poszukiwanie skanera
Moderator: PZL Belfegor
-
Bus127
poszukiwanie skanera
Witam,
Poszukuję skanera radiowego (cena w granicach 300-400 PLN). Czy ktoś z Was mógłby mi coś poradzić? Oczywiście chodzi mi o miejsce (stronę www) gdzie można go zamówić. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Poszukuję skanera radiowego (cena w granicach 300-400 PLN). Czy ktoś z Was mógłby mi coś poradzić? Oczywiście chodzi mi o miejsce (stronę www) gdzie można go zamówić. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Allegro? Cos z maycomow zdaje sie szukaj....
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
http://www.maycom.pl/
Polecam AR-108 i dodatkową antenę na pasmo lotnicze.
Polecam AR-108 i dodatkową antenę na pasmo lotnicze.
-
Bus127
Tam nie ma nic ciekawego za "normalne" pieniądzie.Popatrz np. na:Mike pisze:Co do Anteny "na pasmo lotnicze" - która to? bo na www.maycom.pl jest ich kilka
http://www.allegro.pl/item102869287__an ... wtyk_.html
są też tzw. szerokopasmowe do skanerów, np.
http://www.allegro.pl/item102380923_ant ... narna.html
ale moim zdaniem szkoda kasy.Do naszych potrzeb wystarczy taka na pasmo 2 m.Mam podobną na dachu i jest ok.
pzdr
bober
P.S. Będziesz musiał kupić przejsciówkę do gniazda w twoim AR-ze, to chyba koło 5 zł
Ostatnio zmieniony pt 12 maja, 2006 10:21 przez Bober, łącznie zmieniany 1 raz.
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Słyszysz Wieżę na standardowej antenie?
O dodatkowej antenie mówiłem do celów podsłuchiwania samolotów w przestrzeni RVSM i ewentualnie używania Acarsa.
O dodatkowej antenie mówiłem do celów podsłuchiwania samolotów w przestrzeni RVSM i ewentualnie używania Acarsa.
Jak wytłumaczyć w sklepie, o jaką przejściówkę mi chodzi?Bober pisze:P.S. Będziesz musiał kupić przejsciówkę do gniazda w twoim AR-ze, to chyba koło 5 zł
Ostatnio zmieniony pt 12 maja, 2006 10:27 przez -Tommy-, łącznie zmieniany 1 raz.
Zależy,jak daleko jesteś od TWR i jak wysoko.Ja w EPKK w zależności od miejsca(gęsta zabudowa) do około 20 km, ale dużo lepiej słyszę i TWR i APP Balice w odległości około 60 km od lotniska, ale na wysokości 780 m npm.Wszystko na standardowej "gumówce".-Tommy- pisze:Słyszysz Wieżę na standardowej antenie?
pzdr
bober
Mi z kolei chodzi o antenę noszącą znamiona przenośności
W Bydgoszczy nie ma dużego ruchu i antena stacjonarna mnie właściwie nie interesuje. Po części też dlatego, że z okna widzę TWR wiec ewentualnie z obszarem miałbym problem.
Chodzi mi o jakąś antenę, która zastąpiłaby standardową z AR-108, a byłaby "lepsza" (wiekszy zysk itp.). Czy taka "przenośna" antena wystarczy do nasłuchu samolotów na FL300 i wyżej? Czy konieczna już stacjonarna?
Drugie pytanie co do przejściówki: wiem, że powinna być to przejściówka SMA / PL(UC1), ale nic mi to nie mówi
Gdzie takową kupić i czy koszt to faktycznie 5 zł?
Z góry dzieki za informacje!
W Bydgoszczy nie ma dużego ruchu i antena stacjonarna mnie właściwie nie interesuje. Po części też dlatego, że z okna widzę TWR wiec ewentualnie z obszarem miałbym problem.
Chodzi mi o jakąś antenę, która zastąpiłaby standardową z AR-108, a byłaby "lepsza" (wiekszy zysk itp.). Czy taka "przenośna" antena wystarczy do nasłuchu samolotów na FL300 i wyżej? Czy konieczna już stacjonarna?
Drugie pytanie co do przejściówki: wiem, że powinna być to przejściówka SMA / PL(UC1), ale nic mi to nie mówi
Pozdrawiam

Odp 1.Mike pisze:Mi z kolei chodzi o antenę noszącą znamiona przenośności![]()
Drugie pytanie co do przejściówki: wiem, że powinna być to przejściówka SMA / PL(UC1), ale nic mi to nie mówiGdzie takową kupić i czy koszt to faktycznie 5 zł?
Można chyba kupić teleskopowe(szukaj np. na allegro), to może poprawić zasięg. Samoloty na poziomach przelotowych usłyszysz nawet na gumówce bez problemu.
Odp 2.
Przejściówkę kupisz pewno w jakimś sklepie typu CB radio.Ile dokładnie kosztuje to nie pamiętam(to jest redukcja gwintów,więc nie powinna być droga). Weź radio i pokaż im gwint,powinni coś doradzić, ale nie muszą po często to Palanty
pzdr
bober
-
Bus127
Witam,
Kupiłem dodatkową antenę o nazwie "Tail", przykrecaną (nie BNC) zamiast standardowej.
Mowa oczywiscie o antenie do AR-108. Długość taka jak cena czyli 38 PLN. Po wymianie anteny słyszę różnicę. Słyszalność wieży oceniam na 3, oczywiście samoloty (podchodzące) perfekcyjnie. Mieszkam w bliźniaku, więc na poziomie 1 piętra około 7 km od lotniska. Nie wiem jak ze słyszalnoscią na przelotowej, niestety nie miałem czasu sprawdzić. A propos jaka to częstotliwość?
pzdr
Kupiłem dodatkową antenę o nazwie "Tail", przykrecaną (nie BNC) zamiast standardowej.
Mowa oczywiscie o antenie do AR-108. Długość taka jak cena czyli 38 PLN. Po wymianie anteny słyszę różnicę. Słyszalność wieży oceniam na 3, oczywiście samoloty (podchodzące) perfekcyjnie. Mieszkam w bliźniaku, więc na poziomie 1 piętra około 7 km od lotniska. Nie wiem jak ze słyszalnoscią na przelotowej, niestety nie miałem czasu sprawdzić. A propos jaka to częstotliwość?
pzdr