Level-D 767-300 dla FS2004/FSX

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
goombi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EHAM

Post autor: goombi »

wiec tak,wykonuje podejscie wedlug tego http://pilots.svil.fi/teropa/LDS/Autoland_narrated.wmv filmiku instruktazowego i co? no wlasnie,767 lapie ilsa,wciskam APP i odlatuje w sina dal tzn. dokladnie w druga strone od lotniska konczac ladowanie w szczerym polu :evil: to sie dzieje na kazdym lotnisku.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

Jak mozesz odleciec w dróga strone? Co samolot nagle zawraca i odlatuje? Wpisales dobry kurs pasa i dobrą częstotliwość ils'a (ustawiasz ją na tq)
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Jeśli używasz LOCa i lecisz w złą stronę, to spróbuj kurs przy ILSie zmienić o 180 stopni.
Swoją drogą dziwne, czemu on na tym filmiku używa LOCa, a potem dopiero APP włącza później. Chociażby (bo nie tylko tam to wyczytałem) wg dok. nt Approachu ze strony smartcockpit, jeśli robisz lądowanie z ILSem i GSem to należy użyć APP. LOC w sytuacji LOCalizer only.
Awatar użytkownika
adams99
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: adams99 »

A nie moze byc tak ze LOC do ustabilizowania sie na sciezce, a APP po ustabilizowaniu?
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Żaden ze mnie expert, ale nigdzie nie znalazłem opisu który sugerowałby LOC a potem APP. Nie znam niestety żadnego pilota 767 :(
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: zbyszek »

panowie dwa pytanka:

czy pliki rte z pmdg i rte z lds to to samo?

jak załadowac do fmc plan lotu / po wklikaniu nav data nie mam flt plans / ?
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Otwórz sobie jeden i drugi plan notatnikiem, będziesz wiedział.
Zapisany plan pod nazwą EPKKEPWA otwieramy wpisując w Co-route EPKKEPWA
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

planowanie lotu opanowałem,
mam dalej inne pytanie: czy na samym włączonym app złapię localizer / jak np. w pmdg /,
czy należy włączyć loc, a sam automatycznie włączy app ?
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PMDG i LDS to benki, wciskaj APP, będzie dobrze.
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

no to chyba mam coś nie tak,
ustawiamnczęst. localizera, łapię wiązkę pion. i poz., włączam app i 767 niby się ustawia na pas, ale szarpie się na boki i nie wchodzi na pas tylko obok / epwa rwy 33 /,
nie wiem o co chodzi, wiatru nie ma itd.?
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Patcha wrzuciłeś i uruchomiłeś po tym 767 Config cośtam? AFCAD jest, kurs pasa wklepałeś? Spróbuj samym APPem.
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

ags pisze: kurs pasa wklepałeś?
a ja głupia pała zrobiłem reinstal, sprawdziłem wszystkie pliki itd.
pmdg też boeing tyle, że 737, ale kursu na loc do ils reciv. nie trzeba wpisywać,

dzięki!
br10
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: br10 »

Czy można przelać paliwo z jednego skrzydła do drugiego. Myślałem, że robi się to uruchamiając fuel feed pomiędzy lewą i prawą pompą paliwa na górnym panelu. Przyciski są aktywne, ale ilość paliwa w zbiornikach pozostaje bez zmian (np. L=15, P=20).
Andrzej
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Przelać nie można. Jeśli jest nierówno, wyłączasz pompy na stronie, po której jest mniej paliwa, włączasz Xfeed i tak działasz do wyrównania. Potem wyłączasz Xfeed, włączasz uprzednio wyłączone fuel pumps i wioo.
Maciej Nowak
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Nowowiśniowa

Post autor: Maciej Nowak »

Mam dziwne pytanie. Jaki konkretnie typ i model silnika jest w tym 767-300 ?
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGSS

Post autor: Wolf »

Maciej Nowak pisze:Mam dziwne pytanie. Jaki konkretnie typ i model silnika jest w tym 767-300 ?
Witam
The 767-300 is powered by two General Electric CF6-80C2 engines rated at 61,500 pounds of
thrust per engine.
:D
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Yoda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Na Avsim pojawił sie fajny pliczke dla Level767.

"Circle to land guide for LDS 767" - circletoland.zip

Pliczek zawiera schemat procedury circle to land, ładnie rozrysowany, przydatny nie tylko do LevelD767.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Gwidon
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Adamów

Must have...

Post autor: Gwidon »

Panowie,
gorąco polecam dokumentację wydaną przez Flightlevel Publishing . Do nabycia m.in. na Flight One http://www.flight1.com/products.asp?product=FL1-76M-001 .

Warto, naprawdę warto.

PS. W moim przypadku czas dostarczenia dokumentacji wyniósł...1 dzień od daty złożenia zamówienia ;)
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Pojawil sie co-pilot do levela.

LINK
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A szykuje się SP3, który przede wszystkim rozdzieli procedury dla lotnisk na pojedyncze pliki. Patcha w wersji nieokreślonej - ni beta, ni wydra, można ściągnąć, linki znajdują się w tym wątku: http://www.leveldsim.com/forums/forum_p ... =9822&PN=1

---
Update: Sprawdzone, działa. Lepiej niż wcześniej, trochę bugów poprawili
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez ags, łącznie zmieniany 1 raz.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Mały bajer: C:\Documents and Settings\Username\Application Data\Microsoft\FS9\AIRCRAFT\LVLD_B763\State.cfg
Zapisany jest czas (w godzinach) działania każdego z silników Levela, u mnie:
[engine.0]
accumulated_time=483.769294
[engine.1]
accumulated_time=484.560910

I procedurki, w sam raz na nowego patcha:
http://www.mbev.net/prod/LDS767_AIO_Ind ... rports.zip
Węgorz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Węgorz »

http://www.flypalmer.com/Videos/officialpreview2.wmv

Pod tym adresem znajduje się filmik (z forum Level-D) dotyczący Start up'a. Czy wiecie może czemu u gościa jest duct pressure na poziomie 40psi? Nie mógł mieć podłączonego External Air bo przy Pushbacku go nie odłączają (on nie odłączał, więc by zerwało kable), więc skąd taka wartość? Ja osobiście włączam silniki jeszcze stojąc w gate'cie i przed Pushbackiem odłączam External Air. Dalej proszę o wypchnięcie, disconnect interphone i kołuję na pas. Ten filmik trochę mi namieszał :?
P.S. W manualu który podał na początku Konraf jest napisane, że jeśli APU jest dostępne to można włączać silniki w czasie Pushback. U mnie APU jest dostępne, ale wskazówka po włączeniu wychyla się (przy włączonych obu Isolation Swtch) do 15psi, co nie pozwala włączyć silnika.
Mam nadzieję że nie namieszałem. Jeśli pytanie jest głupie to proszę odesłać mnie do jakiegoś lepszego manuala :) który rozwieje moje problemy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Pack Control Selectors daj na OFF to silniki przy wlaczonym APU sie uruchomią. Na filmie zresztą widac, ze Pack Selectors ma na Auto, a przed pusback daje na OFF i duct presure ladnie rośnie.
Bartek
dani023

start silnikow...

Post autor: dani023 »

witam
czy ktos moze zna i moglby mi przeslac albo napisac tutaj procedure uruchamiania silnikow startujac z opcji cold&dark.Robie niby wszystko tak jest napisane w manualu czy tytorialach ,ale zawsze mam problem z jednym z silikow...
takze po pelnym starcie sinlikow zawsze zostaja mi dwie kontrolki:gen drive disc , lewy i prawy i za nic nie da sie ich wlaczyc...
za wszelka pomoc bede wdzieczny...
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Generator Drives da się podłączyć tylko na ziemi. Ground crew i któraś opcja.
Po coś je wyłączał?
If a generator overheats or malfunctions it can be disconnected from the engine using the GEN DRIVE DISC switches. Double-clicking on this switch disconnects the generator and illuminates the DRIVE light. Once disconnected, the drive can only be reconnected on the ground via the Level-D Ground Requests menu.
--
ex AZT016
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Awatar użytkownika
Tomek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: OKE354/6,3

Problem z lotem VOR to VOR

Post autor: Tomek »

Witam,
Chciałem potrenować powyższym dodatkiem loty VOR to VOR i tutaj pojawił się problem.
Lecę na HDG, w VOR1 ustawiona częstotliwość radiolatarni, kurs dolotowy, VOR/LOC uzbrojony. Na EHSI wszystko wygląda w porządku, belka zaczyna przemieszczać w kierunku środka, a samolot jak leciał tak leci, cały czas na HDG.
Może ktoś z Was spotkał się już z czymś podobnym i zna rozwiązanie.

Pzdr.
/Tomek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

767, podobnie jak 747, 777 nie mają mozliwosci przechwycenia radiala VOR poprzez autopilota. LOC jest tylko do złapania wiązki localizera. Przechwycic radial mozna jedynie wpisując go do FMC, jako fix. Składnia to np. dla CZE, radiala 072 i dystansu 20 nm: CZE072/20
Bartek
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Horvath »

Witam po wakacjach.
Ostatnio zatęskniłem za światem NATów, step climbów i long hauli, więc postanowiłem sobie sprawić długodystansowca. PMDG 747 jest trochę drogi i jeden PMDG w hangarze chyba wystarczy. Pod uwagę brałem też trzy siekierki od PSS, ale troszkę mnie odrzuciło po obejrzeniu screenów z kokpitu 2d. Zachęcony bardzo dobrymi recenzjami i sympatią do naszych rodzimych linii zakupiłem levela.
Jestem teraz na etapie wgryzania się w dokumentację i podnoszenia szczęki z podłogi. Rewelacyjnie prowadzi się go za rączkę, a po wyłączeniu jakiegoś systemu, np jednego z hydraulicznych wreszcie widać następstwa.
Do rzeczy. Podczas startu rozkręcam przepustnicę ręcznie i wbijam N1, samolot dość lekki, więc derate jest wbite w FMC. Autobrakes ustawione na RTO. Jakąś sekundę po włączeniu N1 bez nawet najmniejszego tknięcia przepustnicy hamulce się załączają jak przy pełnym cofnięciu przepustnicy i przerwanym starcie. Zaznaczanie "ptaszka" w menu, odpowiedzialnego za A/T nie robi żadnej różnicy. Mam saiteka cyborg evo.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A przepustnicą dojeżdżasz tak jak trzeba do końca?
--
ex AZT016
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain

ags pisze:A przepustnicą dojeżdżasz tak jak trzeba do końca?
Rzeczywiście, jak dojadę przepustnicą do końca problem nie występuje.
W instrukcji BAV i na checkliście jest napisane, że rozkręcamy ręcznie do 70%, przy stabilizacji włączamy N1. To jak to w końcu trzeba robić?
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Checklista checklistą, a drgająca przepustnica swoje. Czasami kontrolery wysyłają krótkie 'dziwne' impulsy, które mogą np aktywować RTO. Proponuję, abyś dojechał do wyznaczonej wartości ciągu i dopiero wtedy włączył N1.
--
ex AZT016
sender28
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

Post autor: sender28 »

Witam. W Poniedziałek wydałem ostatnie pieniądze na Level-D 767 i dzis przyszedł :D :D Poprostu piękny. Narazie latać nie będę bo muszę czekać na joy'a ale powoli czytam instrukcję i chcę się z nim zapoznać. Ale teraz do rzeczy: Czy ktoś z szanownych używkowników L-D 767 ma u siebie na stanie ten prog. PROCIO6?? Wszędzie gdzie klikam to strona wygasła albo same errory...Mógłby ktoś przesłać mi go jeśli to nie będzie problem? kurde-kurde@tlen.pl chyba ze jest jeszcze inny sposób na wgranie SID/STAR....
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Od czasu wydania nanowszego SP nie ma problemów z SID/STAR. Dla każdego lotniska są oddzielne pliki, które można sobie zciągnąć z navdata.at. Tak samo jak dla PMDG na przykład.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PROCIO nie jest Ci już do niczego potrzebny. Nie wiem którą masz wersję, dla świętego spokoju ściągnij najnowszego patcha, a potem wrzuć procedury stąd: http://ldsflyingclub.com/sas.html lub z navdata.at
--
ex AZT016
sender28
Cadet
Cadet

Czyli muszę sciągnąć patcha 3 tak? Bo właśnie miałem to zrobić bo nigdzie nie było napisane czy on ma juz SP3. W takim razie zasysam SP3 i jazda.... :D pozdr. :)

Wersję mam tą co mieli teraz w pilots.pl . Ale to nie ważne:D Już wiem wszystko. dzięki za szybkie info

---------------------------
Niestety sciągnąłem pliki z navdata.at (xml) i wsadziłem do folderu z resztą plików i nie działają. Nie mam w FMC zadnych opcji STAR do wyboru...
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez sender28, łącznie zmieniany 1 raz.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

--
ex AZT016
sender28
Cadet
Cadet

Kurcze no.. znów mi sie kaszani coś. Od dwóch dni mam 2 problemy. Stoje na pasie, mam hamulce na RTO i gry się rozpędzam to nagle moc silników spada do zera i włączają się hamulce(to samo mam chyba nawet bez włączonego RTO). Nie wiem o co chodzi bo na początku czegoś takiego nie miałem. i Druga rzacz: prawy silnik sam mi sie "odznacza" tzn. mogę kierować mocą tylko lewego silnika. Podczas kołowania wszystko jest ok. Gdy wjadę na pas startowy i daję przepustnice powiedzmy na full to nagle przyśpiesza tylko lewy silnik, a prawy nic sobie nie robi. Muszę wtedy ręcznie go zaznaczyć E+2. Natomiar złego wczoraj "odznaczył mi się podczas lotu" i za cholere nie mogłem go aktywować znów. E+2 nie działało. Przed chwilą nie reagował jak chciałem zwolnić na pojeściu do EPWA. Zwolnił lewy a prawy na full został. Zauważyłem że gdy mi się "deaktywuje" silnik w powitrzu to jest juz koniec. Nie mogę spowrotem go zaznaczyć. A na ziemi jest ok. Normalnie ten samolot co chwila mnie zadziwia czymś.... :D i juz mnie trafia z tym silnikiem bo juz 2 kraksy przez ten silnik miałem.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

sender28 pisze:Kurcze no.. znów mi sie kaszani coś. Od dwóch dni mam 2 problemy. Stoje na pasie, mam hamulce na RTO i gry się rozpędzam to nagle moc silników spada do zera i włączają się hamulce(to samo mam chyba nawet bez włączonego RTO).
To może być wina wyrobionego potencjometru przepustnicy, może powoduje "skoki" z wartości maksymalnych (do TO) na niskie wartości i wtedy FS interpretuje to jako przerwany start.
Wyczyszczenie potencjometru(ów) może pomóc.
(...)Druga rzacz: prawy silnik sam mi sie "odznacza" tzn. mogę kierować mocą tylko lewego silnika. (...)
Pomaga kombinacja "E+1+2", czyli naciskasz klawisz "E", później dosyć szybko i po kolei klawisz "1" i "2".
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ODPOWIEDZ