Puszczasz dżoja - samolot do góry?? - trymowanie

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Alien
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kluczbork

Puszczasz dżoja - samolot do góry?? - trymowanie

Post autor: Alien »

Witam!
Nie wiem, czy to poprawne zachowanie, czy nie, dlatego proszę o opinię.
Problem następujący: puszczam całkowicie dżoja a samolot zaczyna się wznosić... szybkość wznoszenia stale rośnie...
czy to dobre działanie czy przeciwnie? W czym może leżeć problem?
Dzięki.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Alien, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: MEDUR

Post autor: payback »

W czym może leżeć problem?
Wiesz co to jest trymer ?
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
52.287061, 20.939739 elev. 322ft
Obrazek
PK

Post autor: PK »

Jeśli joy jest taki, że po puszczeniu zajmuje zawsze tę samą pozycję neutralną, to w WYTRYMOWANIU samolotu. Jeśli nie, to widać bezwładnościowo joy odchyla się do tyłu, a samolot po prostu reaguje (występuje dodatkowe sprzężenie zwrotne).

Piotr
Snajper

Post autor: Snajper »

Więc albo wytrymuj albo sprawdz kalibracje dzoja. :?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Albo inaczej: jezeli przy poziomym locie z predkoscia przelotowa musisz "pchac" joy do przody, samolot jest niewlasciwie wytrymowany. Po puszczeniu joya "przy poziomym locie z predkoscia przelotowa" samolot powinien byc tak wytrymowany, aby utrzymywal dany pulap lotu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alien
Cadet
Cadet

problem z joy' em (?) - ponownie

Witam!
Tym razem mam nastpeujący problem: puszczając całkowicie dżojstyk samolot przechyla się najpierw powoli, następnie coraz szybciej, w prawo.... jakiś czas temu pisałem o problemie podobnym, lecz w tamtym przypadku samolot sam wznosił się dość ostro. O ile pomogło wytrymowanie to w tym nie mam pojęcia co zrobić? Waszym zdaniem: to wina FS'a czy dżojstyka?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Wciśnij ctrl+k-to odłączy dżoja od FSa. Jeśli efekt zostanie, jest to efekt powstający od ruchu śmigła, wiatru itp., jeśli efekt zniknie to wina dżoja.
Awatar użytkownika
Alien
Cadet
Cadet

Po skorzystaniu zrady skutki następujące: w standardowej cessnie problem pozostał (wina pogody itp). Ustawiłem pogode na clear i chodzi wszystko ok. Jednak poroblem nadal pozostaje z Cessna od Flight1 - tu nadal skręca na lewo... :/
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Pewnie mocniej zaakcentowali zbaczanie z kursu spowodowane ruchem śmigła. Rada-trymować.
ODPOWIEDZ