ActiveSky6 + ActiveGraphics
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
ActiveSky6 + ActiveGraphics
Pierwsze wrazenie: o żesz...ale to rozbudowane.
Sam moduł ActiveSky za mocno sie nie zmienił. Natomiast ActiveGraphics to juz mała kobyłka. Na szczescie działa stosunkowo płynnie poprzez MS .NET Framework. Jak ktos chce sie bawic w wybór chmurek, tekstur srodowiska, itp. to zabawy jest na pare godzin.
Ja na razie poprzestałem na Random All ale juz widze, ze mozna w opcjach ActiveSky wybrac tzw. temat ogolny/przewodni/główny (w nim są chmurki 3D, tekstury srodowiskowe, itp.) jako Wx-Influenced, czyli jak wynika z dokumentacji, AS6 sam dobierze najlepszy zestaw do aktualnie pobranego METAR.
W zestewie od razu są chmurki 512x512 wiec nic dodatkowo nie trzeba sciagac. Defaultowo ustawia sie 256x256.
Co mi sie bardzo podoba to to, ze w koncu przed instalacją upgrade AS6 mozna wywalic ASV. Do tej pory mialem na AS 4 zamontowane upgrade 4.5, na to zamontowany upgrade ASV, na to update do ASV, na to chmurki 512x512 w 3 czesciach....slowem bałagan, ze hej ale tak musiało być, bo np. upgarde ASV wymagał wersji 4.5 (i nie mozna było 4.5 wykasowac pozniej, bo były jakies wspoldzielone pliki z ASV).
A teraz z wrappera upgardu wypakowuje sie wlasciwy instalator - jesli oczywiscie wykryje i zweryfikuje zainstalowaną wersje ASV. Potem tylko odpalic instalatora, wpisac dane (w tym Order ID) i leci.
Jak całosc działa - za wczesnie na oceny. Trzeba z tym polatać.
Nie bede na pewno bawil sie w dobieranie reczne tekstur do kazdego tematu (sa tematy: Full Sky, 3D Cloud, Cirrus Cloud, Sky Color and Environment, gdzie Full Sky zawiera wszystkie pozostałe) ale wybiore albo Random All albo tak jak wyzej pisałem Wx-Influenced.
Sam moduł ActiveSky za mocno sie nie zmienił. Natomiast ActiveGraphics to juz mała kobyłka. Na szczescie działa stosunkowo płynnie poprzez MS .NET Framework. Jak ktos chce sie bawic w wybór chmurek, tekstur srodowiska, itp. to zabawy jest na pare godzin.
Ja na razie poprzestałem na Random All ale juz widze, ze mozna w opcjach ActiveSky wybrac tzw. temat ogolny/przewodni/główny (w nim są chmurki 3D, tekstury srodowiskowe, itp.) jako Wx-Influenced, czyli jak wynika z dokumentacji, AS6 sam dobierze najlepszy zestaw do aktualnie pobranego METAR.
W zestewie od razu są chmurki 512x512 wiec nic dodatkowo nie trzeba sciagac. Defaultowo ustawia sie 256x256.
Co mi sie bardzo podoba to to, ze w koncu przed instalacją upgrade AS6 mozna wywalic ASV. Do tej pory mialem na AS 4 zamontowane upgrade 4.5, na to zamontowany upgrade ASV, na to update do ASV, na to chmurki 512x512 w 3 czesciach....slowem bałagan, ze hej ale tak musiało być, bo np. upgarde ASV wymagał wersji 4.5 (i nie mozna było 4.5 wykasowac pozniej, bo były jakies wspoldzielone pliki z ASV).
A teraz z wrappera upgardu wypakowuje sie wlasciwy instalator - jesli oczywiscie wykryje i zweryfikuje zainstalowaną wersje ASV. Potem tylko odpalic instalatora, wpisac dane (w tym Order ID) i leci.
Jak całosc działa - za wczesnie na oceny. Trzeba z tym polatać.
Nie bede na pewno bawil sie w dobieranie reczne tekstur do kazdego tematu (sa tematy: Full Sky, 3D Cloud, Cirrus Cloud, Sky Color and Environment, gdzie Full Sky zawiera wszystkie pozostałe) ale wybiore albo Random All albo tak jak wyzej pisałem Wx-Influenced.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Witajcie!
Jestem posiadaczem AVS6 i powiem wam że gdyby nie manual (po angielsku
) nie ruszyłbym z tym absolutnie. Program jest świetny dobrze, ustawiony daje niesamowite doznania z lotu w różnych warunkach. Wygląd nieba i lot w takich warunkach to poezja!!!
Nie chciałbym tu się zbytnio podniecać i zachwalać programu bo o tym to wszyscy wiedzą ale mnogość funkcji i stopień skomplikowania modułów tego programu jest bardzo duży a manual niestety po angielsku i nie wszyscy go mogą przełknąć proponuję parę porad tutaj zamieścić kto jak co odkrył jak komu działa.
Zacznę od prostej sprawy którą jest pierwsza konfiguracja
1.FSUIPC musi być posadzony w FS ale nie musi być zarejestrowany jest dołączony do AVS6
2.Odpowiednia konfiguracja FSUIPC -jest fotka w manualu
3.odpowiedznia konfiguracja Ustawień Fs "display"-"wather" również jest fota w manualu
4.konfiguracja AVS ustawić dokładnie jak na zdjęciach w manualu na początek
5.Oczywiście ustawić lotnisko w AVS na jakim chcemy mieć pogodę
6.aby wszystko działało przed uruchomieniem FSa uruchomić AVS6 i zostawić w tle
To tyle co udało mi się wydukać z manuala i uruchomić AVS6 efekt mnie powalił.
Wiem że wielu ma problem z ustawieniami i dlatego warto podpowiedzieć coś.(szukajki użyłem i nie znalazłem ciekawych podpowiedzi)
Oczywiście jeśli podpowiedzi są złe proszę o poprawienie.
Dodam że fps są ok u mnie
Mam tez parę pytań:
1. Czy jeśli działamy z AVS to ustawienia pogody w FS nie działają??
2. Jak mam ustawić np. burze nad wybranym lotniskiem poprzez AVS6??
Oczywiście jestem bardo słabym znawcą róznych dodatków takiego typu stąd ten post.Jeśli Admin uzna że nie wnosze nic ciekawego do tematu proszę o usunięcie posta.
pozdrawiam
Jestem posiadaczem AVS6 i powiem wam że gdyby nie manual (po angielsku
Nie chciałbym tu się zbytnio podniecać i zachwalać programu bo o tym to wszyscy wiedzą ale mnogość funkcji i stopień skomplikowania modułów tego programu jest bardzo duży a manual niestety po angielsku i nie wszyscy go mogą przełknąć proponuję parę porad tutaj zamieścić kto jak co odkrył jak komu działa.
Zacznę od prostej sprawy którą jest pierwsza konfiguracja
1.FSUIPC musi być posadzony w FS ale nie musi być zarejestrowany jest dołączony do AVS6
2.Odpowiednia konfiguracja FSUIPC -jest fotka w manualu
3.odpowiedznia konfiguracja Ustawień Fs "display"-"wather" również jest fota w manualu
4.konfiguracja AVS ustawić dokładnie jak na zdjęciach w manualu na początek
5.Oczywiście ustawić lotnisko w AVS na jakim chcemy mieć pogodę
6.aby wszystko działało przed uruchomieniem FSa uruchomić AVS6 i zostawić w tle
To tyle co udało mi się wydukać z manuala i uruchomić AVS6 efekt mnie powalił.
Wiem że wielu ma problem z ustawieniami i dlatego warto podpowiedzieć coś.(szukajki użyłem i nie znalazłem ciekawych podpowiedzi)
Oczywiście jeśli podpowiedzi są złe proszę o poprawienie.
Dodam że fps są ok u mnie
Mam tez parę pytań:
1. Czy jeśli działamy z AVS to ustawienia pogody w FS nie działają??
2. Jak mam ustawić np. burze nad wybranym lotniskiem poprzez AVS6??
Oczywiście jestem bardo słabym znawcą róznych dodatków takiego typu stąd ten post.Jeśli Admin uzna że nie wnosze nic ciekawego do tematu proszę o usunięcie posta.
pozdrawiam
Witam

dokladnie, ustawienia pogody zmieniaja sie automatycznie na "user settings" czy cos w tym stylu.Noe pisze: 1. Czy jeśli działamy z AVS to ustawienia pogody w FS nie działają??
nie mam pojecia, korzystam zawsze z "on-line mode". w manualu nie ma?2. Jak mam ustawić np. burze nad wybranym lotniskiem poprzez AVS6??
Na drugie pytanie sam sobie odpowiem ale myslę że warto dla innych:
W samym AS6 nie można sobie ustawić burzy ale można wyszukać gdzie na świecie w danym momencie jest burza aplikacja nam poda ID lotnisk.Aby samemu sobie ustawić burzę trzeba urzyć AS Graphics poprzez zaimportowanie poszczególnych szabolonów do FSa a nastepnie ustawiamy pogodę już w samym FSie.
Narazie to tyle, pokaże wam jak u mnie wyglądaja chmurki:
Pogoda nad Miami..

http://img58.imageshack.us/img58/3179/ch23na.jpg
http://img514.imageshack.us/img514/9971/ch31qq.jpg
http://img514.imageshack.us/img514/7057/ch58au.jpg
a tutaj z wczoraj nad Katowicami

http://img514.imageshack.us/img514/7231/ch227xn.jpg
http://img514.imageshack.us/img514/5526/ch258za.jpg
http://img514.imageshack.us/img514/3460/ch260ka.jpg
http://img514.imageshack.us/img514/6784/ch273zb.jpg
tak to wygląda u mnie jesli moge prosić o komentarze czy to jest już dobrze czy jeszcze słaby wynik???
Posta edytowalem (za duzo tych obrazków; dlugo sie ładowało) - konraf
W samym AS6 nie można sobie ustawić burzy ale można wyszukać gdzie na świecie w danym momencie jest burza aplikacja nam poda ID lotnisk.Aby samemu sobie ustawić burzę trzeba urzyć AS Graphics poprzez zaimportowanie poszczególnych szabolonów do FSa a nastepnie ustawiamy pogodę już w samym FSie.
Narazie to tyle, pokaże wam jak u mnie wyglądaja chmurki:
Pogoda nad Miami..

http://img58.imageshack.us/img58/3179/ch23na.jpg
http://img514.imageshack.us/img514/9971/ch31qq.jpg
http://img514.imageshack.us/img514/7057/ch58au.jpg
a tutaj z wczoraj nad Katowicami

http://img514.imageshack.us/img514/7231/ch227xn.jpg
http://img514.imageshack.us/img514/5526/ch258za.jpg
http://img514.imageshack.us/img514/3460/ch260ka.jpg
http://img514.imageshack.us/img514/6784/ch273zb.jpg
tak to wygląda u mnie jesli moge prosić o komentarze czy to jest już dobrze czy jeszcze słaby wynik???
Posta edytowalem (za duzo tych obrazków; dlugo sie ładowało) - konraf
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Noe, łącznie zmieniany 1 raz.
Polecam jeszcze tego linka:
viewtopic.php?t=2142
Spróbuj zastosowac porady moje (dotyczące visibility w FSUIPC) oraz Tomka (o odznaczeniu odpowiedniej opcji w AS).
viewtopic.php?t=2142
Spróbuj zastosowac porady moje (dotyczące visibility w FSUIPC) oraz Tomka (o odznaczeniu odpowiedniej opcji w AS).
Ostatnio zmieniony wt 14 lut, 2006 09:43 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Ja teraz jade na domyślnych ustawieniach z instrukcji do AS.
A co do pogody (burzy), to wyłącz sobie on-line, naciśnij przycisk z prawej u góry (w głównym panelu) i tam możesz sobie zrobić co chcesz na jakim obszarze chcesz. Wklej tam metar burzowy albo otwórz jakiś predefiniowany. Tylko pamietaj że zmiany w pogodzie są stopniowe i możesz nie zauważyć efektu od razu.
A co do pogody (burzy), to wyłącz sobie on-line, naciśnij przycisk z prawej u góry (w głównym panelu) i tam możesz sobie zrobić co chcesz na jakim obszarze chcesz. Wklej tam metar burzowy albo otwórz jakiś predefiniowany. Tylko pamietaj że zmiany w pogodzie są stopniowe i możesz nie zauważyć efektu od razu.
Dzisiaj potestowałem trochę termike. Super sprawa - jak sie nie ma Condora to AS6 stanowi (przynajmniej w wzgledzie pogody) wybawienie dla szybowcow
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Raport z AS6 z chwili obecnej:
EPWA 131600Z 27006KT 250V350 9999 FEW046CB SCT046 12/01 Q1006 NOSIG
To co pobiera FS to dane z serwerow Jeppesena, a te bywają bardzo niedokładne.
EPWA 131600Z 27006KT 250V350 9999 FEW046CB SCT046 12/01 Q1006 NOSIG
To co pobiera FS to dane z serwerow Jeppesena, a te bywają bardzo niedokładne.
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

Nie rozumiem pytania.
Wyzej dostałes metar z 16:00 Zulu (18:00 LT) wiec opoznienie było około 30 minut, wiec taką pogodę byś miał od razu w FS.
Wyzej dostałes metar z 16:00 Zulu (18:00 LT) wiec opoznienie było około 30 minut, wiec taką pogodę byś miał od razu w FS.
Bartek
-
PZL Belfegor
- Moderator

Opóźnienie wynosie 30 minutkonraf pisze:Nie rozumiem pytania.
Wyzej dostałes metar z 16:00 Zulu (18:00 LT) wiec opoznienie było około 30 minut.
Ja używam AS 2004.5 i w tym opóźnienie wynosi 1h, ale ja mam ustawioną pogodę z VATSIM (wg SI opóźnienie 54 minuty),a nie z Jeppesena.
Pewnie opóźnienie nie jest stałe, więc to różnie bywa.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Wolf, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
O 18:39 pisząc posta ściągnąłem metar za pomoca AS6. Jak widzisz wyzej, o tej 18:39 sciagnał sie metar z godziny 18:00. Wiec opóznienie było 39 minut. Zwykle, jesli serwery działają poprawnie, opóźnienie jest nie wieksze niz 1 h.
Bartek
Dokładnie, więc opóźnienie zależy czy serwer pobrał METAR dopiero co czy już to zrobił z 50 minut temu, dlatego czasem są poślizgi z rzeczywistością.konraf pisze:[...]Zwykle, jesli serwery działają poprawnie, opóźnienie jest nie wieksze niz 1 h.
Można założyć, że dla pogody:
PZL Belfegor pisze:30 minut=od razu
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
-
PZL Belfegor
- Moderator

Wiele osób prosiło mnie o przesłanie screena z moimi ustawieniami AS6. W załączniku więc podaje ustawienia. Zaznaczam, że nie są to jakies idealne ustawienia. Ot po prostu z takim ustawieniami mam najmniej kłopotów, a chmury generowane przez AS6 nie wpływają az tak mocno na fps (to głownie za sprawą zmniejszenia ilosci generowanych warstw chmur). Wyłączoną mam tez opcje generowania pionowych ruchów powietrza, gdyż prawdopodobnie przez nią zdarzały mi sie od czasu do czasu niespodziewane zwisy FS (a na forum AS wyczytałem, ze moze - acz nie musi - być to wina właśnie tej opcji).
- Załączniki
-
- AS6.5
- AS65.jpg (114.32 KiB) Przejrzano 24576 razy
Ostatnio zmieniony sob 10 mar, 2007 15:02 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Konraf, a czy FSUIPC tez jest u Ciebie odpowiedzialny za pogode? tzn chmurki, widocznosc i wiatr? Jesli tak to moze wrzucilbys screeny tutaj na forum i wtedy rowniez kazdy wg. uznania sobie dostosuje. Pytam poniewaz na forum AS jest topic w ktorym opisane jest co i jak ustawic w AS6 zeby miec pogode zblizona jak najbardziej do rzeczywistosc przy czym nalezy wylaczyc wszystkie ustawienia pogodowe w FSUIPC...
O ustawieniach FSUIPC pialismy troche tutaj:
viewtopic.php?t=2142
Osobiscie, grzebie tylko (jesli mowa o ustawieniach pogodowych) w zakładce visibility. Visibility wiec pozostawiam FSUIPC, a w AS6 wyłączam.
Załączam screen.
viewtopic.php?t=2142
Osobiscie, grzebie tylko (jesli mowa o ustawieniach pogodowych) w zakładce visibility. Visibility wiec pozostawiam FSUIPC, a w AS6 wyłączam.
Załączam screen.
- Załączniki
-
- FSUIPC Visibility
- fsuipc_visib.jpg (57.59 KiB) Przejrzano 24976 razy
Bartek
Dodam swoje spostrzeżenia co do aktualności ściąganych danych.
Opiszę jak to u mnie wygląda:
godzina włączenia AS6 : 16/05/06 19.20
a dane z AS6 są:
EPWA 161500Z 27011KT 210V300 9999 FEW043CB FEW043 20/11 Q1010 TEMPO SHRA SCT035CB
a to nie wygląda mi raczej na 30 min opóźnienie mam tak od początku i czytając wcześniej posty Konrafa byłem zdziwiony skąd on bierze tak aktualny metear??
Dziś piękne burze przechodzą nad Polską więc można było sobie zobaczyć jak odwzorowuje AS6 niestety jak włączyłem Fsa u mnie było parę chmurek a w realu szła burza za burzą.
Potraficie to wytłumaczyć albo gdzie leży błąd ???
AS6 skonfigurowany tak jak u Konrafa
Pozdrawiam
Noe
a dane z AS6 są:
EPWA 161500Z 27011KT 210V300 9999 FEW043CB FEW043 20/11 Q1010 TEMPO SHRA SCT035CB
a to nie wygląda mi raczej na 30 min opóźnienie mam tak od początku i czytając wcześniej posty Konrafa byłem zdziwiony skąd on bierze tak aktualny metear??
Dziś piękne burze przechodzą nad Polską więc można było sobie zobaczyć jak odwzorowuje AS6 niestety jak włączyłem Fsa u mnie było parę chmurek a w realu szła burza za burzą.
Pozdrawiam
Noe
Dane z AS6 na chwile 18:40 zulu 16/05/06Noe pisze:Dodam swoje spostrzeżenia co do aktualności ściąganych danych.
a dane z AS6 są:
EPWA 161700Z 24012G24KT 210V290 9999 -TSRA BKN036CB 15/13 Q1011 NOSIG
To zalezy od uaktualniajacego metar, nie raz widzialem w as metar sprzed 2-3 i 4 godzin.
Moje ustawienia ASv6:

Mam zaregowany fsiupc, narazie sie nie bawilem w ustawianie pogody w nim, jak znajde czas to poeksperymentuje.
Jako, iż pojawia sie sporo pytan na temat AS6 to dodam, że przy korzystaniu z AS6 nalezy wyłączyć Real Weather z FS2004, a ponadto przy kazdym ustawianiu lotu (czyli na tym ekranie, gdzie wybieramy samolot, lotnisko startu, paliwo, itp.) nalezy w opcjach pogodowych wybrać Clear Weather. Jest to tylko zalecenie. Być może nie robiąc tego tez wszystko działałoby ok.
Sprawa druga, to kwestia ActiveGraphics. Jesli w opcjach AS6 mamy w polu Graphics zaznaczone Auto-Submit oraz wybrane opcje Wx-Influenced, to w samym ASG nic związanego z rodzajem tekstur nie musimy robić. AS6 po prostu automatycznie wrzuci sobie chmurki z ActiveGraphic w zaleznosci od pobranego metar (chmury Wx-Influenced). Po uruchomieniu FS'a, moduł ASG odpali sie automatycznie.
W ASG mozna się jedynie pobawić ustawieniami związanymi z wielkością tekstur oraz ich typem (32 bmp lub dxt3).
Sprawa druga, to kwestia ActiveGraphics. Jesli w opcjach AS6 mamy w polu Graphics zaznaczone Auto-Submit oraz wybrane opcje Wx-Influenced, to w samym ASG nic związanego z rodzajem tekstur nie musimy robić. AS6 po prostu automatycznie wrzuci sobie chmurki z ActiveGraphic w zaleznosci od pobranego metar (chmury Wx-Influenced). Po uruchomieniu FS'a, moduł ASG odpali sie automatycznie.
W ASG mozna się jedynie pobawić ustawieniami związanymi z wielkością tekstur oraz ich typem (32 bmp lub dxt3).
Bartek
-
Thomas
Panowie,
Mam pytanie dotyczace ActiveSky6.
Obecnie uzywam FSMetar + FS SkyWorld.
Niestety FSMetar zmienia pogode dosyc gwaltownie. Oznacza to ze chmury sa, i nagle ich nie ma, i znowu sa. Zaczyna mnie to lekko irytowac.
Czy AS6 zmienia pogode plynnie (mam na mysli "niezauwazalnie")?
I co z texturami chmur? Te od FSS World potrafia dobrze walnac po klatkach...
Mam pytanie dotyczace ActiveSky6.
Obecnie uzywam FSMetar + FS SkyWorld.
Niestety FSMetar zmienia pogode dosyc gwaltownie. Oznacza to ze chmury sa, i nagle ich nie ma, i znowu sa. Zaczyna mnie to lekko irytowac.
Czy AS6 zmienia pogode plynnie (mam na mysli "niezauwazalnie")?
I co z texturami chmur? Te od FSS World potrafia dobrze walnac po klatkach...
Active Sky 6
Witam
Proszę o poradę: jak zrobić by w ustawieniach ActiveSky Graphic wszystkie kategorie ustawić na Weather-Influenced i żeby te ustawienia już zostały. Jak je zachować żeby nie trzeba było robić za każdym włączeniem Active Sky 6.
Pozdrawiam
Proszę o poradę: jak zrobić by w ustawieniach ActiveSky Graphic wszystkie kategorie ustawić na Weather-Influenced i żeby te ustawienia już zostały. Jak je zachować żeby nie trzeba było robić za każdym włączeniem Active Sky 6.
Pozdrawiam
-
PZL Belfegor
- Moderator

W Active Sky Weather Engine (nie Active Sky Graphiscs!) w opcjach na dole po prawej (w sekcji Graphics) wybierz Full Sky Theme i Cirrus Theme jako WX-Influenced i zaznacz Auto Submit.
Scaliłem i edytowałem lekko - konraf
Pomocny screen:
viewtopic.php?p=37775#37775
Scaliłem i edytowałem lekko - konraf
Pomocny screen:
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 2 razy.
Zobacz, czy pomoże ustawienie pogody na Clear Weather:Piotrst pisze:ASV 6. Zawsze po włączeniu na samym początku mam mgłę która utrzymuje mi się długo, dopiero po tym wszystkim długo nic i właściwa pogoda.Wkurzające to jest proszę powiedzcie gdzie jest przyczyna co odznaczyc co zaznaczyć. Pozdrawiam
viewtopic.php?t=4019&start=28
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Wszystko jest ok. Pogoda jest dla danej stacji meteo i stosowana dla obszaru wkoło tej stacji (jaki zasieg to nie wiem, nie jest to dla mnie istotne, ze w EPPO mam clear weather, a 30 km dalej mam chmurki).
Bartek
Nie jestem pewien, ale najprawdopodobniej AS6 czyta METAR z najbliższej Ci stacji meteo.Piotrst pisze:No u mnie jest tak że jestem w Bydgoszczy i korzystam z metau EPPO i mam pogodę taką samą jak w Poznaniu Faktycznie nie mam takiej pogody patrząc przez okno. Coś w opcjach jest do zamieszania w związku z tym?
Nie wiem czy w Bydgoszczy jest taka stacja, albo czy AS6 ma taką stację w bazie, na razie nie mam jak to sprawdzić doświadczalnie.
FSUIPC do ACTIVE SKY - potrzebny?
Witam. Chcę kupić ACTIVE SKY. Czy zarejestrowany FSUIPC jest bardzo potrzebny? Nie chciałbym przepłacać bez sensu a jakoś nie mogę znaleźć tutaj podpowiedzi.
A może lepiej zamiast FSUIPC kupić FLIGHT ENVIRONMENT i zsynchronizować z ACTIVE SKY?
A może lepiej zamiast FSUIPC kupić FLIGHT ENVIRONMENT i zsynchronizować z ACTIVE SKY?
Re: FSUIPC do ACTIVE SKY - potrzebny?
Ojj nie chce się na oficjalnej stronie szukać?seba0412 pisze:Witam. Chcę kupić ACTIVE SKY. Czy zarejestrowany FSUIPC jest bardzo potrzebny? Nie chciałbym przepłacać bez sensu a jakoś nie mogę znaleźć tutaj podpowiedzi.
http://forums.avsim.net/dcboard.php?az= ... 3957&page=, a tam:
Do I need the registered version of FSUIPC? Will it help me at all?
You do not need the registered version. ASv6 and ActiveRadar are fully accredited for use with unregistered or registered FSUIPC. Registered FSUIPC features include configuration of smoothing intervals and other detailed parameters, but registration is not required (settings will be default when unregistered). We do however always recommend the registered version for those who are serious about their simming. It is a great add-on that provides many benefits outside of weather.
Zarejestrowana wersja FSUIPC przyda Ci się, jeśli będziesz chciał dokładniej wykalibrować joystick, albo przypisać dodatkowe osie, czy przełączniki do funkcji samolotu, których nie znajdziesz w FSowych opcjach.A może lepiej zamiast FSUIPC kupić FLIGHT ENVIRONMENT i zsynchronizować z ACTIVE SKY?
Chmurki to i tak ActiveSky Graphics zapewnia, więc zostają Ci tylko teksturki wody do użytku, ale to Twój wybór.
-
MiXeR
sorki, że odpowiadam adresem (sam nie lubię jak mi ktoś tak odpowiada), ale na temat AV6 naprawdę dużo jest napisane, no i manual.....chciałbym zrezygnować z visibility z AS6
viewtopic.php?t=4019&postdays=0&postorder=asc&start=15
Pozdrawiam
Domyslam się, że chodzi o to, iż GEP może działać na innym komputerze poprzez aplikację WideFS.Cyberbol pisze:Chciałbym się zapytać do czego jest opcja WideClient w Ground Environment Pro ? Ja mam ją obecnie włączoną ale można wyłączyć. Nie wiem niestety o co w tym chodzi ?
Ale głowy za to nie dam, bo WideFS nie mam.
No i chyba to pytanie powinieneś zadać w wątku poświęconym GEP kilka postów niżej
Pzdr
Mikołaj
Nie masz różnic, bo nie wrzuciłes update do AS6.5.
Ten screen z moimi ustawieniami pochodził ze jednej z wczesniejszych wersji AS6.
Poprawiłem screena:
Ten screen z moimi ustawieniami pochodził ze jednej z wczesniejszych wersji AS6.
Poprawiłem screena:
Bartek