Prędkość pozioma przy podejściu do lądowania

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Prędkość pozioma przy podejściu do lądowania

Post autor: budyniek »

Witam,

Sprawa pewnie oczywista dla doświadczonych, ale nowicjusz chce sie upewnić.
Latając off-line zdażyło mi się, że ATC po naprowadzeniu na ILS informuje, że jestem np. drugi na podejściu.

Wszystko ok, lecę WiATRakiem 130-140 KIAS (kawałek jeszcze do pasa więc nie zwalniam do ~110 KIAS w zależności od warunków i masy samolotu) po czym otrzymuję polecenie "Go around", bo Cessna była przede mną i za bardzo ją podgoniłem.

Rozumiem, ze default'owe ATC nie zna parametrów wszystkich samolotów (chyba, że sie mylę) i nie separuje ich odpowiednio.

1. "Nie odkryję Ameryki" twierdząc, że w realu (czytaj: także na VATSIM) kontroler tak ustawia samoloty na podejsciu, aby uwzględnić ich prędkości na podejściu? Rozumiem, że może mi nakazać przyspieszyć lub zwolnić, gdy jest taka potrzeba.

2. Czy są jakieś przepisy, mówiące że np. do IAF należy lecieć z prędkością Va (design maneuvering speed) etc., a pozniej ... ?!

3. Ciekawi mnie jak wygląda sprawa na UNICOM. Gdy ktoś na podejściu przekaże, że leci samolotem XYZ, który nie mam pojęcia jakie ma prędkości podejścia, to mam się wtedy pytać? Czy wykonuję jeszce jedno kółko na holdingu, aby nie doprowadzić do sytacji niebezpiecznej...

Dzięki z góry,
Krzysiek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

1. Nie wiem, nie latam na Vatsimie, ale raczej ATC nie ustawi Benka lub Arbuza jakiegoś bezpośrednio za C172 ;)
2. Zdaje mi sie, że należy do 4 mili lecieć z prędkością160 kias, jeśli samolot na to pozwala.
3. Jak nie zna prędkosci podejścia,to co robi na Vatsimie ;) Ja bym również zrobił jeszcze jedno kółeczko, trochę paliwa na to pójdzie (lecz mniej niż na ewentualne GA), ale bezpieczeństwo jest ważniejsze.
PK

Post autor: PK »

1. Tak - po to podaje się typ samolotu w planie lotu, by kontro dobrał separację do parametrów.

2. Generalnych nie ma ale sa specyficzne dla lotnisk. Np. dla Okęcia jest nakaz utrzymywania prędkości nie mniejszej niż 160kts aż do 4 mili przed progiem (o ile dany samolot to potrafi). Poza tym niedawno wprowadzili zasadę bardzo krótkich prostych dla ruchu VFR (nie dalej jak linia kolejowa na południu i Aleja Krakowska na północy) co pewno upraszcza problem separacji wolnych VFRów od szybkich IFRów.

3. Powinieneś pytać choć w wielu poradnikach dla UNI zalecają przedstawiać się na początku: SP-XXX is B737, co pewno ułatwia "samoseparację". Generalnie współistnienie VFR i IFR przy braku kontroli jest bardzo trudne.

Piotr
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

PK pisze:... Np. dla Okęcia jest nakaz utrzymywania prędkości nie mniejszej niż 160kts aż do 4 mili przed progiem (o ile dany samolot to potrafi)... Piotr
A o tym z NOTAMów się dowiem? Na polskim VATSIM nic nie znalazłem takich informacji. Gdzie mogę to znaleźć?

Co z pozostałymi lotniskami jak EPWR, EPKK... (mam na myśli czy są jakieś nakazy jak na EPWA).

ps. pierwsze co zrobiłem to zajrzałem do poradnika ATR Konrafa. W odległości 5.9nm miał prędkość ~140 KIAS przy podejsciu ILS 33 EPWA, i tym się sugerowałem.
Czy kontrolerzy egzekwują zasadę 160kts do 4nm przed progiem?

[EDIT]
Budyniek pisze:Gdy ktoś na podejściu przekaże, że leci samolotem XYZ, który nie mam pojęcia jakie ma prędkości podejścia, to mam się wtedy pytać?
PZL Belfegor pisze:3. Jak nie zna prędkosci podejścia,to co robi na Vatsimie ;)
Szacunek dla Ciebie jak znasz prędkości wszystkich samolotów latających na VATSIM ;)

Dzięki,
Krzysiek

[Posty się edytuje, a nie nabija - Rz]
Ostatnio zmieniony pt 26 sty, 2007 00:38 przez budyniek, łącznie zmieniany 1 raz.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

budyniek pisze:
PK pisze:... Np. dla Okęcia jest nakaz utrzymywania prędkości nie mniejszej niż 160kts aż do 4 mili przed progiem (o ile dany samolot to potrafi)... Piotr
A o tym z NOTAMów się dowiem? Na polskim VATSIM nic nie znalazłem takich informacji. Gdzie mogę to znaleźć?
http://www.ais.pata.pl/aip

skarbnica wiedzy
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

budyniek pisze:
Budyniek pisze:Gdy ktoś na podejściu przekaże, że leci samolotem XYZ, który nie mam pojęcia jakie ma prędkości podejścia, to mam się wtedy pytać?
PZL Belfegor pisze:3. Jak nie zna prędkosci podejścia,to co robi na Vatsimie ;)
Szacunek dla Ciebie jak znasz prędkości wszystkich samolotów latających na VATSIM ;)
Trochę opacznie Cię zrozumiałem, że to pilot maszyny nie zna swojej prędkości podejścia (tzn. że po zapytaniu o nią odpowiada, że nie ma pojęcia), wybacz ;) Generalnie pi razy oko można się domyślić, że Wilga nie będzie podchodzić 120, a 747 80 :P
Ostatnio zmieniony sob 18 cze, 2011 14:01 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

JeV pisze:http://www.ais.pata.pl/aip skarbnica wiedzy
Wielkie dzięki. Już znalazłem "Procedurę ograniczenia prędkości W TMA Warszawa."
Tylko dla EPWR już takiej procedury nie ma... Czy to oznacza, że jak kto woli, byle poniżej FL100 250kts? (zakładam, że jest UNICOM lub brak instrukcji od ATC o prędkości podejścia oraz potrzebę "wyhamowania" przed przyziemieniem).
Dzięki,
Krzysiek
Ostatnio zmieniony czw 25 sty, 2007 21:48 przez budyniek, łącznie zmieniany 1 raz.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

budyniek pisze:
JeV pisze:http://www.ais.pata.pl/aip skarbnica wiedzy
Wielkie dzięki. Już znalazłem "Procedurę ograniczenia prędkości W TMA Warszawa."
Tylko dla EPWR już takiej procedury nie ma... Czy to oznacza, że jak kto woli, byle poniżej FL100 250kts?

Dzięki,
Krzysiek
W naszej klasie przestrzeni chyba 250kts ponizej 10000ft nie obowiązuje.

Tzn., zgodnie z AIP od FL095 do FL460 oraz CTR i TMA poniżej jest to przestrzeń klasy C, w której (również wg. AIP) takie ograniczenie obowiązuje tylko dla VFR.
PK

Post autor: PK »

Większość instrukcji operacyjnych linii lotniczych limituje prędkości w fazie podejścia. Inne instrukcje też są zazwyczaj zgodne w paru elementach. Np. to że bezpośrednio przed osiągnięciem ścieżki zniżania otwieramy podwozie, ustawiamy klapy na najniższą pozycję właściwą dla otwartego podwozia i oczywiście stabilizujemy odpowiednią do tego prędkość. Wszystko po to, by nie musieć zbytnio redukować prędkości do pełnej konfiguracji zniżając się. Przy takim założeniu redukcje prędkości z 250kts do prędkości właściwej do pozycji klap przed otwarciem podwozia trzeba osiągnąć wcześniej, a najlepiej na tyle wcześniej by potem spokojnie redukować prędkośc tylko przepustnicą. Itd.

Najlepiej spróbuj lądować na Okęciu tak, by na 4 mili mieć pełną konfigurację, a przedtem zachowywać wszystkie limity prędkości dla poszczególnych konfiguracji i nie używać hamulców powietrznych, a tylko operowac przepustnicą. Takie zabawy uczą jak robić to wszystko spokojnie i z odpowiednim wyprzedzeniem.

Piotr
Wszystko to co napisałem z oczywistym zastrzeżeniem - chyba że kontrola nakaże inaczej.
ODPOWIEDZ