Sceneria EPWA budowa

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Gratulacje! Super, że ktoś się za to wziął i dokończył. Czy pójdzie pod FSX?
Obrazek
Przemek-Pilot
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA 33

[FS2004] Problem ze scenerią.

Post autor: Przemek-Pilot »

Witam, ponieważ to mój pierwszy post może najpierw się przedstawię.
Jestem Przemek O. interesuję się lotnictwiem od około 7-8 lat. Na razie nie myślałem o graniu na vatsim, ponieważ moja praca nie daje zbyt dużo wolnego czasu, ale offline lubię dla rozrywki pograć. Sceneria Jest bardzo szczegółowa jak na symulator komputerowy. Jestem na Okęciu co 1-2 dni czyli dosyć często i wszystkie widoki znam. Moja ocena to 10/10 Myślę że nikt lepszej nie zrobi, bo wątpie że komuś by się chciało tyle robić. Mam jednak mały problem z nią.

Najpierw proszę screeny:

Kliknij na zdjęcia, by je powiększyć
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Problem tkwi w tym, że drogi kołowania są błędne co zresztą widać na screenach czy można jakoś naprawić ten problem? Rozumiem, że odpowiedź mogła być już na forum, ale nie wiem jakie słowa kluczowe wpisać w wyszukiwarkę, więc jeśli już było to bardzo proszę nie krzyczeć na mnie tylko mi wytłumaczyć. :)

Oczywiście scenerię zainstalowałem według instrukcji zawartej w pliku WARSZAWA. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam wykonawcę pięknej scenerii oraz wszystkich fanów lotnictwa.

*** Żeby nie czatować to wyedytuję post, afcad wkleiłem w Addon Scenery/Scenery z pliku WARSZAWA - offline.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Przemek-Pilot, łącznie zmieniany 2 razy.
lechende
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: lechende »

Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: Kuba Pa »

Sceneria ma DWA AFCAD’y do lotów online i offline i należy odpowiedni dla siebie umieścić a folderze Scenery

Staszku pewnie znasz problem ze strukturą ziemi w FSX, sceneria pewnie by poszła ale tekstury płyty i linie by niemiłosierne migały, bo oczywiście żeby przykryć stara płytę musiałem nałożyć na nią obiekt z wyższym layerem wprowadzając zmiany w pliku .asm
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Post autor: ToTom »

Czy linie kołowania na nowych płytach powinny mieć lampki? A jeśli tak, to które?
Piotr pisał o lampkach na drogach XYZ a u mnie w FS ciemno.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Tez nie mam oświetlenia dróg kołowania.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Nie ma oświetlenia, gdybym wiedział jak to zrobić to bym to zrobił ( najśmieszniejsze jest to że wiem jak to zrobić, a to i tak nie działa)
Pyzatym pomału wychodzą błędy w scenerii za które ponoszę odpowiedzialność, niestety tak to jest jak się robi wszystko w pośpiechu i bez odpowiednich testów. Jeśli uda mi się rozwiązać problem z oświetleniem obiecuje że zostanie wydana nowa wersja.

Dochodzą mnie coraz liczniejsze słuchy na temat spadku klatek, co jest uzasadnione bo sam mam dość duży spadek. Jak wcześniej pisałem po części powoduje to stara sceneria ale także nowe elementy. Można to trochę zniwelować usuwając niektóre części scenerii, proponuje usunięcie plików:
EPWA_Budowa.bgl
EPWA_Petrolot.bgl
EPWA_Pirs.bgl
Te dodatki nie mają większego znaczenia w poprawnym działaniu scenerii, wiec jeśli komuś zależy na płynnym działaniu można je usunąć.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Hmm. Kiedyś chyba widziałem artykuł jak to zrobić na scenerydesign.org, szukałes tam moze?

(Po 20. trochę pogrzebię. Na pewno nie jest to trudne bo mi się kiedys udalo powstawiac :D)
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzieki JeV za zainteresowanie. Ja wiem jak to zrobić, tylko nie wiem jaki plik ..fx odpowiada za dokładnie taki typ oświetlenia o jaki chodzi.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Fakt, ja bym zastosowal ktores z nav lights (widoczne pozniej, szkoda ze nie ma blue, ale centerline mozna zrobic). Tez nie wiem skad wziac lub edytowac jakies ffx ; )

Obrazek
Awatar użytkownika
pilot A
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: pilot A »

Panowie, widzę że u Was wielka rewolucja.
Nam dozowano atrakcję, bo lotnisko zmieniało sie systematycznie, choć powiem szczerze, że z nie mniejszą burzą. Bywało tak, że "żółte kartki" wychodziły co 5-7 dni. Potem wprowadzono w zasadzie dla wszystkich operacji Follow me i trochę się sytuacja uspokoiła, ale aktualne "żółtki" trzeba mieć.

Uwaga: wiekszość dróg na EPWA nie posiada oświetlenia centralnej! W czasie LVP CATII musimy kołować za Follow me.

PS
"Zółte kartki", "żółtki" to tymczasowe mapy poprawkowe od Jeppesena, drukowane na żółtym papierze.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Kuba, na chwilę obecną wyczarowałem taki efekt:
Obrazek

Postaram się jeden szkopuł jeszcze zwalczyć i będę mógł CI wysłać. Tak więc dojdź tylko jaką techniką to rozmieścisz ; ) (sprawa jest prosta, jeżeli zastosujesz się do artykułu, do którego dałem Ci adres)
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

pilot A pisze:Uwaga: wiekszość dróg na EPWA nie posiada oświetlenia centralnej! W czasie LVP CATII musimy kołować za Follow me.
A czy jesteś w posiadaniu informacji, które drogi jakie oświetlenie posiadają?
Moim zdaniem sceneria może nieco wyprzedzić stan obecny. Zafundujcie jej światła pod CATIII ;) Oczywiście jeśli możecie.
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

A ja z innej beczki (post powstał po konsultacji z Condim).
Kuba pokazałeś że potrafisz robić piękne obiekty w GMax - wykonałeś dużo dodatkowych obiektów do scenerii.
Łączysz to ze starą technologicznie scenerią Marka - "dziwne" drogi kolowania, problem z klatkowaniem ze względu na starą technologię .asm, a nie gmax.
Ze starego terminalu widać niewiele - wiem, że nieładnie podpowiadać komuś robotę, ale pokazałeś, że jak się chce, to można osiągnąć piękny efekt i pewnie zrobiłbyś to idealnie.
Sugestia (Condiego - ja się pod tym podpisuję) jest taka, żeby wykorzystać Twoje obiekty i wstawić na nowy podkład, który można zrobić prosto w AFCADZie (coś takiego wg AIP zostało już zrobione i dostępne jest pod nazwa Aerodromes of Poland. Jeżeli teraz byś swoje obiekty poustawiał na tym podkładzie, dodał oznakowanie lotniska dla pilotow, sceneria byłaby wydajniejsza (klatkowanie !) oraz w bardzo prosty sposób, można byłoby wpływać na zmiany jakie się dynamicznie tam dzieją ze względu na budowę.
To ze będzie brakowało kilku starych, znanych nam obiektów *hangary, czrl* bedzie dobrym pretekstem żeby zrobić je odnowa, lepiej i ładniej, a to potrafisz...
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Jacek »

podpisuje sie pod tym co napisal Tomek ,i mam nadzieje ze nie bedziesz mial nam za zle tego ze podpowiadamy co jeszcze z EPWA mozna zrobic.Sceneria dla mnie jest super, ale fakt gdyby sie udalo cos zrobic zeby dzialalo to plynniej to wszyscy by Ciebie ozlocili :)
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

M i P nie maja oswietlenia centralnej, Y i X chyba rowniez. A co do kolowania w LVP, to jazda za follow taka troche nieprzepisowa...
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Czyli co ToTom sugerujesz żebym zrobił wszystkie obiekty 3D w Gamxie a reszta (Approny TWY) w AFCAD'zie.
Musze przyznać ze mnie zaskoczyliście. Musze to dogłębnie przemyśleć.
1.Po pierwsze kończę inny scenerie nad którą siedzę od kilku ładnych miesięcy i chciałbym ją wreszcie wydać.
2.Jesli już bym sie zabrał za taką robotę (EPWA) to potrzebuje odpowiednich zdjęć na foto-tekstury.

Jeszcze się zastanowię. Dzieki pomocy JeV’a może uda mi się zrobić oświetlenie.
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Kuba Pa pisze:Czyli co ToTom sugerujesz żebym zrobił wszystkie obiekty 3D w Gamxie a reszta (Approny TWY) w AFCAD'zie.
Musze przyznać ze mnie zaskoczyliście. Musze to dogłębnie przemyśleć.
A gdybyś dostał nowe EPWA w AFCAD wstawisz tam to co już zrobiłeś a potem... potem się zobaczy?
Awatar użytkownika
pilot A
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: pilot A »

Bodzio W. pisze:M i P nie maja oswietlenia centralnej, Y i X chyba rowniez. A co do kolowania w LVP, to jazda za follow taka troche nieprzepisowa...
:shock:

(27OCT 15:00 UNTIL PERM) Following taxiways are availiable during category II operations with asistance of the follow me car only: C1 D1 D4 J Z T M1 M2 F P U1 and U2

oczywiscie zainteresowani ;) w celu dokompletowania informacji mogą poszperać w AIP. Tam powinno być wszystko na ten temat.
Ja wiecej nie mogę opublikować.
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ja to wszystko wiem, ale nie calkiem o to mi chodzilo...
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Jezeli chodzi o swiatla w AFCADzie, to mozesz je umieszczac nie tylko na drogach kolowania a gdzie chcesz. Oznacza to, Kuba, ze mozesz zrobic plik w AFCADzie z samymi swiatlami w ogole bez drog kolowania! Nic sie wtedy nie bedzie na siebie nakladac, po prostu pojawi sie oswietlenie. Zerknij tutaj: http://www.drzewiecki-design.net/Tutorials/airport6.htm . Tylko wtedy nie mieszaj to z automatycznym rozmieszczeniem swiatel, bo wychodzi glupi efekt. Jezeli natomiast nie chcesz w ogole korzystac z AFCADu przy projektowaniu, mozna inaczej. Chyba sam robisz te textury płyty wraz z taxiwayami. Mozesz zatem oswietlenie dac jako textura nocna _LM, moze to nawet bedzie wygladalo bardziej realistycznie niz effect w AFCADzie, zwlaszcza w wypadku centerline.

ps: odlatywalem dzisiaj z EPWA i zrobilem pare fotek nowego terminala, czy przeslac Ci je jak wroce czy masz juz wystarczajaco duzo materialow?

pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain

W sumie nie wiem co wam odpowiedzieć. Gdyby była inna sytuacja pewnie bym się zgodził, ale teraz mam kompletny brak czasu – szkoła-nauka-i jeszcze sceneria, a spać też pasuje ze 6-7 godzin. Myśle że jak na tą sytuacje nie mogę się tego podjąć. Jeśli ktoś by się podjął chętnie przekaże wszystkie moje materiały wraz z plikami źródłowymi EPWA Budowa. Po przeanalizowaniu, to jest kilkanaście sporych obiektów z wieloma teksturami, taki projekt wymaga zaangażowania i czasu…
Przepraszam jeśli komuś zrobiłem jakieś nadzieje tworząc dodatek Budowa, EPWA się nie podejmę (nawet samych obiektów 3D)
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Kuba , nikogo nie przepraszaj,bo dzieki Tobie mamy scenerie ktora w duzym stopniu urealnila latanie nad wawa. jako jeden dobrneles do takiego etapu i za to wielkie dzieki.
markiz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Golina

Post autor: markiz »

Kubuś, zrobiłeś kawał zajedobrej roboty i chwała Ci za to, a Ci którzy mają problemy, mieli je, mają i mieć będą na każdym kroku - szcza* na nich i robić swoje!
proud SIMNETAIR member
PLvACC & MLvACC STU+
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Zanim zaczniecie wylamywac wrota obrotowe to niech do was w koncu dotrze ze na czesci drog swiatel linii centralnej MA NIE BYC. Byly juz w tym temacie wyliczone. Dorabianie ich w scenerii nie bedzie mialo wiele wspolnego z as real.
markiz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Golina

Post autor: markiz »

Bodzio W. pisze:Zanim zaczniecie wylamywac wrota obrotowe to niech do was w koncu dotrze ze na czesci drog swiatel linii centralnej MA NIE BYC. Byly juz w tym temacie wyliczone. Dorabianie ich w scenerii nie bedzie mialo wiele wspolnego z as real.
Niestety nasze światła kołowania też nie są real ;)
proud SIMNETAIR member
PLvACC & MLvACC STU+
Przemek Tabisz
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Przemek Tabisz »

Panowie malkontenci dostajecie coś za darmo bo jedym kosztem jest wolny czas Kuby i jego dobre chęci - to raz. Dwa - najwięcej krytykują ci co w życiu nic nie zrobili tylko kożystają z gotowej pracy, przepraszam ale nie tędy droga. Ludzie jak jesteście tacy mocni w krytyce to pokażcie swoje prace i też je publicznie ocenimy. Co roku mamy wysypy modelarzy, budowniczych czy innych designerów. I tylko ok. 1% z nich pozostaje w "pracy" reszta to słomiany zapał.
Kuba zakończ prace nad EPWA i zajmij się swoim projektem, sorrki że zdradzam.
Już, mam nadzieję że nie długo, wszyscy "narzekacze" od wołają swoje słowa.
Coming soon ...

Pracuj, pracuj ja i kilka osób czeka na wyniki.
Awatar użytkownika
piotr-pajor
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: piotr-pajor »

Dokładnie, masz racje, kazdy napisze ze to cos tam a to to lipa, robienie sceneri to nie jest takie latwe zadanie, najpierw trzeba skapletowac programy, poradniki i plany, robienie sceneri to duzo czasu i wysilku, niech Ci co komentuje wszystko na nie, niech to Oni pokaza co potrafia i my wlasnie skomentujemy Ich prace, zobaczymy wtedy co powiedza.

A EPLL w ten weekend najprawdopodobniej,
Project LODZ - już niedługo sporo niespodzianek !
www.projectlodz.eu
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzieki wszystkim za dobre słowo.
Krytyką się nie przejmuje jeśli jest uzasadniona (to tylko pomaga bo wiadomo co poszło nie tak i następnym razem nie będzie takiego problemu) jeśli nie to gorzej…(bez komentarza)
A błędy wychodzą, czemu się nie dziwię, sceneria robiona w kilka dni, w pośpiechu, jeszcze na czyichś „śmieciach”(sory za to określenie)

Przemku nie zdradziłeś, ale jak tak dalej pójdzie to mnie też uznacie za takiego co dużo obiecywał i nic nie zrobił.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: wibwk »

Jako jeden z piewszych postów na tym forum chciałbym podziękować Kubie za ruszenie tej już zmurszałej scenerii, dobra robota. Kilku próbowało i się poddało, może Ty jednak pociągniesz ją jeszcze trochę?

P.S.
Nie dasz się namówić na zmniejszenie piaskownicy przy północnym pirsie? tak jak w fazie B, i usunięcie tablicy desygnatora M1 zostawionego przy budynku.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Ze starej scenerii niczego się nie usunie
Sebol
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Sebol »

Stanowiska 31-36 są otwarte. właśnie wróciłem z epwa i widziałem że stawiają tam ATRy
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Witam ja z takim pytankiem .scenerie zainstalowalem ,bardzo sie podoba ,ale przyszlo mi cos do glowy .mianowicie, chodzi o nocne podswietlenia terminali.chcialem zrobic to sam zeby Kubie glowy nie zawracac/mam nadzieje ze Kuba sie nie obrazi ze cos tam probuje przerobic , ale to na wlasny uzytek/Poczynilem pierwsze proby w zwyklym paint zmieniajac kolor szyb na jasniejszy ,ale to oczywiscie nie dalo zadnego rezultatu ,trzeba zrobic komplet tekstur dziennych i ,, swiecacych,, nocnych ,pytanie tylko brzmi jak zrobic tekstury ktore beda swiecily i na dzien beda sie podmienialy na zwykle.
Sorry ze tak kombinuje ale zima jest ,cos trzeba robic wiec zabralem sie za zabawe w malowanie tekstur ,narazie sukces niewielki bo podrasowalem sobie kolor lini kolowania :)
pzdr Jacek
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain

W sumie twoje wysiłki są daremne, bo musisz mieć plik źródłowy żeby przypisać tekstury nocne, z tego co przeczytałem to raczej się nie orientujesz jak to zrobić wiec nawet wysłanie Ci pliku źródłowego nic nie da, a paintem możesz się bawić ale najlepiej zrobić to w Corelu albo innym bardziej zawansowanym programie. Oświetlenia nie było, bo jak sceneria była publikowana to T2 jeszcze nie był otwarty(przyloty)
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

dzieki.liczylem ze bedzie jakas prosta metoda :) .
jak widzisz dopiero zaczynam sie bawic w przerobki wiec jestem llaikem,dlatego takie pytanie padlo z mojej strony. pzdr Jacek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Jacku, Kuba ma rację. Gdyby on już stworzył tekstury nocne, nawet takie same jak dzienne lub po prostu ciemniejsze i je przypisał do modelu, nie byłoby problemu z edycją. A jeśli tex nie są przypisane, to niestety - nic nowego nie zrobisz. Najwyżej możesz dzienne zastąpić nocnymi. ;-)
Obrazek
Cyberbol
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: UK - Newark

Post autor: Cyberbol »

Czy jest jakiś poprawny AFCAD aby kontrola ruchu w fs2004 nie kierowała mnie przy kołowaniu przez te piaskownice ?. Próbowałem AFCAD dołączony do scenerii Offline i Online i nic z tego.
ASUS P5B Deluxe WiFi / E6600@3200 / GEIL 4 GB DDR2 800 4-4-4-12 + / XFX Geforce 7900GT 256 OC
Latam na FS2004 oraz FSX Deluxe PL
Awatar użytkownika
piotr-pajor
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: piotr-pajor »

A może masz jeszcze AFCAD ze starej wersji?
Project LODZ - już niedługo sporo niespodzianek !
www.projectlodz.eu
Sebol
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Sebol »

A czy w najbliższym czasie możemy spodziewać się afcada ze standami 31-36 i płytą wojskową ?
Pozdrawiam SEBOL
GG:7199365
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba Pa
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Tak. Nowsza wersja z tymi stanowiskami i teksturami z mipmapingiem jest już gotowa, ale czekamy aż w realu otworzona zostanie taxi A3 (koniec marca początek kwietnia) wtedy to zostanie udostępniona nowsza wersja scenerii.
ODPOWIEDZ