Przyczyną błędów nie jest...o przepraszam nie było niewykonanie instrukcji zawartej w scenerii EPPO, poza tym opisałem dokładnie problem który występował więc wystarczy przeczytać uważnie co napisałem żeby stwierdzić że wrzucanie pliku BGL dodanego do scenerii nic nie da .....ale to wszystko tak na marginesie...
Męczył mnie ten problem strasznie i wykombinowałem banalnie proste rozwiązanie takie, że "wilk syty i owca cała" tzn niema problemów, a przynajmniej nie zauważyłem na żadnym, na lotniskach z dodatkowych scenerii, a oprócz tego mamy wszystkie 106 lotnisk zawartych w dodatku AoP.
Jak...?
Wystarczy zrobić buckup folderów lub plików, które będą modyfikowane przez AoP, następnie "zainstalować" dodatek AoP zgodnie z instrukcją, potem włączyć AFCADa otwierać w nim lotniska z listy znajdującej się w README AoP i zapisywać każde z 106 lotnisk w jakimś tam sobie katalogu (powstanie 106 plików AF2_EP...BGL).
Po skończonej pracy przywracamy oryginalne pliki FS'a, a uzyskane pliki AF2_ep...BGL wrzucamy do folderu SCENERY w ADDEDSCENERY w FS9. Następnie uruchamiamy FS'a i cieszymy oko ponad setką polskich lotnisk

... niby proste ale daje nam to niemodyfikowaną "elewacje" terenów i niema błędów a sceneriami "addon" z netu.
Taki zabieg (zapisanie 106 lotnisk w BGL) ma też inny plus, a mianowicie każdemu z nich możemy przypisać ruch AI wedle naszego uznania (deafultowe lotniska z AoP rzadko miały przypisany ruch).
Niniejszym oświadczam, że problem został rozwiązany

pozdrawiam