Macie jakieś rady?
PS. moi rodzice na pewno nie wzieliby kredytu na taki wydatek. Pozatym oni by nie wydali na "jakieś widzimisie" nawettych kilu tysięcy na kurs szybowcowy ;( ale ja to rozumiem.
Doradźcie
Moderator: PZL Belfegor
Kierunek dyplomowania Pilotaż
Kształcenie studentów na kierunku Pilotaż odbywa się w ramach specjalności Lotnictwo. Absolwenci otrzymują tytuł magistra inżyniera specjalności lotnictwo oraz licencję pilota zawodowego II klasy (CPL). Otrzymane wykształcenie odpowiada wymaganiom niezbędnym do uzyskania licengji pilota liniowego (ATPL), stawianym przez Europejską Organizację Lotnictwa Cywilnego (ECAC). Kwalifikacja studentów specjalności lotnictwo do grupy Pilotaż odbywa się po zakończeniu 3 semestru studiów.
Studenci tego kierunku znajdują zatrudnienie jako piloci w lotnictwie cywilnym jak również w służbach naziemnych eksploatujących sprzęt lotniczy oraz zakładach produkcyjnych i remontowych przemysłu lotniczego.
Też tak słyszalem ale czas pokaze...Swoją drogą olbrzymim fartem jest skończyć ten OKL na polibudzie w rzeszowie, więc ja bym nie radził się zbytnio na to nastawiać i szykować plan B

Negative Sirtidit pisze:... Żeby pracować np. w locie jako pilot należy mieć licencję ATPL. ...
Brakuje pilotów ... hm .. a co się dzieje z tą cała rzeszą co to staję w szranki w czasie kwalifikacji i sie nie dostaje ???Kuba Pa pisze:Ostatnio wyczytałem w gazecie że brakuje pilotów w ogóle a szczególnie bedzie brakować w PLL LOT i Centralwings gdy zostanie rozbudowana flota i powstał taki pomysł żeby w Polsce tak jak na zachodzie to linie lotnicze sponsorowały naukę przyszłych pilotów a następnie gdy dana osoba uzyska kwalifikacje zostanie zatrudniona w tych liniach i poprzez pensje bedzie spłacać liniom koszty jakie poniosły na kształcenie tej osoby ma być to nie zbyt długi okres czasu około 2-3 lata. Ja uważam, że to bardzo dobry pomysł.
Teoretycznie jak najbardziej TAK.Snajper pisze:Ale koncząc tą szkole uzyskuje jakies tam licencje.Wiec po zakonczeniu tej szkoly z tymi licencjami moge wyrac sie do LOT-u nie?
Na Twoim miejscu nie liczył bym nawet w najmniejszym stopniu na jakiegokolwiek fuksa.Snajper pisze:Też tak słyszalem ale czas pokaze...
Nie chciałbym sie tutaj chwalic ale w życiu mam cholernego fuksa...ale moze to trfa tylko do czasu...
Zdecydowanie się zgadzam, dlatego nie powiedziałem, że kompletnie nic nie daje, tylko praktycznie. Bo wg mnie takie 10 h ... to jednak mimo wszystko mało... każdy 'poważnie myślący' o pilotażu nie wybiera sie tam ( do Rzeszowa ) bez PPLa itp... a w porównaniu do tych 10 h jest to jednak więcej, dlatego też nie sądze żeby powiedziano im, że sa super przygotowani i wogóle wspaniale, że przyszli ... 10 osob ? sporo ... jak z tego co wiem na pilotaż biora ok 15 osobbrudzik pisze:...Dęblin jednak cos daje, poniewaz okolo 10-ciu licealistow,ktorzy nie przeszli badan na WSOSP poszli do Rzeszowa i w Rzeszowie powiedziano im ze maja bardzo dobre przygotowanie lotnicze po tym liceum (skoki spadochronowe, III klasa pilota szybowcowego i nalot na samolotach tlokowych) i maja bodajze darmowe szkolenie w Rzeszowie o ile sie nie myle...wiec nie mow ze OLL nic nie daje bo jednak daje...
Bzdury opowiadasz. Na 180 osób, które są na I roku na palcach jedej ręki mogę policzyć ludzi z PPLem, a na palcach drugiej ludzi z PL(G). Jak chcecie to mogę dzisiaj upublicznić na forum punktację, jaka jest stosowana odnośnie doświadczenia lotniczego przy rekrutacji na OKLciemny21 pisze:każdy 'poważnie myślący' o pilotażu nie wybiera sie tam ( do Rzeszowa ) bez PPLa itp...

To wiem. Wydaje mi się jednak, że często linie lotnicze mają wyższe wymagania niż te stawiane przez badania pierwszej klasy. Zastanawiałem się, czy tu nie jest podobnie.ciemny21 pisze:No musisz mieć badania 1 klasy ...
http://www.badanialotniczolekarskie.pl/ ... /?id=ready
na tej stronie masz przebieg badań.... no i to już jest chyba logiczne, że musisz mieć dobre wyniki

LoL...Jezus, człowieku skąd Ty takie wiadomości posiadasz...Ciągle myślę o próbach dostania się na pilotaż, jednak trochę odstraszają mnie opinie mówiące o problemach ze znalezieniem pracy po tym kierunku.
A widzisz, nie zdziwiłbym się jakbym to czytał na tym forumLoL...Jezus, człowieku skąd Ty takie wiadomości posiadasz...
Nie mam takich wątpliwości, chodziło mi wyłącznie o te licencje.Od kiedy to ludzie po jakimkolwiek profilu związanym z lotnictwiem mają prolemy z pracą??Chyba od nigdy...