Jakim samolotem mam zacząć? Jakim wy zaczynaliście?

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Mateusz

Jakim samolotem mam zacząć? Jakim wy zaczynaliście?

Post autor: Mateusz »

Cześć!
Właśnie zaczynam przygode z FS. Jakim samolotem mam zacząc naukę? jakim wy zaczynaliście? Proszę o podanie pełnych nazw.... żeby mi było lepiej szukać:D Jakim samolotem, jeśli chodzi o wielkość i zautomatyzowanie mam zacząć?
proszę o szybką odpowiedź... Z GÓRY DZIĘKI
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

jak najmniejszy, i jak najmniej automatow
robak

Post autor: robak »

Cessna 172.
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Do nauki najlepsze bedą te modele: (i co najważniejsze są darmowe)

RealAir Simulations Cessna 172SP
Obrazek

Piper Tomahawk

update: http://www.carenado.com/html/PTOMYUP.zip
Obrazek

Cessna 152 II

update: http://www.carenado.com/html/C1521UP.zip
Obrazek

Po co pytasz o to samo w dwóch wątkach :?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kamandra, łącznie zmieniany 1 raz.
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
directx11
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

Post autor: directx11 »

Ja zaczynalem od malych, generalnie mialem ambicje przejsc cala szkole Roda - wiele sie mozna z niej nauczyc jesli chodzi o podstawy. I chociaz wszystkich lekcji mi sie nie udalo zrobic to jednak nie zaluje, bo cos pozostalo w glowie. A zaczynanie od razu na duzych maszynach moze zniechecic - znam z autopsji :D, kiedy nie wiadomo o co chodzi...
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Jakie "małe" samoloty są na posiadaniu LOTu ? Brat mi kiedyś mówił że mamy trochę 737 i pare 767! To są chyba za duże jak dla mnie:D Chociaż przed chwilą płynnie wylądowałem B767-200 (iFDG) Lotu.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: Kuba Pa »

Jeśli już koniecznie chcesz latać samolotami z floty Lot to proponuje na początek Embraer-170 jest pare fajnych wersji na avsim a jak lubisz sie troche "pobawić" to polecam ściągniecie sobie EMJ-170 ze strony AI Ardvark:
http://www.ai-aardvark.com/aiaircraft/r ... b_170.html
i do tego panel ze strony Macro Spada:
http://www.arch-spada.com/panels/
Jak to wszystko zbierzesz do kupy...to wyjdzie fajny samolot do dosyć początkowego latania

Życze udanego lądowania...
Kuba :D
fraechan

Post autor: fraechan »

Kamandra pisze:Do nauki najlepsze bedą te modele: (i co najważniejsze są darmowe)

RealAir Simulations Cessna 172SP
Obrazek
Właśnie i mam pytanie a propo tego modelu. Nie da się tutaj uczynic Vitual Cockpitu bardziej realistycznym?? Bo wskaźniki sa dość nie czytelne a reszta wygląda nieco kwadratowo...
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

W VC zewnętrzny użytkownik za pomocą programu BLGcomp może zmienić tylko tekstury. Wszystko pozostałe należy do projektantów.

Ja ostatnio latam sporo na Mooney Bravo - klapy, podwozie, 200kts wyciąga, w VC jest wszystko potrzebne, mnie się podoba. Do nauki procedur, prawidłowego latania (utrzymywanie kursu, zakręty), latania IFR, korzystania ze ścieżki ILS - według mnie nadaje się nieźle. Polecam.

Z tego co wiem, A-318 jest w ogóle niewiele. W Polsce nigdy nie widziałem, ale Lufthansa je ma, chyba kiedyś leciałem nim EDDF-EPWA.

Embraera 170 raczej bym nie polecał, to jedne z najbardziej zautomatyzowanych współczesnych samolotów, mam znajomego pilota który nimi lata. Embraer 145 też, ale nie aż tak bardzo. 170 za to ma naprawdę piękny kokpit a wolanty jak w Concordzie. :D

Przyjemnych lądowań, Mateusz. ;)

ps: a najmniejszy samolot LOTu (EuroLOTu) to Aerospatiale ATR-42, 40 pasażerów. Ale chyba niewygodny w pilotażu...
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Można też zmienić gaugesy, ale to wymaga grzebania w panel.cfg, trochę samozaparcia i czasu :)
Awatar użytkownika
piter1966
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKM / EGSC

Post autor: piter1966 »

Nie wiem czy zwróciliście uwagę na wypowiedzi Mateusza:
1- A-318 - mi lata się nim dobrze, chyba go czuję !!! Jak na począ tkującego jest to "rewelacja" i nie przemówicie mu, ze ma zacząć od Cessny bo chce być pilotem "pełną gębą"
2 B767 - wylądował bez problemu - dla mnie po raz kolejny to szok! Latam kilka lat w FS-ach i nadal zdażają mi się poważne wpadki w lotach, a tu nowicjusz i takie postępy......

Trzeba tylko koledze życzyć by w ustawienia ch full real miałtyle samo startów co lądowań, ale skoro mu wszystko tak łatwo idzie..........
Pozdrawiam PIOTREK!! ;-)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Lądowanie nawet na klawiaturze nie jest takie znów trudne. Gorzej, kiedy zaczyna się psuć pogoda. Przy turbulencjach i wietrze trzeba czuć nie tylko samolot, ale i jego reakcje na warunki pogodowe. Umiejętności poznaje się właśnie w takich sytuacjach.
ps:a czy ktoś nie lata na ustawieniach full realism? :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
piter1966
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKM / EGSC

Post autor: piter1966 »

D. Design pisze: ps:a czy ktoś nie lata na ustawieniach full realism? :roll:
Mam wrażenie, że Mateusz nie..... chyba, że jest taki "the best!"

A co do wczśniejszych zdań całkowicie się z Tobą zgadzam, ale zaczynałem latać easy, później custom , a teraz na 100% real i mam wrażenie, że większość z nas tak rozpoczynała przygodę z FS-em.
Pozdrawiam PIOTREK!! ;-)
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

Hmmm.... Podczas lotów na VATSIM (o ile o takich rozmawiamy ;) )z tego co pamietam :twisted: , powinna być zaznaczona opcja "ignore crash", a to już zmienia opcje realizmu z "full" na "custom" :roll:
Pozdrawiam - Artur S.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Silesia

Re: Jakim samolotem mam zacząć? Jakim wy zaczynaliście?

Post autor: ajwaj »

Mateusz pisze:Cześć!
Właśnie zaczynam przygode z FS. Jakim samolotem mam zacząc naukę? jakim wy zaczynaliście? Proszę o podanie pełnych nazw.... żeby mi było lepiej szukać:D Jakim samolotem, jeśli chodzi o wielkość i zautomatyzowanie mam zacząć?
proszę o szybką odpowiedź... Z GÓRY DZIĘKI
Ja tam się nie lubię rozdrabniać i od razu zaczynałem B747. No ale wcześniej trzeba liczyć tysiące godzin wylatanych na Falconie 4.0, Longbow 2, F-22, Comanche, Warbirds, Birds of Prey, Combat Air Patrol, F-19 Stealth, F-15 Strike Eagle, F/A -18 Interceptor, Knights of the Sky, Tornado, Gunship 2000 i kupa innych.
Cholera, to ja już taki stary jestem?
Obrazek
McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
Awatar użytkownika
piotr-pajor
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: piotr-pajor »

Ja uczyłem się Fokkerem 70, bardzo łatwy i dobry do nauki.
Project LODZ - już niedługo sporo niespodzianek !
www.projectlodz.eu
Frytek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Frytek »

Witam.
Po dość długiej nauce pilotażu na małych samolotach typu Cessna itp. przyszedł czas na zapoznanie sie z czymś "większym". Przeglądając samoloty, które w międzyczasie ściągnąłem, znalazłem Piaggio p-180 i Fokkera 28. Czym powinienem latać najpierw?
Przepraszam za odkopanie tematu z dna, ale jak już temat istnieje to czemu w nim nie pisać? ;)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Polecam te samoloty:
http://fokker.avsim.net/
Swego czasu sporo na nich latałem. Bardzo porządnie zrobione i bardzo porządnie latają.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ODPOWIEDZ