Wskaźnik VASI - PAPI
Moderator: PZL Belfegor
- medmatthew
- Cadet

- Skąd jesteś: EPBY
Wskaźnik VASI - PAPI
Byłem dzisiaj na lotnisku EPBY i podziwiałem lądującego Ryanaira przylatującego z EGSS. No i zwróciłem uwagę na VASI - Visual Approach Slope Indicator. W FS jest coś takiego, że jak samolot podchodzi do lądowania, to owe światła zmieniają swoje kolory tzn. jeżeli jest się za nisko ścieżki to wszystkie 4 światła swiecą się na czerwono, jeśli za wysoko to wszystkie na biało, a gdy są dwa czerwone i dwa białe to położenie samolotu na ścieżce jest prawidłowe. No i zadziwiło mnie to, że podczas podejścia Ryanaira do lądowania wszystkie cztery światła świeciły się cały czas na czerwono, a samolot wylądował odpowiednio na pasie w prawidłowym miejscu. Tak więc czy taki system zmiany kolorów świateł VASI występuje tylko w FS, czy w realu również. Jeśli tak to dlaczego nie było widać zmiany kolorów na dwa czerwone i dwa białe. No chyba, że zmiana owych kolorów jest widoczna z odpowiedniej wysokości, choć wątpię. Może ktoś wie coś na ten temat? Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez medmatthew, łącznie zmieniany 1 raz.
Polecam:
http://heading.pata.pl/syspod1.htm
http://heading.pata.pl/syspod1.htm
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
- medmatthew
- Cadet

A więc jednak tak jak przypuszczałem. Czyli system tych świateł jest praktycznie cały czas niezmieniony tak? Tzn. cały czas światła święcą się na czerwono i biało, a kwestia jakie kolory się widzi zależy od katą tak?
Serdeczne dzięki za link do strony. Tam jest rzeczywiście wszystko wyjaśnione i super napisane. Jeszcze raz dziękuję!
Serdeczne dzięki za link do strony. Tam jest rzeczywiście wszystko wyjaśnione i super napisane. Jeszcze raz dziękuję!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez medmatthew, łącznie zmieniany 1 raz.
Kurcze a mnie dzisiaj wieczorem akurat nie było pod płotem - o 1700 na ATR'a byłem
.
PS. VASI=PAPI?
PS. VASI=PAPI?
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
- medmatthew
- Cadet

Prawie
Bodzio pisze nieprawdę. Vide rwy 29 EPWA - jest nieprecyzyjne a ma PAPI. Taki cymes
Vasi - wertykalny, pionowy system.
Papi - poziomy system.
Vasi - wertykalny, pionowy system.
Papi - poziomy system.
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
PAPI vs VASI
Coś jest jednak na rzeczy. Fakt, PAPI - precision approach path indicator. I to prawda, że PAPI cechuje wyższy stopień precyzji od VASI, natomiast nigdzie nie mogę się doczytać, że dla pasów z precyzyjnym podejściem (ILS, MLS) montowane jest wyłącznie PAPI zaś dla pasów bez glaidy wyłącznie VASI (i podałem przykład choćby rwy 29 EPWA). Bodziu, wybacz ale argument , że "u nas wszystko jest postawione na głowie" jakoś w przypadku międzynarodowego portu lotniczego nie dociera do mnie.
Pozdrawiam
Gwidon
Pozdrawiam
Gwidon
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Wizualny system pomocniczy stanowią stale świecące lampy. Ich konstrukcja jest taka, że będąc na ścieżce schodzenia widzimy równowagę pomiędzy światłami czerwonymi i białymi. Będąc zbyt nisko widzimy 3 lub nie daj Boże 4 czerwone, bedąc zbyt wysoko 3 lub 4 białe (już bez "nie daj Boże", ale z odejściem na drugi krąg
). To wiemy wszyscy i tu wątpliwości nie ma.
Powyższy opis dotyczy PAPI. Światła te w postaci 4 punktowych lamp stoją po prawej/lewej stronie drogi startowej na początku pola przyziemienia.
VASI to system działajacy podobnie, ale zbudowany z 4 lamp (2 po stronie prawej i 2 po stronie lewej pola przyziemienia. Spotyka się także system zożony z 6 lamp (3po P i 3 po L), przeznaczony dla dużych maszyn, gdzie jest odmienny kąt widzenia z kokpitu. I to cała teoria. Nie ma żadnego zwiazku pomiędzy oprzyżądowaniem drogi startowej a rodzajem systemu pomocniczego. PAPI lub VASI jest systemem wspomagajacym. Oczywiście nieco wieksze znaczenie ma PAPI na 29 niż na 33, choć na oba patrzymy w mniejszym (ILS, wskazania diagramu), lub większym stopniu.
Jest jeszcze jedna ważna sprawa. Na WAW mamy CAT II i CAT I, czyli podejście końcowe wykonuje się zawsze z widocznością (nie ma autolandów). W tym momencie oprócz widzialności strefy przyziemienia przydają się światła. Jeśli na 400AGL nie mamy 2białe/2 czerwone konieczny jest odlot na G/A . Pamietajmy o tym latajac wirtualnie
Obecnie powszechny stał sie system PAPI, gdyż ustawiony jest w poziomie, co powoduje, że jest uniwersalny dla małych i dużych statków, a zarazem dokładniejszy.
Bywajcie zdrowi
Andrzej
Powyższy opis dotyczy PAPI. Światła te w postaci 4 punktowych lamp stoją po prawej/lewej stronie drogi startowej na początku pola przyziemienia.
VASI to system działajacy podobnie, ale zbudowany z 4 lamp (2 po stronie prawej i 2 po stronie lewej pola przyziemienia. Spotyka się także system zożony z 6 lamp (3po P i 3 po L), przeznaczony dla dużych maszyn, gdzie jest odmienny kąt widzenia z kokpitu. I to cała teoria. Nie ma żadnego zwiazku pomiędzy oprzyżądowaniem drogi startowej a rodzajem systemu pomocniczego. PAPI lub VASI jest systemem wspomagajacym. Oczywiście nieco wieksze znaczenie ma PAPI na 29 niż na 33, choć na oba patrzymy w mniejszym (ILS, wskazania diagramu), lub większym stopniu.
Jest jeszcze jedna ważna sprawa. Na WAW mamy CAT II i CAT I, czyli podejście końcowe wykonuje się zawsze z widocznością (nie ma autolandów). W tym momencie oprócz widzialności strefy przyziemienia przydają się światła. Jeśli na 400AGL nie mamy 2białe/2 czerwone konieczny jest odlot na G/A . Pamietajmy o tym latajac wirtualnie
Obecnie powszechny stał sie system PAPI, gdyż ustawiony jest w poziomie, co powoduje, że jest uniwersalny dla małych i dużych statków, a zarazem dokładniejszy.
Bywajcie zdrowi
Andrzej
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez pilot A, łącznie zmieniany 1 raz.
-
cicki
- medmatthew
- Cadet

Dzisiaj miałem okazję po raz kolejny podziwiać lądujący w EPBY samolot Ryanair. I wszystko byłoby jak należy poza jedną kwestią. Jakieś 10 minut przed lądowaniem włączyły się światła PAPI - widoczność i pogoda była bardzo dobra, więc pas nie został oświetlony, a jedynie włączyły się wspomniane przeze mnie światła PAPI. Po kilku minutach od ich włączenia nagle zgasły i już się nie zapaliły, a samolot wylądował. Tak więc zastanawia mnie fakt, czy była to jakaś awaria, czy po prostu czasami w dobrych warunkach pogodowych nie muszą być one włączone. No i również jestem ciekawy na ile jest to utrudnienie dla pilota, który takich świateł nie widzi. Może ktoś z Bydgoszczan był również dzisiaj na lotnisku i wie coś na ten temat. Pozdrawiam!
P4 3,00 GHz; 2 GB RAM; NVIDIA GeForce 6600 GT; CH Flight Sim Yoke / www.epby.net
- medmatthew
- Cadet

To zrozumiałe, że lądowanie może się odbyć, ale ja jestem po prostu ciekawy na ile jest to utrudnienie dla pilota, jeżeli nie widzi takich świateł?Bodzio W. pisze:Natomiast nawet jesli rzeczywiscie byla to awaria, to nie znaczy przeciez od razu ze ladowanie nie moze sie odbyc.
P4 3,00 GHz; 2 GB RAM; NVIDIA GeForce 6600 GT; CH Flight Sim Yoke / www.epby.net
Konkretniej PAPI powinny się swiecic caly czas przy PODEJSCIU danego samolotu (jak nic nie lata to wsio wyłączają vide EPBY)
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011