FPS - tryb full screen a tryb ekranowy
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
FPS - tryb full screen a tryb ekranowy
Witam. Zauważyłem własnie dość ciekawą jak dla mnie rzecz - FPS w trybie pełnoekranowym mam w granicach 60. W trybie okienkowym dochodzi do 130. Czy to jest normalne czy zależy to od indywidualnych ustawień karty graficznej? A ja głupi zastanawiałem się, dlaczego FS mi tak wolno chodzi a okazuje się, że trzeba w trybie okienkowym a nie full screen? No bądź co bądź, różnica o 100%... A może już o godzinie 23:14 mam jakieś przywidzenia??
Pozdrawiam
- Kamil Nawrocki
- Cadet

- Skąd jesteś: Golina
Zdaje się że nie działa jakaś opcja w FS (Anti Aliasing, Mapping) chyba nie pamiętam dokładnie ale stąd to odciążenie dla karty graf. Było o tym kiedyś poszukaj jak to ważne dla Ciebie Jeśli można to i ja zadam swoje spostrzeżenie. Dając rozdzielczość 1280x1024x32 w samym FS 9 przybyło mi około 10 FPS na VC. Jednak niebo stało się zielone i daje tak po oczach (razi) że długo nie można latać. Odświeżanie monitora mam w Windzie na 85Hz i ustawiona rozdzielczość na 1024x768x32. Może ktoś ma podobne doświadczenie jak usynąc te rażenie i kolor nieba na niebieski?. Oprócz Anti Aliasing wszystko na full karta Ati 9550
U mnie róznica jest minimalna, porównująć 1152x864 w okienku i 1600x1200 full screen przy włączonym 6xAA + 16xAnizo trilinear różnica jest około 5fps w F1 ATR przy włączonym VC.
U mnie "wąskim gardłem" jest procek, gdyż karta sobie bez problemu radzi z AA i Anizo.
W okienku nie działa FSowa opcja antialiasingu, ale to się w sterownikach grafy ustawia.
Mip maping działa zarówno w okienku, jak i w full screen, inaczej nie mógłbyś patrzeć na obraz ;P
Co do zielonego nieba, to jest jakiś bug, może zmień stery, proponuję Omegi na bazie Catalystów 6.1, lub 6.3, najnowsze Omegi zwalniają na starszych kartach:/
PS. Jak możesz pracować przy 85Hz? Proponuję ustawić sobie 100Hz.
PPS. Mała reklama http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?t=18726.
U mnie "wąskim gardłem" jest procek, gdyż karta sobie bez problemu radzi z AA i Anizo.
W okienku nie działa FSowa opcja antialiasingu, ale to się w sterownikach grafy ustawia.
Mip maping działa zarówno w okienku, jak i w full screen, inaczej nie mógłbyś patrzeć na obraz ;P
Co do zielonego nieba, to jest jakiś bug, może zmień stery, proponuję Omegi na bazie Catalystów 6.1, lub 6.3, najnowsze Omegi zwalniają na starszych kartach:/
PS. Jak możesz pracować przy 85Hz? Proponuję ustawić sobie 100Hz.
PPS. Mała reklama http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?t=18726.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
LCD nominalnie pracuje na 60Hz. CRT 17" mają standardowo 85Hz. Lepsze modele umożliwają wybór 100Hz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Podepnę się pod ten temat, choć mój problem nie dotyczy ilości FPS przy przechodzeniu z jednego trybu do drugiego. Zawsze latałem w trybie pełnoekranowym, a niebawem czeka mnie pewnie latanie w trybie okienkowym (bo chce dopiąc drugi LCD i tam wywalić zegarki itp). A tymczasem latanie u mnie w trybie okienkowym to porażka (FPS na normalnym poziomie) ze wzgledu na "falowanie" tekstur ziemi, schodkowy horyzont itp (gdy sie leci prosto jest w normie, bo i widoczki sie powoli zmieniają).
Walczyłem ze wszystkimi ustawieniami grafiki (spod windowsa i FSa), ale efekt żaden.
Jakieś pomysły ???
Pozdrawiam
Walczyłem ze wszystkimi ustawieniami grafiki (spod windowsa i FSa), ale efekt żaden.
Jakieś pomysły ???
Pozdrawiam
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
Różnica w odświeżaniu polega na odmiennym sposobie generowania obrazu przez LCD i CRT.konraf pisze:LCD nominalnie pracuje na 60Hz. CRT 17" mają standardowo 85Hz. Lepsze modele umożliwają wybór 100Hz.
LCD ma na tyle dużą bezwładność ekranu, że obraz przy 60Hz nie "drga". Za to na CRT przy 60Hz to oczy wypala.
Dobry monitor 17" powinien mieć pasmo przenoszenia w okolicach 92-95kHz.
Ja bym stawiał na sterowniki, ale to już nie do mnie, ja się specjalizuję w ATICerata pisze:A tymczasem latanie u mnie w trybie okienkowym to porażka (FPS na normalnym poziomie) ze wzgledu na "falowanie" tekstur ziemi, schodkowy horyzont itp (gdy sie leci prosto jest w normie, bo i widoczki sie powoli zmieniają).
Jakieś pomysły ???
Zapraszam do opcji Szukaj!
Mip-Mapping na max 4.
Pobaw sie ustawieniami antyalising (opcje w samym FS i w sterach działają inaczej w oknie i inaczej w fullscreen).
Pobaw sie ustawieniami antyalising (opcje w samym FS i w sterach działają inaczej w oknie i inaczej w fullscreen).
Bartek
Dalsze próby i nic nie lepiej. AA bawiłem się na wszystkie sposoby wczoraj (jak i innymi ustawieniami grafiki), zmieniałem też rozdzielczość, rozmiary pliku stronicowania, MM oczywiście na 4, ale MM raczej powodował migotanie, a umnie jest coś na kształt falowania ziemi, przy czym tekstury pozostają ostre. 
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
He...Hee Mam to samo co ty... od jakiegoś roku mam to że textury są ok ale falują. To samo dotyczy większości samolotów AI. Przeszedlem przez wszystkie ustawienia, sterowniki i nic. Poprostu od tego czasu moją karta GF6600GT nie wyrabia z mipmap 4 gdzie mój poprzedni FX5200 radził sobie o wiele lepiej i wyświetlał wszystko poprawnie. Jak zmienię mipmap na 3 to juz nie ma "migania" i "pływania" ale textury są tragiczne i nie da się tak latać...
Athlon64 3000+/768 RAM/GeForce 6600GT PCI-Ex 128MB/nViDiA nForce4x4 K8NE/Logitech Attack3, GG:3538826
-
Raalf
Witam,
Pozwolicie Panowie że odświeżę temat.
Mam identyczny problem z falowaniem obrazu w trybie okienkowym.
Do tej pory latałem w pełnym ekranie i wszystko było w jak najlepszym porządku, ostatnio podłączyłem 2 monitor i w tym momencie co bym nie ustawił i jak bym nie ustawił mam bardzo nieprzyjemne falowanie obrazu w trybie okienkowym.
Posiadam kartę ATI Radeon HD 3850 oraz najnowsze Catalyst 8.1.
Wcześniej posiadałem GF 8600 GTS i również miałem podobny problem.
Czy ktoś z Was rozwiązał powyższy problem ?
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam,
Pozwolicie Panowie że odświeżę temat.
Mam identyczny problem z falowaniem obrazu w trybie okienkowym.
Do tej pory latałem w pełnym ekranie i wszystko było w jak najlepszym porządku, ostatnio podłączyłem 2 monitor i w tym momencie co bym nie ustawił i jak bym nie ustawił mam bardzo nieprzyjemne falowanie obrazu w trybie okienkowym.
Posiadam kartę ATI Radeon HD 3850 oraz najnowsze Catalyst 8.1.
Wcześniej posiadałem GF 8600 GTS i również miałem podobny problem.
Czy ktoś z Was rozwiązał powyższy problem ?
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam,