kod ICAO lotnisk (i samolotów)

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
medmatthew
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBY

kod ICAO lotnisk (i samolotów)

Post autor: medmatthew »

Tak się ostatnio zastanawiałem w jaki sposób przydzielane są kody ICAO lotnisk. Szukałem ale jakoś nie mogłem znaleźć na ten temat jakiejkolwiek informacji. W Polsce lotniska zaczynają się na EP... w Angli na EG... Czy pierwsza litera "E" oznacza Europę a kolejna nazwę państwa w danym języku? No bo rozumiem, że dwie ostanie to po prostu skrót nazwy miasta w którym jest lotnisko. Pytam się bo jak czasami wchodzę na Vatsim to ciekawi mnie skąd pochodzi jakaś osoba. Wszedłem sobie na stone niemieckiego VACC i zauważyłem, że do nich poza ED... należy również LS.. Tak więc w tym wypadku zdziwilo mnie to zupełnie. Bo skoro niby ED można zrozumieć, że E to Europa a D po niemiecku Deutschland, to jeśli chodzi o LS to nie mam zielonego pojęcia. Jeśli ktoś wie o co w tym chodzi, albo zna link do jakiejś strony która to wyjaśnia to będę wdzięczny.

P.S.
Troche sobie posurfowałem w necie no i znalazłem satysfakcjonującą mnie odpowiedź :) Jeśli ktoś jest również zainteresowany to podaje link http://www.icao.int/icao/en/m_about.html
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez medmatthew, łącznie zmieniany 2 razy.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

LS to Szwajcaria, skrot moze wzieli od Lichtenstein ;k
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

A strona niemieckiego VACC to tak naprawdę strona 3 VACC - niemieckiego, szwajcarskiego i austriackiego
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Dla zainteresowanych, tutaj:

http://www.airlinecodes.co.uk/acrtypes.htm sa kody ICAO samolotów.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

Pierwsza litera oznacza region swiata - np. E odpowiada za polnoc i wschod Europy, L za poludnie i zachod Europy, F za poludniowa Afryke itd. Druga litera wskazuje na kraj (pomijajac Kanade i USA, gdzie juz pierwsza litera wskazuje kraj, ze wzgledu na multum lotnisk). Ostatnie dwie to kod lotniska. Chociaz zazwyczaj mozna sie doszukiwac jakiegos zwiazku (np P - Polska, kody polskich lotnisk zwykle dosc oczywiste), to nie jest to regula.
Awatar użytkownika
medmatthew
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: medmatthew »

Bodzio W. pisze:Pierwsza litera oznacza region swiata - np. E odpowiada za polnoc i wschod Europy, L za poludnie i zachod Europy, F za poludniowa Afryke itd.
Pierwsza litera oznacza faktycznie region świata, natomiast jeśli chodzi o Europę to nie ma podziału na wschód i zachód ->> litera E oznacza Europę północną
(np. Londyn Stansted-EGSS, Warszawa Okęcie-EPWA), a litera L oznacza Europę południową (np. Rzym-LIFR, Budapeszt-LHBP).

Oznaczenia części świata:
A = Antarktyda i Południowy Pacyfik
B = Grenlandia & Islandia
C = Kanada
D = Afryka Północno-Zachodnia
E = Europa Północna
F = Afryka Południowa i Środkowa
G = Afryka Zachodnia, Wyspy Kanaryjskie
H = Afryka Wschodnia
K = USA
L = Europa Południowa
M = Ameryka Środkowa i Karaiby
N = Południowy Pacyfik
O = Bliski Wschód
P = Hawaje (PH), Alaska (PA) i Północny Pacyfik
Q = zarezerwowane dla radiotelegrafii
R = Azja Wschodnia
S = Ameryka Południowa
T = Karaiby
U = Rosja oraz kraje byłego ZSRR
V = Azja Południowa
W = Azja Południowo-Wschodnia
Y = Australia
Z = Chińska Republika Ludowa
P4 3,00 GHz; 2 GB RAM; NVIDIA GeForce 6600 GT; CH Flight Sim Yoke / www.epby.net
ODPOWIEDZ