Pytanie odnośnie szkół lotniczych
Moderator: PZL Belfegor
-
robak
-
robak
Ja po 5 dniach badań ( na banacha) dostałem karteczkę ze jestem zdolny do wykonywania zawodu. Tam jest sama biurokracja. Żeby zapisać się do: laryngologa, neurologa, okulisty, audiogram i morfologie straciłem 3 dni a reszta badania i lekaze nie chcieli mnie jeszcze przyjąć. Niestety te badania trzeba powtórzyć za rok. Mam nadzieję że wtedy nie będzie takich problemów 
-
Maciej Nowak
- Cadet

- Skąd jesteś: Nowowiśniowa
Przepraszam, ale to już jest żenada... Może postaraj się trzymać poziom tego forum.pla031 pisze:Babka od EKG miała zęby jak koń (sorry łopaty a nie zęby), jakaś tam doktór miała zeza i chodziła od ściany do ściany, a pielęgniarka co krew pobierała jakaś ślepa bo na 3 razy kuła i jeszcze mówiła że to bardzo boli
Jutro jade na badania. O 17 godzinie do "J.J.CAPRICON" Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej - Podwale 11 - Warszawa.
Czy jest szansa, ze zrobia mi badania i odrazu bedzie decyzja ? (nadaje sie, nie nadaje sie) chociaz i tak w 3 klasie to 90% spoleczenstwa sie miesci
Mam nadzieje ze odrazu "orzeczą" w tej sprawie bo do 19 mam zawieźć decyzję. Ale kolega mi mowil ze w kilka godzin mial odpowiedz , tyle ze on gdzie indziej sie badal.
PS.
Pozatym to chyba nie to forum[OZF]
Czy jest szansa, ze zrobia mi badania i odrazu bedzie decyzja ? (nadaje sie, nie nadaje sie) chociaz i tak w 3 klasie to 90% spoleczenstwa sie miesci
Mam nadzieje ze odrazu "orzeczą" w tej sprawie bo do 19 mam zawieźć decyzję. Ale kolega mi mowil ze w kilka godzin mial odpowiedz , tyle ze on gdzie indziej sie badal.
PS.
Czepiam się ? Piszesz "doktór" - napewno mial doktorat ?Babka od EKG miała zęby jak koń (sorry łopaty a nie zęby), jakaś tam doktór miała zeza i chodziła od ściany do ściany, a pielęgniarka co krew pobierała jakaś ślepa bo na 3 razy kuła i jeszcze mówiła że to bardzo boli
Pozatym to chyba nie to forum[OZF]
-
robak
Nie ten watek kolego, poszukaj na forum, bylo wielokrotnie mowione.Frytek pisze:mam pytanie. Ile kosztuje kurs na pilota awionetki lub cus takowego? Czy ze szklami mozna pilotowac wogole samolot (awionetke)?
Kurs z badaniami i wszystkim jakies 30 000 zl w polsce na turysyczna, ze szklami mozesz oczywiscie, mozna chyba do +/- 6D czy jakos tak...
Jak chcesz sobie zaserwowac calusienkie szkolenie do licencji zawodowej - tzn. jak bedziesz chcial startowac do linii lotniczych to przygotuj jakies 300 000 zl (tak, 300 tysiecy), latanie tanie nie jest.
Nie 30 tyś a już od ok 20 tyś (chyba, że masz licencję szybowcową PL(G) to wtedy ok połowę taniej - zależy od ośrodka szkolenia)
Co do wady wzroku to zależy już od różnicy wady w danym oku, tzn różnica w zdolności skupiającej między jednym okiem a drugim nie może być większa niż ileś tam dioptrii (ale nie wiem ile - na badaniach na pewno Ci powiedzą)
Co do wady wzroku to zależy już od różnicy wady w danym oku, tzn różnica w zdolności skupiającej między jednym okiem a drugim nie może być większa niż ileś tam dioptrii (ale nie wiem ile - na badaniach na pewno Ci powiedzą)
-
aviator
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: FIR Warszawa
Bzduuurrra!...tidit pisze:....(chyba, że masz licencję szybowcową PL(G) to wtedy ok połowę taniej - zależy od ośrodka szkolenia).....
PL(G) nie wygrywa się w bierki. Też trzeba za nią zapłacić. Cirka 5000 złociszy to absolutne minimum, choć realnie stawiałbym na kwotę około 7000,-. A zysk? Maksymalnie możesz zmniejszyć nalot o 10h co w praktyce da Ci jakieś 3500,- w kieszeni oraz 3 dni lotne mniej.... W zamian musisz polatać ze 2 sezony na patykach i 2 razy walczyć z LKE
Ciekawi mnie czemu tak napisałeś? Czyżbyś podważał wyszkolenie wojskowe?aviator pisze: No i jedno małe "ale", czasy gdy po zakończeniu kariery pilota wojskowego szło się "z marszu" do latania cywilnego już minęły (miejmy nadzieję że bezpowrotnie...), więc jak kogoś "spiszą z lotki" zwłaszcza jak latał na "szybkich" to żeby mógł latać w cywilu, musi przejść normalny program szkolenia samolotowego....
-
gupi
- WilkzPolski
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: EPBK
-
airbus
-
Snajper
PRz...a dobra masz linka...airbus pisze:Czytając temat kilku rzeczy nie zrozumiałem.
Czy żeby latać w linniach trzeba przejść przez kursy awionetek itd.
Jeśli chce iść na cywila to trzeba, no właśnie gdzie trzeba iść
Wiem że nie oto Ci chodzi ale przypominam żeIle mniej więcej kosztuje zrobienie samego CPL?
witam
po przeczytaniu wątku niestety niestety musze sie zgodzic z F/O ze oceny w szkole i cała otoczka niestety jest rzecza mniej wazna tak naprawde potrzebna jest pasja kasa kasa i jeszcze raz kasa .cena wyszkolenia pilota do poziamu latania w liniach lotniczych bedzie oscylowała w granicach 200000 -300000 zł pl tyle pilot musi kosztować .jesli komus zalezy na czasie proponuje ominąc szybowce i od razu robic licencje ppl koszt około 19000zł (teoria +46 h na c 152)po zdaniu egzaminów panstwowych nadal jestesmy nikim i nic nie mozemy, dalej nalezy zrobic nalot do 200 h (1 h około 350- 500 zł zalezy jak sie znajdzie)i jak mamy 200h mozemy pomyslec o licencji cpl (pilot zawodowy )i chyba 150 h jako dowodca statku).po przekroczeniu 150 h nalotu mozemy zaczynac robic multiengine i ifr ale zdawac bedziemy mogli chyba po cpl .Te 150 h da sie zrobic szybko jesli ma sie na to pieniadze.koszt uprawnien multi engine całkowity około 13000 zł (12 h teorii 8h nalotu na np na m-20 mewa.koszt ifr całkowity to jest około 27000 zł (50 h nalotu z czego 20 na symlatorze) a zeby dosiasc jakiegos 737 czy cos w tym stylu jeszcze kawałek drogi przed nami np ryanair ma cały czas nabór na 737 800 trzeba miec 300 h nalotu całkowitego uprawnienia te co wyzej plus dodatkwo radio angielskie oraz szkolenie MCC (załoga wieloosobowa) jesli nie ma sie nalotu na 737 pozostaje jedyna droga szkolenie w szkole ryanair na symulatorze koszt nastepny 30000euro i po tym szkoleniu dostaniemy kontrakt próbny na 6 miesiecy a co do zarobków mozna powiedziec ze dobrze zarabiają (w koncu musza sie wykrzebac z długów i kredytów).co do badan lekarskich to od razu proponuje robic w/g pierwszej klasy (wymagania)w zeszłym roku najtansze były chyba w gobl we wrocławiu ok 130 zł te same badania w warszawie podobno kosztowały 400 zł ale przed badaniami radze zadzwonic i dowiedziec sie jakie badania trzeba miec juz zrobione ( chyba ekg i jakies badania głowy ale nie pamietam nazwy)
dane wszystkie i ceny sa bardzo płynne i dosc czesto sie zmianiaja wiec chyba trzeba to wszystko brac z dystansem ale ogólnie to tak wyglada,jest pewnie jeszcze x innych mozliwosci zostania pilotem ale ta jest szybka i komercyjna
pozdrawiam
ps i jeszcze jedno sobie przypomniałem panstwo polskie nie zapomni nas skaleczyc na kolejne 10000 zł za same stempelki wpisy i inne duperele co jest swoja droga niezgodne z prawem unijnym zeby jakis kawałek papieru kosztował np 2000zł
-
Snajper
No jeżeli masz to tym lepiej dla Ciebieairbus pisze:Dzięki, ale mi chodzi o to czy trzeba mieć najpierw inne licencje przed rzeszowem
-
airbus
-
Snajper
I dobrze, bo nie lubie takiego określenia jak "Pilot".Jest za to "Pilotaż"airbus pisze:Ja mam dziesięć lat, więc tylko się upewniam![]()
Ale w rzeszowie chyba nie ma kierunku
-pilot
Na dole strony
Ostrzeżenie. Przeciez ręce opadają. Co piszesz posta, to jeden "lepszy" od drugiego. Litości.airbus pisze:A póżniej gdzie można się szkolić na linniowego.
Dzięki
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
- WilkzPolski
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: EPBK
Matura i pkt. są najważniejsze przy werbowaniu do PRz. Twój nalot liczy się dopiero po 3cim semestrze, gdy jest selekcja kto ma iść na pilotaż, a kto na mechanika. Czyli dostajesz się na PRz i między semestrami w wakacje trzepiesz nalot na wynoszeniu szybowców.airbus pisze:Dzięki, ale mi chodzi o to czy trzeba mieć najpierw inne licencje przed rzeszowem
Cłopaki! Mam pomysł, może zacznijcie czytać od pierwszego postu w tym temacie, bo wyczówam tu takie deja vu. Jestem pewien, że wszystkie wasze pytania znajdą tam odpowiedzi.