Robie małą inwentaryzację na moim HDD. Może ktoś się zainteresuje Photoscenerią Bydgoszczy. Są tylko textury letnie, tj. kolorystyka jest dopasowana do textur letnich FS'a. Brakuje autogenu, bo nie mam czasu na ślęczenie nad nim. Jego zrobienie jest mega-łatwe, tyle że zajmuje mnóóóstwo czasu. Jeśli ktoś ma go w nadmiarze i chciałby coś poczynić by nasz FSowy lotniczy świat był lepszy to proszę bardzo. Sama obsługa Annotatora (jest w SDK), jest banalnie prosta.
Do autogenu polecam Autogen Object Creator by Art Martin. Z beznadziejnym Annotatorem by MS w ogóle nie ma co porównywać. Ma swoje drobne wady, ale po krótkim treningu kwadrat LOD13 robi się 2-5 minut (w zależności od gęstości zabudowy).
No i można tworzyć szeregi budynków, co przy mieście ma ogromne znaczenie.
W ogóle dużo może
Aha! Trzeba ustawić kropkę jako znak dziesiętny w ustawieniach regionalnych, inaczej będzie na starcie Type mismatch. To mi nieźle dało popalić
Bardzo ładnie to wygląda. Naprawdę ślicznie. Wprawdzie tylko tekstuy letnie ale przerobienie materiału na wiosna, jesień zima nie jest przecież niemożliwe w programie graficznym. Tyle, że pewnie tych tekstur jest strasznie dużo... Zresztą nie wiem, photoscenery nigdy nie robiłem (a czas by się tym zainteresować...).
Mam pomysł umieszczenia na mojej stronie tutorialu do projektowania samolotów, scenerii itd. w GMAXie, w wersji angielskiej i polskiej w stylu - samolot od A do Z. Czyli od walca na kadłub do animacji pasażerów i przyrządów w VC. Chciałem zapytać, czy ktoś byłby tym zainteresowany i czy dla kogoś byłoby to przydatne, bo trochę by z tym roboty było.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem powiedzieć ze na Google maps jest kilka nowych zdjęć satelitarnych jest kilka ciekawych które można by użyć do Photoscenerii (nie wiem jak to jest z prawami autorskimi ale wydaje mi się że Google nie robi jakiś trudności) chodzi mi o lotniska i ich okolice we Wrocławiu, Szczecinie, Bydgoszczy i jakby sie uparł to i Gdańsku. Niestety nowe zdjęcie satelitarne Warszawy wraz z Okęciem są jakby przez chmury i niezbyt wyrazne
D. Design pisze:... czy ktoś byłby tym zainteresowany i czy dla kogoś byłoby to przydatne, bo trochę by z tym roboty było.
Pozdrawiam
Taki tutorial to świetny pomysł. U nas b. mało jest "społecznej aktywności". A to mogłoby pomóc niektórym w wystartowaniu i stosunkowo łatwym "załapaniu o co chodzi " z tym całym tworzeniem scenerii/samolotów w FS. Myślę, że wiele osób chętnie mogłoby się tym zająć, ale nie wystarcza im zapału do szukania materiałów instruktażowych po sieci (np. ja ).
A tak przy okazji: Przeglądałem sobie ostatnio fsnordic.net i powaliła mnie liczba dostępnych tam scenerii. W takiej np. Finlandii są zrobione wszystkie porty lotnicze w jednym pakiecie. Co więcej - mają np. fotoscenerię całego kraju!
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Kirow pisze:Taki tutorial to świetny pomysł. U nas b. mało jest "społecznej aktywności". A to mogłoby pomóc niektórym w wystartowaniu i stosunkowo łatwym "załapaniu o co chodzi " z tym całym tworzeniem scenerii/samolotów w FS. Myślę, że wiele osób chętnie mogłoby się tym zająć, ale nie wystarcza im zapału do szukania materiałów instruktażowych po sieci (np. ja ).
Wybaczcie OT, ale część odpowiedzi na pytania i miejsce do zadawania nowych na temat tworzenia samolotów/scenerii jest między innymi tu: