Na jakich lotniskach w Polsce moze lądowac 747?

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

Awatar użytkownika
pafkoo
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

pytanie od amatora

Post autor: pafkoo »

To może ja zadam pytanie:

Czy w Polsce istnieje lotnisko na którym mógłby wylądować boeing 747?? Bo 737 wiem na 100% bo osobiście leciałem nim (jako pasażer oczywiście 8-) ) na trasie Monachium -> Kraków.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Paweł

P.S. Jeżeli takie pytanie było to przepraszam, a jeżeli dla kogoś wydaje się banalnie oczywiste, to też przepraszam, ale dopiero "wkrecam się w te klimaty" :)
Snajper

Post autor: Snajper »

Czy w Polsce istnieje lotnisko na którym mógłby wylądować boeing 747?? Bo 737 wiem na 100% bo osobiście leciałem nim (jako pasażer oczywiście ) na trasie Monachium -> Kraków.
Nie, wcale...żartujesz czy jak?? :twisted: EPWA-oczywiste, :| i nie jestem pewien ale EPKK chyba też. Swoją drogą widziałem kiedyś chyba na fotce 747 na EPRZ :|Nie wiem czy coś nie pomieszałem ale on wtedy przyleciał na EPRZ z za przeproszeniem...yhym...żydami czy jakoś tak. Jakaś pielgrzymka była?! ;)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Re: pytanie od amatora

Post autor: RzEmYk »

pafkoo pisze:Czy w Polsce istnieje lotnisko na którym mógłby wylądować boeing 747??
Okęcie, Balice to na pewno.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
pafkoo
Cadet
Cadet

Re: pytanie od amatora

Post autor: pafkoo »

RzEmYk pisze:
pafkoo pisze:Czy w Polsce istnieje lotnisko na którym mógłby wylądować boeing 747??
Balice to na pewno.
:shock: to mnie zszokowałeś :P
Ale rzeczywiście, na ich stronie przeczytałem że lądują u nich 747 :)
Tylko dziwne że jak w fs 2004 chciałem b747 wystartować to mi pasa zabrakło... :shock:
Ale to na 100% moja wina, bo niemam procedur do 747, tylko do 737 :P .
Wie moze ktoś z kąd mogę zassać procedury do 747?? Bo z Waszej stronki mam już do 737 :D
Sory za oftopa, Pozdrawiam serdecznie

Paweł
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Bober »

El Al ląduje w Balicach co roku na 747 ("Marsz Żywych" czy któraś z tych imprez) a 30.05.2003 mieliśmy tu Air Force One. Na lotnictwo.net znajdziesz zdjęcia
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

We Wrocławiu na Strachowicach kilka razy lądował An-124 'Rusłan', który jest większy od 747
airbus

Post autor: airbus »

No to tak!
B747 mogą lądować w Krakowie i Warszawie, ale jak na razie terminale nie są przystosowane do tch samolotów.
Ale już nie długo!
Ponieważ 30.11.06(czwartek) otwierają terminal 2 na Okęciu.
P.S. Wtedy otwierają drugi Empik w Płocku :D
P.P.S. Czy do czwartku opadnie mgła (jak nie, to chyba to będzie rekord Polski :lol: ), bo my babcia przylatuje.
P.P.P.S. Szukałeś na polish-vaac(sory jak źle napisze nazwe)?????
Ostatnio zmieniony śr 29 lis, 2006 09:05 przez airbus, łącznie zmieniany 1 raz.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

airbus pisze:No to tak!
B747 mogą ląndować w Krakowie i Warszawie, ale jak na razie terminale nie są przystosowane do tch samolotów.
Ale już nie długo!
Ponieważ 30.11.06(czwartek) otwierają terminal 2 na Okęciu.
P.S. Wtedy otwierają drugi Empik w Płocku :D
P.P.S. Czy do czwartku opadnie mgła (jak nie, to chyba to będzie rekord Polski :lol: ), bo my babcia przylatuje.
P.P.P.S. Szukałeś na polish-vaac(sory jak źle napisze nazwe)?????
Czy słyszałeś kiedyś o poprawnej pisowni?

Co z tego, że otworzą. Będzie to na długi okres tylko i wyłącznie hala przylotów (czyli dolny poziom). Co z tego wynika? A no to, że nawet rękawy nie będą używane przez jeszcze długi czas. Pasażerowie będą dowożeni autobusami (a może część będzie dochodziła do terminalu na nogach - to moje zdanie, bo czemu nie). Niektórzy nawet po odprawie paszportowej w TI będą musieli latać kilkaset metrów do TII po bagaż. Bo w TII jak na razie jest za mało stanowisk do odprawy.

Mgła opadnie.

Jeżeli nie wiesz czy dobrze, to dlaczego sobie wcześniej nie sprawdzisz? Ciężko? Za przeproszeniem, nawet dupy ruszać nie trzeba.
Awatar użytkownika
pavlov
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: pavlov »

Na lotnisku Katowice-Pyrzowice (EPKT) rowniez smialo moze ladowac B747 oto dowod
http://lotnictwo.net/foto.php?id=107439

Byl rowniez AN225 ;-)
http://lotnictwo.net/foto.php?id=114202
Snajper

Post autor: Snajper »

Na lotnisku Katowice-Pyrzowice (EPKT) rowniez smialo moze ladowac B747 oto dowod
http://lotnictwo.net/foto.php?id=107439
Prawie z krzesła spadłem... :shock: :shock: :shock: W życiu, w życiu bym nie pomyślał że taki kolos na takim malutkim lotnisku u mnie w mieście może wylądować :shock:
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Prawie z krzesła spadłem... W życiu, w życiu bym nie pomyślał że taki kolos na takim malutkim lotnisku u mnie w mieście może wylądować
A co to za nowość. Duże samoloty wcale nie potrzebują długich pasów do lądowania. Nawet na takim lotnisku jak Mielec był An-124 w 1986r.
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Ivoo »

A ja kiedyś znalazłem w necie taki krótki filmik a dokladnie to byl wycinek z naszy wiadomości TVP1 że B747 lądował na lotnisku w Poznaniu EPPO ale nie pamiętam gdzie dokladnie był ten filmik wiec ciekawskich zachecam do szukania, naprawde warto wyglądało to fajnie
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Awatar użytkownika
medmatthew
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: medmatthew »

Kamandra pisze:
Prawie z krzesła spadłem... W życiu, w życiu bym nie pomyślał że taki kolos na takim malutkim lotnisku u mnie w mieście może wylądować
A co to za nowość. Duże samoloty wcale nie potrzebują długich pasów do lądowania. Nawet na takim lotnisku jak Mielec był An-124 w 1986r.
Jak najbardziej się z Tobą zgadzam! Sam się dziwię, że tyle tu "szoków" było o możliwościach lądowania dużych samolotów. Przede wszystkim wyjdźmy z założenia, że na WIĘKSZOŚCI ważnych w Polsce portów lotniczych, mógłby wylądować 747! Gorzej oczywiście ze startem (pomijając EPWA), ale to zależy od obciążenia i załadunku samolotu. Jako ciekawostkę dodam (choć może część już o tym słyszała), że w EPBY jest duża szansa, że za jakiś czas będą regularne połączenia obsługiwane przez B747 jako cargo dla Sharpa. Oczywiście w obecnej chwili mógłby w EPBY wylądować jakikolwiek samolot, ale tak jak już mówiłem, co do możliwości startu zależałoby to od obciążenia samolotu, dlatego zapewne pas startowy będzie przedłużony. Pozdrawiam!
P4 3,00 GHz; 2 GB RAM; NVIDIA GeForce 6600 GT; CH Flight Sim Yoke / www.epby.net
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

Warszawa, Krakow, Katowice, Szczecin, Gdansk, Bydgoszcz, Poznan, Wroclaw, Rzeszow, Zielona Gora, i pare wojskowych.

Nie mylcie kwestii ladowania i startu z obsluga samolotu na stanowisku. To ze wiekszosc tych portow mialaby problemy ze sprawnym obsluzeniem tak duzego samolotu i jego pasazerow nie oznacza ze samolot nie moglby wystartowac i wyladowac.
ODPOWIEDZ