Oświetlenie samolotów (światła)

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

78pablo

Oświetlenie samolotów (światła)

Post autor: 78pablo »

Witam.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie oświetlenie samolotu powinno być włączone w poszczególnych fazach lotu (od kołowania do startu do samego parkingu lub bramy po wylądowaniu)i o różnych porach dnia?
Pozdrawiam.
Paweł.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

generalnie:

nawigacyjne - zawsze kiedy załoga jest na pokładzie
obrotowe (beacon) - przed włączeniem i po wyłączeniu silnika/silników
stroboskopowe (strobe) - włączamy przed zajęciem pasa i wyłączamy po jego opuszczeniu
kołowania (taxi) - włączone zawsze kiedy samolot na ziemi jest w ruchu
lądowania (landing) - włączone podczas zajmowania pasa i wyłączane w okolicach 10000ft, analogicznie w druga strone.
Ostatnio zmieniony pt 04 sie, 2006 16:00 przez JeV, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

stroboskopowe (strobe) - przed zajęciem pasa i po jego opuszczeniu
Masz na myśli "stroboskopowe (strobe) - WŁĄCZYĆ przed zajęciem pasa, MIEĆ WŁĄCZONE PODCZAS LOTU i WYŁĄCZYĆ po jego opuszczeniu"?
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Belfegor, dzięki. Mało precyzyjny byłem. Mea culpa
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez JeV, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

Myślę, że całe nieporozumienie bierze się z różnych nazw tych samych świateł.
W B737 (prawdziwym) mamy tak:

POSITION (3 pozycyjny):
1)Strobe&Steady
2)OFF
3)Steady
1 - Przed wjazdem na pas - Pozycyjne+Stroby
2 - Wszystko ciemne
3 - Tylko pozycyjne

Anti Colision
Inaczej Beacon - Włączany przed uruchamianiem silników a wyłączany razem ze wszystkim.
kaekwit

Post autor: kaekwit »

Tomku, ale chodzi DO CZEGO SŁUŻY ŚWIATŁO BEACON. Cały czas jest przytaczany CHECKLIST z dużych samolotów i przy dużych lotniskach. Jeśli nie wiadomo konkretnie co sobą przedstawia beacon, to jeśli mały samolot na lądowisku, gdzie brak jakiejkolwiek łączności radiowej, również przed uruchomieniem silnika włączyć beacon wraz ze światłami antykolizyjnymi? Czy beacon odpowiada za wizualnie pokazanie aktualnej łączności radiowej, czyli pokazanie czy jest łączność radiowa, czy jej brak? Jest to ważna kwestia, ponieważ nie wiadomo co dalej zrobić, jeśli jesteśmy na przykład nad oceanem a radar już się z nami pożegnał, następna łączność na kilka godzin. To przykład, ale przykładów można mnożyć.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

kaekwit pisze:Czyli lecący samolot z włączonym beacon jest informacją dla obsługi lotniska "patrzcie, mam włączone silniki!"?!

A może – jestem w stałej łączności.
Wyglupiasz sie, czy serio pytasz?
Proste jak budowa cepa: beacon informuje o włączeniu silników. Nie ma tu nic do gadania łączność radiowa, czy inne pierdoły. Poza tym wystarczy ruszyc 4 litery i poszukac, google nie gryzie:

http://home.nc.rr.com/mwaugh/Aviation/A ... lights.htm
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Zapewne zastosowań może być wiele, jedno z nich to na pewno poprawienie widoczności statku powietrznego.
kaekwit

Bartku, bądź bardziej poważny. Z tego opisu nic nie wynika, tylko tyle, że włączam beacon przed uruchomieniem silnika. Jeśli zdechnie mi silnik podczas lotu, to moją pierwszą czynnością będzie wyłączenie światła beakon, czy ratowanie swojego tyłka i powiadomienie kontroli?! Co się kryje pod hasłem beacon, to że silnik mam na chodzie? Bądźcie bardziej poważni.
Inny przykład. Włączam beacon przed uruchomieniem silnika, silnik nie dał się uruchomić, i co, wyłączyć beacon, czy próbować uruchomić silnik po raz drugi i trzeci, i przy tym za każdym razem wyłączać i włączać beacon? Będę dalej podawał bzdurne przykłady Twoim zdaniem, do póki się nie dowiem, za co konkretnie odpowiedzialny jest beakon. Moim zdaniem, beacon jest odpowiedzialny za łączność radiową, a nie za silniki. Jeśli mam łączność na przykład z kontrolą kołowania, to włączam beacon po zezwoleniu na wypchnięcie i uruchomienie silników. Od tej pory mam włączony beacon bez przerwy, do czasu braku łączności, bądź wyłączeniu silników po locie. Dotychczas żadna odpowiedź nie udowadnia mi, że nie mam racji. Teraz proszę mnie udowodnić, że to ja nie mam racji.

Pozdrawiam.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Jeżeli wysiądzie żarówka to tracisz łączność radiową?

(pytanie na kształt Twoich)

Twoje pytanie dotyczy raczej jak dodatkowo można wykorzystać, a nie czemu służy.
kaekwit

Możesz wykorzystać jeszcze do dyskoteki, a pytanie brzmi „do czego służy beacon”, przecież nie do przedstawienia działających silników, od tego byłby automat włączający te światło a nie przełącznik. W jednym z samolotów (nie pamiętam w którym) spotkałem się z czymś takim, że mimo włączenia beacon, lampa zaczęła działać dopiero po włączeniu radia.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Po to żeby było wiadomo, że będziesz uruchamiał. Więc automatyka nie ma sensu. Nie będziesz krzyczał jak z awionetki przez okno, 'od śmigła!' przecież żeby usunać się na bezpieczną odległość.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

kaekwit pisze:Moim zdaniem, beacon jest odpowiedzialny za łączność radiową, a nie za silniki.
Bez komentarza.

Powtarzam po raz kolejny: przed włączeniem silnikow włącza sie swiatło beacon, jako ostrzeżenie.
What we use them for primarily nowadays is as a warning to let people know that someone is getting ready to start the engine or the engine is running. This is true day or night, but most useful at night. In noisy conditions, sometimes it is hard to tell if an engine is running or not. Strobes aren't good for this as they are so bright and can destroy night vision
http://experts.about.com/q/Aviation-Fly ... ting-1.htm

Tyle w temacie. Chesz dalej drązyć do czego sluży swiatło beacon, prosze bardzo. Trzy osoby Ci piszą, do czego słuzy beacon, a Ty dalej twierdzisz, ze to ma związek z łącznością radiową.
Bartek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

Odpowiadam absolutnie poważnie: to co da się właczyć/wyłączyć w FSie często nie ma nic wpólnego z prawdziwym samolotem.
Wszystkie czynności w samolocie opisane są odpowiednimi instrukcjami - i nie mam na myśli checklist. Napisano tam, że beacon masz włączyć przed uruchomieniem silników. Dalsze gdybanie jest sporem akademickim.
W samochodzie przed rozpoczęciem jazdy masz zapiąć pasy. Czy zatrzymanie się na światłach jest jeszcze jazdą, czy już nie?
Co robią piloci dowiemy się kiedy tu zajrzy Andrzej.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Jak wszyscy to wszyscy :P Światło beacon włącza się w celu ostrzeżenia ludzi na ziemi, że będziemy uruchamiać silnik(i) Więc nawet jak Ci się nie uda go włączyć i będziesz próbowal x razy światełko to ma być włączone
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Co jak co ale światła służą żeby pomachać zziębniętym, zmęczonym spotterom ;)
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Inter

Post autor: Inter »

Pytałem o te strobe bo podam przykład z reala : lecące duże samoloty nocą na dużych wysokościach często ( nie zawsze! ) mają wyłączone strobe natomiast obserwuję że te lecące niżej zawsze mają je włączone, więc może poprostu strobe ( on/off) zalerzy od wysokości lotu i na approach muszą być zawsze właczone. to wszystko wyjaśni nam z pewnością dopiero prawdziwy pilot.
pozdro
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Podłączę się pod strobe: w FSie mam 2krótkie błyski, przerwa, znów dwa krótkie błyski itd., a wczoraj zobaczyłem na jakiejś Cessnie, że strobe mrugały jednym krótkim błyskiem. To jak to z tym jest?
I czy ktoś się orientuje w różnicach w oświetleniu pomiędzy cywilnymi a militarnymi samolotami?
Snajper

Post autor: Snajper »

Inter pisze:Pytałem o te strobe bo podam przykład z reala : lecące duże samoloty nocą na dużych wysokościach często ( nie zawsze! ) mają wyłączone strobe natomiast obserwuję że te lecące niżej zawsze mają je włączone, więc może poprostu strobe ( on/off) zalerzy od wysokości lotu i na approach muszą być zawsze właczone. to wszystko wyjaśni nam z pewnością dopiero prawdziwy pilot.
pozdro

:shock: :shock: :shock:
lecące duże samoloty nocą na dużych wysokościach często ( nie zawsze! ) mają wyłączone strobe natomiast obserwuję że te lecące niżej zawsze mają je włączone, więc może poprostu strobe ( on/off) zalerzy od wysokości lotu i na approach muszą być zawsze właczone
Moim zdaniem niech Cie Pan Bóg strzeze od takiego stwierdzenia.Matko Bosko Częstochowska! :shock: STROBE według mnie musza byc zawsze włączone w czasie lotu!
-Właczamy przed wjazdem na pas startowy
-Calusienki czas właczone w powietrzu
-Wyłączasz dopiero jak zjedziesz z pasa po wylądowaniu.

Chyba ze sie myle chociaż nie sądze. :D
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Inter, a moze pomylilo Ci sie z LANDING LIGHTS ktore musza byc wlaczone ponizej 10.000ft?
Obrazek
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: MEDUR

Post autor: payback »

Inter, a moze pomylilo Ci sie z WING lights, ktore musza byc wlaczone ponizej F100
Generalnie swiatla w B737:
Boarding: Position Lights (W nocy tez obowiazkowo Logo Lights)
Before Engine Start: Anti Collision Lights czyli nasz Beacon
Taxi: Taxi Lights, Runway Turnoff Lights
Take Off: Landing Lights, Strobe Lights, Wing Lights - to wszystko PRZED wjazdem na pas.
>F100: Wyłączamy: Runway Turn-Off Lights, Wing Lights, Logo Lights
Cruising: Positon, Strobe
<F100: Włączamy: Runway Turn-Off Lights, Wing Lights, Logo Lights
After Landing/Taxi: Włączone ma być: Runway Turn-Off Lights, Beacon, Wing Lights, ( W nocy Logo Lights)
Po pelnym zatrzymaniu sie silnikow mozemy zgasic beacony i wszystko pozostale, w zaleznosci od sytuacji...
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
52.287061, 20.939739 elev. 322ft
Obrazek
Awatar użytkownika
ummagumma
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGAA

Post autor: ummagumma »

Witam wszystkich!

To moje pierwsze pytanie, zapewne z wielu, które sie pojawia jeszcze.
Jak to jest w przypadku krótkich lotów zatem ?. Lecé z Belfastu do Glasgow, czy przez caly czasu lotu ALT 5000 powinny byc wlaczane swiatla ladowania ?
Jestem troche zaklopotany tym :) ,niezdarzysz wystartowac ,a juz po chwili kontrola podaje Ci kierunek na przechwycenie ILS :) wydaje mi sie ze tak(powinny byc wlaczone) ale prosze mnie poprawic jesli sie myle.

dzieki
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

W checkliście danego samolotu nie jest podane, kiedy wyłączyć?
Bartek
Awatar użytkownika
ummagumma
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGAA

Post autor: ummagumma »

Co prawda to nie odpowiedzialo dalej na moje pytanie ale jest to poniekad jakas wskazowka - mysle, ze takze dla innych bedzie to jako ciekawostka...
Sprawdze w manualu - dzieki za wskazowke.
Answer: Pilots normally turn on all the landing and taxi lights before taxiing onto the runway for departure and turn them off again just after exiting the runway after landing. This is regardless of whether it is night or day, the purpose being to allow other aircraft to see us more easily. Although the lights do help illuminate the runway at night for takeoff and landing, it's even more important for other aircraft to be able to spot us easily.

We have taxi lights specifically for taxiing at night, and some very busy airports have a directive for these lights to be on even in the daytime, again for improved visibility.

Not all planes have logo lights to display the name of the airline, but if installed they're normally turned on at night.

Generally it's a policy to turn the landing lights off after while climbing through a specific altitude, and to turn them on again descending through a certain altitude. Again, this is true night or day, making ourselves more visible to other aircraft at relatively low altitudes (lights are on usually up to 18,000 feet).

Some aircraft (Airbus, for example) have speed restrictions with regard to the operation of the landing lights and they'll usually be turned on or off usually passing through 10,000 feet. Below 10,000 feet aircraft are restricted to flying no faster than 250 knots for air traffic control purposes, and below 10,000 feet the speed limitation for the landing lights is met. This speed restriction for the lights has to do with how they extend and retract when they are turned on or off.

Meryl Getline is a pilot, author of the award-winning book The World at My Feet and a keynote speaker for corporate and other gatherings. She also publishes her own websites, fromthecockpit.com and flyingfearless.com. All opinions expressed in this column are exclusively those of Capt. Meryl Getline
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Jako ciekawostkę proponuję zwrócić uwagę na to, że w niektórych samolotach (w tym 737) fakt włączenia landing lights to nie tylko fizyczne włączenie żarówek. Część świateł otwiera się ze schowków pod kadłubem i zamyka, gdy światła są gaszone.
Obrazek
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

W Tu-154 podobnie, należy używać świateł (i taxi i land.) poniżej 420 km/h ~ 225 kts ze względu na opory powietrza. Reguła mówi też że pierwsze idzie podwozie, klapy i dopiero światła do lądowania - limit wypuszczania podwozia to 400 km/h* a więc mniej od św. do lądowania, a klapy w zależności od stopnia wychylenia max (45 stopni) poniżej 300 km/h co daje włączenie świateł do lądowania sporo po ustabilizowaniu ILS.

* - jak jest emergency wypuszcza poniżej prędkości maksymalnej samolotu :lol:
Ostatnio zmieniony pt 24 paź, 2008 15:47 przez tomcat, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemek O.
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: PL

Post autor: Przemek O. »

Witam. Ja słyszałem znów że samoloty obsługujace krótkie trasy i latajace na pułapie poniżej fl 100 powinny mieć włączone światła lądowania przez cały czas trwania lotu. Czy to jest prawdą ? No a więc co właśnie z tymi światłami ladowania które znajduja się przy kołach bo jak sądze nie lata sie z wypuszczonym podwoziem na fl 100. Proszę o odpowiedź i wyjaśnienie. POzdrawiam
FLY!!!
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Ja z kolei słyszałem odwrotnie, że lecąc mniejszym samolotem nie świeci się światłami do lądowania przez cały lot, a zasada "landing lights poniżej FL100" dotyczy raczej większych samolotów, gdzie takie sprawy regulują przepisy przewoźnika.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Aaben »

Przemek O. pisze:samoloty obsługujace krótkie trasy i latajace na pułapie poniżej fl 100 powinny mieć włączone światła lądowania przez cały czas trwania lotu.
Bzdura totalna, świateł lądowania często nie odpala się nawet podczas lądowania. As required. Tym bardziej że mnóstwo dyspozycyjnych ma światła na przedniej goleni właśnie.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Przemek O.
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: PL

Post autor: Przemek O. »

Mam nadzieję że przeczytałeś wszystko to co napisałem w swoim poscie bo wnioskujac po cytacie wyglada na to że wybrałeś sobie tylko część którą uważałeś za moją indywidualną wypowiedź. Pisałem że gdzieś o tym słyszałem i dla tego było to nie zrozumiałe .Po Twoim cytacie inni użytkownicy tego forum myślec mogą że to był mój wymysł, a przecież było tam pytanie a nie twierdzenie. Wyjaśniając napisałeś żę "świateł lądowania często nie odpala się podczas ladowania" Teraz to juz mi namotałeś w głowie. Więc jak to jest. POzdrawiam
Ostatnio zmieniony wt 28 paź, 2008 13:16 przez Przemek O., łącznie zmieniany 1 raz.
FLY!!!
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

To wykreśl sobie bzdura totalna, możesz też zdjąć cytowanie, skoro uraziło to twoją dumę :?
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Aaben pisze:To wykreśl sobie bzdura totalna, możesz też zdjąć cytowanie, skoro uraziło to twoją dumę :?
Widzę, że obydwu Panom podoba się sprzeczanie na forum pisząc posty o postach innych a nie na temat.
Więc jak to jest.
Różnie, zależnie od przepisów przewoźnika, dokumentacji samolotu, warunków pogodowych, musisz wiedzieć czym lecisz, jaka jest pogoda & czas (czy aby nie noc) i jako doświadczony dowóca załogi podejmujesz decyzje biorąc pod uwagę te czynniki.
rasheed
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Świdnik

Post autor: rasheed »

Witam wszystkich. Na początku wyjaśnię cel w jakim się tu znalazłem. Otóz z Flight Simulatorem w życiu miałem nie wiele do czynienia przyznaję się bez bicia. Ale jestem zapalonym miłośnikiem lotnictwa i modelarzem. Obecnie pracuję nad modelem C-130J Hercules a jestem na etapie planowania mini instalacji elektronicznej która umożliwiłaby odwzorowanie oświetlenia tejże maszyny. I tu napotkalem problemy. Z pomocą przyszły google które skierowały mnie właśnie tu. Z ciekawością przeczytałem cały temat i wiele mi pomogł ale zawsze są jakieś "ale". Wiem ze to forum niezbyt dotyczy samolotów wojskowych ale może ktoś coś wie więcej ode mnie.
Po pierwsze:
Obrazek

Tak jak na zdjeciu.
1. To na pewno światła nawigacyjne świecące światłem stałym zielone z prawej czerwone z lewej
bcn? to chyba światła beacon tak mi sie zdaje
2. To i właśnie czy to w ogóle są światła jeśli tak to jakie

Przejdźmy dalej
Obrazek

Czy 3. i 4. to światła lądowania?

I czy na ogonie tak jak zaznaczono poniżej w tej wersji Herculesa jest jakieś światło?

Obrazek

Mam nadzieję że tego małego odstępstwa od tematyki FS nikt mi za złe nie poczyta. Będę niezmiernie wdzięczy na wszelką pomoc. Z góry dziękuję i gorąco pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony ndz 15 lut, 2009 12:54 przez rasheed, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Światła nawigacyjne w C-130 mają 2 tryby, mogą świecić ciągle lub migać. Beacony mogą świecić na biało lub czerwono, trzeci którego nie zaznaczyłeś znajduje się na stateczniku pionowym. Cztery to światłą lądowania, 3 to taxi. Na ogonie są światła nawigacyjne, świecące na biało.
Awatar użytkownika
mamemo1
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Radom / EPRP

Post autor: mamemo1 »

2 - To są światła "Wing". Świecą się na biało. Służą do sprawdzenia, czy skrzydła nie są oblodzone.
3 i 4 - To na pewno światła lądowania, 3 są też do taxi.
Bcn? - Zgadza się, to światła beacon.
? (Zielone) - Światełko tam jest na 100%, białe. Wydaje mi się że to nawigacyjne.
Ostatnio zmieniony ndz 15 lut, 2009 12:58 przez mamemo1, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

2 - To są światła "Wing". Świecą się na biało. Służą do sprawdzenia, czy skrzydła nie są oblodzone.
Nie, leading edge lights są zlokalizowane na kadłubie.
3 i 4 - To napewno światła nądowania.
Nie są, patrz post wyżej.
rasheed
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Świdnik

Post autor: rasheed »

Wielkie dzięki za pomoc.
Beacony mogą świecić na biało lub czerwono, trzeci którego nie zaznaczyłeś znajduje się na stateczniku pionowym
Hmm to jak to z nimi jest gdzieś czytałem o zasadzie ze beacony są max 2. Czy to znaczy że jednocześnie świecą tylko 2 a trzecie pozostaje bezczynne czy jak?

I jeszcze jedna zagadka:
Obrazek

Co to za swiatło za na wingtipie statecznika poziomego? Czy to jest takie samo światło jak to w analogicznym miejscu na skrzydlę?
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Beacony to światła czerwone. Jest co najmniej jedno na każdym samolocie, na górze statecznika pionowego. Na większych są jeszcze pod i nad kadłubem.

Natomiast migające światła białe na końcówkach skrzydeł, i czasem na końcu ogona, to Strobe. Na górnym zdjęciu, które pokazałeś to też jest zapewne strobe.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Co to za swiatło za na wingtipie statecznika poziomego? Czy to jest takie samo światło jak to w analogicznym miejscu na skrzydlę?
A to ciekawostka, nigdzie nie mogę nic o nim znaleźć. Podobnie interesujące jest, co kryje się za osłoną na końcu skrzydła (2 na pierwszym zdjęciu) - w końcu światło nawigacyjne jest trochę dalej (może to jakaś pozostałość po starszej wersji?).
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dymitr, bardzo często na końcach skrzydeł obok NAV montuje się również strobe'y.
ODPOWIEDZ