Jak podjąć naukę latania (Politechnika Rzeszowska)

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

dominika_03

Post autor: dominika_03 »

Hej mam pytanko: nie zdawalam maturki z matmy i fizyki. Czy jest wogóle sens probować? Przyjma mnie? Z gory dziekuje za odp. Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: konraf: Sob 23 Gru, 2006 19:58 ]
Interpunkcja, interpunkcja, interpunkcja
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez dominika_03, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Spróbować nie zaszkodzi ;) Możesz też zdawać egzaminy wewnętrzne z matmy i fizyki. Ale nawet na politechnice przydaje się umiejętność używania znaków przestankowych ;)

Pozdrawiam
tomek1988
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Przysucha/W-wa

Post autor: tomek1988 »

dominika_03 pisze:Hej mam pytanko: nie zdawalam maturki z matmy i fizyki. Czy jest wogóle sens probować? Przyjma mnie? Z gory dziekuje za odp. Pozdrawiam.
Chodzi Ci o dostanie się na uczelnię, czy na pilotaż? Moim zdaniem ważniejsze od tego, czy zdawałaś maturę z matematyki i fizyki jest to, jak dobra czujesz się z tych przedmiotów. Tak jak napisał Tidit, są jeszcze egzaminy wewnętrzne.

Pomimo, że w ostatnim roku szkolnym miałem średnią powyżej 5, lubię przedmioty ścisłe i jestem zdecydowany na naukę na politechnice, obawiam się początków na niej (pewnie będzie spory skok stopnia trudności :)). Sama wiesz najlepiej, czy odpowiadają Ci przedmioty ścisłe.

Teraz temat "Jak podjąć naukę latania (Politechnika Rzeszowska)" od trochę innej strony ;).
Od ponad dwóch lat myślę o szkoleniu szybowcowym, jednak dla mnie jest to zagadnienie dosyć problematyczne, szczególnie teoria w czasie roku szkolnego. Dojazdy do Aeroklubu po kilkadziesiąt kilometrów :roll: ... Trzeba to było załatwić w poprzednich latach, może jakoś bym przetrwał całe weekendy spędzone poza domem i bez nauki, ten rok w zasadzie już przepada... Matura. Jak na razie wiem tylko, że Aeroklub Warszawski przeprowadza więcej niż jeden kurs teoretyczny rocznie, ale i tak nie ma żadnego w okresie wakacyjnym... Zresztą nie dziwi mnie to, w końcu to sezon szkoleń praktycznych. Gdyby jednak był jakiś zaczynający się od razu po maturze...
Ostatnio zmieniony sob 23 gru, 2006 22:07 przez tomek1988, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Ja po maturze pisemnej z angielskiego pojechałem od razu na egzamin z teori szybowcowej ;) (w garniturze i pod krawatem ;) )
dominika_03

Post autor: dominika_03 »

Sorki za te znaki ale szybko pisalam. Dzieki za odpowiedz. Oczywiście chodzi mi o pilotaż. Z przedmiotami tj. matematyka, fizyka nie jest najgorzej , ale tez nie rewelacyjnie. No nic jeszcze raz dzięki za odp. Życze Wesołych Świat i szczęsliwego Nowego Roku oraz wystrzałowergo SYLWESTRA
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Pamiętaj, że na pilotaż liczy się średnia ocen z trzech semestrów oraz doświadczenie lotnicze (szybowce i samoloty) ;) Również życzę Ci Wesołych Świąt.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

tomek1988 pisze:Teraz temat "Jak podjąć naukę latania (Politechnika Rzeszowska)" od trochę innej strony ;).
Od ponad dwóch lat myślę o szkoleniu szybowcowym, jednak dla mnie jest to zagadnienie dosyć problematyczne, szczególnie teoria w czasie roku szkolnego. Dojazdy do Aeroklubu po kilkadziesiąt kilometrów :roll: ... Trzeba to było załatwić w poprzednich latach, może jakoś bym przetrwał całe weekendy spędzone poza domem i bez nauki, ten rok w zasadzie już przepada... Matura. Jak na razie wiem tylko, że Aeroklub Warszawski przeprowadza więcej niż jeden kurs teoretyczny rocznie, ale i tak nie ma żadnego w okresie wakacyjnym... Zresztą nie dziwi mnie to, w końcu to sezon szkoleń praktycznych. Gdyby jednak był jakiś zaczynający się od razu po maturze...
Ja miałem teorię w lutym tego roku. Wyglądało to tak, że musiałem zwalniać się z ostatnich lekcji, jechać 16km do domu, potem po zjedzeniu obiadu na przystanek i 40km do B-stoku na 16:30. Zajęcia kończyły się o 21:00, a ja wracałem do domu o 22:30. Potem do wyra i o 6:00 wstawałem by wszystko zaczynało się od nowa. I tak przez piękne 2tyg. mojego życia. Było warto :)

Na EPBK w 2006 roku były kursy zima w lutym i latem w lipcu (te drugie - na nich nie byłem - są moim zdaniem lepsze bo dużo czasu spdza się na płycie lotniska razem ze sprzętem, a i kursy szybciej trwają). U ciebie będzie pewnie podobnie.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt! :).
tomek1988
Cadet
Cadet

A ile właściwie trwają studia na PRz? Jak rozumiem są to tylko studia inżynierskie, więc gdybym chciał mieć jeszcze magistra, musiałbym udać się na przykład na Politechnikę Warszawską?
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Z tego, co ja się oriętuję to PRz trwa 5 lat. Codzi tu o Pilotaż, jak z resztą profilow, nie wiem.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Są to normalne studia I i II stopnia czyli 5 lat. Jak chcesz robić magistra po inżynierce nic nie stoi na przeszkodzie robić na PRz. Ludzie PRz to naprawdę zwykła politechnika jakich wiele w naszym kraju ;)
tomek1988
Cadet
Cadet

Tak wcześniej myślałem, jednak między innymi te strony wspominają tylko o studiach I stopnia:
http://rekrutacja.prz.edu.pl/info/index.php?pozycja=kierunki
http://www.prz.rzeszow.pl/pl/wbmil/index.php?page=dzienne

Ale pewnie są to przede wszystkim informacje dla kandydatów na studentów.
lelumpolelum
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGL/EPRZ

Post autor: lelumpolelum »

tidit pisze:Są to normalne studia I i II stopnia czyli 5 lat. Jak chcesz robić magistra po inżynierce nic nie stoi na przeszkodzie robić na PRz. Ludzie PRz to naprawdę zwykła politechnika jakich wiele w naszym kraju ;)

No wlasnie chyba nie do konca jest tak jak mowisz. Studia I-go stopnia na PRz trwaja 4 lata, a II-go stopnia beda trwac 2 lata. Co do tych studiow II-go stopnia, to chyba nawet nie ma jeszcze oficjalnej informacji, ktora dokladnie opisywalaby je, ale pewne jest to, ze je zrobia. Na razie ludzie wciaz sa na tych "starych" jednolitych (5 letnich), wiec przez jakis czas jeszcze powinno byc cicho o tych II-go stopnia. Jesli bzdury pisze, to poprawiac.

Pozdrawiam
Michal
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

No fakt zapomniałem, że te I stopnia są 4 letnie. :oops: Co nie zmienia faktu, że to w dalszym ciągu normalna uczelnia wyższa :P
tomek1988
Cadet
Cadet

WilkzPolski pisze:I tak przez piękne 2tyg. mojego życia. Było warto :)

Na EPBK w 2006 roku były kursy zima w lutym i latem w lipcu (te drugie - na nich nie byłem - są moim zdaniem lepsze bo dużo czasu spdza się na płycie lotniska razem ze sprzętem, a i kursy szybciej trwają). U ciebie będzie pewnie podobnie.
Teoria codziennie przez 2 tygodnie zdecydowanie bardziej by mi odpowiadała :). Jednak aerokluby do 100 km od mojego miejsca zamieszkania w większości organizują tylko jeden kurs rocznie, w dodatku w weekendy, a w Radomiu zapisy są już chyba zamknięte. Na szczęście znalazłem stronę Aeroklubu Ziemi Piotrkowskiej, na której piszą tak:
Szkolenie teoretyczne przeprowadzamy na zasadzie konsultacji. Organizujemy wykłady i konsultacje w Warszawie, Łodzi czy innym mieście, gdzie znajdzie się grupa kandydatów. Kursy teoretyczne organizowane będą w miarę potrzeb w ciągu całego sezonu.

Jeśli zdecydujesz się na szkolenie to wpłacasz 300 zł za szkolenie teoretyczne i dostajesz w formie papierowej lub elektronicznej komplet materiałów. Są to skrypty wszystkich przedmiotów oraz pytania testowe z całego materiału. Spośród tych pytań wybrane są pytania tworzące egzamin testowy, który zdajesz przed przystąpieniem do lotów. Dostajesz kontakt do osób, z którymi możesz konsultować się co do przerabianego materiału. Możesz to robić osobiście lub via e-mail czy programy ICQ a'la Gadu-Gadu. Materiał kursu teoretycznego omawiany jest podczas wykładów i konsultacji organizowanych w miejscu gdzie zbierze się grupa kandydatów.
Napisałem kilka e-maili do różnych Aeroklubów, żeby się zorientować w sytuacji :).
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Dowiedz się też, czy będą ci potem 'ewentualnie' mogli wystawić zaświadczenie o ukończeniu teorii. Bo wiem, że w pewnym klubie normalnie robią kursy, teoria też jako taka jest, do latania dopuszczają, ale zaświadczenia o teorii nie dają ;) być może tymczasowo (?), ale lepiej się dowiedz.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

A to nie wystarczy wpis w książeczce o zaliczeniu TKS?
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

W książeczce to w książeczce, ale zaświadczenie to wszystko. Musi być, a co do wypowiedzi ciemnego21, to ja powiem, że brzmi to troszkę niewiarygodnie. No bo z tego co wiem to wpis w książeczce robi się na podstawie zaświadczenia ukończenia szkolenia (i wyników TKS tam zawartych)... Jakim cudem mogą nie wydać zaświadczenia?? Może coś pokręciłeś??... :?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Ja np takowego zaświadczenia na rękę nie dostałem, chociaż wiem, że takowe leży w dokumentacji na lotnisku
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Nie... nie pokręciłem na pewno, ale niewiarygodne ... owszem, sam nie mogłem uwierzyć ;) Np jak robiłeś licencje to nie musiałeś składać papieru o zakończonej teorii ?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Przecież praktykę robiłem w tym samym ośrodku szkolenia co teorię, a zaświadczenie leży u nich w dokumentacji ;)
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

No i co licencje też ci dali w aeroklubie ? :) .... pytałem o licencje. Bo z tego co mi wiadomo przed zdawaniem na ww licencję trzeba złożyć zaświadczenie o skończonym kursie teoretycznym .
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

A czy ja gdzieś napisałem, że mam już licencję? :P

Wiesz dla mnie to żaden problem dostać to zaświadczenie. Po prostu idę i szef wyszkolenia mi takowe wyda bez mrugnięcia okiem.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

No właśnie... a niektóre/pewien aeroklub/y nie mogą wydać takiego zaświadczenia... ( jak już napisałem być może tymczasowo, nie wiem, ale koledze nie wydali bo nie mogli ) a co za tym idzie nie można mieć licencji...
Wiem, wszystko dziwne itp... bo teorie jako taką robią, latać możesz, ale zaświadczenia nie dają, bo nie mogą.
Chciałem tylko uprzedzić o takiej oto ewentualności ;)
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Zaświadczenie jest potrzebne tak do otrzymania licencji, jak i do zrobienia świadectwa radiooperatora. Niedługo szykuję się do zdawania pełnego świadectwa (starczy i do licencji CPL) i takie zaświadczenie musiałem niedawno odbierać. Czyli o ukończeniu teorii i odbytej praktyce lotniczej w liczbie 15tu godzin w powietrzu. To troszkę inne zaświadczenie bo dotyczące radiostacji, ale to też jest zaświadczenie, które trzeba mieć. Więc jeśli to prawda, że istnieją - mój ty Jezu - aerokluby, które nie wystawiają zaświadczenia o ukończonym kursie, to pytaj się też czy wystawiają i takie zaświadczenia.
Niedługo będę miał te egzaminy więc opowiem jak to wyglądało, co by rozświetlić wam drogę do PL(G) ;)
APO003

Post autor: APO003 »

Witam , mam 16 lat, latam juz 2 lata na VATSIM, od Marca chce się szkolic w kierunku lotnictwa, tak aby w przyszłosci być pilotem, np w PLL LOT, czy mogłbym prosic o szczegłowe wyjasnienie co , jak i gdzie mam zrobic?, bardzo bym prosił bo wszyscy mwia co innego a ja sam juz nie wiem co mam robic :( , zgry dziękuje
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Kuba Mędrzycki »

A czemu akurat LOT? W Wizzairze możesz latać bez Polibudy :)
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Kuba Mędrzycki pisze:A czemu akurat LOT? W Wizzairze możesz latać bez Polibudy :)
Co masz na myśli ?

Drogi są właściwie 2... jedna dla bogatych, bo latanie, jak każdy wie tanie nie jest. No i tutaj robisz sobie wszystkie licencje za własne pieniądze (PPL, CPL, ME, ATPL - jak dobrze pójdzie powinieneś zmieścić się w 100 tys... z kawałkiem. A druga to taka że idziesz na PRz, o której to właśnie jest ten temat.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A odpowiadając na pytanie, to powiem tak:
-dobra matura (matma, fiza, anglik dobrze widziane)
-polibuda
-kursy szybowcowe, samolotowe
-nalot
-przyjęcie po 3cim semestrze na pilotaż
Potem samo się wyjaśni ;)
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

APO003 pisze:Witam , mam 16 lat, latam juz 2 lata na VATSIM, od Marca chce się szkolic w kierunku lotnictwa, tak aby w przyszłosci być pilotem, np w PLL LOT, czy mogłbym prosic o szczegłowe wyjasnienie co , jak i gdzie mam zrobic?, bardzo bym prosił bo wszyscy mwia co innego a ja sam juz nie wiem co mam robic :( , zgry dziękuje
Nie zadałeś sobie trudu przejrzenia tematu. [']
SP-TFU
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPRU

Post autor: SP-TFU »

Mam pytanie do aktualnych MDLarzy. Wczoraj studiowałem waszą ścianę płaczu pod dziekanatem i doczytałem się, że 26 jest test lotniczy dla kandydatów do kwalifikacji pilotażowej. Cóż to jest?
PS
W odpłatności za zakwaterowanie jest pozycja - przy czterech osobach w pokoju trzyosobowym. Gra się w marynarza, kto na materacyku między łóżkami?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Obok było wyszczególnione czego dotyczy: m.in. ogólna wiedza o organizacji lotnictwa cywilnego, coś o konstrukcjach lotniczych, trochę o mechanice lotu itp.
Frytek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Frytek »

Mam pewnien dylemat. Po maturze, oczywiscie chcialbym podjąc nauke latania na Politechnice Rzeszowskiej. Jestem juz w 3kl. gimnazjum warszawskim i nie wiem gdzie teraz dalej sie edukowac. Czy zlozyc papiery do Technikum Lotniczego im. Bohaterów Narwiku (kierunek technik awionik) czy do Liceum ogólnokształcącego o klasie matematyczno-geograficznej, lub matematyczno-fizycznej?

Przepraszam za wszelkie błędy ortograficzne/stylistyczne, ale jest juz dosc pozno i ogólnie nie odpowiednia pora na pisanie posta (Spac mi sie chce ;/)
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: kubahh »

Technikum było wcześniej omawiane ! Technik-awionik a pilot ? Technikum owe kształci Cię na mechanika lub awionika. Najlepsza jest w tym przypadku mat-fiz.
Kuba
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Kubahh nie zgodzę się z Tobą. Frytek idź do technikum. Będzie Ci o wiele łatwiej na początku studiowania.
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

To są cytaty uczniów tej szkoły, więc stąd ta rada, a NA PEWNO najlepsza będze mat-fiz, bo tak nawet mówią piloci, ewentualnie geo. Nie wiem, czy po prostu potencjalnego konkurenta nie zwodzisz na manowce :)

"Chodzę do tej szkoły. Jeśli chcesz być pilotem, to raczej ona Ci w tym nie pomoże, chyba, że jak już będziesz mechanikiem to raczej przyda Ci się zdobyta wiedza, podczas odpowiedzi na pytania z zakresu mechaniki podczas LKE na licencje pilota.

Praktyki mamy w PLL LOT od klasy 2"

"Ogólnie polecamy Ci tą szkołę, wiele się nauczysz. Idąc na awionika, po skonczeniu tej klasy masz tytuł awionika i masz dużą wiedzę o elektonice, jak coś..."
Kuba
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

kubahh pisze:To są cytaty uczniów tej szkoły, więc stąd ta rada, a NA PEWNO najlepsza będze mat-fiz, bo tak nawet mówią piloci, ewentualnie geo. Nie wiem, czy po prostu potencjalnego konkurenta nie zwodzisz na manowce :)
Jakiego konkurenta? Na jakie manowce? Wstałeś dzisiaj lewą nogą?
Z doświadczenia wiem, że lepiej jest być po technikum, niż po ogólniaku, nawet mat-fiz, jak się chce iść na PRz (czy wogóle na politechnikę)

Ja skończyłem LO i strasznie teraz żałuję. Jak dla mnie EOT. Geografia jest kompletnie nie przydatna, nawet nie bierze się jej pod uwagę przy rekrutacji.

PS.
kubahh pisze:NA PEWNO
a tak wogóle to skąd ta pewność? Studiujesz na Politechnice Rzeszowskiej?
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

[/quote]a tak wogóle to skąd ta pewność? Studiujesz na Politechnice Rzeszowskiej?[/quote]
Heh. Nie trzeba być geniuszem żeby widzieć, że mat-fiz ma z pilotem najwięcej.
Bardzo dobrze dzisiaj spałem choć o godzinę krócej :P i wiem o czym mówię bo sam dostawałem różne rady. Jesteśmy Polakami a jak myślimy każdy wie- jak ja nie będe to czemu on ma być? Tematy o szkołach były dogłębnie omawiane i się z nimi zapoznałem. Wnioskuje głównie z nich jak i z własnych informacji i przeświadczeń.
PS.
Apropos, czy i gdzie studiujesz jeśli można?
Kuba
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

kubahh pisze:i wiem o czym mówię bo sam dostawałem różne rady. Jesteśmy Polakami a jak myślimy każdy wie- jak ja nie będe to czemu on ma być?
Coś insynuujesz?
kubahh pisze: Apropos, czy i gdzie studiujesz jeśli można?
Studiuję na PRz, na lotnictwie ;)
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Gratuluję! Ale na lotnictwie to znaczy ? Budowa maszyn ... , pilotaż ? A skoro studiujesz tam, to czemu żałujesz że nie skończyłeś technikum? Wnioskuje że dostałeś się tam gdzie chciałeś, a nawet jak nie ten kierunek to przynajmniej podobny.
Kuba
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Jestem dokładnie na Wydziale Budowy Maszyn i Lotnictwa. Nabór na pilotaż jest po 3 semestrze, a na pozostałe specjalności po 5 semestrze. Dostałem się tam gdzie chciałem (oprócz Rzeszowa dostałem się też na MEiL na Politechnikę Warszawską), ale wiedza wyniesiona po 4 latach technikum jest o wiele bardziej przydatna na zajęciach niż wiedza po 3 latach LO.

PS. Kumpel z grupy ma zwolnienie z Podstaw Elektrotechniki, tylko dlatego, że ukończył technikum elektroniczne i zdał tutaj egzamin. On ma już 5 w indeksie, a ja zaliczyłem już 2.0 bo źle podpiąłem kabelki pod watomierz ['].
ODPOWIEDZ