Awaria Silnika Cessny 172

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

jaceks
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Śląskie

Awaria Silnika Cessny 172

Post autor: jaceks »

Mam pytanie dot. awaryjnego lądowania: czy po zgaśnięciu silnika lepiej jest szybować z wysuniętymi czy schowanymi klapami?

pozdr.
Jacek
Obrazek
Snajper

Re: Awaria Silnika Cessny 172

Post autor: Snajper »

Moim zdaniem zalezy od predkosci.Wysuniete klapy zmniejszaja gwaltownie predkosc.
A zaś bez klap i silnika samolot i tak zwalnia wiec kiedys usłyszysz "Stall"i wiesz co sie dalej stanie? :P Mnie sie wydaje ze to zalezne jest od predkosci i innych czynników. :)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Snajper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: MEDUR

Post autor: payback »

Tak jak jest napisane w instrukcji uzytkowania samolotu ...
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
52.287061, 20.939739 elev. 322ft
Obrazek
maver
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jaworzno

Post autor: maver »

Moim zdaniem w FS to ma średnie znaczenie, bo model lotu jest..............
Intel i7 9700K 5,0 Ghz, 32Mb RAM, GTX 1060
kichu1979

Post autor: kichu1979 »

W realu tak jak pisali koledzy powinno byc opisane w instrukcji samolotu. Ogolnie mozna powiedziec tak, ze szybowac lepiej bez, bo bedzie lepsza doskonalosc i dalej dolecisz... podejscie bedzie bardziej plaskie i z wieksza predkoscia. Klapy zwiekszaja opor a co za tym idzie predkosc bedzie mniejsza i bedziesz mial wieksze opadanie (bardziej stromy profil podejscia).

Wiec zdroworozsadkowa moznaby zrobic tak... lecisz, siada ci silnik, wybierasz sobie miejsce do ladowania i planujesz sie na nie lotem szybowym. Teraz jesli wiesz ze na pewno dolecisz tam po tym jak wyciagniesz klapy i warunki lotu szybkowego (predkosc i wysokosc) oraz stan techniczny samolotu pozwalaja na wyciagniecie klap, to moze je wyciagnac, celem zmiejszenia predkosci przyziemnienia.
jaceks
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Śląskie

Post autor: jaceks »

kichu1979

o to właśnie mi chodziło :)
pozodrawiam,
Jacek
Obrazek
ODPOWIEDZ