Problemy na lotniskach po zainstalowaniu AoP

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

PS-HT1
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPPO

Problemy na lotniskach po zainstalowaniu AoP

Post autor: PS-HT1 »

Bardzo chciałem mieć większość polskich lotnisk i lądowisk więc zainstalowałem sobie Aerodroms of Poland dodatek, o którym kiedyś było już tu napomniane, a o którym ciut więcej mówiono na forum vacc.

Po dodaniu dodatku pojawiły się problemy na lotniskach na których miałem już jakieś scenerie, problem wygląda jak na obrazkach poniżej... dodam tylko co jeszcze mam poinstalowane i może ktoś będzie potrafił powiedzieć co z tym fantem zrobić :)

Mam:
- Airport Environment 7.0
- Real Environment Pro
- Poland me - mesh
- EPWW VFR Points
- VFR 3D PL Landmark
- patch do Fs

Oraz scenerie lotnisk z vacc lub netu.

Dodać należy również, że błędy widać do 300ft nad ziemią, potem znikają i wszystko jest niby normalnie, po ponownym zniżeniu do pasa błędy są na nowo - przynajmniej na EPPO tak jest.
Załączniki
epkt1.jpg
epkt1.jpg (61.33 KiB) Przejrzano 8783 razy
eppo1.jpg
eppo1.jpg (55.18 KiB) Przejrzano 8783 razy
2 budki
2 budki
eppo2.jpg (50.38 KiB) Przejrzano 8783 razy
eppo3.jpg
eppo3.jpg (79.58 KiB) Przejrzano 8783 razy
eppo4.jpg
eppo4.jpg (55.64 KiB) Przejrzano 8783 razy
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

Może co za dużo to nie zdrowo ?!
Pewnie trzeba poprzestawiać scenerie, np Poland mesh niżej niż lotniska.
PS-HT1
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Czy za dużo to nie wiem :) ale sprawdziłem dzisiaj ten dziwny błąd w inny sposób odinstalowałem FSa zainstalowałem ponownie, wrzuciłem AoP i do tego miejsca było git. Potem wrzuciłem scenerie EPPO+fixEPPO i znowu pas miałem pod ziemią, tabliczki taxi na środku drogi kołowania, i 2 budki od ILS-u.
Ale zrobiłem też inną próbe w AFCADZIE wszedłem sobie w pliczek AP952130.BGL i dalej w Ławice EPPO i wywaliłem wszystko (pas, taxi, rampy, itp), podniosłem elewacje pasa do 94m i problem zniknął :) niestety zapisując wynik mojej pracy w tym pliku kasuje pozostałe lotniska w nim zapisane :(

I mam teraz pytanie czy da się jakoś edytować pliki .BGL w taki sposób żeby zmieniać tylko dane jednego lotniska a inne pozostawić bez zmian??
Awatar użytkownika
Tusha
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gostyń

Post autor: Tusha »

Jeśli chcesz edytować tylko jedno lotnisko otwórz go w Afcadzie np EPPO i "kliknij ikonkę z czarną linią między dwoma kropkami i "narysuj" linię w osi pasa na całej jego długości. Problem powinien zniknąć.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Niekoniecznie. Zdecydowanie pewniejszy sposób to umieszczenie pod pasem warstwę płyty lotniska, która wyrównuje dokładnie teren. W FSX chyba nie działa.
Obrazek
PS-HT1
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Hmm to może trochę inaczej...
AoP to dodatek w którym są pliki .BGL sam Fligtht też zawiera deafultowo pliki .BGL instalacja dodatku polega na podmianie wybranych plików .BGL

Plik AP952130.BGL jest plikiem odpowiadającym za logikę lotniska ( taxi, runway, płyta - taki "AFCAD"). Modyfikując zwykłego AFCADA możemy sobie w nim poustawiać drogi kołowań i co nam się tam jeszcze chce, po czym zapisać go pod jakąś tam nazwą, z tym, że taki zmodyfikowany plik zawiera tylko 1 lotnisko.
Plik deafultowy AP952130.BGL zresztą jak i ten podmieniony z AoP nie posiada logiki dla jednego lotniska tylko dla kilkunastu (2 czeskie i kilkanaście polskich, w tym EPPO) i jeżeli go sobie wyedytuję w programie AFCAD to nic mi to nie da ponieważ nie będę mógł go zapisać pod nazwą AP952130.BGL... dlaczego?? Ponieważ jeżeli zmuszę program AFCAD do takiego zapisu to on to wykona ale po takim zapisie plik AP952130.BGL będzie zawierał tylko logike dla EPPO a inne lotniska przepadną. I stąd moje pytanie czy jest jakiś program w którym mogę otworzyć sobie AP952130.BGL i z tych kilkunastu lotnisk usunąć dane dla EPPO a dane dla innych lotnisk pozostawić bez zmian.

Dodam, że nie chodzi tylko o sam "porwany pas" ale o wystające z dróg kołowania tabliczek zjazdów, o zdublowane budki od ILS-u, co spowodowane jest nałożeniem się scenerii EPPO i STOCKOWEGO afcada (zawartego w AP952130.BGL) dla tego lotniska. Jedynym chyba rozwiązaniem będzie wycięcie tego deafultowego, tyle, że w AFCADzie tego się nie da zrobić - chyba.
Co do ikonki z czarną kreską to jest to Runway taxi link i niestety za wiele on tu nie pomoże

Czekam na propozycje co z tym fantem począć...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Post autor: konraf »

A zerknij tu:
viewtopic.php?p=17070#17070
Tam niektorym tez sie takie cuda działy na nowym EPPO.
I to:
http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?t=15288
wypowiadał sie tu autor AoP.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

A może przyczyną błędów w EPPO jest niewykonanie zaleceń opisanych w pliku readme.txt tej scenerii:
"Installation instructions:
2. Backup file AP952130.BGL located in Scenery/Eurw/scenery folder. This file will be updated to correct default elevation of the airport.
It will not affect any other airport in your Flight Simulator.
3. Unpack the zip archive into main Flight Simulator 9 directory. Make sure that "Use folder names" option is marked."
Wielokrotnie to już wyjaśniano, jeśli prawidłowo zrozumiałem opisany problem.
Pozdrawiam
PS-HT1
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przyczyną błędów nie jest...o przepraszam nie było niewykonanie instrukcji zawartej w scenerii EPPO, poza tym opisałem dokładnie problem który występował więc wystarczy przeczytać uważnie co napisałem żeby stwierdzić że wrzucanie pliku BGL dodanego do scenerii nic nie da .....ale to wszystko tak na marginesie...

Męczył mnie ten problem strasznie i wykombinowałem banalnie proste rozwiązanie takie, że "wilk syty i owca cała" tzn niema problemów, a przynajmniej nie zauważyłem na żadnym, na lotniskach z dodatkowych scenerii, a oprócz tego mamy wszystkie 106 lotnisk zawartych w dodatku AoP.

Jak...?
Wystarczy zrobić buckup folderów lub plików, które będą modyfikowane przez AoP, następnie "zainstalować" dodatek AoP zgodnie z instrukcją, potem włączyć AFCADa otwierać w nim lotniska z listy znajdującej się w README AoP i zapisywać każde z 106 lotnisk w jakimś tam sobie katalogu (powstanie 106 plików AF2_EP...BGL).
Po skończonej pracy przywracamy oryginalne pliki FS'a, a uzyskane pliki AF2_ep...BGL wrzucamy do folderu SCENERY w ADDEDSCENERY w FS9. Następnie uruchamiamy FS'a i cieszymy oko ponad setką polskich lotnisk :)... niby proste ale daje nam to niemodyfikowaną "elewacje" terenów i niema błędów a sceneriami "addon" z netu.

Taki zabieg (zapisanie 106 lotnisk w BGL) ma też inny plus, a mianowicie każdemu z nich możemy przypisać ruch AI wedle naszego uznania (deafultowe lotniska z AoP rzadko miały przypisany ruch).

Niniejszym oświadczam, że problem został rozwiązany :)
pozdrawiam
PS-HT1
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Poprzednia metoda była dobra ale należy jeszcze zrobić kilka rzeczy żeby wszystko idealnie działało a mianowicie:
1. W AFCADzie otworzyć 6 lotnisk i zapisać jako osobne .BGL: UK0O, UKLI, UKLL, UKLN, UKLR, LKHD, LKLB
2. Z FS'a usunąć pliki: AP952130.bgl, AP954140.bgl, AP952120.bgl, AP953130.bgl
3. Z plików z dodatku AoP usunąć wszystkie zaczynające się od AP... a resztę przekopiować do odpowiednich katalogów.
ODPOWIEDZ