
Poza wyżej wymienionym mankamentem soft jest bardzo udany.
Apropos AdvDispl - najnowsza wersja FSUiPC (intterim version 3.553) oferuje identyczną usługę jak AdvDispl. Nie ma konieczności używania AdvDispl (choć te ostatnie utility prawidłowo skonfigurowane również spisuje się bez zarzutu).
Pozdrówki
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Gwidek ok, ale w LOWI to chyba tak nie dziala?
LOWI powiadasz? Być to może...
Na LOWI najlepiej skorzystać z NOTAM on course. Generalnie, wszędzie tam gdzie mamy doczynienia z nietypowymi profilami schodzenia (góry, góry Pany Bracia
) warto korzystać z NOTAM on course.
Dominiku, tak, myślę (nie sprawdzałem), że na LOWI tak zdefiniowany algorytm może się sprawdzić.
Do miłego
Dominiku, tak, myślę (nie sprawdzałem), że na LOWI tak zdefiniowany algorytm może się sprawdzić.
Do miłego
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Na LOWI ladowalem dzieki RC4 bezpiecznie, zarowno IAP jak i wektory 
hej,
Tak czytam i czytam wasza dyskusje i paru rzeczy chcialbym sie dowiedziec zanim ewentualnie wdepne w rc4.
Skad rc4 wie jakiego sid-a czy star-a mi zaserwowac? na podstawie mojego zaimportowanego flight planu? domyslalm sie ze rc4 ma jakas baze danych z tymi wszystkimi procedurami, jak bardzo jest ona kompletna? czy przewidziane sa jakies updaty? a co z bazami fmc w samolotach np. pic czy pmdg? jak to sie ma do rc4? moze ktos pojasnic? czy to w ogole ze soba jakos wspolgra?
dzieki,
pzdr,
gresiek
Tak czytam i czytam wasza dyskusje i paru rzeczy chcialbym sie dowiedziec zanim ewentualnie wdepne w rc4.
Skad rc4 wie jakiego sid-a czy star-a mi zaserwowac? na podstawie mojego zaimportowanego flight planu? domyslalm sie ze rc4 ma jakas baze danych z tymi wszystkimi procedurami, jak bardzo jest ona kompletna? czy przewidziane sa jakies updaty? a co z bazami fmc w samolotach np. pic czy pmdg? jak to sie ma do rc4? moze ktos pojasnic? czy to w ogole ze soba jakos wspolgra?
dzieki,
pzdr,
gresiek
RC4 nie podaje Ci nazwie SID/STAR. Dostajesz np. departure as published.
D.
D.
-
Snajper
wegi pisze:RC4 nie podaje Ci nazwie SID/STAR. Dostajesz np. departure as published.
D.
Czyli SID do wyboru tak?A jak będzie "Approach Published" to znaczy że mamy wybrać sobie STAR byle by dolecieć na dany pas tak?Wiem, że może śmiesznie to brzmi ale dlatego się pytam.Dostajesz np. departure as published
-
KANAR
Problem z RCv4
Lecę sobie PMDG737-800 z EPWA do LOWI korzystająć z RCv4 . Po starcie z EPWA RWY11 ATC kieruje mnie na kurs 130 , a później na LDZ (w kierunku zaplanowanej wcześniej ścieżki) . Kiedy zbliżam się do LDZ kontroler nakazuje "resume own navigation" , więc wciskam w moim benku LNAV i samolot kieruje się na trasę ustaloną w FMC . Kiedy już jestem idealnie na trasie ATC stwierdza że zniosło mnie gdzieś poza korytarz i karze lecieć kursem różniącym się o parę stopni od kursu na którym jestem zgodnie z FMC . Kiedy spełniam życzenie kontrolera on wciąż twierdzi że nie jestem na właściwym kursie i krzyczy na mnie aż do Pragi . Tu jest moje pytania :
- czemu ATC na mnie krzyczy jeśli lecę zgodnie z jego poleceniami (przyżądy są OK)?
- czemu ATC twierdzi że nie jestem na swojej trasie jeśli zgodnie z przyżądami jestem ?
- czy winę za powyższe ponosi PMDG ?
Dodam jeszcze że do wytyczenia planu lotu korzystam z FSNavigatyora (zgodnie z życzeniem RCv4) , a podczas lotu z Active Sky 6 .
- czemu ATC na mnie krzyczy jeśli lecę zgodnie z jego poleceniami (przyżądy są OK)?
- czemu ATC twierdzi że nie jestem na swojej trasie jeśli zgodnie z przyżądami jestem ?
- czy winę za powyższe ponosi PMDG ?
Dodam jeszcze że do wytyczenia planu lotu korzystam z FSNavigatyora (zgodnie z życzeniem RCv4) , a podczas lotu z Active Sky 6 .
-
kaekwit
A ja mam pytanie co do holdingów. Czy mogą one być wprowadzane przez pogodę? Bo zawszw jak leciałem gdzieś gdze było tłoczno (mając ustwione najgorsze warunki w FS) to dawano mi "due to traffic" a potem holding
. Tak wię czy jest możliwe aby ATC by RC4 dało oczekiwanie na poprawę pogody?'
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
kaekwit
„czy jest możliwe aby ATC by RC4 dało oczekiwanie na poprawę pogody?”
Ja się z tym nie spotkałem i takiego rozwiązania chyba nie ma, ponieważ startowałem podczas burzy i lądowałem wielokrotnie podczas burzy i nie było żadnych ograniczeń ze strony ATC. RC4 nie jest programem doskonałym, ale między ATC z FS, a ATC z RC4 jest wielka różnica i mimo tych niedoskonałości lubię ten dodatek.
Ja się z tym nie spotkałem i takiego rozwiązania chyba nie ma, ponieważ startowałem podczas burzy i lądowałem wielokrotnie podczas burzy i nie było żadnych ograniczeń ze strony ATC. RC4 nie jest programem doskonałym, ale między ATC z FS, a ATC z RC4 jest wielka różnica i mimo tych niedoskonałości lubię ten dodatek.
-
KANAR
Hmm, Panowie wydaje mi sie, ze na tego typu szczegółowe pytania lepsze byłoby forum RC:
http://forums.avsim.net/dcboard.php?az= ... &forum=135
http://forums.avsim.net/dcboard.php?az= ... &forum=135
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
artek80
Witam,
Od kilku dni jestem posiadaczem RC4.
Pierwsze odczucia są bardzo mieszane. Faktycznie jeżeli chodzi o dźwięki to nie jest to mocna strona tego programu choć uaktualnienia troszkę pomagają. Ale po pierwszych lotach mam kilka pytań. Angielskie fora mi nie pomogą gdyż mój Angielski jest bardzo słaby
1. Czy RC4 współpracuje z dodatkiem Just Flight Traffic 2005 ? ( chodzi o wydawanie poleceń dla samolotów z tego dodatku
2. Czy RC4 współpracuje z samolotami z PAI ?
3. Czy RC4 wydaje innym samolotom pozwolenia na lądowanie bądź na start ( nie słyszałem ani razu takich zezwoleń dla innych maszyn oprócz mnie )
4. Jak ustawić FSUIPC tak aby polecenia tekstowe RC4 widoczne były jak w standardowym ATC FSa , a nie w oddzielnym oknie ?? Może mógłby ktoś zrobić kilka screenów najważniejszych ustawień opcji RC4 i FSUIPC.
Bardzo proszę o wszelką pomoc i odpowiedzi na moje pytania.
Z góry dziękuję
Starałem się znaleść odpowiedzi na te pytania ale nie udało mi się.
Pozdrawiam
Artur
Od kilku dni jestem posiadaczem RC4.
Pierwsze odczucia są bardzo mieszane. Faktycznie jeżeli chodzi o dźwięki to nie jest to mocna strona tego programu choć uaktualnienia troszkę pomagają. Ale po pierwszych lotach mam kilka pytań. Angielskie fora mi nie pomogą gdyż mój Angielski jest bardzo słaby
1. Czy RC4 współpracuje z dodatkiem Just Flight Traffic 2005 ? ( chodzi o wydawanie poleceń dla samolotów z tego dodatku
2. Czy RC4 współpracuje z samolotami z PAI ?
3. Czy RC4 wydaje innym samolotom pozwolenia na lądowanie bądź na start ( nie słyszałem ani razu takich zezwoleń dla innych maszyn oprócz mnie )
4. Jak ustawić FSUIPC tak aby polecenia tekstowe RC4 widoczne były jak w standardowym ATC FSa , a nie w oddzielnym oknie ?? Może mógłby ktoś zrobić kilka screenów najważniejszych ustawień opcji RC4 i FSUIPC.
Bardzo proszę o wszelką pomoc i odpowiedzi na moje pytania.
Z góry dziękuję
Starałem się znaleść odpowiedzi na te pytania ale nie udało mi się.
Pozdrawiam
Artur
Nie da się tak zrobić, RC4 komunikuje się z Tobą właśnie w takim okienku.artek80 pisze: 4. Jak ustawić FSUIPC tak aby polecenia tekstowe RC4 widoczne były jak w standardowym ATC FSa, a nie w oddzielnym oknie ?? Może mógłby ktoś zrobić kilka screenów najważniejszych ustawień opcji RC4 i FSUIPC.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
kaekwit
Masz pewnie przez AdvDisp, który to w nowych wersjach FSUIPC stanowi już integralną część programu, chyba że chodzi o co innego?kaekwit pisze:Da się bez FSUIPC, jest pewna opcja. Ja sobie ustawiłem w ten sposób, iż w okienku mam podgląd pewnych opcji związanych z łącznością (wybór stacji itp.) a w ATC płynie mi tekst podawany przez radio.
RC4 nie posiadam, wiem tylko tylę, co wyczytam;)
Zapraszam do opcji Szukaj!