Pod tym linkiem jest 40 minutowy film z lotu LKPR-LKMT/LKMT-LKPR ATR 42. Niezla jakosc, fajna muza, sporo napisow w trakcie informujacych co jest wykonywane w danej chwili.
Uwaga na plik bo to 400mb .avi!
Jesli ktos ogladal wczesniej "dolomiti" to ten jest lepszy.
... a drugim pilotem jest kobieta
Wlasnie obejrzalem. Po obejrzeniu filmiku robote F1 doceniam chyba jeszcze bardziej.
BTW, zwrociliscie uwage, ze na wznoszeniu nie uzywaja VS tylko trybu IAS ustawionego na 160 kt?
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Mnie w tym filmie zaciekawiła inna sprawa. Oni tam cały etap Climb wznosili sie na ustawieniu Torque na Max...Override a dopiero na Criuse przełączali na Auto. W ATRF1 zalecają korzystanie z Auto podczas Climb.
Bartek Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
konraf pisze:Mnie w tym filmie zaciekawiła inna sprawa. Oni tam cały etap Climb wznosili sie na ustawieniu Torque na Max...Override a dopiero na Criuse przełączali na Auto.
Moze dlatego, ze to ATR 42 i maja ciut inne procedury.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
Wg mnie wiele zależy od danej linii, albo wręcz od kapitana. Oglądałem kilka lotów ATRa, i w różny sposób osiągane są te same cele. Jeden wznosi sie na IAS, inny na VS. Inny w trybie mieszanym. To samo dotyczy zniżania.
Pamiętajcie też, że w poradniku są dane dla samolotu zatankowanego do lotu EPKK-EPWA. Z taką ilością paliwa ATR wyrywa w górę jak rakieta. Kto bedzie chciał wznosić się na FL190 z podanymi tam prędkościami, zatankowany pod korek, to może na przelotową poczekać aż do ARDAG
Nie wiem jak z tym plikiem .avi ale napewno mozna uzyc np.programu Divfix i obejzec tyle ile sie ma aktualnie na dysku.Pozatym z takimi rodzynkami trzeba sie spieszyc bo zazwyczaj pojawiaja sie i szybko znikaja .
ja tak troche nie na temat ale czy ktoś się orientuje jaki ma tytuł piosenka która jest puszczona na zniżaniu i tuż przed przed pierwszym lądowaniem; druga to ta która leci na samym końcu w czasie kołowania ??? dzięki z góry pozdro
Jacek
Mógłbym wystawić ten plik do sciagania, bo jak widze zainteresowanych nie brakuje. Problem w tym, ze mi również się nie udało ściągnąć tego filmiku :/ a zainteresowany jestem jak najbardziej.