B737-200 z Avsim

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

kaekwit

B737-200 z Avsim

Post autor: kaekwit »

Jest taki samolot, B737-200 na Avsim wraz z poprawkami. Nie posiada kokpitu 3D, przez co dla niektórych jest od razu na spalonej pozycji, a mnie zaintrygował.
Ale do rzeczy. Mam pewne kłopoty z tym samolotem, a mianowicie nie bardzo rozumiem autopilota. Nie mogę ustawić odpowiedniego wznoszenia lub opadania i nie wiem czy z mojej winy, czy z winy programu. Druga sprawa, to nie znalazłem konkretnego opisu do C/DU, a mianowicie przykładu wraz z krótkim przelotem. Nie mogę zrozumieć tego C/DU, bo albo mi fałszuje, albo się blokuje itp.. Mam 747-200 wraz z opisami, lecz temat C/DU tam opisany jest dla mnie niezrozumiały i bardzo, ale to bardzo potraktowany ogólnikowo. Do tego niech dojdzie moja znajomość angielskiego (dno) i wychodzi iż od roku powracam do tego tematu C/DU jak bumerang, a efekty żadne.
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Miło by było, jakbys podał chociaz nazwe pliku tego samolotu.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
kaekwit

Proszę uprzejmie, podstawowy plik tinmouse2_b732_v1.zip , później łatki, które trzeba instalować według kolejności:
tm_v1_patch2.zip
tm_v1_patch3.zip
tm_v1_patch4.zip
Przepraszam, ale nie sądziłem, że to taka nowość.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Added: 9th July 2006
więc nowosc ;)
Bartek
kaekwit

Z miejsca poczyniłem pewne zmiany. Przyciszyłem rp732_400hz.wav , głowa pękała przy dłuższym słuchaniu tego dudnienia tych przyrządów i wiatraczków, za głośno. Później widok na wprost z kokpitu w panel.cfg, za bardzo jestem przyzwyczajony do tradycyjnego widoku, a tu kierunek przez lewą szybę, ale nawet jest tam wszystko w cfg przyszykowane do zmiany.
A tak w ogóle, co sądzicie o tym samolocie?
Thomas

Post autor: Thomas »

konraf pisze:więc nowosc
Nie taka znowu nowosc. To jest juz druga wersja Tin Mouse'a, kiedys chlopaki zrobili juz podobny projekt z B737-200 E.Cantu.
kaekwit pisze:Mam pewne kłopoty z tym samolotem, a mianowicie nie bardzo rozumiem autopilota. Nie mogę ustawić odpowiedniego wznoszenia lub opadania i nie wiem czy z mojej winy, czy z winy programu.
Raczej z twojej. Autorem panelu jest Richard Probst. Mialem podobny problem z jego panelem tyle ze w 727 made in Vistaliners.
Samolot nie wznosil sie, myszkowal gora - dol, a wariometr zyl wlasnym zyciem.
Okazalo sie ze wlaczalem poszczegolne pozycje autopilota nie w tej kolejnosci.
Po probuj z autopilotem.
Nie mam akurat tego modelu, ale przypuszczam ze nie ma on "autoclimbing" (ani tym bardziej autothrottle). Po wlaczeniu, autopilot bedzie utrzymywal kurs (jesli zapniesz HDG, lub lecial do localizera VOR/LOC) natomiast wznosic musisz sie recznie. Dopiero po osiagnieciu pulapu przelaczasz autopilota w tryb speed.

P.S.
Moglbys podeslac screena panelu z tym autopilotem?
kaekwit

Jednak myślę, że jest coś nie tak z programem. I tu nie chodzi o samolot, ale chyba coś nie tak z moim FS. Wraz z poprawkami jest FSSound.dll, i tu dochodzi chyba do jakiegoś konfliktu. Mam wrażenie, jakby dzwonił przez cały czas alarm. Czuje, że te dźwięki które mi przeszkadzały i przez to uciszyłem ten .wav, są jakąś sprzecznością w programie FS. Na screenie zaznaczyłem gałkę, która powinna utrzymywać poziom samolotu przy wznoszeniu lub odwrotnie, ale ona nie działa, brak reakcji.
Załączniki
kokpit jest czytelny
kokpit jest czytelny
kokpit.JPG (96.14 KiB) Przejrzano 9514 razy
Thomas

Wow! mistrzostwo samo w sobie. Probst is THE BEST!!!
Ten samolot to nie ciastko z kremem, to maszyna dla pilotow z charakterem.

No dobra to bylo OT, a teraz do tematu:

JEsli chodzi o FSSound.dll. "Od zawsze " mam jeden plik w Modules i wpis w FS9.CFG. Nawet jak ten plik jest dolaczony do samolotow, to juz go nie instaluje. Bo i po co?
Jesli chodzi o autopilota, to zwroc uwage na przelaczniki na srodku "AIL" i "ELEV", byc moze to jest przyczyna.

BTW,
Zainstaluje ten samolot i go oblatam i powiem ci co i jak.
kaekwit

Mnie się, że to jednak problem FSSound.dll.
Uparłem się na ten samolot. Na przykład w innych tematach wyskoczył temat APU i związane z tym pytania. Przyjrzałem się jak tutaj wygląda ta sprawa. Tak więc, na zewnątrz 30*C. Temperatura wewnątrz samolotu pomalutku wzrasta, po włączeniu APU temperatura wzrasta szybciej, a po uruchomieniu silników, klimatyzacja zaczyna poprawnie działać i pomału temperatura spada z prawie 30*C do 21*C. Ciekawa sprawa, widzę pierwszy Being w którym temperatury są przedstawione w stopniach Celsjusza.

Jeszcze jedno. Kolega namówił mnie na fajny szybowiec, do niego potrzebny jest FSSound.dll wraz z wpisem w cfg. Wszystko zrobiłem wg. wskazówek. Jemu ten szybowiec lata normalnie, a u mnie jak by miał doczepiony silnik na chodzie.

Pozdrawiam.
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

Piękny to prawda.

Post autor: Gwidon »

Gałka, którą zaznaczyłeś na fotce jest gałką nastawy pitch na FD i nic więcej. Obrazuje ona wyłącznie zadany przez ciebie gradient wznoszenia lub opadania na ADI. Jest ona więc wyłącznie referencyjna i nie powoduje kontroli lotu na kanale elewacyjnym. Do tego służy wajcha stabilizatora elewacyjnego z napisem ELEV. Działa ona wyłącznie na kanale B autopilota. Działa wyłącznie w trybie CWS (control wheel stering) a nie CMD (jak w nowych maszynach) Co to oznacza ? Ano to, że zanim załączysz stabilizator ELEV (dla kontroli wznoszenia lub opadania) musisz sam (!!!) ustabilizować (kombinacją wychylenie wolantu + trymer) prędkość wznoszenia lub opadania a następnie machnąć wajchą ELEV. Od tego momentu maszyna będzie grzecznie wznosiła się lub opadała.

Samolot jest faktycznie pierwszorzędny. Brawa dla twórców.

PS. W LevelD 767 wskażniki temperatury również są wyskalowane w stopniach Celsjusza.
PS2. Tempaeratura wewnątrz samolotu winna spadać już po włączeniu APU a nie dopiero po włączeniu silników.
Ostatnio zmieniony wt 25 lip, 2006 20:45 przez Gwidon, łącznie zmieniany 2 razy.
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Thomas

No dobra, jestem po walce.

Oblatalem te bestie ale tylko w wersji 1 bez patch'y.
Co do FSsound... chyba Ci nie moge pomoc. U mnie wszystko jest OK. Zadnych zbednych alarmow.
Autopilota rozgryzlem.
Ta maszyna nie ma Autothrottle, a wiec moca sterujesz recznie. O automatycznym wznoszeniu/opadaniu rowniez mozesz zapomniec. A wiec co zrobic?
Konfiguracja autopilota jak na screenie:
Obrazek
Wzoneszenie musisz regulowac recznie obserwujac climb rating

Jak osiagniesz juz zadany pilap przelacz autopilota:
Obrazek
Samolot lekko sie "zabuja" gora/dol, ale wysokosc utrzymuje ladnie.
Podczas zakretow tez lekko sie "bujnie" ale wyrowna. Bez obaw.

No i najwazniejsze: TO NIE JEST PMDG CZY A320!!! Ten samolot nie ma zaawansowanych systemow elektronicznych!!!

PS.

U mnie nie dzialal wysokosciomierz, wskaznik klap oraz EPR :? , ale tak jak mowie, testowalem bez patch'y
kaekwit

Podziękowania za wskazówki, właściwie za całe opisy. Już załapałem wznoszenie i opadanie tego samolotu. Co do temperatur w APU, to faktycznie cała klimatyzacja działa, pod warunkiem skierowania ciepła do rozruchów silników i równorzędnie do klimatyzacji. Nie wiem czy tak można, ale mniejsza o to. Samolot mnie się bardo podoba, bardziej niż 747-200, chodzi o wielkość. Pozostaje mi dokładne rozgryzienie C/DU i dojście do prawidłowego działania FSSound.dll. Wpisy w cfg należy dokonać w Fs9.cfg czy w Fs9.CFG.txt? Wpisałem tu i tu.
Czy jeszcze komuś się zdaje, że po włączeniu akumulatorów cały czas słychać metaliczny dźwięk alarmu, czy tak musi być?
Pozdrawiam i dziękuje.
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

Ok.

Post autor: Gwidon »

Ok,
Andrzeju, nieprzyjemny dzwięk o którym piszesz to albo dzwięk 400 Hz generatora, albo, nawet po patch 4 niektórzy użytkownicy to odnotowują, dzwięk alarmowy rozhermetyzowania. Dzwięk generatora można wyłączyć (plik rp732_400hz dopisz po kropce OFF, zaś z pliku silent_rp732_400hz usuń sfrazę silent_).

Dwie dobre, bo serdeczne :lol: rady :
- koniecznie wgrajcie wszystkie patch (poza pierwszym, który jest oficjalnie odwołany). Patche instalujemy tak : wypakowujemy zipy do katalogu X:\.............\Flight Simulator 9\Aircraft\fsfsconv\panel.B732ADV i z tego katalogu odpalamy pliczki egzekucyjne. W sejci [flight_tuning] zmieniamy wartości pierwotne na :
pitch_stability = 1.20
roll_stability = 1.00
i tylko te !!!!!!!!!!!!!
- koniecznie rozpoczynajcie sesję FSa deafaultową cessną, z załączoną awioniką i bateriami (!!!!). Jak nie włączycie kochani baterii, to INS "usiądzie" wam po około 45 minutach lotu.

Andrzej jeszcze jedno pytanie, co to jest te Twoje magiczne C/DU ??? Pomogę ale wytłumacz mi o "so się roschodzi" ? ;) (może masz na myśli wyświetlacz CIVA INS ???).

Co do wpisu, do w pliku fs9.cfg dopisz :
[OLDMODULES]
FSSOUND.DLL=1
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
kaekwit

Faktycznie, chodzi mi o CIVA INS. Ponieważ nie pamiętałem nazwy, to napisałem tak jak było w dymku na panelu. Przepraszam za niedomówienie.
Dobry jesteś Grzesiu w te klocki, jak byś rozebrał ten samolot na czynniki pierwsze.

Dziękuje.
kaekwit

Chciałem bardzo przeprosić za mylnie podane nazwy poprawek do tego samolotu. Powinno być:
tm2_v1_patch2.zip
tm2_v1_patch3.zip
tm2_v1_patch4.zip
Jeszcze raz przepraszam za moją pomyłkę.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Moze ktoś jakos udostepnic ten samolot? Nie ma go juz niestety na avsimie :(
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
kaekwit

Faktycznie, ponieważ jest nowy z uwzględnieniem poprawek.
tinmouse2_b732_v1_1.zip – podstawa samolotu
tinmouse2_b732_modelpack.zip – tekstury
kaekwit

Ja się zastanawiam, jak wstawić i skąd ściągnąć FMC. Żeby było weselej, to żeby działało bez płatnego FSUIPC.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
kaekwit

Z tym vasFMC kompletnie mi nie wychodzi. A może mi ktoś podpowiedzieć o Facility Editor v0.2.1.3
fs9_facility_editor_0-2-1-3.zip

------------------------------
Mam kłopot z systemem INS w tym samolocie.
1. Po włączeniu tego GPS-u samolot przestaje utrzymywać wysokość, schodzi w dół. Czy w tym INS wpisuje się pozom lotu?
2. I co oznacza czerwona lampka (bo już wszystko mnie się pokręciło).
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez kaekwit, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Andrzej »

kaekwit pisze:Mam kłopot z systemem INS w tym samolocie.
1. Po włączeniu tego GPS-u samolot przestaje utrzymywać wysokość, schodzi w dół. Czy w tym INS wpisuje się pozom lotu?
2. I co oznacza czerwona lampka (bo już wszystko mnie się pokręciło).
1. Raczej nie...

2. To troszkę zbyt skomplikowane urządzenie żeby w ten sposób to tutaj wyjaśniać.
Z tego co pamiętam jest do tego manual. Masz tam opis co do czego służy i jest tam lista wszystkich "malfunction codes" (jeżeli mówimy o tym samym INS... ;) ).

Jak dla mnie pieruńsko niewdzięczne urządzenie :P
kaekwit

Wszystko pięknie i ładnie. Załapałem autopilota jak i INS z tym związanym, ale mam jeszcze jeden kłopot. Czemu w INS po oderwaniu od ziemi gubi swoją pozycje i wychodzi mi w ten sposób, że po starcie ponownie muszę mu wklepywać współrzędne aktualnej pozycji. I to obecnie mnie gnębi, te ponowne wklepywanie po starcie, a przez to tracę również dokładność punktów nawigacyjnych.

Pozdrawiam.
kaekwit

TinMouse II Boeing 737-200ADV V1.2 - następny.
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
ODPOWIEDZ