Klapy przy kołowaniu
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Klapy przy kołowaniu
Witam,
Mam pytanie dotyczące kołowania...a mianowicie na jakich klapach powinno się kołować benkiem 737-700. W checkliście pisze, że na piątkach, ale nie chce mi się troszkę w to wierzyć. Czy ustawienie klap jest zmienne? Jeśli tak, to od czego to zależy?
Dzięki.
Mam pytanie dotyczące kołowania...a mianowicie na jakich klapach powinno się kołować benkiem 737-700. W checkliście pisze, że na piątkach, ale nie chce mi się troszkę w to wierzyć. Czy ustawienie klap jest zmienne? Jeśli tak, to od czego to zależy?
Dzięki.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Barthez, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kaekwit
A swoją drogą...światła taxi na klapach? Mnie się wydawało, że są umieszczone przy przednim podwoziu lub na skrzydłach, tam gdzie landing lights.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Barthez, łącznie zmieniany 1 raz.
B737-700. Światło TAXI znajduje się na goleni podwozia przedniego. Po schowaniu podwozia wyłącza się automatycznie. Zasadniczo gasi się go przed startem, jednak można go w niektórych sytuacjach używać również podczas startu.
O momencie wypuszczenia klap w pozycję startową decyduje kapitan. Posiadam prawdziwe checklisty w których pytanie o klapy jest przed TAXI a w innych przed TakeOFF.
Pamietajcie jednak, że checklista zasadniczo nie oznacza momentu zrobienia jakiejś czynności, tylko jest to sprawdzenie, czy wcześniej coś zostało odpowiednio zrobione.
W B737 zaleca się, aby w czasie waruków oblodzenia (TAT <10C + opad) klapy ustawiać w pozycję startową tuż przed startem.
O momencie wypuszczenia klap w pozycję startową decyduje kapitan. Posiadam prawdziwe checklisty w których pytanie o klapy jest przed TAXI a w innych przed TakeOFF.
Pamietajcie jednak, że checklista zasadniczo nie oznacza momentu zrobienia jakiejś czynności, tylko jest to sprawdzenie, czy wcześniej coś zostało odpowiednio zrobione.
W B737 zaleca się, aby w czasie waruków oblodzenia (TAT <10C + opad) klapy ustawiać w pozycję startową tuż przed startem.
Tak to wygląda w 737:

Na tej fotce sloty są otwarte i ładnie widać że światło LL jest poza nimi.
http://www.airliners.net/open.file/0352213/L/

Na tej fotce sloty są otwarte i ładnie widać że światło LL jest poza nimi.
http://www.airliners.net/open.file/0352213/L/
Ja tylko jeszcze dodam, że podczas lotów real-life (as a passenger of course - unfortunately
) miałem frajdę kilka razy siedzieć "na skrzydlach". Zwróciłem wtedy uwagę, że niekiedy piloci wysuwaja klapy w czasie kołowania po taxi-way'u. Miało to z reguly miejsce wtedy, kiedy samolot nie stawał na h/p tylko od razu dostawał zgodę na l/u i t/o.
Co do FS-a, to przyznaję, że czesto jak jest ładna pogoda, klapy ustawiam po p/b, natomiast przy wietrznej dopiero po zgodzie na line-up. Oczywiście dotyczy to mojego ulubionego B738.
Pzdr - Artur S.
Co do FS-a, to przyznaję, że czesto jak jest ładna pogoda, klapy ustawiam po p/b, natomiast przy wietrznej dopiero po zgodzie na line-up. Oczywiście dotyczy to mojego ulubionego B738.
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004