PROCEDURY
PODCHODZENIE AS PUBLISHED
Załóżmy, że z braku kontroli muszę podejść do lądowania na EPKK "as published". Lecę IFR ze wschodu i teoretycznie mając odpowiednią wysokość mógłbym podejść z prostej na pas 25. Czy to, że mam podejść "as published" zmusza mnie do wykonania holdingu?
MINIMALNA WYSOKOŚĆ IFR
Czy istnieje minimalna wysokość lotu IFR, tak jak minimalna VFR to 500ft w Polsce (nie licząc tych podanych na mapkach)?
FIXY PRZY PODEJŚCIU
IAF-Initial Approach Fix-punkt rozpoczęcia podejścia początkowego
FAF/FAP-Final Approach Fix/Point-fix/punkt rozpoczęcia podejścia końcowego
IF-pozycja rozpoczęcia podejścia pośredniego-po co to? ATC daje wektory do tego punktu czy jak?
Czy visual descent point używany jest tylko w przypadku podejść nieprecyzyjnych?
Czym się różni FAF od FAP? Bo na tymczasowej mapce dla ILS RWY 11 EPWA na profilu pionowym pod FAP jest napis (FAF GP inop). Jak nie ma glidesope to FAP zmienia się w FAF-ale co to za różnica?
WYSOKOŚCI, CIŚNIENIE
ZMIANA TA
Na tej tymczasowej mapce dla ILS RWY 11 EPWA jest napis Transition Altitude 2000 (czyli ok. 6000ft), czemu nie 1500 (ok. 5000ft)? Te zmiany dotyczą tylko w FIR Warszawa?
USTAWIENIA CIŚNIENIA
Ustwienia ciśnienia: start do TA-QNH, TA, wznoszenie, przelot, zniżanie, TA QNE (29.92), TA do lądowania- QNH, a do lotów VFR QFE. Dobrze rozumiem?
CZYTANIE MAPEK
FINAL APPROACH OFF-SET
Na tymczasowej mapce dla ILS RWY 11 EPWA jest napis Final Approach Off- set by 6 (stopni)-co to znaczy?
LOST COMMUNICATION TRACK
I na mapce VOR/DME 15 (http://www.pl-vacc.org/files/maps/0513- ... -RWY15.pdf) część trasy jest kropkowana. Tak samo wzdłuż holdingu na mapce ILS 33. Gdzieś znalazłem, że kropkowana linia oznacza "lost communication track". Czyli w razie utraty łączności pilot ma polecieć według tej "trasy"? Ale po co-może przecież lecieć do IAF i normalinie podczodzić o czasie swojego zaplanowanego przelotu-tak jest na aviation.home.pl.
PROFIL PIONOWY W PODEJŚCIU VOR/DME
Na mapce VOR/DME 15 pionowy profil podejścia jest inny od tego przedstawionego w tabeli na dole po prawej. Według którego powinienem podchodzić?
GP INOP
Co oznacza "FAF GP Inop" lub "Mapt GP Inop" na tymczasowej RWY 11?
RADAR
Na niektórych makach dla KJFK jest napis RADAR REQUIRED. Radar musi być obsadzony, mam mieć TCAS, GPS czy co?
PODEJŚCIE DME/ARC
Na mapce STARów RWY 11 tymczasowejod Sulax do Ulpar poprzez Obosa wykreślony jest łuk Czy to oznacza, że lecąc od Ulpar lub Obosa, mam zrobic łuk opierając sie na DME i wykonać offset entry nad Sulax?
STRASZNA MAPKA
Jak odzczytać mapkę: http://204.108.4.16/d-tpp/0608/05414VC.PDF Widzę, że jest tam podejście DME arc. Ale raz łuk jest grubszy, raz cieńszy, napisy NoPT, strzałki są w różne strony, niektóre do VORa, niektóre od, jest coś z odwróceniem kursu... No pogubiłem sie, pomocy!
BIKF
DZIWNE PODEJŚCIA BIKF
Po co na mapkach z http://www.virtualskies.net/cvars/download/bikf.pdf oprócz racetracków zaznaczone są jeszcze trasy "przecinające" racetrack na skos, jak na mapce ILS DME 29, opisane jako cat a,b,c i d baseturn (zależnie od kategorii samolotu kurs sie trochę różni) i kiedy są używane? To jakaś alternatywa, żeby w przypadku odpowiedniej wysokości nie robić teadrop entry, tylko na inbound móc od razu przechwycić ILS czy co?
I jak podchodzić z np. północy na ILS RWY 11 na BIKF (mapki powyżej), jeśli nie ma kontroli? Nie ma tam żadnego holdinga/racetracka (akurat na tej mapce, na niektórych obok holdingi/racetracki są) w którym mógłbym "wykręcić"!
I co zrobić, gdy na w.w. lotnsiku nie ma kontroli, w użuciu jest pas 29 a ja nadlatuję ze wschodu? Powinienem polecieć do najbliższego punktu wlotowego do TMA, zrobić określonego STARa, zrobić racetrack/holding (teadrop lub pararell entry, zależnie od kierunku bardziej północno- lub południowowschodniego) nad VORem Keflavik i dalej według mapki podejścia?
Rozpracowywanie mapki http://204.108.4.16/d-tpp/0608/00582I16LC2.PDF
Co na tej mapce oznacza napis RADAR or DME required? Muszę mieć DME albo znowu jakiś radar?
Co oznaczają 3 kręgi dookoła lotniska?
Napis "VGSI and ILS glidepatch not coincident" oznacza, że scieżka podejścia według VASI i według ILS są różne?
Co oznacza "procedure turn NA" na profilu pionowym tej mapki?
Co oznacza (RA 175)?
Co znach Chan 40, Chan 43 itp.? To coś związanego z TACANami i DME? Bez przełożenia na realia Vatsimu, jak mniemam?
CHANGEOVER POINT
Czym jest VOR changeover point?
RODZAJE ZAKRĘTÓW W PROFILU PIONOWYM
Na profilu pionowym różnie zaznaczone są teadrop turn i procedure turn (według terminal_legend.pdf) Ale jakby się tym sugerować, to w podejściu ILS 25 EPKK byłyby same teadrop turn! Czegoś tu nie rozumiem...
OGRANICZENIA ZE WZGLĘDU NA WIDOCZNOŚĆ PRZY LĄDOWANIU
MINIMA
Na mapce w sekcji DH jest coś takiego: DUŻE 213/18 małe 200 (200 - 1/2).
213 to DH w stopach
18 to RVR, czyli pas musi być widoczny z 1800 stóp-chodzi o widoczność poziomą / "prevailing visibility"
200 to DH w stopach względem TDZ
małe 200 to "ceiling" (wysokość podstawy chmur?) w stopach
1/2 to "prevaling visibility" w milach. Do czego potrzebne jest to "prevailing visibility"i czemu podane jest w dwóch miejscach w różnych jednostkach?
Czyli do lądowania na tym lotnisku dla danego typu samolotu/rodzaju podejścia:
widoczność pozioma musi być przynajmniej 1800 stóp
podstawa chmur musi być wyżej lub na 200 stopach
pas muszę widzieć z przynajmniej 213stóp (lub 200 względnie)
"prevailing visibility" musi być 1800 stóp lub pół mili
o to chodzi?
A co znaczy gdy jest "RVR 50 or 1"? 5000stóp albo 1 mila?
I co w przypadku zapisu 1000 (571) - 1 1/2?
1000 DH
571 względna DH
1 1/2-"prevailing visibility" czy RVR?
HOLDINGI I ICH OZNACZENIA NA MAPKACH
HOLDINGI
Czy w holdingach które samolot ma opuścić o określonej godzinie pilot dobiera długość (minuta, półtorej itp.) i ilość "kółek", czy długość zleca mu kontroler?
RODZAJE OZNACZEŃ HOLDINGÓW
Czym sie różnią cienkie (arrival) holdingi od grubych (procedure turn) holdingów? Cienkie przy przylocie, jakby kontro kazało sie pokręcić z powodu tłoku, a grube jak na mapce (np. do teadrop entry nad KRW jak podchodzę z południowego zachodu)?
ZAKRĘTY PROCEDURALNE
Z aviation.home.pl: wszystkie zakręty w czasie holdingu powinny być wykonywane z kontem przechylenia 25 stopni lub z prędkością 3 stopnie /sekundę, gdy zapewnia ona mniejsze przechylenie.
Kontro nie pogniewa się, gdy lecąc Cessną z turn coordinator zamiast wykonywać zakręty według jego wskazań z prędkością 3 stopnie/min polecę z przechyłem 25 stopni?
RÓŻNE ROUTE
RODZAJE ROUTE
Czym sie różnią transit route, ats route, conditional ats route (z mapki TMA Warszawa) i advisory route (z jakiejś mapy Francji)? O warunkowych jest na aviation.home.pl, ale o innych nic nie wiem. I czy na VATSIM jest rozróżnienie za poszczególne rodzaje dróg, czy wszystkie traktowane są jednakowo?
TO JUŻ KONIEC
STRASZNA DŁUGOŚĆ POSTA
Czyżby to był najdłuższy post na Azteku?
GRATULACJE
Jeśli doczytałeś aż tutaj, to gratulacje
Powyższe pytania należą do kategorii "powinienem to już dawno wiedzieć" ale wolę spytać teraz/upewnić się, niż później w lotach on-line coś gorączkowo wymyślać. A, mapki z pl-vacc, oprócz tych dla KJFK, KSEA i tego lotniska na Alasce.