Level-D 767-300 dla FS2004/FSX

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

sender28
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

Post autor: sender28 »

Właśnie zauważyłem ze jak używam do startu przepustnicy na joy'u to problemu nie ma. Z przyzwyczajenia jeszcze czasem zdaży mi się użyć F4 :D a co do silnika to czego ja juz nie probowałem. naciskałem E+1+2 ,E+2, i nawet E+1+2+F4 i równie tego typu kombinacje z różnymi prędkościami. Poprostu czasem zaskoczy ale zazwyczaj nie... i nie wiem dlaczego mi sie wyłącza ten prawy silnik w użytkowanie skoro podczas kołowania jest ok a na pasie juz mam aktywny tylko lewy. No ale trudno. Coś mu poprostu nie pasi i chyba na tym koniec. :?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Spróbuj w FSUIPC przypisać jakiś klawisz do synchronizacji przepustnic. Musisz posiadać zarejestrowaną wersję FSUIPC
Tomasus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Tomasus »

Ja natomiast mam pytanie: Co wpisać w pole ZFW w FMC tego benka? Czytałem manual, ale jak wpisuję to co wyświetla mi Configuration Manager (Total Zero Fuel Weight, np. 278964 lbs) to wyskakuje mi Invalid Data. Wiem też że trzeba wpisywać tę liczbę w tysiącach ale też mam to samo. Czy może mi ktoś doradzić co tam konkretnie wpisać? :oops:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

juhas pisze:Ja natomiast mam pytanie: Co wpisać w pole ZFW w FMC tego benka? Czytałem manual, ale jak wpisuję to co wyświetla mi Configuration Manager (Total Zero Fuel Weight, np. 278964 lbs) to wyskakuje mi Invalid Data. Wiem też że trzeba wpisywać tę liczbę w tysiącach ale też mam to samo. Czy może mi ktoś doradzić co tam konkretnie wpisać? :oops:
Pozdrawiam
Zależy jakie jednostki ustawiłeś w ustawieniach FMC, jeśli funty, to wpisujesz 278.9, jeśli kg, to 126.5.

PS. 1 pounds = 0.45359237 kilograms
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Tomasus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Tomasus »

Dziękuje za pomoc :D
Awatar użytkownika
adams99
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: adams99 »

RzEmYk pisze: Zależy jakie jednostki ustawiłeś w ustawieniach FMC, jeśli funty, to wpisujesz 278.9, jeśli kg, to 126.5.

Zależy czy ustawił sobie long czy short haula, zależy jak ustwił payload, cargo, paxów itp.
Najprościej sprawdzić w configuration manager.ZFW zmienną jest jak kobieta :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

adams99 pisze:
RzEmYk pisze: Zależy jakie jednostki ustawiłeś w ustawieniach FMC, jeśli funty, to wpisujesz 278.9, jeśli kg, to 126.5.

Zależy czy ustawił sobie long czy short haula, zależy jak ustwił payload, cargo, paxów itp.
Najprościej sprawdzić w configuration manager.ZFW zmienną jest jak kobieta :)
Adam, zgadzam się, ja podałem liczby dla ww. konfiguracji.
juhas pisze:Czytałem manual, ale jak wpisuję to co wyświetla mi Configuration Manager (Total Zero Fuel Weight, np. 278964 lbs) to wyskakuje mi Invalid Data.
Ja używając FSPassengers ZFW odczytuję w menu podczas ładowania PAXów, a w przypadku lotu bez tego dodatku ZFW odczytuje w menu Fuel&..... FSa i względem tego programuję FMCa.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
w.
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: w. »

nie mam żadnych star/sid. mam sp3. może ktoś wie co sie moglo stać?
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

nie mam żadnych star/sid. mam sp3. może ktoś wie co sie moglo stać?
Wejdz na http://navdata.at/ i sobie ściąg od nowa...
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
w.
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: w. »

nierozumiemy się. mam ściągnięte wszystkie. lecz w fmc nic nie ma. jedynie te ktore byly w apt. a xml. nie ma.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

1. Nie z czasownikami piszemy oddzielnie
2. Myli Ci się kropka z przecinkiem, brakuje wielkiej litery
3. .xml
4. Update do XMLa ze strony M$u zainstalowałeś? lama lama duck
5. Wykasuj duży plik proc*.xml, zostaw tylko pojedyncze dla lotnisk.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez ags, łącznie zmieniany 2 razy.
--
ex AZT016
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

--
ex AZT016
Awatar użytkownika
adams99
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Szczecin

Post autor: adams99 »

ags pisze:Derated take-off calculator:
http://www.ldsflyingclub.com/downloads1.html
W koncu cos sie na stronce ruszylo :)
artek80

Post autor: artek80 »

Mój problem także dotyczy procedur SID / STAR.
Zainstalowałem bazę AIRAC 0608 ( taką wersję mam też widoczną w FMC), a także plik z SID/STAR ze stronki newdata( pliczek zawierający wszystkie procedury w jednym ). Z wprowadzeniem lotnisk nie widzę problemów. Wszystkie które dotychczas wpisałem znajdują się w FMC, ale sytuacja wygląda gorzej jeżeli chodzi o procedury startu i lądowania.
Przykładem jest EPWA gdzie takie procedury występują, a ja w FMC mogę jedynie ustawić pas z którego chcę startować, bądź na którym chcę wylądować. Latam także Boingiem 737 PMDG NG i tam z zainstalowaniem baz do FMC nie maiałem problemów

Chyba jestem kolejnym który ma taki problem....

Prosiłbym kogoś o dokładne opisanie jak w kolejności zainstalować te wszystkie pliki.
Zaznaczam , że zgodnie z waszymi instrukcjami wykasowałem plik proceduresdb.xml, a także zainstalowałem poprawkę do XMLa (plik instalacyjny msxml.msi - czy chodzi o ten ??? )
Bardzo proszę o dokładny opis instalacji plików potrzebnych do prawidłowego działania FMC w tym świetnym samolocie.
Z góry Wam dziękuję i pozdrawiam,
Artur
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Skrócona kolejność:
- samolot;
- SP3 (ale pełny), uruchomienie konfiguratora, Save;
- All-In-One, ew. plik dla EPWY z navdata;
- MSXML SP2;
- ma działać.
Snajper

Post autor: Snajper »

Witam! :)
Panowie szukałem w poradnikach i kicha :| W jaki sposób włącza sie Vertical Speed??Ja mam cały czas napis OFF na tymże wskaźniku.No zabij mnie nie widziałem tego w żadnym z manuali... :|
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Snajper pisze:Witam! :)
Panowie szukałem w poradnikach i kicha :| W jaki sposób włącza sie Vertical Speed??Ja mam cały czas napis OFF na tymże wskaźniku.No zabij mnie nie widziałem tego w żadnym z manuali... :|
Normalnie klikasz na przycisk V/S i tu nie ma co szukać.
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

W powietrzu przy wzoszeniu albo schodzeniu w dół nie "ma bata", zeby nie dało się tego zrobić m.in. poprzez V/S. O ile mi wiadomo, to chyba nie ma zadnych "pułapek" z tym związanych.
To OFF Ci się świeci na włączniku czy wyświetlaczu od V/S? Jesli to pierwsze to możesz przynajmniej zmieniać ilość "fpm", a problem masz z uaktywnieniem tego modułu? Tryb LVLCHG działa?
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Wez sobie Michał sciagnij poradniki z tego posta:
viewtopic.php?p=23735#23735 (ten ze strony speedbirdonline). Jest na elegancko pokazana cała checklista. Wszystko na screenach pokazane. Ewidentnie bowiem czegos nie włączasz. Strzelajać powiem: spróbuj nacisnąć Shift + M (oczywiscie mając włączone silniki).
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

Wg mnie IRS również nie powinien miec nic do V/S ale...
W uproszczeniu i skrócie: żeby go skalibrować włącz sobie dla wygody na początek w opcjach Level-a przyspieszoną kalibrację (chyba "Quick alignment"), wtedy potrwa ona 2min. Następnie przełącznik pod wyświetlaczem IRS ustaw w pozycji HDG - bedziesz wiedział ile czasu pozostało do końca procedury. Trzy pokretła od systemów IRS przełącz na pozycję NAV i poczekaj aż zapalą Ci się nad nimi "lampki" z napisami "align". Zdaje się, ze jak bedą już świeciły, na wyświetlaczu IRS powinno się rozpocząć odliczanie od 120. Przejdź wtedy do zakładki "POS INIT" FMC, przy klawiszu 1R powienieś mieś aktualne współrzędne samolotu, a 5R - miejsce na ich wprowadzenie. Kliknij 1R potem 5R i jesli trzeba EXEC (tego nie jestem pewien). W tej samej zakładce pod 2L wpisz nazwę lotniska gdzie aktualnie jestes (chociaż to chyba nie jest konieczne). Teraz musisz poczekać aż system się skalibruje, zauwazysz to po zmianie w wygladzie gaugesów ;)
Oczywiście kalibracja jest możliwa po "zasileniu" samolotu i w jej trakcie nie można poruszyć maszyny - ale to truizmy o których pewnie wiesz.
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Snajper

Post autor: Snajper »

A to ma VS do IRS że VS jest chyba jest systemem bezwladnosciowym...
Więc juz wiem co to było...przeczytałem poradnik od Konrafa i poprostu źle kalibrowałem IRS. :) Teraz po odpowiednim przełączeniu IRS i wpisaniu pozycji do FMC wszystkie wyświetlacze działają i VS również.Dziękuje za pomoc... ;)
bartekpl

Post autor: bartekpl »

Co zrobić, jeśli wcale nie widać efektu działania świateł kołowania i lądowania? Mimo, iż światła się świecą, to wcale nie oświetlają terenu przede mną. Problem pojawił się po reinstalacji FS-a, wszystkie Service Packi są zainstalowane.
piotr66
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sanok

Post autor: piotr66 »

bartekpl pisze:Co zrobić, jeśli wcale nie widać efektu działania świateł kołowania i lądowania? Mimo, iż światła się świecą, to wcale nie oświetlają terenu przede mną.
Mam to samo. :(
Tyle, że u mnie to jest niejako od początku, więc myslałem, ze "ten typ tak ma".
markiz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Golina

Post autor: markiz »

bartekpl pisze:Jeśli chodzi o tekstury pasa, to są one z Real Environment Pro, podobnie jak wygląd świateł lądowania.
Może tu jest "pies pogrzebany".
Będzie to jedynie mój domysł, ale może coś się gryzie, może nazwa jakiegoś pliku została podmieniona... ja takiego problemu nie mam.

Pozdrawiam,
Marcin Sułek
proud SIMNETAIR member
PLvACC & MLvACC STU+
bartekpl

Post autor: bartekpl »

Problem rozwiązany, a wszystko właśnie przez Real Environment Pro. :)
Adriano
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wołomin

SID-STAR w Level D 767

Post autor: Adriano »

Witam wszystkich. Nie bardzo wiem gdzie wkleić nowe Sidy,Stary sciągnięte z Navdaty. W PMDG 737 jest folder SID-STAR, a w Level D 767 nie mogę znależć. Dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

partycja:\flight simulator 2004\Level-D Simulations\navdata
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

Ponieważ nie znalazłem w sieci "pasujących" mi SID/STAR dla EPWA , może nie widziałem wszystkich, popełniłem takowe dla Airac 0608, jeśli ktoś jest zainteresowany przetestowaniem ich, (ja nie bardzo mam czas wszystkie sprawdzić) wyślę plik na maila podanego w mi PW, jako ciekawostka: użyłem tam też pewnej restrykcji która jest możliwa "bank limit" a której jakoś do tej pory nie używano

P.S.
Oczywiście zainteresowanych proszę też komentaż na PW zwłaszcza zły ;)
Jarekk81
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Londyn

Post autor: Jarekk81 »

Mam pytanko....od jakiegos czasu latam Levelem - D i pojawił mi sie komunikat "Gear Disagree" Czy ktoś sie może orientuje jak usunąc ten komunikat? Z góry dziękuję
Obrazek
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Masz FSInn?
--
ex AZT016
Jarekk81
Cadet
Cadet

mam :) a ma to jakiś związek?
Obrazek
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Jarekk81 pisze:mam :) a ma to jakiś związek?
Skoro już ktoś Cię naprowadził, wystarczy poszukać.
20sek. http://www.mcdu.com/forum/viewtopic.php?t=2353
Jarekk81
Cadet
Cadet

no tak....... ;/

Zabieram sie do czytania....dziekuje za pomoc :)

Podobno po zainstalowaniu pathcha 1.2 efekt ustepuje.....
niestety nie... :(((
Obrazek
Jarekk81
Cadet
Cadet

heheh znalazłem.....

Dziwne ale działa :) Wystarczy włączyć FSNAV i wczytać jakikolwiek flightplan....i jak ręką odją :)

Pozdr.

J
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

W manualu, na stronie 122, rozdział conditional waypoints a dokładniej vectors. Do czego właściwie służy to polecenie?
Jako przykład jest ".VEC/250/A/H". Samolot będzie leciał kursem 250 i co dalej? Czy jest to po prostu alternatywa dla kręcenia HDG czy coś bardziej skomplikowanego (bo chyba nie jest to przechwycenie kuru do jakiegoś fixa)?
Szukałem trochę, ale np. w OM 747 w ogóle nie ma takiego polecenia.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Leci 250 i tyle -> będą wektory od ATC, tyle ;)
--
ex AZT016
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Tyle wpisywania a wystarczy pokrętło HDG ;) Dzięki za odpowiedź!
Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Głusk

Post autor: Marcin77 »

Mam konkretne pytanie co do kalibracji IRS bo w tym wątku padają różne zdania na temat.
Otóż w PIC 737 IRS-a kalibruje się poprzez ustawienie tych pokrętełek na OH na "Nav", wpisanie koordynatów, a potem "Align" i viola.
W LevelD 767 można niby zrobić tak samo, owszem IRS się skalibruje (ktoś już pisał o tym) ale wówczas FMC będzie wyświetlał "VERIFY POSITION" i nie będzie możliwe wprowadzenie żadnych danych.
Czy może kalibracja ma polegac na tym, że włączamy pokrętła od IRS na "Align", w FMC w POS INIT wpisujemy pozycję samolotu w te puste okienka obok 5R (???????) i potem IRS się sam kalibruje bez wklepywania mu koordynatów? Bo już nie wiem.
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kubahh »

Najpierw ALIGN, wklepujesz pozycję, po określonym czasie (zależy jaki ustawiłeś czy real to ok.10 min) przełączasz na NAV.
Kuba
Marcin77
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Głusk

Post autor: Marcin77 »

kubahh pisze:Najpierw ALIGN, wklepujesz pozycję, po określonym czasie (zależy jaki ustawiłeś czy real to ok.10 min) przełączasz na NAV.
Ale gdzie wklepuję? Na klawiaturze IRS-a czy w FMC? Chodzi mi o to, że po wklepaniu koordynatów na klawiszach IRS (identycznie jak choćby w PIC 737-300), po skalibrowaniu systemu FMC wyświetla komunikat "VERIFY POSITION" i nie można nic wpisać.
ODPOWIEDZ