Ruch AI helikopterów
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
Eagle_52
Ruch AI helikopterów
Pozdro dla wszystkich. Uaktywniłem sobie ruch AI na lotnisku Krzesiny. Polska eskadra F-16 startuje na loty po okęgu. Latają bez problemu Herculesy. Nie moge natomiast postawic na stoisku ani na lądowisku "H" helikopterów.( Bell AI i Sikorky S76 AI).
Czy ktoś wie co zrobić z tym problemem ?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Eagle_52, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Troche nie kapuje, może troche jasniej z tymi plikami - tylko .cfg rozumiem.
Edit:
Czym dokladnie odpalic plik .AIR bo notatnikiem mi nie idzie
O to mi chodzilo.
Edit:
Czym dokladnie odpalic plik .AIR bo notatnikiem mi nie idzie
O to mi chodzilo.
Ostatnio zmieniony sob 20 sty, 2007 21:46 przez tomcat, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
PZL Belfegor
- Moderator

Jako bazę bierzesz jakiś samolot, chyba najłatwiej będzie wziąć coś z GA. Jako model podpinasz model helikoptera (oczywiście również tekstury, dźwięki, światła, contact points). Masz teraz helikopter latający jak samolot. Następnie modyfikujesz .cfg i .air, aby to cudo latało w miarę jak helikopter (prędkość przelotowa, jakiaś niska prędkość startu i lądowania i tak dalej)-nie pytaj jak, bo nie wiem
Oczywiście to może wcale nie działać tak fajnie jak w teorii.
W rzeczywistości też nieraz bywa, że zamiast starować ze standa, śmigłowiec robi doskok do pasa i dopiero z pasa startuje.Tusha pisze:Tylko że to trochę głupio wygląda jak Helikopter ląduje na pasie startowym i potem kołuje do gatea
Za to FS jest niestety mało inteligentnym softem, więc się nie dziw jego zachowaniu
Zapraszam do opcji Szukaj!
Wojskowi czasami ćwiczą takie lądowania.Zgłaszają wtedy kontrolerowi "lądowanie samolotowo".Tusha pisze:Tylko że to trochę głupio wygląda jak Helikopter ląduje na pasie startowym i potem kołuje do gatea
pzdr
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Mylisz sie Tusha, przeciez w realu tak jest, jesli tylko smiglowiec ma kolka, np. Mi-8 PLF w EPWA tak robia - landuja na pasie i koluja... Śmigłowiec to jest STATEK POWIETRZY = samolot (GA).
A propos, moge zamienic tylko caly plik air aby dzialalo i zmodyfikowac plik aircraft.cfg samolotu aby dzialaly textury i reszta? a pozniej dodac do planu lotu i 'Bcno nobho'
A propos, moge zamienic tylko caly plik air aby dzialalo i zmodyfikowac plik aircraft.cfg samolotu aby dzialaly textury i reszta? a pozniej dodac do planu lotu i 'Bcno nobho'
- Załączniki
-
- Mi-8 landuja, tylko ze to akurat nie EPWA
- Mi8 002.jpg (51.02 KiB) Przejrzano 13793 razy
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPOK
W amerykańskich kronikach filmowych z kilku ostatnich wojen na Bliskim Wschodzie jest dość często pokazywany motyw kołowania helikoptera na pas i start podobny do samolotowego. Głównie Black Hawki są pokazywane podczas takiego startu, ale wiem, wiem, to rozmowa o cywilnych helikopterach, albo chociaż cywilnych lotach, więc to podałem jako ogólnikowy przykład.
A poza tym, samolot to samolot (węższe pojęcie) - maszyna latająca o nieruchomym płacie nośnym i napędzie silnikowym.
Statek powietrzny to statek powietrzny (szersze pojęcie) - pojazd latający, który może się poruszać lub utrzymywać w atmosferze
Proszę nie wprowadzać w błąd, helikopter nie podchodzi pod kategorie samolotów.
W ang. również rozróżnia się to jako aircraft i airplane - różny zakres znaczeniowy.
Statek powietrzny to statek powietrzny (szersze pojęcie) - pojazd latający, który może się poruszać lub utrzymywać w atmosferze
Proszę nie wprowadzać w błąd, helikopter nie podchodzi pod kategorie samolotów.
W ang. również rozróżnia się to jako aircraft i airplane - różny zakres znaczeniowy.
-
PZL Belfegor
- Moderator

ND znaczy, że od braci Nemeth? Jeśli tak, to nic dziwnego, że nie działa, gdyż ten helikopter ładuje się zawsze wyłączony. Używanie tak skomplikowanego modelu na AI mija się z celem, wyobraź sobie 5 takich śmigłowców na jednym lotnisku i FPS w takim wypadku. Użyj raczej jakiegoś prostszego modelu na początek.mi-17nd
Tu na forum jest Kolega,który robił jedno z tych malowań,więc troszkę ciszejtomcat pisze:Tak, ale te malowania sa do d.... A malowanie polskia na avsim ru jest wykonane przeze mnie i jest duuuuuuuuuużo lepsze,
bober
Nie chce abyscie mnie traktowali inaczej tylko dlatego ze zrobilem wlasciwie jako jedyny te malowania - to nie jest tak mocno skomplikowane jak inee rzyczy np.praca 3D studio Max czy gmax'ie aby zbudowac ta scenerie a pozniej ja wrzucic do FS'a.
Te malowanie tez nie byly zbyt trudne ...
Aha i jeszcze jedno dzisiaj albo jutro na avsim.ru pojawi sie juz malowanie do versji M i to bedzie versja podstawowa a nie beta jak wczesniejsze...
Chetnych zapraszam...
Te malowanie tez nie byly zbyt trudne ...
Aha i jeszcze jedno dzisiaj albo jutro na avsim.ru pojawi sie juz malowanie do versji M i to bedzie versja podstawowa a nie beta jak wczesniejsze...
Chetnych zapraszam...
Załączam plik .air i aircraft.cfg, z którymi u mnie w FSX Mi-8 lata w AI bez problemów.(wersja mi8zh.zip V.Zhyhulskiy).Znalazłem je w pakiecie AI Luftwaffe na avsim.Trzeba dołączyć tylko model i malowania.
pzdr
bober
pzdr
bober
- Załączniki
-
- MI8.zip
- (7.71 KiB) Pobrany 131 razy
-
SP-DDA
Re: Ruch AI helikopterów
Gdzie można ściągnąć F-16 do Ai Traffic w Krzesinach?Eagle_52 pisze:Pozdro dla wszystkich. Uaktywniłem sobie ruch AI na lotnisku Krzesiny. Polska eskadra F-16 startuje na loty po okęgu. Latają bez problemu Herculesy. Nie moge natomiast postawic na stoisku ani na lądowisku "H" helikopterów.( Bell AI i Sikorky S76 AI).
Re: Ruch AI helikopterów
http://www.htaimodels.com/Aviator EPML pisze: Gdzie można ściągnąć F-16 do Ai Traffic w Krzesinach?
a polskie malowanie na avsim
bober