Sceneria EPWA budowa
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Sceneria EPWA budowa
Super jest, ale po teście na szybciora ....
1) pozostały czarne dachy starych niewidocznych budynków
2) chyba klatki jakby trochę jeszcze spadły (a liczyłem, że po wywaleniu części starej architektury wzrosną)
3) czy AFcad uwzględnia jednoczesne korzystanie z obu pasów ???
Ale i tak mimo wsio dzięki
1) pozostały czarne dachy starych niewidocznych budynków
2) chyba klatki jakby trochę jeszcze spadły (a liczyłem, że po wywaleniu części starej architektury wzrosną)
3) czy AFcad uwzględnia jednoczesne korzystanie z obu pasów ???
Ale i tak mimo wsio dzięki
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Cerata, łącznie zmieniany 3 razy.
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
Czy sceneria ta wspolgra z nakładka z... FMA? Czy trza wywalic?
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
po kolejnym szybkim teście jest tak:
1) problem jest = czarne dachy są
2) chyba jest oki = ani gorzej, ani lepiej (czyli dobrze jest)
3) starty wszystkie z 33 (ostatnio miałem afcada , co to rozróżniał maszynki i te małe starty z 29 waliły, a duże z 33), ale lądowanka pojawiają sie i na 29 (czyli chyba rozdziałka jest)
generalnie zainstalowałem i nie mam zamiaru zmieniać na coś inego, gdyż nic innego tak dobrego nie ma
)))
Podsumowując : wielkie dzięki jest znowu piękniej na epwa (a ten piasek na budowie oddaje w końcu realia budowlanki)
PS To jest (będzie) hicior i tyle (jakby tylko frapesy zmniejszyć....)
1) problem jest = czarne dachy są
2) chyba jest oki = ani gorzej, ani lepiej (czyli dobrze jest)
3) starty wszystkie z 33 (ostatnio miałem afcada , co to rozróżniał maszynki i te małe starty z 29 waliły, a duże z 33), ale lądowanka pojawiają sie i na 29 (czyli chyba rozdziałka jest)
generalnie zainstalowałem i nie mam zamiaru zmieniać na coś inego, gdyż nic innego tak dobrego nie ma
Podsumowując : wielkie dzięki jest znowu piękniej na epwa (a ten piasek na budowie oddaje w końcu realia budowlanki)
PS To jest (będzie) hicior i tyle (jakby tylko frapesy zmniejszyć....)
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
Autorowi wielkie brawa. W końcu przełamał (u mnie) barierę 21 frpów na epwa33 (poprzednio było 16-18) więc jest gitesowo (co prawda przy cavoku, ale 3 klatki do przodu to b.b.b.b dużo przy epwa )
dziękuję bardzo po 3 kroć
PS
(co do afcada to widziałem zjeżdzanie jeta po trawie; i niestety zero startów z 29 (np atrek)
dziękuję bardzo po 3 kroć
PS
(co do afcada to widziałem zjeżdzanie jeta po trawie; i niestety zero startów z 29 (np atrek)
Odpowiem na wszystkie pytania:
1.Co do czarnych dachów to właśnie wiem że to problem nie mogłem sobie z nim poradzić ponieważ większość dachów budynków korzysta a jednej tekstury i robiąc kanał alpha większość budynków nie miał by dachu wiec pozostaje tylko takie wyjście.Poza tym dach starego terminalu krajowego nie ma żadnej tekstury wiec nie ma co zrobić musi zostać.
2.FMA trzeba wyrzucić
3. AFCAD uwzględnia korzystanie z obu pasów. Jednak nie ma rozgraniczenia co do wielkości maszyn startujących i lądujących(jak i w rzeczywistości czasem B747 czy 767 lądują na 11... sam jestem zdziwiony) A po za tym jak napisałem niech każdy sobie przerobi go jak chce ten to tylko moja koncepcja przygotowana do obsługi poszczególnych traffic'ów
4. Niestety trochę klatkuje. "wywalenie starej części architektury" nic nie da bo ona nadal tam jest tyko po prosu nie widoczna. Starałem sie jak najbardziej ograniczyć ilość szczegółów ale coś za coś wybrałem jakość (miało być jeszcze więcej szczegółów np. maszyny budowlane dżwigi koparki i tp...). Według mnie najbardziej spadek klatkowania powoduje stara część scenerii jest tam zbyt wiele obiektów "napakowanych w jedno"
5. Bardzo prosze jak ktoś ma możliwość niech opublikuje ją gdzie może będę wdzięczny.
PS: Dzięki za słowa pochwały bardzo mnie to cieszy bo nie mam jeszcze dużego doświadczenia w budowaniu scenerii, a to dopinguje mnie do dalszej pracy (powstała już siedziba Petrlotu oraz Hangar WEA ale jeszcze muszą poczekać na ostateczne dokończenie)
1.Co do czarnych dachów to właśnie wiem że to problem nie mogłem sobie z nim poradzić ponieważ większość dachów budynków korzysta a jednej tekstury i robiąc kanał alpha większość budynków nie miał by dachu wiec pozostaje tylko takie wyjście.Poza tym dach starego terminalu krajowego nie ma żadnej tekstury wiec nie ma co zrobić musi zostać.
2.FMA trzeba wyrzucić
3. AFCAD uwzględnia korzystanie z obu pasów. Jednak nie ma rozgraniczenia co do wielkości maszyn startujących i lądujących(jak i w rzeczywistości czasem B747 czy 767 lądują na 11... sam jestem zdziwiony) A po za tym jak napisałem niech każdy sobie przerobi go jak chce ten to tylko moja koncepcja przygotowana do obsługi poszczególnych traffic'ów
4. Niestety trochę klatkuje. "wywalenie starej części architektury" nic nie da bo ona nadal tam jest tyko po prosu nie widoczna. Starałem sie jak najbardziej ograniczyć ilość szczegółów ale coś za coś wybrałem jakość (miało być jeszcze więcej szczegółów np. maszyny budowlane dżwigi koparki i tp...). Według mnie najbardziej spadek klatkowania powoduje stara część scenerii jest tam zbyt wiele obiektów "napakowanych w jedno"
5. Bardzo prosze jak ktoś ma możliwość niech opublikuje ją gdzie może będę wdzięczny.
PS: Dzięki za słowa pochwały bardzo mnie to cieszy bo nie mam jeszcze dużego doświadczenia w budowaniu scenerii, a to dopinguje mnie do dalszej pracy (powstała już siedziba Petrlotu oraz Hangar WEA ale jeszcze muszą poczekać na ostateczne dokończenie)
Jednak w AFCADzie coś jest u mnie nie tak. Mniejsze maszynki (np ATRki) po lądowaniu na 29 i minięciu krzyżówki nie jadą dalej do zjazdu D3, ale zawracają kawałek i sru na skróty po trawie. Drugie dziwne zjawisko, gdy jednak samoloty (te większe) doczłapią się do zjazdu D3, to na mijance z 33 zatrzymują się nie przed, ale na środku pasa 33.
Oglądałęm plik w AFCADZIE i wszystko wygląda raczej ok. Skąd u mnie takie cyrki ???
(stare afcady oczywiście powywalałem). ????
Oglądałęm plik w AFCADZIE i wszystko wygląda raczej ok. Skąd u mnie takie cyrki ???
(stare afcady oczywiście powywalałem). ????
AIP PolskaKuba Pa pisze:Własnie wiem, że może nie brak oznaczeń bo te sa ale ile ona mają wspólnego z rzeczywistością to nie wiem nie znalazłem żadnej mapy z tymi oznaczeniami bo na razie wiadomo jest budowa i pewnie nowe oznaczenia będą po zakończeniu rozbudowy EPWA
http://ais.pata.pl/aip/openp.php?id=EP_ ... A_1-1-1_en
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Postaram sie w najblizszym czasie poprawić to i dodać te nowe stanowiska i oznaczenia w gruncie rzeczy nie jest to problem gdyby zrobić to jedynie w AFCAD ale pasowało by dodać kilka lini na płycie.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kuba Pa, łącznie zmieniany 1 raz.
Zainstaluj AFCAD, bylo o tym na forum juz wiele razy. Jezeli nie poradzisz sobie poszukaj trochę, a na pewno znajdziesz.
edit.
W sumie, forumowe FAQ
edit.
W sumie, forumowe FAQ
Plik ma o ile pamietam nazwe... AF2_EPWA.bglJak dodać plik AFCAD do scenerii w FS2004?
Pliki AFCAD do FS2004 mają rozszerzenie *.bgl
Nie potrzebujemy do ich instalacji programu AFCAD. Wystarczy przekopiowac ściągniety plik AFCAD do podkatalogu Scenery danej scenerii.
Alternatywny AFCAD w zalaczniku, szczegolnie polecam uzytkownikom pakietu. Naturalnie oba pasy w uzyciu plus co wazne srednice miejsc postojowych dopasowane do wielkosci samolotow AI.
Co do Apronu 7 to numeracja nie jest zgodna z tym co podano powyzej. Bylby konflikt ze stanowiskami z przodu terminalu ktore w tej scenerii nadal istnieja. Jezeli autor zrobi update sceneri do wersji Wrzesien 2006 to z przyjemnoscia przerobie AFCAD.
Co do Apronu 7 to numeracja nie jest zgodna z tym co podano powyzej. Bylby konflikt ze stanowiskami z przodu terminalu ktore w tej scenerii nadal istnieja. Jezeli autor zrobi update sceneri do wersji Wrzesien 2006 to z przyjemnoscia przerobie AFCAD.
- Załączniki
-
- DW_AF2_EPWA_2006.zip
- (5.29 KiB) Pobrany 208 razy
Z szacunkiem Danny nie pobrałeś nowszej wersji gdzie są linie pozwoliłem sobie przerobić twój AFCAD jesli możesz to go oglądnij.
- Załączniki
-
- AF2_EPWA.rar
- (5.03 KiB) Pobrany 197 razy
Wersja AFCADa przystosowana do "ostatniej" wersji budowy.
- Załączniki
-
- DW_AF2_EPWA_2006.zip
- (5.39 KiB) Pobrany 211 razy
Sam proponowałem żeby to zrobić jeśli było by to potrzebne:
viewtopic.php?t=5195
Stanowiska od 31 do 36R raczej odpadają chyba że z dojazdem od starej strony, a reszte można bez problemu zrobić w AFCAD’zie, bandy na swój użytek już dawno po przerabiałem i z tym nie ma żadnego problemu, tylko linie by jakieś pasowały i pogadać z Dannym czy mogę przerobić ten jego AFCAD albo czy on by nie przerobił.
viewtopic.php?t=5195
Stanowiska od 31 do 36R raczej odpadają chyba że z dojazdem od starej strony, a reszte można bez problemu zrobić w AFCAD’zie, bandy na swój użytek już dawno po przerabiałem i z tym nie ma żadnego problemu, tylko linie by jakieś pasowały i pogadać z Dannym czy mogę przerobić ten jego AFCAD albo czy on by nie przerobił.
Może ja jestem opóźniony, ale ja w swojej scenerii EPWA mam nadal te bancy i "piach" pomiędzy nimi
. Jeżeli już ktoś ich nie ma to niech wrzuci gdzieś bo już nie mam gdzie parkować i jak kołowac.
A co do reszty stanowisk (3-15) to wypadało by zrobić do nich linię i tak jak przy stanowiskach 91-94 można zrobić numer stanowiska na ziemi. A i jeszcze drogi kołowania X Y Z i chyba jeszcze do starych stanowisk (26,27 itd) dopisać 1 czyli 126 i 127
.
I jeszcze jedno. Dorobić stanowiska 21-24 i 47,48
Wiem że to jest trudne do zrobienia, ale troche realu na epwa wprowadzić można
A co do reszty stanowisk (3-15) to wypadało by zrobić do nich linię i tak jak przy stanowiskach 91-94 można zrobić numer stanowiska na ziemi. A i jeszcze drogi kołowania X Y Z i chyba jeszcze do starych stanowisk (26,27 itd) dopisać 1 czyli 126 i 127
I jeszcze jedno. Dorobić stanowiska 21-24 i 47,48
Wiem że to jest trudne do zrobienia, ale troche realu na epwa wprowadzić można
Nowszą wersje bez piachu mam tylko ja
i chyba Danny. Stanowiska i linie można zrobić byle nie kolidowało to z EPWA1.9d. Taxi x,y,z chyba nie ma sensu robić bo w sumie są w tym samym kierunku a dodatkowa linia to zawsze jakiś spadek klatkowania. Postaram sie to zrobić w najbliższy piątek ale nie obiecuje kiedy to opublikuje.
Wiadomo że nie sam AFCAD ale Gmax też zostanie użyty
Na EPWA 1.9d każdy nowy nawet najmniejszy obiekt to spadek klatek, w poprzedniej wersji trochę to zniwelowałem usuwając tekstury starego terminalu
Wiadomo że nie sam AFCAD ale Gmax też zostanie użyty
Na EPWA 1.9d każdy nowy nawet najmniejszy obiekt to spadek klatek, w poprzedniej wersji trochę to zniwelowałem usuwając tekstury starego terminalu
Ostatnio zmieniony śr 25 paź, 2006 18:42 przez Kuba Pa, łącznie zmieniany 3 razy.
Niby dlaczego mam usunąć te stanowiska? jeszcze 31-36 mogę zrozumieć że zajmują i tak już ograniczone miejsce ale 98 i 130 w niczym nie kolidują z EPWA1.9d. Natomiast ze stanowiskami 13-15L R jest taki problem że bedą na siebie zachodzić, samoloty z AI beda stały jeden na drugim. 13-15 L R odnoszą sie w tym wypadku tylko do rzeczywistości, bo odpowiadają za miejsca do rękawów, jak ktoś ma i chce niech sobie sprawdzi jak jest w LIMC jest kilka linii do stanowisk ale w AFCAD jest tylko jedno stanowisko to bez L czy R wiec zrobiłem podobnie na EPWA bedzie tylko stanowisko "główne" to środkowe.Bodzio W. pisze:Usun stanowiska 31-36, 98, 130, i pamietaj ze standy 13-15 maja tez wersje L i R.
Ostatniej wersji jeszcze nie skończyłem, jest poprzednia którą można pobrać tu: viewtopic.php?t=1952&start=30
Z opublikowaniem jej jako oficjalną na plvacc to raczej nie ma szans bo to jakby nie patrzeć dodatek korzystający z innej scenerii, nie wiem jakie kryteria dotyczą addonów na plvacc