Procedury de-icing i kilka innych pytań

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

kornelcio
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSA

Procedury de-icing i kilka innych pytań

Post autor: kornelcio »

Witam,
Mam taką część panelu:
Obrazek
I mam kilka pytań odnośnie przycisków w części ICING (pierwsza od lewej, druga od góry), i tych, co są usytuowane na lewo od ICING.

Część pierwsza

Tyle (narazie) wiem:
1. Pitot heat - podgrzewanie rurki pitota
2. Fuel Vent - czyżby chronił przed zamarznięciem poaliwa we wtryskiwaczu?
3. Stall warn heat - nic nie znaleziono
4. Prop - prawdopodonie chroni przed zamarznięciem śmigła
5. Wshld - Windshield, przeciwko osadzaniu się lodu na owiewce
6. Surface - nawiew na powierzchnię?

Odnośnie powyższej części pytania, jak zadaję:
1.1. Kiedy (od jakiej temperatury, w jakich momentach) włączyć Pitot heat, Fuel Vent, Prop, Wshld oraz Surface?
1.2. Do czego służy Stall warn heat?
1.3. Co daje Surface, nie licząc przesunięcia się wskazówki na zegarze oddalonym najbardziej na prawo?

Część druga ;)

Cztery następne przełączniki to A/V, Blower, Heater i ponownie Blowe (pierwsze dwa pod klauzulą "Air Conditioning". Co prawda w skromym dość manualu pisze, że nic to nie zmienia (brak odwzorowania), to jestem ciekaw, co one robią.

Skromna część trzecia

3.1. Do czego służy światło "ice" (trzeci rząd od góry oraz trzeci przełącznik od lewej)?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam

P.S. Samolot to Beechcraft Baron 58, ale nie ten deafultowy
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

W B200 od Aeroworx odladzanie włącza się od +5°C. Ten Beech to nie Dreamfleet? Jeśli tak to powinieneś mieć manual-może tam znajdziesz przynajmniej kilka odpowiedzi?
Co do części drugiej jest to klima-nawiew powietrza, więc skutków nie odczujesz ;)
A, przejrzyj ten wątek, tam pod koniec napisałem trochę o instalacji antyoblodzeniowej
viewtopic.php?t=4025&start=0
kornelcio
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSA

Post autor: kornelcio »

tak, właśnie ten od DreamFleeta. Z tamtego wątku dużo skorzystałem . Co do manuala - mam tylko opisane, co to jest (Pitot heat and Di-ice switches). Co do tych +5*C - czy od tej temperatury włącza się wszystkie De-ice switches?
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

W manualu od B200 każą włączyć surface de-ice jeśli nagromadzenie lodu jest od 1/2 do 1 cala i przed lądowaniem, żeby rozpuścić jakikolwiek nagromadzony lód; zakazują włączania propeler de-ice jeśli śmigło się nie obraca. Odladzanie włączasz też, jeśli wlatujesz w chmury mgłę, w śnieg czy deszcz. Manuala do B200 możesz ściągnąć tutaj: http://www.aeroworx.com/b200/pilots/awb ... .2.0.1.zip , możesz też poczytać ich forum http://www.aeroworx.com/smf/index.php
Nie miałem przyjemności latać Baronem Dreamfleeta, więc nie wiem jak to się będzie miało do Twojego samolotu, ale zasada pewnie będzie podobna (przeszukaj też forum Dreamfleeta http://forums.flightsim.com/dc/dcboard. ... um=2&page=)
Ice Lights chyba mają pomóc zobaczyć, czy osadziła się warstwa lodu, ale to tylko moje przypuszczenie-może ktoś rozwinie ten temat?
malin
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: malin »

STALL WARN HEAT to odladzanie instalacji sygnalizującej przeciągnięcie.
ODPOWIEDZ