Mapka z radialami do intersection dla PL

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
walter
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

Mapka z radialami do intersection dla PL

Post autor: walter »

Moze jestem madry inaczej albo niedoczytany. Czy nie moznaby zrobic dla potrzeb poczatkujacych pilotow nie potrafiacych obslugiwac FMC radiali i odleglosci od pomocy nawigacyjnych do NAJWAZNIEJSZYCH punktow intersection dla Polski? Zrobic to w formie jednej mapki do wydrukowania, na ktorej byloby wszystko. Sam chetnie bym sie tym zajal..chodzby wyliczajac to ze wspolrzednych..ale nawet nie wiem ktore punkty by byly przydatne. Oczywiscie zdaje sobie sprawe,ze dla FIR Warszawa i dla Krakowa istnieja takowe mapy,ale nie wszedzie mozna poleciec po drodze lotniczej bez FMC. A chyba o to chodzi. A moze istnieje juz taka mapka?:)
Mozna by zalozyc topic, moze byc ten np. i jak ktos z alienow leci i nudzi mu sie moze spisac na kartce kilka kierunkow i odleglosc i wrzucic tu. Jak sie uzbiera ktos moglby to wszystko topograficznie umiejscowic .
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: MEDUR

Post autor: payback »

Lokalizacje masz tutaj:
http://www.fallingrain.com/waypoint/PL/LIN.html
zeby wybrac jakis inny punkt to musisz zamienic koncowke, np na ARDAG.html
koniecznie duzymi literami
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
52.287061, 20.939739 elev. 322ft
Obrazek
Awatar użytkownika
walter
Cadet
Cadet

Taki wazny link nie wyeksponowany dla szerszego grona. Aczkolwiek po zastanowieniu mysle,ze latanie po drogach lotniczych bez FMC jest niezbyt wygodne,zeby nie powiedziec trudne, a przedewszystkim wymagajace dlugiego i zmudnego przygotowania sie do lotu. A gdzies tutaj przeczytalem ostatnio,ze bez FMC nie da sie zlokalizowac intersection.
Wogole niewiem czy taka nawigacja jest dopuszczalna, bo troche (prze)kombinowana i niedokladna?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Są darmowe FMC, jest FSNavigator.
Latanie bez FMC wcale nie jest trudne, niektóre drogi leżą na radialach, albo można po nich latać przecinając odpowiednio radiale, po za tym zawsze możesz polecieć lot noRNAV.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
walter
Cadet
Cadet

Tak mozna noRNAV, ale tak sam dla siebie na wypadek,jakby kiedys FMC mi wysiadlo ;) chcialbym potrafic latac po drogach lotniczych nawigujac wg map. A co do radiali sprawa nie jest taka prosta. NP.: lecisz z epkk na SKAVI,potem od SKAVI do GAMRO masz kierunek wschodni 33 nm,potem dalej po kierunku 091 RASOG 32 nm. Jesli masz wiatr to moga byc powazne problemy.Juz 2-3 nm to juz chyba troche za duzo. A FSavigatora mam. Ale latac wg niego to jak sciagac na klasowce. Nie dla mnie
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

No to korzystając z okazji zadam pytanie :) mianowicie... no np w SIDzie IBARA 1k z tylu w objasnieniach pisze zeby skrecic na 214 zeby przechwycic R259 OKE to TALAP ... nie wiem ciemny moze jestem jak zreszta mowi moj nick... ale jak sie niby przechwytuje to intersection na takiej zalozmy cessnie ?
Awatar użytkownika
walter
Cadet
Cadet

To jest radial 259 OKE, czyli ustawiasz na NAV1 czestotliwosc 133.4, krecisz OBS1 na 259 i lecac kursem 214 przechwytujesz radial,ktory doprowadzi cie juz prosto do TALAP.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

133.4 czy 113.4? jak 133.4 to skad sie 'to wzielo' ? a potem do IBARA zmianiam na OBSie tylko na 244 czy juz jakos inaczej? pewnie inaczej .... ;) ale nie no bo IBARA to juz jest niby radial WAR tak ? czyli inaczej :)
PK

Post autor: PK »

1. Skręcamy na kurs 214 i lecimy aż odbiornik VOR nastawiony na 113.40 czyli OKE i radial 259 ożywi się. Wtedy skręcamy w prawo tak, by ustabilizować się na radialu R259 od OKE. Tak lecimy aż DME od OKE wskaże 35.8nm. Wtedy właśnie będziemy nad TALAP. Przed TALAP zmieniamy ustawienie odbiornika VOR na 114.90 czyli WAR i radial 244 i skręcamy w lewo tak by się ustabilizować na radialu...

2. Strona linkowana powyżej jest oparta o dość stary AIRAC.

3. Z mapkami oczekiwanymi przez Waldka jest pewien problem. Przypomnę (było już o tym wiele razy) że wartości radiali z AIP, FSNav i FSa mogą się różnić. Wartości dla FS2002 i FS2004 też mogą się różnić, a to ze względu na inne sposoby i źródła danych dotyczących deklinacji.

4. Metodami non-RNAV nie da się w prosty sposób nawigować po kole wielkim (czyli DCT) między dwoma dowolnie wybranymi punktami. Dlatego od samolotów bez wyposażenia RNAV kontrola nie oczekuje zdolności do wykonywania instrukcji DCT w każdej sytuacji. Ale latanie samolotem nie polega na locie po kole wielkim z progu pasa lotniska startu na próg pasa lotniska docelowego. Drogę można rozłożyć na odcinki, z których każdy jest łatwo wykonywalny tymi metodami. Zresztą jeszcze w latach 60-tych i 70-tych większość lotów była non-RNAV.

Piotr
Ostatnio zmieniony śr 07 cze, 2006 20:04 przez PK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
walter
Cadet
Cadet

113.4, pomylka..przepraszam. TALAP lezy na radialu 244 ale tym razem WAR(114.9). I tu analogicznie: lecac kursem 259 albo ustawiasz na NAV1 lub 2 czestotliwosc WAR i na odpowiednim OBS tez krecisz pokretlem radial 244. I przechwycasz.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

spoko...ok wielkie dzieki

pozdrawiam
Awatar użytkownika
walter
Cadet
Cadet

2. Strona linkowana powyżej jest oparta o dość stary AIRAC.

3. Z mapkami oczekiwanymi przez Waldka jest pewien problem. Przypomnę (było już o tym wiele razy) że wartości radiali z AIP, FSNav i FSa mogą się różnić. Wartości dla FS2002 i FS2004 też mogą się różnić, a to ze względu na inne sposoby i źródła danych dotyczących deklinacji.

Piotr[/quote]
Troche dla mnie jest to niezrozumiale. Itersection posiadaja wspolrzedne geograficzne. Mozna je w moim mniemaniu latwo wyznaczyc matematycznie,co daje pewnosc,ze sa wyznaczone bez bledow spowodowanych deklikacja magnetyczna . A z powyzszego wynika,ze sa one wyznaczane nawigacyjnie(magnetycznie). No chyba,ze sa wyznaczone matematycznie, a podane radiale sa wyznaczone magnetycznie i stad ta roznica?
Lub Radiale sa matematycunie obliczone a nawigacja na nie wymaga wziecia pod uwage deklinacji jako ze odbywa sie magnetycznie i w ten sposob pozyskano dane na stronie podanej powyzej?
Z tego co wiem na mapach nawigacyjnych podana jest odchylka magnetyczna. Czy poprawke taka wprowadza sie recznie czy urzadzenia pokladowe umozliwiaja wprowadzenie jej do systemu nawigacyjnego?Troszke chyba namieszalem,ale brak mi kompleetnie wiedzy w tej materii :(
PK

Post autor: PK »

Teraz ja nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz.

AIP podaje kursy magnetyczne i uwzględnia deklinację AD 2006. Lecąc pomiędzy dwoma punktami w FS2002 i FS2004 zobaczymy różnicę we wskazaniach kompasu równą różnicy deklinacji zaszytej w obu programach (w obu wartości sprzed paru lat sprzed wydania). Wyliczając kurs tego lotu za pomocą FSNav możemy uzyskać jeszcze inną wartość, bo o ile uwzględnia on deklinację z FSa, do którego jest włączony, o tyle inaczej ją stosuje i to prowadzi do różnic. A dopóki nie masz urządzenia uniezależniającego Cię od kompasu (np. GPS), dopóty musisz być pewien, że dane które dostajesz są zgodne z aktualną deklinacją zgodnie z którą działa Twój kompas.

Piotr
Awatar użytkownika
walter
Cadet
Cadet

Dziekuje Piotr. Troche to rozjasnia moj pojecie ogolne o deklikacji. Poki co zajme sie mnieej skomplikowanymi zagadnieniami, np. programowanie FMC,

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ