PMDG 747-400 Queen of the Skies
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
ABAB
Skoro robisz to co w tym poradniku to w czym problem. Widać nie do końca przeczytałeś. A wszystko w nim jest napisane.
http://img480.imageshack.us/img480/9490 ... d02ez5.jpg
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Marcin EPML
http://www.precisionmanuals.com/html/downloads/docs.htm
Type Rating Lesson 1 - 4 - polecam.
Type Rating Lesson 1 - 4 - polecam.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
ABAB
Można, ale tam masz pustkę - brak tekstur.ABAB pisze:A tak na marginesie - czy można poruszać się też po dolnym piętrze w 747 za pomocą active camera?
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Wykonuję lot testowy na trasie (wstyd napisać) EPKK-EPWA. Mimo tak krótkiej trasy samolot nie ma problemów aż do momentu podejścia. Wyliczona prędkość przyziemienia to 153 węzły (w FMC jest wpisane +5, czyli 158). STAR to ARDAG2U, lądowanie na 33. Benek ładnie zwalnia do 240 poniżek 10000 stóp, ale potem zaczynają się problemy. FMC przewidział "dla" LIN, MASAK i LASKU prędkość 240 węzłów, "dla" pasa 158. Prędkości wydają mi się sporo za duże, dlatego zmieniłem je kolejno na 180, 158 i 158. Lecę w LNAV i VNAV. Po zwolnieniu do 240 węzłów bug zostaje na 240 i ani myśli o zejściu do 180. Autothrottle utrzymuje te 240.
Czy robię coś źle? Mógłbym przejść na SPD (VNAV override), ale chcę jak najbardziej wyręczyć się automatyką.
Lot powtórzyłem kilka razy, za każdym z nich sytuacja powtórzyła się
Czy robię coś źle? Mógłbym przejść na SPD (VNAV override), ale chcę jak najbardziej wyręczyć się automatyką.
Lot powtórzyłem kilka razy, za każdym z nich sytuacja powtórzyła się
-
PZL Belfegor
- Moderator

Wklepałes do FMC FL120, a na AP ustawiłes te 12000 ft?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
....to po pierwsze i najwazniejsze, a po drugie zauważyłem u siebie, że niekiedy trzeba dwukrotnie w FMC wklepać i potwierdzić tą samą zmianę zeby samolot "załapał" - dotyczy to zarówno zmian w wysokości jak i prędkości.konraf pisze:Wklepałes do FMC FL120, a na AP ustawiłes te 12000 ft?
A własnie co do prędkości: może po prostu pomiędzy punktem nad którym masz 240 a tym nad którym chcesz mieć np. 180 jest zbyt mała odległość, i FMC nie będąc w stanie jej redukować jednocześnie zmniejszając wysokość po prostu się "zawiesza"?
Ags ma rację - nie bój się AP tym bardziej, że w tym 747 bardzo ładnie sprawdza się nawet tryb V/S w przeciwieństwie do PMDG737, gdzie jedynym słusznym jest LVLCH
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
-
PZL Belfegor
- Moderator

Tak, nie zapomniałem o MCP.Wklepałes do FMC FL120, a na AP ustawiłes te 12000 ft?
Objawy rzeczywiście są, jakby się zawiesił (bug zostaje na 240), ale czy raczej nie powinien wrzeczeć, że się nie wyrobi?A własnie co do prędkości: może po prostu pomiędzy punktem nad którym masz 240 a tym nad którym chcesz mieć np. 180 jest zbyt mała odległość, i FMC nie będąc w stanie jej redukować jednocześnie zmniejszając wysokość po prostu się "zawiesza"?
W przeciwieństwie do 737, 747 potrafi nieco zwolnić podczas schodzenia i nie prosić zbyt często o spoilery, co czyni latanie z użyciem VNAV bardzo przyjemnymAgs ma rację - nie bój się AP tym bardziej, że w tym 747 bardzo ładnie sprawdza się nawet tryb V/S w przeciwieństwie do PMDG737, gdzie jedynym słusznym jest LVLCH![]()
-
PZL Belfegor
- Moderator

Powtórzyłem lot 747-400F, było to samo. Samolot zwolnił do 240 poniżej FL100, ale do zaprogramowanych 190 nie chciał. Bug pozostał na 240. Do tego rozdwoiła mu się jaźń: jednocześnie prosił o drag i pluł się, że spoilery są wypuszczone
Dzięki speed override udało mi się zwolnić do prędkości lądowania proponowanej przez FMC, ale sporo po 4 mili.
Czy ktoś mógłby powtórzyć mój lot? 1/3 paliwa, ZFW 632.6, start z pasa 25 EPKK, JED, STAR Ardag2U, lądowanie na 33. Od samego początku tryby LNAV i VNAV. [EDIT] Zapomniałem-przelotowa FL190. [/EDIT]
Byłbym bardzo wdzięczny i przepraszam za posta pod własnym postem.
Edit:
Po pierwsze, bardzo bym prosił moderatora o scalenie moich postów.
Po drugie doczytałem, że takie zachowanie jest normalne i podczas schodzenia oraz podejścia w LNAV i VNAV trzeba używać trybu speed intervention
Tu można zobaczyć na diagramie: http://www.smartcockpit.com/pdf/plane/b ... rams/0005/ , również napisano o tym w manualu Fs2crew.
Przepraszam za zamieszanie, to nie był bug (w sensie błąd, nie wskaźnik)
[Mogłeś editować
- Rz]
Czy ktoś mógłby powtórzyć mój lot? 1/3 paliwa, ZFW 632.6, start z pasa 25 EPKK, JED, STAR Ardag2U, lądowanie na 33. Od samego początku tryby LNAV i VNAV. [EDIT] Zapomniałem-przelotowa FL190. [/EDIT]
Byłbym bardzo wdzięczny i przepraszam za posta pod własnym postem.
Edit:
Po pierwsze, bardzo bym prosił moderatora o scalenie moich postów.
Po drugie doczytałem, że takie zachowanie jest normalne i podczas schodzenia oraz podejścia w LNAV i VNAV trzeba używać trybu speed intervention
Tu można zobaczyć na diagramie: http://www.smartcockpit.com/pdf/plane/b ... rams/0005/ , również napisano o tym w manualu Fs2crew.
Przepraszam za zamieszanie, to nie był bug (w sensie błąd, nie wskaźnik)
[Mogłeś editować
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jay
Witam właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem '747-400 Queen of the Skies' (prawie 180zl ale mam nadzieje się oplacało) samolocik całkiem ładnie odwzorowany zarówno pod względem technicznym jak i graficznym, ale to chyba już wszyscy wiedzą. Niestety mam mały problem. Lubię latać w nocy, a żeby latać w nocy potrzebne jest oświetlenie panelu, którego nie mogę znaleźć w "PMDG 747"
Wszystkie przełączniki świateł umieszczone są w "Overhead Panel" ale nie oświetlenie panelu. Jeżeli ktoś doszedł jak włączyć to proszę o podpowiedz.
Przeczytaj dokładnie niniejszy temat.
Było podawane:
http://smithplanet.com/fs2004/pmdg/index.htm
a tu:
Było podawane:
http://smithplanet.com/fs2004/pmdg/index.htm
a tu:
You can now set cockpit lighting as desired. This is done with the three lighting switches (CKT BKR OVHD PANEL, GLARESHIELD PANEL/FLOOD, and DOME) found in the lower left of the OVHD panel. Right click to turn up the lights. Left click to dim them.
Bartek
Zapraszam do;
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
Ostatnio zmieniony wt 28 paź, 2008 09:46 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
-
maxim
Bardzo sie ucieszylem gdy ukazal sie ten poradnik i z radoscia przysiadlem dzisiaj zeby sie w koncu nauczyc tego benka i lipa. Nie wiem o co chodzi. Wykonuje wszystkie polecenia dokladnie ale niestety nie chca mi sie wlaczyc PFD i ND. W dokumentacji wyczytalem ze gdy dam Standby power na auto powinny sie pokazac. Nie wiem o co chodzi. Panowie pomozcie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jak uruchamiasz FSa z Benkiem w konfiguracji od razu do lotu, to też są czarne ekrany?
Jeśli tak, to wina albo pirackiej wersji, albo niepoprawnego zainstalowania samolotu. Proponuję reinstall.
Jeśli tak, to wina albo pirackiej wersji, albo niepoprawnego zainstalowania samolotu. Proponuję reinstall.
Ostatnio zmieniony śr 30 maja, 2007 17:51 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
maxim
-
PZL Belfegor
- Moderator

Jesli masz 737 od PMDG, to jego instaluj przed Królową.
Mogę skomentować poradnik? To po pierwsze: solidna robota
Po drugie:
Trochę dziwnym zabiegiem jest ustawienie prędkości na 190 i wznoszenie się w trybie VS, ale kazdy korzysta z autopilota na swój sposób.
Autor moim zdaniem niesłusznie pominął kołowanie, mógł napisać o manewrowaniu tym całkiem sporym samolocikiem i trku z celowaniem na ramę okna (polecam przeczytać w Type rating Course, jeśli ktoś jeszcze tego nie zrobił).
Tu też przydałoby się przypomnienie o zmianie nastawienia wysokościomierza po przecięciu TA.
) wysokości na MCP bardzo łatwo możemy zmienić wysokość w kolejnym punkcie trasy/wysokość przelotową.
Szkoda też, że system paliwowy został potraktowany nieco po macoszemu, no ale poradnik nie zastąpi manuala
Zapomniano chyba też o opisie uzbrajania spoilerów w celu ich automatycznego wysunięcia, ot szczegół
Mam nadzieję, ze powyższy post autor przyjmie jako konstruktywną krytykę, a nie czepialstwo
Mogę skomentować poradnik? To po pierwsze: solidna robota
Po drugie:
Brzmi to tak jakby 747-100 miał dłuższego garba i wingletyPierwsza wersja Boeinga 747 jest moim rówieśnikiem bo zadebiutowała w 1969r., a różniła się od dzisiejszej wersji 400 między innymi dłuższym górnym pokładem oraz tzw. "wingletami" na końcówkach skrzydeł.
Trochę dziwnym zabiegiem jest ustawienie prędkości na 190 i wznoszenie się w trybie VS, ale kazdy korzysta z autopilota na swój sposób.
Autor moim zdaniem niesłusznie pominął kołowanie, mógł napisać o manewrowaniu tym całkiem sporym samolocikiem i trku z celowaniem na ramę okna (polecam przeczytać w Type rating Course, jeśli ktoś jeszcze tego nie zrobił).
Można wcześniej, to najwyraźneij maniera autoraPo przecięciu 2500ft można przejść na sterowanie AP
Nie zgodzę się, dzięki okienku (WindowsW przypadku, kiedy samolot dolatując do najbliższego punktu trasy będzie na wyższym pułapie niż wynika to z obliczeń FMC, i będziemy mieli zgodę na dalsze wznoszenie-nie ma sensu włączanie trybu VNAV. Zgodnie z logiką działania spoowodowałby on obniżenie poziomu lotu do wysokości, na której wg obliczeń FMC powinien być samolot w danym punkcie trasy.
Szkoda też, że system paliwowy został potraktowany nieco po macoszemu, no ale poradnik nie zastąpi manuala
Spoilery (przerywacze) to nie hamulce aerodynamiczne, świetnie widać do na przykładzie Fokkera 100-oddzielne przerywacze i hamulec aerodynamiczny w części ogonowej.Należy wtedy wypuścić hamulce aerodynamiczne aż do momentu, kiedy komunikat na FMC zniknie.
Zapomniano chyba też o opisie uzbrajania spoilerów w celu ich automatycznego wysunięcia, ot szczegół
Mam nadzieję, ze powyższy post autor przyjmie jako konstruktywną krytykę, a nie czepialstwo
Uwag nie komentuję. Krytykę traktuję jako konstruktywną a nie czepialstwo.PZL Belfegor pisze:Mam nadzieję, ze powyższy post autor przyjmie jako konstruktywną krytykę, a nie czepialstwo
Krótko: dokument jest opisem mojego przelotu, i wszystkie jego fazy sa nacechowane moim sposobem latania (190 i tryb V/S w tym konkretnym przypadku, późne włączanie/wyłaczanie A/P itd.). Zgadzam się, że wiele elementów zostalo pominiętych i potraktowanych po macoszemu. Częściowo zrobiłem to z premedytacją, częściowo przez zwykłe przeoczenie, a jeszcze inne fragmenty pominąłem, bądź "spłyciłem" ich opis po prostu z braku dokładnej wiedzy na ich temat.
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)
-
Lukasz Jelonek
- Cadet

- Skąd jesteś: Krakow
http://forums.simflight.com/viewtopic.php?t=56950zbyszek pisze:Czy jest coś takiego jak export module dla Fs navigator i 747 PMDG, analogiczny jak dla 737 NG,
albo zapytam inaczej: jak wyeksportować flight plan zrobiony w Fs navigator do 747 PMDG
Pozdrawiam
Lukasz Jelonek
Proud Member of KszKsz Alliance
Lukasz Jelonek
Proud Member of KszKsz Alliance
Dzieki za wskazówki,
Mam następny problem: po załadowaniu planu lotu, 747 po pewnym czasie ucieka mi z trasy, czegoś szuka, o co mu chodzi ?
Po starcie z EPWA pierwszy inter to OKE33 / plan lotu wg fs navigator /,
747 wchodzi w niego, ale go nie kasuje na następny / PIKAL / i zaczyna wariować,
mam airac 608, sid/star wg navdaty, 737 chodzi na tym normalnie, a 747 nie chce.
Mam następny problem: po załadowaniu planu lotu, 747 po pewnym czasie ucieka mi z trasy, czegoś szuka, o co mu chodzi ?
Po starcie z EPWA pierwszy inter to OKE33 / plan lotu wg fs navigator /,
747 wchodzi w niego, ale go nie kasuje na następny / PIKAL / i zaczyna wariować,
mam airac 608, sid/star wg navdaty, 737 chodzi na tym normalnie, a 747 nie chce.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Boeing 747 to spora maszyna, a więc i zakręty robi sporo większe od 737. Może nie wyrabia się, przelatuje obok tego punktu, próbuje zawrócić i wychodzi coś takiego dziwnego... Czy te fixy od FSNav są Ci potrzebne? Samolot sam potrafi zrobić całkiem "łagodny łuk", SIDy i STARy bez pomocy zewnętrznych programów również kręci ładnie 
A próbowałeś może "zatwierdzać" w FMC następny punkt? Jak rozumiem po minięciu - dajmy na to tego PIKALA - samolot zamiast lecieć do kolejnego punktu, kieruje się "w świat" zostawiając PIKAL w FMC na pierwszym miejscu? Proponuję ręcznie go skasować i ewentualnie jeśli nie nastąpi to z automatu - przesunąć na pierwsze miejsce następny punkt tylko radziłbym, aby nie był on za blisko tego PIKALA bo wtedy AP może mieć problemy z jego przechwyceniem. Aha - zakładam, że wszystkie punkty z route widzisz na ND, plan, baza AIRAC, FMC itp są ok.
BTW też tak czasami (ale tylko czasami) mam, jak po starcie włącze AP i tryb LNAV w chwili mijania jakiegoś punktu z route. Muszę wtedy robić "ręczną korektę" j.w.
Pzdr - Artur S.
BTW też tak czasami (ale tylko czasami) mam, jak po starcie włącze AP i tryb LNAV w chwili mijania jakiegoś punktu z route. Muszę wtedy robić "ręczną korektę" j.w.
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)
Dzięki za porady,
kombinowałem, kombinowałem, w końcu wkurzyłem się i odinstalowałem i ponownie zainstalowałem 747 - i po problemie,
teraz chodzi po planach lotów z Fs Nav, przechwytuje ILS,
być może coś zawaliłem podczas edytowania rejestru,
w kazdym bądź razie jeszcze raz dziękuję, za wiele pomocnych uwag.
[ Komentarz dodany przez: konraf: Sob 10 Lut, 2007 11:37 ]
Na drugi raz, w przypadku nietypowych i dziwnych problemów z dodatkami, pierwsze co zróbcie to reinstalacja.
kombinowałem, kombinowałem, w końcu wkurzyłem się i odinstalowałem i ponownie zainstalowałem 747 - i po problemie,
teraz chodzi po planach lotów z Fs Nav, przechwytuje ILS,
być może coś zawaliłem podczas edytowania rejestru,
w kazdym bądź razie jeszcze raz dziękuję, za wiele pomocnych uwag.
[ Komentarz dodany przez: konraf: Sob 10 Lut, 2007 11:37 ]
Na drugi raz, w przypadku nietypowych i dziwnych problemów z dodatkami, pierwsze co zróbcie to reinstalacja.
Kiolejny swietny tutorial do 744 PMDG . Obejmuje lot EGLL-KLAX
PMDG 747-400 PAX Tutorial Long Haul Flight
PMDG 747-400 PAX Tutorial Long Haul Flight
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Marcin EPML
Dość gruntownie zapoznałem sie z tym poradnikiem i powiem, ze materiał jest świetny. Jesli ktoś lubi latać PMDG 747, ten materiał to prawdziwa skarbnica wiedzy.
Bartek
-
El Wieczor
- Cadet

- Skąd jesteś: ppp
O co mu chodzi? Wszystko zaprogramowane, ustawione. Samolot wznosi się do pierwszego punktu, stabilizuje, utrzymuje przez kilka sekund i spada. Jak go wyrównam na siłę, to znowu jest jakiś czas ok. Potem po T/D zniża, przelatuje zadaną wysokość, robi 8000ft VS, 500kt i się rozbija.
A wszystko to wbrew FD. FD mówi coś innego a AP robi sobie, jak chce.
A wszystko to wbrew FD. FD mówi coś innego a AP robi sobie, jak chce.
Mówi Wam co nazwa Angle of Attack? Przypomnę, że wydali świetny film szkolenniowy dla LevelD 767, a teraz szykuja takie same dzieło dla PMDG 747:
http://www.flyaoamedia.com/747.php
Pojawić ma sie na wiosnę tego roku, czyli lada moment.
http://www.flyaoamedia.com/747.php
Pojawić ma sie na wiosnę tego roku, czyli lada moment.
Bartek
[FS2004] Problem z PMDG 747-400
Mam nastepujacy problem:
Zainstalowalem PMDG 747-400 i kiedy znajduje sie na lotnisku w cockpicie samolotu nie wszystko dziala poprawnie. Kursorem myszy nie moge przelaczac niektorych przelacznikow. Np kiedy chcem opuscic klapy to nie moge opuscic ich naciskajac kursorem myszy, w panelu autopilota w miejscu gdzie ustawia sie np predkosc samolotu nie moge zwiekszyc predkosc poniewaz kiedy naciskam na pokretlo to moge jedynie predkasc zmniejszyc. Duzo przelacznikow moge wlaczyc ale juz wylaczyc nie moge. I wogle nie wszystko dziala poprawnie. Czy ma ktos z was zainstalowanego PMDG 747-400 i podobny problem z tym samolotem co ja. Czy po zainstalowaniu samolotu dzialalo u was wszystko wporzadku (wszystkie przelaczniki). Co mam zrobic zeby wszystko dzialalo jak nalezy??? Zaznaczam ze taki problem mam tylko z samolotem PMDG 747-400
Zainstalowalem PMDG 747-400 i kiedy znajduje sie na lotnisku w cockpicie samolotu nie wszystko dziala poprawnie. Kursorem myszy nie moge przelaczac niektorych przelacznikow. Np kiedy chcem opuscic klapy to nie moge opuscic ich naciskajac kursorem myszy, w panelu autopilota w miejscu gdzie ustawia sie np predkosc samolotu nie moge zwiekszyc predkosc poniewaz kiedy naciskam na pokretlo to moge jedynie predkasc zmniejszyc. Duzo przelacznikow moge wlaczyc ale juz wylaczyc nie moge. I wogle nie wszystko dziala poprawnie. Czy ma ktos z was zainstalowanego PMDG 747-400 i podobny problem z tym samolotem co ja. Czy po zainstalowaniu samolotu dzialalo u was wszystko wporzadku (wszystkie przelaczniki). Co mam zrobic zeby wszystko dzialalo jak nalezy??? Zaznaczam ze taki problem mam tylko z samolotem PMDG 747-400
Po pierwsze, to nie kojarze żeby w 2D cockpit myszką można było ustawiać klapy.(nawet jak CHCEMSZ)
Jeżeli prędkośc możesz zmniejszyć, wydaję się działać poprawnie. Zwykle aby zmniejszyć należy najechać kursorem na lewą stronę pokrętła. Aby zwiększyć, należy najechać trochę na prawo.
To dziwne że możesz włączyć, a wyłączyc już nie (zwykle problem jest na odwrót
), czasem aby coś wyłączyć należy np. wyłączyć autopilota albo F/D.
Spróbuj ściągnąć update ze strony producenta. Jeżeli to pirat, to problemy mogą być nieuleczalne. Pzdr.
Jeżeli prędkośc możesz zmniejszyć, wydaję się działać poprawnie. Zwykle aby zmniejszyć należy najechać kursorem na lewą stronę pokrętła. Aby zwiększyć, należy najechać trochę na prawo.
To dziwne że możesz włączyć, a wyłączyc już nie (zwykle problem jest na odwrót
Spróbuj ściągnąć update ze strony producenta. Jeżeli to pirat, to problemy mogą być nieuleczalne. Pzdr.
Kuba
-
Kuba Mędrzycki
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPWA
A jeśli masz myszkę z rollerem, to ów roller świetnie służy za pokrętło. Rzecz jasna, po najechaniu na dane pokrętło na panelu.kubahh pisze: Jeżeli prędkośc możesz zmniejszyć, wydaję się działać poprawnie. Zwykle aby zmniejszyć należy najechać kursorem na lewą stronę pokrętła. Aby zwiększyć, należy najechać trochę na prawo.
Problem z PFD, ND, EICAS w PMDG 747
Postepowalem dokladnie z poradnikiem do PMDG i po wlaczeniu zasilania w samolocie i hydrauliki, na panelu glownym nadal wyswietlacze PFD (primary flight display), ND (navigation display), EICAS (Engine display) sa wylaczone (czarne ekrany), a powinny byc juz w tym momencie wlaczone, tak jak to pokazywala mi instrukcja. Jak wlacza sie te wyswietlacze, ktore przelaczniki w PMDG747 odpowiadaja za to. Zaznaczam ze postepowalem zgodnie z poradnikiem. Gdzie moglem zrobic blad? Jestem tylko poczatkujacym:)
Dostałeś odpowiedzi. Usiądź jeszcze raz do poradnika i zrób spokojnie wszystko krok po kroku.
P.S.
Ten poradnik to nasz, z Aztec.pl ?
P.S.
Ten poradnik to nasz, z Aztec.pl ?
Bartek