Kolowanie - atr 72

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Kolowanie - atr 72

Post autor: ciemny21 »

Witam,
Ostatnio, po raz kolejny, mialem okazje leciec atr'em 72. Wszystko ladnie... tylko pierwszy raz zdarzylo sie zeby pilot kolowal tylko na 1 silniku ... czemu ? :) Byc moze , napewno, sie nie znam... ale z gory dzieki za odp

pozdr
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Re: Kolowanie - atr 72

Post autor: RzEmYk »

ciemny21 pisze:Witam,
Ostatnio, po raz kolejny, mialem okazje leciec atr'em 72. Wszystko ladnie... tylko pierwszy raz zdarzylo sie zeby pilot kolowal tylko na 1 silniku ... czemu ? :) Byc moze , napewno, sie nie znam... ale z gory dzieki za odp
pozdr
Drugi silnik jest w Hotel Mode, dzięki czemu samolot spali mniej paliwa na ziemii.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

...dzieki.
heh tak myslalem.... ale wsumie to dlugo on nie kolowal....wiec duzo nie zaoszczedzili :P no ale w skali roku zawsze cos....
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Do tego hamulec jest tylko na jednym śmigle, a obsługa nie może podejść jak coś się kręci.
--
ex AZT016
Snajper

Post autor: Snajper »

Witam! :)
Panowie jakto możliwe że na jednym silniku?? :shock: To przecież sciąga na jedną strone nie?? :shock: Można ten Hotel Mode włączyć w ATR72 Flight 1??Prosze mi wytłumaczyć.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Przeczytaj dokładnie temat o ATR F1. Opisywałem tam jak włączyć Hotel Mode.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Snajper

konraf pisze:Przeczytaj dokładnie temat o ATR F1. Opisywałem tam jak włączyć Hotel Mode.
No dobrze, wiem ja włączyć Hotel Mode ale jak piloci radzą sobie z ściąganiem na jedną ze stron podczas kołowania??Rudderem??
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

No a czym? To normalne, że ATRki po lądowaniu kołują na jednym silniku
Maciej1988
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: Maciej1988 »

Nie tylko ATR'ki kołują na jednym silniku, wiele turbopropów koluje na jednym silniku np. Saab 340 itp.

Pzdr.
Latać każdy może troche lepiej lub troche gorzej
Snajper

tidit pisze:No a czym?
Jakbym wiedział czym to bym nie pytał... :shock: :shock: :shock:
To normalne, że ATRki po lądowaniu kołują na jednym silniku
Nie wiedziałem o tym bo nigdy nie widzałem żeby ATR kołował na jednym silniku.Zawsze widziałem pracujące dwa silniki podczas kołowania. ;)
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Bo być może widziałeś ATRa przed startem, wtedy muszą kołować na 2 silnikach
Snajper

tidit pisze:Bo być może widziałeś ATRa przed startem, wtedy muszą kołować na 2 silnikach
Tak, raczej tak. :) Dokładnie w EPKK widziałem jak ATR 42 kołował z Apronu na 26 więc to jest bardzo blisko to może nie włączali tej funkcji.Nie wiem, nie znam się na "turbośmigłach" a tym bardziej na ATR.Ale powiem szczerze że mi się podoba bardzo. :)
M_Kobielak

Re: Kolowanie - atr 72

Post autor: M_Kobielak »

RzEmYk pisze:
ciemny21 pisze:Witam,
pozdr
Drugi silnik jest w Hotel Mode, dzięki czemu samolot spali mniej paliwa na ziemii.
Wylacza sie lewe smiglo. W ATRach nalezacych do Eurolotu w H-mode wyposazony jest tylko prawy silnik. To nie o to Panie Kolego tutaj chodzi...
Awatar użytkownika
pilot A
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: pilot A »

Po lądowaniu kołujemy na silniku prawym, lewy zostaje całkowicie wyłączony - z powodów oszczędnościowych.
Hotel Mode to funkacja jedynie silnika prawego odpowiadająca APU w odrzutowcach, a konkretnie umożliwiająca pracę silnika z odłączonym śmigłem. Dzięki temu pracujący (w trybie oszczędnościowym) silnik rawy zaopatruje w energię elektryczną, bez konieczności podłączenia baterii naziemnej. Jednocześnie, ponieważ stoi śmigło, możliwa jest bezpieczna obsługa handlingowa.

Kołowanie na jednym silniku do startu jest niewskazane, a wręcz często niedopuszczone przepisami. Wynika to z tego, że oba silniki muszą być jednakowo rozgrzane przed startem.
Zdarzają się jednak załączania silników w ATR dopiero przed holding pointem. Tutaj z odwiedzających nas ATR przodują w tym koledzy CimberAir.
M_Kobielak

Post autor: M_Kobielak »

Dodalbym rowniez, ze kolowanie po ladowaniu na jednym silniku takze nie jest zalecane przez producenta przedniego kolka, jako ze takie kolowanie zbytnio je obciaza konstrukcyjnie. Ale jak to w praktyce wyglada- mozna zobaczyc na kazdym lotnisku. Trzeba rowniez dodac, ze jest to praktyka nie tylko stosowana przez Eurolot.

Dodac trzeba rowniez, ze obsluga handlingowa przy wlaczonym prawym (2) silniku w Hotel Mode jest mozliwa tylko z lewej strony samolotu.
Awatar użytkownika
pilot A
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: pilot A »

Dokładnie, co niezabronione, to dozwolone. A nawet w Eurolocie mamy taką instrukcję czyli robić jak każą! ;)
Pomyślcie: skoro lecieć można to i ruszyć można :D
ODPOWIEDZ